返回列表 發帖

TVB舊劇集討論區

近年劇集水準嚴重下降 一套又一套的續集破壞經典
有時恨不得就狠心棄劇然後睇返舊劇
實在很懷念陪伴著我們成長的好劇集和一眾好演員
希望呢個平台可以吸引到所有睇重播劇既師奶入黎討論
回顧返那些年我們一起追過的TVB劇
同時都可以討論過往的劇集主題曲/八卦事/頒獎禮等等
分享自己最深刻或最喜愛劇集或者想推介給其他師奶的劇

一齊回顧吧!!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

支持奇幻潮
難得比較高質既TVB靈異節目 ^^

乜幾年前一姐欣已經可以坐楊怡隔離

乜幾年前一姐欣已經可以坐楊怡隔離
林仔 發表於 2017-10-14 17:54

水視後好似俾雯女拉落第一排陪企

水視後好似俾雯女拉落第一排陪企
阿mark 發表於 2017-10-14 17:58

吖田當時未上位唔理
思琦姐 米記喺佢後面就laugh die anyone

簽名被屏蔽

呢個post好似係講楊怡同胡定欣
Kaybb 發表於 2017-10-14 18:07

俾你嚇一嚇 我都驚離題萬丈
但既然主題果度有話可以傾演員 八卦嘢
咁即係最後無事啦

簽名被屏蔽

開左妙手
之後播溏心3會睇返家好月圓洗眼

子珊笑容美麗
愛子珊
Happy and Blessed.

前年無雙譜其實幾好睇

前年無雙譜其實幾好睇
數彩虹 發表於 2017-10-14 19:23

無雙譜係得時來風條線好睇同首主題曲好聽
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

2000年之後嘅劇最好睇

同事三分親係欣宜係TVB嘅代表作

金枝慾孽fans舉手陣容係4視后2視帝(雖然係後來既事)
劇本已經全勝,飛紙仔都可以咁連貫
坐馬車首尾呼應咁講想入宮同出宮,前半夏天後半冬天格局又set得好,
中間啲線索同意象又用得靚,
笛聲(安茜孔武條線)/絲帕(如妃孔武條線)/
剪紙(爾淳福雅條線)/香囊(爾淳孫白颺條線)……
再加埋配樂(笛子二重奏+詠嘆調),同服裝(冬天霸氣斗篷)正正子,
同埋啲拍攝角度好特別,成日用一種窺視既角度影出去,
過場都好正,由一個地方zoom遠變紫禁城全景圖再zoom近去另一個地方,
都未計啲金句,如妃同皇后互串嗰part真心好睇,又鳳凰又引火自焚

劇本已經全勝,飛紙仔都可以咁連貫{: ...
stephybest 發表於 2017-10-16 02:25

呢套神劇真係無得彈, 我都睇過幾次

皇后同如妃固然好正, 安茜 爾淳 玉瑩 攤牌都好正

呢套神劇真係無得彈, 我都睇過幾次

皇后同如妃固然好正, 安茜 爾淳 玉瑩 攤牌都好正 ...
kevinlai1621 發表於 2017-10-16 14:14

玉瑩嗰句:剃人頭者,人亦剃其頭 好毒辣
略嫌有個位急左啲,就係安茜極速由宮女升做貴人
我猜測可能本身有35集左右

玉瑩嗰句:剃人頭者,人亦剃其頭 好毒辣
略嫌有個位急左啲,就係安茜極速由宮女升做貴人{:1_115 ...
stephybest 發表於 2017-10-16 19:03

我之前睇番d新聞好似話安茜拍拍下有事所以cut左佢好多戲份

我之前睇番d新聞好似話安茜拍拍下有事所以cut左佢好多戲份
kevinlai1621 發表於 2017-10-16 19:05

最鍾意安茜
當年好似知左d劇情先追 一直好期待住佢變貴人

覺得如妃應該贏視后
點知四個之中最遲贏係佢

最鍾意安茜
當年好似知左d劇情先追 一直好期待住佢變貴人

覺得如妃應該贏視后
點知四個之 ...
JasOh103 發表於 2017-10-16 19:19

四個女人之中最多內心戲份係安茜同爾淳,玉瑩同如妃好多野都做得好出面,
安茜好多內心既掙扎,前段係猜度主子,後段係良知掙扎,
爾淳就成套劇都好抑鬱mode

金枝慾孽可能主角太多,有好多配角都幾好,但係俾人忽略,譬如 福貴人。 覺得戲入面唯一一隻小白兔。最後佢唔認翻自己爾淳,自殺俾機會爾淳出宮,真係睇到都想喊。
舞來舞去 不日內開始錄音。

戚其義嘅金枝欲孽系列,仲有火舞黃沙,拍得太壓抑沉重,當年播嘅時候有抗拒感,而家亦都唔想回味..

無雙譜係得時來風條線好睇同首主題曲好聽
kevinlai1621 發表於 2017-10-14 22:32

除咗田蕊妮噶條line冇睇...香香做得唔錯,同角色好貼合,本色演出咁款。李國麟唔係奸角

戚其義嘅金枝欲孽系列,仲有火舞黃沙,拍得太壓抑沉重,當年播嘅時候有抗拒感,而家亦都唔想回味.. ...
數彩虹 發表於 2017-10-17 20:49

而家重睇緊火舞黃沙, 覺得火舞劇情上同人物上其實好過金枝, 不過當然兩套都好好睇

對宣萱套樊梨花印象比較深刻,烽火奇遇結良緣,雖然貌似樊梨花個角色先係小三,但當時睇好討厭江芷妮。

經常會諗起盧巧音首主題曲副歌風吹得再凶 吹不散笑容

都係以前既劇好睇D

劇本已經全勝,飛紙仔都可以咁連貫{: ...
stephybest 發表於 2017-10-16 02:25

對白寫得好
故事寫得好
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

金枝慾孽可能主角太多,有好多配角都幾好,但係俾人忽略,譬如 福貴人。 覺得戲入面唯一一隻小白兔。最後佢 ...
黃家正 發表於 2017-10-17 20:30

其實福雅都有計算
佢識 不過唔玩 我退出但求大家歡喜
因為佢已經搵到自己想要乜
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

而家重睇緊火舞黃沙, 覺得火舞劇情上同人物上其實好過金枝, 不過當然兩套都好好睇 ...
kevinlai1621 發表於 2017-10-17 23:00

火舞涼瓜要多d時間消化

火舞涼瓜要多d時間消化
John 發表於 2017-12-9 17:42

認同, 有時都唔係好明佢點解行呢步棋, 但論招真心高金枝幾班