返回列表 發帖
其實隻碟不乏好歌,但佢唱得唔夠好
kayzzz 發表於 2017-10-27 22:00

單計 vocal,淨係得 根 同 原來我可以哭 係 好
但偏偏呢兩首 就係歌曲質素最低 嗰兩首

唔計 vocal,單計歌曲質素,另外 6首 都好
歌曲質素 我會咁排: 強迫症 > 藍血人 > 大雄胖虎 > 神奇之旅

強迫症進行曲 佢係真係 handle 唔到 一頭一尾兩段
感覺良好 用錯聲嘅問題 仲嚴重過 神奇之旅
人曲 用聲同唱法都正路,出嚟 vocal 都係唔得,應該真係唔啱佢唱

所以平衡翻 歌曲質素 同 vocal 去聽,大雄胖虎綜合症 水準最平均
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

單計 vocal,淨係得 根 同 原來我可以哭 係 好
但偏偏呢兩首 就係歌曲質素最低 嗰兩首

唔計 vocal,單計 ...
Bluejays 發表於 2017-10-28 02:57

唔講歌曲質素,只講vocal, 佢用番呢種聲唱原來我可以哭即刻掂喎。睇番個Youtube hit rate走勢,應該唔難超過100萬。

綜合意見,佢下首歌應該派大雄。第五plug當然點都一定要派邦邦。

Loop左一日,我其實都幾中意人曲,但都係做side track算啦。

成隻碟聽完一次就算

平均歌曲質素同星夢時期「自主」歌曲相若 演繹亦有明顯瑕疵
《大雄胖虎綜合症》絕對係雷聲大雨點小 《強迫症進行曲》編曲古怪而唔有趣
其餘三首未曝光作品得《原來我可以哭》係聽完覺得聽左野
同埋同名作《神奇之旅》由旋律、編曲到演繹都係災難 (無心機聽歌詞就唔評啦)
真心好難聽好難聽好難聽 寧願聽《福氣》、《問天》都唔想聽《神奇之旅》

對音樂有想法唔代表做到好歌架 而係要對音樂有合理既審美
尤其當要完全自主做歌 呢點比演繹可能更重要
我會為小巧破壞左《強弱》感到可惜 但唔會為Alfred唱唔掂《神奇之旅》可惜 因為前者本身歌曲質素高太多

聽左日都仲覺得正!

唔好話之前的歌好D,總要向前進
其實希望佢可以繼續做,期待更多可能性

聽左日都仲覺得正!

唔好話之前的歌好D,總要向前進
其實希望佢可以繼續做,期待更多可能性 ...
sosomusic 發表於 2017-10-28 08:50

樂觀
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

心目中今年噶年度唱片

其實大部分歌既 vocal 都係意料之內
對我黎講 成隻碟最大驚喜唔係聽到大雄同強迫症
而係原來我可以哭既 vocal
佢終於搵得返以前唱中低音果種感覺 堅好聽
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

平均歌曲質素同星夢時期「自主」歌曲相若 演繹亦有明顯瑕疵
《大雄胖虎綜合症》絕對係雷聲大雨點小 《強迫 ...
nicholashin 發表於 2017-10-28 07:44

因為你嘅身份關係,你嘅忠告會容易被人 disregard
所以我想喺度講句,我撐你嘅每一句 comment
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

感覺良好>藍血人>強迫>根>神奇之旅>原來可以哭>大雄>人曲

封面幾好

暫時我覺得頭3plug 都係好既嘗試 雖然佢唱得未夠好

但起碼再唔係個d 夢想青春主題

同埋搵于逸堯 係好既選擇

終於有時間聽零鏗曾經何時, 佢係我好欣賞既男歌手
但奈何哩兩三年唔知佢搞咩, 冇哂出道果陣時既感覺
不停唱重覆類似既歌.....成長、感恩、飲酒思源.......
悶到我都要唔順, 開始少左聽佢
到今年諗住佢轉公司有新火花
點知除左藍血人好DD, 餘下兩首主打歌仲悶同難聽過以前D歌
感覺哩兩年年佢係為變而變, 好想走出青春頌既曲風同歌路
但真係形像同聲線所限, 我真心覺我佢為變而變, 仲要變到不倫不類
舊樂迷如我, 情願聽返舊歌
同時又唔見得哩兩年吸納到好多新樂迷
我知哩到好多零鏗FANS, 預左會比人插, 但我只係純粹想SHARE哩兩三年佢比我既感覺
佢條路感覺唔易行, 零鏗加油啦~

原本 原來我可以哭 youtube hit rate兩日15萬,點解會被youtube減view rate減到9萬既?

原本 原來我可以哭 youtube hit rate兩日15萬,點解會被youtube減view rate減到9萬既? ...
kayzzz 發表於 2017-10-29 01:20

喺 Warner 嘅 hit rate 世界裡面,啲數係點嚟要問翻 Warner

喺 Warner 嘅 hit rate 世界裡面,啲數係點嚟要問翻 Warner
Bluejays 發表於 2017-10-29 01:36

明曬

恭喜佢終於可以出隻没劇歌的大碟,等睇銷量

原本 原來我可以哭 youtube hit rate兩日15萬,點解會被youtube減view rate減到9萬既? ...
kayzzz 發表於 2017-10-29 01:20

29/10 12:30PM 已經24萬

samxdxd 發表於 2017-10-29 12:30

如果呢條數係做落大雄到我會接受好多

samxdxd 發表於 2017-10-29 12:30

我只係覺得華納的宣傳策略係好叻。

Ching2015 發表於 2017-10-29 13:02

會唔會太明顯

會唔會太明顯
kayzzz 發表於 2017-10-29 13:33

咪係 學下雙雙啦
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

Ching2015 發表於 2017-10-29 13:02

係喎。起碼知道有個MV 出左。哈

Alfred 的中低音真的很好聽

聽左一次
總算搣甩左星夢陣味
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

第一次聽神奇之旅個陣 真係覺得唔掂水 聽得又唔過癮
但係當你可以平心靜氣地感受下 其實只歌系幾舒服既

只碟未聽熟  暫時覺得其他歌未有咩感覺

個人最喜歡大雄, 但其他歌曲的可聽性也很高, 值得推介

除左 感覺良好 之外,其他都唔係唱得好難聽既,但係似乎佢唱唔到d歌既內容出黎

唔計唱,歌的話:
大雄胖虎綜合症>根 (feat. 2868) >人曲>強迫症進行曲>>原來我可以哭>>神奇之旅>藍血人>>>>>感覺良好

佢完全浪費左大雄胖虎綜合症首歌

銷情幾好。
各大唱片舖都係頭三

有一天突然facebook收到一個不認識的人send message來說想邀請我去許廷鏗的马来西亚surpised新專輯發布會,我當然好開心,因為由超級巨聲聽到他唱少見不怪就開始留意和欣賞他。但其實青春頌過後那幾張專輯都覺得他回曬塘。這次的專輯的歌,派台時都有聽,喜歡藍血人,而根呢,一開始非常不喜歡,覺得又是這些。聽了一段時間,也不是自己特定去聽的,spotify shuffle到根,突然有一次喜歡上了。來到第3plug, 神奇之旅。哇,第一個想法就很不喜歡,但是那天在sur​​prised event裡一直播放,又喜歡了。我覺得現在他的歌,是需要慢慢磨,經過一段時間,你會慢慢愛上。這是我的對他這次的專輯的感受。

今個晚上再次哩隻碟, 原來真係好似上面D人咁講, 好慢熱有D歌聽耐左開始有感覺, 繼續加油啦零鏗

有一天突然facebook收到一個不認識的人send message來說想邀請我去許廷鏗的马来西亚surpised新專輯發布會, ...
schoe 發表於 2017-11-4 23:45

Agree,撐you & him!
心跳像一把尖刀
愛恨難逃,
心鎖了霧。

對鏗鏗有期望先至會失望,但其實佢以前D碟亦唔係做得太過好,今次聽得舒服就好了
慢熱有慢熱既好,至於VOCAL,我真係唔識點評,都係個句,自已聽得舒服就好了
而我真係好鍾意神奇之旅

其實我開頭都覺得根同神奇之旅好悶
但係隔一排之後就會無啦啦喺個腦到出現,然後再聽翻就好有感覺

的確是慢熱的碟。聽左成隻碟五至六次 先開始愛上每一首歌
比較搶耳的歌好快就愛上了 藍血人 大雄胖虎綜合症 強迫症進行曲
繼而開始有感覺的 原來我可以哭 感覺良好 人曲
最後到最慢熱的根 神奇之旅

個人喜好:大雄 > 藍血 > 原來 > 神奇 > 感覺 > 人曲 > 根 > 強迫

根好襟聽

希望下plug係大雄啦
強迫症最頭個段好聽...

隻碟成隻聽都襟聽同舒服. 歌曲因不同製作人製作所以都豐富。
佢自己監製的話, 下一隻一重覆就會悶了~
Nothing Special

琴晚joox個live唱得幾好啵, 首首都好到位
仲有大雄聽

睇咗佢ig上po果d片段,神奇之旅就就住就住唱但都有失誤,大雄就唱的好放真係正過錄音室版本幾百倍,其實佢live都可以咁有感染力!

睇左大雄live唱得幾有火,呢類歌幾啱佢唱。不如考慮下12月底或者1月頭派大雄啦,呢首更值十大。11月砲灰期不如派感覺良好/原來我可以哭/人曲是但一首或者索性唔派歌住準確頒獎禮,反正神奇之旅三台冠已完成了任務。

終於肯變
成隻碟唔錯
最鍾意大雄 藍血人
希望返倒去一出道時個勢

見100蚊幾抵買
買左隻碟
包裝好有誠意
而家聽緊第一隻歌「根」
意外地發現好聽左 因為音質好左好多 d鼓聲好舒服

繼續聽先
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

2015 情深說話未曾講
https://www.youtube.com/watch?v=XZIgct5JwjQ

2018 情深說話未曾講
https://www.youtube.com/watch?v=4P-yxfSAsFk

歌手嘅聲,係會隨著年齡時間而 自然改變
但亦會有 人為嘅因素

終於有一個 唔牽涉到要表達自己
只係唱 cover 嘅例子,可以直接比較把聲了

兩個版本,用嘅技巧分別唔大
但把聲嘅「清」同「濁」分別好大

卸下盔甲,係會 lead to 放 pai 把聲
pai pai 下,就會對把聲 造成 人為 嘅轉變

楊千嬅 嘅方向,唔係每一個歌手都適合去行
夾硬行,對把聲冇好處

我 聽左睇左 好多 2018 情深說話未曾講 嘅負評
呢個係我認為嘅原因

我嘈左好耐話 Color By Numbers 啲 side track 把聲好差
2015年 條片,係錄 Watermark 嗰期
把聲剛喺 Color By Numbers 個谷底 搵翻條路 爬翻出嚟
點知兩年後又嚟衰過

成隻碟我最鐘意大雄胖虎綜合症..但又唔明點解上左台一個星期又無左影!!

成隻碟我最鐘意大雄胖虎綜合症..但又唔明點解上左台一個星期又無左影!!
louis0511 發表於 2018-1-7 22:25

因為隻牒/華納無哂quota。希望18年有得re.

幾時有下plug呢? 定係已經唔plug?入面其他歌都正wo
d歌手成日出大碟都side好多side track
都唔知想唔想佢地出大碟好

幾時有下plug呢? 定係已經唔plug?入面其他歌都正wo
d歌手成日出大碟都side好多side track
都唔知想唔想佢 ...
dicksonkwok 發表於 2018-1-21 01:09

隻碟d quota 用晒啦....

隻碟d quota 用晒啦....
放空 發表於 2018-1-21 08:22

其實我覺得人曲幾正。已經做緊下一隻碟,錄緊歌,農曆新年前派歌。

其實我覺得人曲幾正。已經做緊下一隻碟,錄緊歌,農曆新年前派歌。
Ching2015 發表於 2018-1-21 12:02

人曲 衰在佢唱得好難聽