返回列表 發帖

[結果]CM會員共和榜: 2017年度我最喜愛的歌曲第三季季選

日期: 2017年10月22日 (星期日)
時間: 21:00
主持: CunninG

話咁快就第三季啦
先多謝各位會員支持
今季嘅投票人數比上兩季多咗
戰況亦都相當激烈
想知道結果就記得星期日晚入嚟睇啦~!

候選歌曲名單:
AGA - 吃定我
at17 - Girls Girls Girls
Blaster - 遊園地
Gin Lee - 和每天講再見
JW - 安全感
RubberBand - 脫軌時刻
Supper Moment - 靈感床
ToNick - 阿飛與阿基
小肥 - 內外
方皓玟 - Let's Say
王菀之 - 愛不曾遺忘任何人
王嘉儀 - U Got Me Mad (給男神的面書)
布志綸 - 人在野
未能接通 - 找藉口是失敗者的習慣
吳雨霏 - Come With Me (Ft. AF)
岑寧兒 - 剎那的烏托邦
李克勤 - 失魂記
李拾壹/三李團 - 應百客百貨 (Ft. Jason Kui)
李榮浩 - 歌謠
林奕匡 - 有淚多好
孫盛希 - 很晚的晚安
家家 - 還是想念
秦馨敏 - 分過手請舉手
許廷鏗 - 藍血人
陳柏宇 - 行屍走肉
陳柏宇 - 磚頭
陳柏宇 - 霸氣情歌
陳蕾 - 出走
黃淑蔓 - 如果青春不會有盡頭
衛蘭 - I Don't Know, I Don't Care
衛蘭 - 一格格
鄧小巧 - 心靈作家
鄧小巧 - 兩溝
盧凱彤 - 之所以是你我
鍾舒漫 - 小碎步

全力支持祖粉
希望會用小宇既歌tag

果然係專業計分員
咁快有結果
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

希望浩粉宣佈歌謠奪冠 !!!

如果很怕黑~~
就俾黑更黑~~
Happy and Blessed.

唔記得投左邊個
只係記得環球一二三姐會少我一票
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

唔記得投左邊個
只係記得環球一二三姐會少我一票
JasOh103 發表於 2017-10-19 21:57

唉 三姐KARY好慘

唉 唔記得投比環球一姐同英皇一姐
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

希望華納一姐重奪第一

投咗美霏 Ivana sm 廣偉
都算大路啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

希望有慘被同門分quota頂死的AGA

仲有喺女歌手混戰下死得好慘嘅之之

提提各位今晚記得入場支持

支持祖粉MC ^^
我們的總和

祖左一個鐘入場添
唔緊要舉定牌支持Gin Lee先

準備入場反Aga同kary
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

唔得閒睇

同我講吳雨霏有無獎就得

希望煎李拎第一位!!!!!
我們的總和

仲有唔夠十分鐘就開始啦~
如果我要用一句歌詁去形容呢家既心情
我會用「祈待著和你經歷最好時光 可以嗎」

仲有唔夠十分鐘就開始啦~
如果我要用一句歌詁去形容呢家既心情
我會用「祈待著和你經歷最好時光 可以嗎」{: ...
CunninG 發表於 2017-10-22 20:55
唔可以 !

我要Gin Lee 唔要霏容呀

唔可以 !
chanchan0909 發表於 2017-10-22 20:55

我直接宣佈歌謠被剔出五強!

入場

投左
07. Supper Moment - 靈感床
15. 吳雨霉 - Come With Me (Ft. AF)
19. 李榮浩 - 歌謠
20. - 有淚多好
21. 孫盛希 - 很晚的晚安

希望中到三首

入場~
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

投左
15. 吳雨霉 - Come With Me (Ft. AF)
19. 李榮浩 - 歌謠
20. - 有淚多好
...
bagfgfcde 發表於 2017-10-22 20:59

多謝支持15

支持美奸

我直接宣佈歌謠被剔出五強!
CunninG 發表於 2017-10-22 20:57
NO !!! 唔可以

CM會員共和榜2017年第三季季選歌曲 – 第五位

其實我是知道有很多會員不喜歡容小姐,不喜歡她是「萬年女金」。
所以,我理解大家的不滿,如果大家要罵這點,我沒意見。
但是,如果你要眨低的是她的表演、唱歌水平或人格,
我想祖粉定必會義無反顧地去反駁你的指控。為什麼?
因為她的音樂是代表我的青春,我的青春又豈能讓你踐踏?

可能你會奇怪為什麼會喜歡容祖兒,其實答案很簡單,因為夠真。
其實到現在我仍然覺得現在這個容祖兒仍是那個唱著《未知》的容祖兒,
不夠圓滑但夠真誠。最後歌迷會會歌告訴大家祖粉和容祖兒的關係。

"I will always be with you, always be true"

我投左
15. 吳雨霏 - Come With Me (Ft. AF)
20. 林奕匡 - 有淚多好
27. 陳柏宇 - 霸氣情歌
29. 黃淑蔓 - 如果青春不會有盡頭

其實我是知道有很多會員不喜歡容小姐,不喜歡她是「萬年女金 ...
CunninG 發表於 2017-10-22 21:02

好嘔心呀
最憎容粉

其實我是知道有很多會員不喜歡容小姐,不喜歡她是「萬年女金 ...
CunninG 發表於 2017-10-22 21:02

又be true 唔be true喇
我們的總和

好嘔心呀
最憎容粉
bagfgfcde 發表於 2017-10-22 21:04

愛之心 責之切
我會視所有批評為支持!!!

又be true 唔be true喇
Wonders 發表於 2017-10-22 21:04

明明就係大家一齊唱好warm

黃淑儀

CM會員共和榜2017年第三季季選歌曲- 第五位

at17 - Girls Girls Girls (32票)

作曲: 盧凱彤
作詞: 黃偉文
編曲: Derrick Sepnio and Fergus Chow of JTW / 蔡德才@人山人海
監製: 蔡德才@人山人海/at17

2001年兩位平均年齡只有17歲的小女孩以at17的名義登上表現舞台,at17亦正式組成。

2010年at17宣佈要暫時分開,尋找各自的音樂夢。
休團期間,她們努力嘗試自己想要的音樂,開始脫離大家對at17的印象,
用自己的方法去告訴樂迷誰是盧凱彤和林二汶。

而我們都知道,這幾年她們的作品風格各異,
可以說是向兩個不同的目標進發,根本找不到at17的影子。

正當我們以為at17已成過去,她們在2017年說要以at17的身份回來。
而她們的見面禮就是這一首《Girls Girls Girls》。

at17不再是代表青春的17歲,兩位成員亦不再是當初無憂無慮的女孩,
但今天的她們仍是17年前的at17,仍是那對「你裡有著我,我裡有著你」的at17。

AGA - 吃定我
at17 - Girls Girls Girls
Blaster - 遊園地
Gin Lee - 和每天講再見
JW - 安全感

this 5?

嘩 32票
但都得第五

希望gin lee唔好少過32票

希望gin lee唔好少過32票
jose 發表於 2017-10-22 21:13

我用個分身投哂五票俾Gin Lee ^3^
希望當係五票咁計

由於同票,今季有兩首第三位。

CM會員共和榜2017年第三季季選歌曲 – 第三位

七年前,因為隨口提議舉辦SIDE TRACK演唱會,
成就了今年17場叫好又叫座的Mr Secret Live演唱會。

古語有云:「無心插柳柳成蔭,有心栽花花不開。」
容祖兒的音樂portfolio不乏這類刻意營造的作品,
例如我最最最最最最討厭的容氏大碟《Bi-Heart》,
刻意討好不同的樂迷,最後令大碟失去焦點,
變成一隻欠缺音樂性、流行性,多邊不討好的Single Collection。

然而,要在這一隻大碟中找一首較上盛的作品,我會首選這首《亂唱歌》。
歌曲猶如歌名一樣,夠隨心、隨意,
比起刻意營造的作品少了一分突兀,多了一分自然,
而就是這一點點,已差很遠。

希望當係五票咁計
bagfgfcde 發表於 2017-10-22 21:14

一票當17票 好似係

七年前,因為隨口提議舉辦SI ...
CunninG 發表於 2017-10-22 21:16

亂估 Supper
我們的總和

嘩 32票
但都得第五
bagfgfcde 發表於 2017-10-22 21:12

話說第三位都已經高票過第一季既第一位....

七年前,因為隨口提議舉辦SI ...
CunninG 發表於 2017-10-22 21:16

HOTMAN張床

希望當係五票咁計
bagfgfcde 發表於 2017-10-22 21:14

我都係.因為我驚環球一姐得單位數字.

話說第三位都已經高票過第一季既第一位....
CunninG 發表於 2017-10-22 21:17

又串人, 唔做得咁
我們的總和

嘩 祖祖做 Tag
呢個肯肯定係 CM 史上最 GQ 嘅季選 沒有之一
愛奸
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

CM會員共和榜2017年第三季季選歌曲 - 第三位

Supper Moment – 靈感床 (37票)

作曲: Supper Moment
作詞: Supper Moment
編曲: Supper Moment / Adrian Chan / 王雙駿
監製: Adrian Chan / 王雙駿

有時一首優秀的作品就是源於一剎那的靈感,而靈感往往源於隨意的一瞬間。

一直以來,Supper Moment為人熟識的作品是《無盡》、《幸福之歌》、《最後晚餐》這類哲理性教強的歌曲,
我們在這些歌曲中尋找我們想要的堅毅、方向或釋懷等沉重的情感。
另一方面, Supper Moment一直都希望為大家帶來歡樂,
好像《飛》、《We Are Colorful》、《煩擾中起舞》等歌曲,
只是一直未有得到很大迴響。

其實我不知道《靈感床》是不是一首刻意營造的歌,
是不是真的由「一個和弦任意的感覺」開始。
但至少這不是「一首要最計算的歌」,
而是透過豐富的編曲,在這個悶熱的夏天為大家帶來歡樂的「幸福之歌」。

HOTMAN張床
bagfgfcde 發表於 2017-10-22 21:17

其實我到呢家都分唔清楚佢張床係搵靈感定係張床個名係用自己命名
又串人, 唔做得咁
Wonders 發表於 2017-10-22 21:19

有時事實又真係幾殘酷
嘩 祖祖做 Tag
呢個肯肯定係 CM 史上最 GQ 嘅季選 沒有之一
愛奸
616.1314 發表於 2017-10-22 21:20

最鍾意逼大家聽美祖
要聽煎lee都要聽左美祖先

先中一首
呢plug完勝新plug tim