返回列表 發帖
會唔會好聽左D呢~

呢首應該做年度PLUG啦~
由歌名到首歌都夠搶~~
kenny1102 發表於 2017-10-22 20:12

感覺未曝光嘅歌真係會正過plug咗個幾首lol不過買硬呢隻碟

大雄pop rock姐 邊係另類
起碼搶耳啲pop啲 做咩唔做頭幾plug

721AXA 發表於 2017-10-22 22:17

邦邦話另類個首係另一首啵~~

邦邦話另類個首係另一首啵~~
kenny1102 發表於 2017-10-22 22:31

我係見上一頁有朋友話大雄好另類 lol

我意思係話歌曲題材好另類。

根同神奇之旅唔應該PLUG哂....2揀1, 換周爸果首咪仲好

根同神奇之旅唔應該PLUG哂....2揀1, 換周爸果首咪仲好
Kyle_ 發表於 2017-10-22 23:23

已經太遲了,周爸呢首如果係下一plug,就算冠左都係跨年。

Kyle_ 發表於 2017-10-22 23:23

根同神奇之旅直情應該2揀1入碟

Flop到一個點...
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

佢話今年會PLUG 5首~
大雄個首而家PLUG都會壓住播~希望留下年PLUG仲好~

原來我可以哭 伍樂城x林夕
下一plug wor應該

原來我可以哭 伍樂城x林夕
下一plug wor應該
721AXA 發表於 2017-10-24 00:10
呢首歌佢啲哭腔好難聽
任我行 失憶蝴蝶

This is Endy's song:
https://www.instagram.com/p/BajGJbCBfyY/

This is Pong's song:
https://www.instagram.com/p/Bal7HhIBIV-/

聽左呢兩首嘅 teaser,我安心好多了

plug 唔 plug,拿唔拿獎 ...
我已經比之前聽得到嗰 6首 嚇到唔再 care
(plug左3首,itunes多1首,生活日常 live 多2首)

好彩淨翻呢2首仲有希望

This is Endy's 文案:
https://www.instagram.com/p/BajXGLNg0_q/

This is Pong's 文案:
https://www.instagram.com/p/Bah_uZHjw0K/

睇見呢兩兄弟一齊雙劍合璧幫 Alfred 推歌,真係好感動
我只希望 Alfred 嘅 vocal 冇辜負到佢地
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

plug 唔 plug,拿唔 ...
Bluejays 發表於 2017-10-24 03:31

呢兩首teaser唔錯,都係聽哂全首再comment. 老實講,其實我覺得人曲同原來我可以哭都好好聽。全碟最唔好聽的根同神奇之旅反而係派台頭三plug,無言,已派台的只係藍血人似樣的。

plug 唔 plug,拿唔 ...
Bluejays 發表於 2017-10-24 03:31

呢兩首應該比較符合Alfred所講想開拓唔同可能性吧,完全唔明點解要派根同神奇之旅(雖然我覺得神奇之旅編曲好正,只係唱得麻麻地,同埋呢類題材唱到厭)

聽左D teaser, 好期待, 真的好期待...

個個歌手都犯同樣的錯,sidetrack好過plug果啲

原來我可以哭 都幾平淡下
伍樂城都回哂塘 (除左俾juno個D好D)

有巴士廣告
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

~love1314~ 發表於 2017-10-26 21:53

個vocal唔錯,比星夢時期好。

邦邦個隻 好正 !

Spotify 聽緊,除佐plug佐個三首唔講。我個人認為大雄同埋強迫係幾高汁,其他三首無想再聽既慾望。 而加Loop緊大雄同強逼

邦邦個隻 好正 !
sosomusic 發表於 2017-10-27 00:33

係咯,大雄同強迫都好正

原來我可以哭 MV 用翻 Warner 用開嘅導演 咪幾好囉
台灣班 MV 導演,水準一向有保證

其實 神奇之旅 MV 都 OK
用 全插畫/全動畫 嘅 MV,通常好少會出事

希望 根MV 嘅未及專業水準,同 藍血人MV 嘅俗氣
已成過去 ... 唔好再回頭喇

對我嚟講,就算有幾好嘅 MV 概念,只要執行得唔好,都會好尷尬
反而執行得好,就算 故事老套啲,甚至行行企企冇野想講,都起碼冇咁 傷害左首歌
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

睇得出佢用左好多心機去造隻碟,但有幾首歌佢真係唱得幾難聽

同意, 聽得出Alfred 用左好多好多心機, 想做好音樂

係咯,大雄同強迫都好正
schoe 發表於 2017-10-27 00:37

大雄個編曲其實再大路D仲易HIT////

聽完大雄Full Version有d失望

有無其他曲詞credit
強迫症進行曲聽到好爽
好似周柏豪首00:08:00

有無其他曲詞credit
強迫症進行曲聽到好爽
好似周柏豪首00:08:00
Wing1211 發表於 2017-10-27 13:38

1 根 曲: Aga 詞: 林若寧
2 藍血人 曲: 王雙駿 詞: 陳詠謙
3 原來我可以哭 曲: 伍樂城 詞: 林夕
4 大雄胖虎綜合症 曲: 周國賢  詞: 梁栢堅
5 強迫症進行曲 曲、詞: 藍奕邦
6 人曲 曲: 馮穎琪 詞: 周耀輝 / 馮穎琪
7 感覺良好 曲: 林家謙 詞: 陳詠謙
8 神奇之旅 曲: Bert 詞: 于逸堯, 許廷鏗

大雄完全係應該做主打強plug, 最易上口既一隻
人曲佢都唱得幾難聽下, 首歌好juno, 本身質素係好
強迫症感覺良好都幾正
根同神奇之旅依然覺得應該飛走一首

全碟循環聽左兩次,排名如下: (純個人喜好)

強迫症進行曲 >大雄 >人曲 > 感覺良好 >藍血人 >原來我可以哭 > 神奇之旅 >根

最差果幾首竟然最先派台。

Cd size
Mini shop 99送poster

CDWareHouse $100 with poster
風箏斷線...方可飛到很遠:)
放低從前黑暗...完成昨天...等待日出光線=]

係HK Record買CD$115送海報,6點去買架上餘下最後三隻,買左兩隻,一隻帮朋友買。上次出Watermark時都係第一天6點同一間store買,但好多貨。

全碟好正,今年最好的一張唱片!

大雄唔錯, 比起藍血人呢隻好d
強迫症歌本身係唔錯, 但alfred後段好似carry唔到
原來我可以哭大路到chorus先好聽lol
人曲就普通左d, 同佢本身唔夾
感覺良好個key好似唔太啱
全碟感覺都係好小品。。。除左重beat個3首叫做好聽d
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

雖然都係唔係好鐘意佢把聲, 仲係唱到痴脷筋咁
但欣賞佢有heart做, 就買隻支持下啦

其實痴脷根係咪真係點糾正都糾正唔得晒?

其實比初出道咬字好左,易入耳左,
但其實聽慢板D 深情D 既歌仍然礙耳。

原來我可以哭有句咩咩一起過下去…
下去兩個字真係難接受到一個點。

其實隻碟不乏好歌,但佢唱得唔夠好

I think him trying to prove himself as a real artist has made his vocal performance a little try hard. I don't really enjoy his vocals on this album, but I appreciate him doing different things.
I talk a lot of BS.

全碟好正,今年最好的一張唱片!
ouyang 發表於 2017-10-27 19:04

#曲線要講明

大雄完全係應該做主打強plug, 最易上口既一隻
人曲佢都唱得幾難聽下, 首歌好juno, 本身質素係好
強迫症感覺 ...
721AXA 發表於 2017-10-27 14:19

飛2首再入返我的志願同你在我在就好了~~

聽左成隻碟幾次,冇一隻會skip
大雄冇想像中咁好.. 好少少失望,強迫症有驚喜,但其實唔太好聽..
人曲的確好juno,但唔岩alfred
反而個人仲係好鍾意神奇之旅 越聽越好聽
感覺良好幾有畫面,個range都發揮到alfred音色
原來我可以哭 係痛醒k歌type,旋律俾其他比下去..
其他冇乜感覺
神奇之旅>感覺良好>大雄>強迫>人曲>藍血人>根>原來我可以哭

飛2首再入返我的志願同你在我在就好了~~
kenny1102 發表於 2017-10-27 23:00

我唔想飛任何歌,不如加埋痛醒剛好11首,啱數。

應該係唱得最難聽噶一隻碟
唔好話強迫佢handle唔到 人曲同大雄佢都完全唱唔到感覺
成隻碟聽翻最好聽應該係神奇之旅 雖然真係悶到嘔
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

應該係唱得最難聽噶一隻碟
唔好話強迫佢handle唔到 人曲同大雄佢都完全唱唔到感覺
成隻碟聽翻最好 ...
jaydeng 發表於 2017-10-28 00:33

神奇之旅真係已經最好聽

#曲線要講明
Kfmusic 發表於 2017-10-27 22:59

唔系曲線,真心㗎,我loop 左成日!

反而覺得神奇之旅佢唱得好難受,特登要營造個淡然感但係好造作。
大雄就好適合佢,仲要四分鐘一路唱中間唔停,真係好smooth好順。十幾年未聽到melody咁簡單上口又唔俗套嘅歌,加埋個歌名又好有話題,絕對有潛力hit,個感覺好似06年第一次聽愛得太遲咁。好心華納識做d.