返回列表 發帖

[Oct/27/2017] 神奇之旅 - 許廷鏗 (CD)

歌手:許廷鏗
唱片名稱:神奇之旅
唱片封面:

推出日期:2017/10/27
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 根 (feat. 2868)   
2. 藍血人   
3. 原來我可以哭   
4. 大雄胖虎綜合症   
5. 強迫症進行曲   
6. 人曲   
7. 感覺良好   
8. 神奇之旅  

附加資料:
許廷鏗 Alfred Hui加盟華納唱片首張概念專輯
八組音樂班底 打造八首全新作品
一起向神奇的未知進發)

出處:sky music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

終於有個見得下既封面, 感覺良好~

終於有個見得下既封面, 感覺良好~
SK仔 發表於 2017-10-20 12:25

都係藍色~

星夢仲有無可能出碟

大雄胖虎綜合症

周國賢主理

有啲期待

附加資料:許廷鏗 Alfred Hui加盟華納唱片首張概念專輯
八組音樂班底 打造八首全新作品
一起向神奇的未知進發

廣告: 巴士車身廣告、銅鑼灣Video Wall、商業電台30秒廣告…等

Cover係幾靚既,左上角指南針符號幾好,
但係已曝光三首歌得藍血人ok,
原來我可以哭應該係k歌?
人曲暗示佢自己係攣?

華納做咩自己抄自己呀
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

人曲 系乜意思?

靚喎
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

有冇邊首歌可以令佢多翻啲啲人氣

回復 9# ouyang

攣?
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

有冇邊首歌可以令佢多翻啲啲人氣
721AXA 發表於 20/10/2017 15:08

周爸嗰首

佢終於有隻靚封面
第一時間諗起美jude+1
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

華納啲Art dir真係唔同啲

華納啲Art dir真係唔同啲
Waughthyfook 發表於 2017-10-20 16:38

啲煙仲岩岩遮到佢對肥美既腿

人曲 系乜意思?
ouyang 發表於 2017-10-20 14:04

人瑞d frd
舞來舞去 不日內開始錄音。

痛醒rip

Itunes有preorder
有原來我可以哭

星夢仲有無可能出碟
阿mark 發表於 2017-10-20 12:34

星夢? 痛醒,我的志願同你在我在都應該無啦! 算把啦, 除非華納肯買版權,重要星夢肯賣。
新碟設計都幾靚,話係概念碟,27號聽哂全碟再comment。

星夢? 痛醒,我的志願同你在我在都應該無啦! 算把啦, 除非華納肯買版權,重要星夢肯賣。
新碟設計 ...
Ching2015 發表於 2017-10-21 00:46

月巴亻老可以考慮幫Alfred出新曲加精選
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

新碟設計 ...
Ching2015 發表於 2017-10-21 00:46

我意思係星夢直接出,如果係其他唱片公司就會,tvb應該唔會啦

月巴亻老可以考慮幫Alfred出新曲加精選
l00540 發表於 2017-10-21 01:52

我諗alfred應該有好多倉底貨未出
有無fans之前問過alfred點處置呢d作品?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

我意思係星夢直接出,如果係其他唱片公司就會,tvb應該唔會啦
阿mark 發表於 2017-10-21 01:56

幾首未出碟劇歌如問天,天地同牢籠有機會被星夢不具名同其他歌手一齊放係劇歌精選如之前的情歌集,但用Alfred名義出非劇歌應該唔會啦。人都走左唔會同佢製造新聞話題宣傳啦。

有無fans之前問過alfred點處置呢d作品? ...
fifty1205 發表於 2017-10-21 02:03
係訪問同社交平台從來無人問呢個問題,大家都心照預左無啦。

幾首未出碟劇歌如問天,天地同牢籠有機會被星夢不具名同其他歌手一齊放係劇歌精選如之前的情歌集,但用Alf ...
Ching2015 發表於 2017-10-21 03:33

諗起環球幫Kay出咗隻 最好的時刻 精選同埋張軒都有隻是時候放鬆一下

星夢都可以試下 出返隻 <<根Feat.何哲圖 —許廷鏗新曲加精選>>
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

諗起環球幫Kay出咗隻 最好的時刻 精選同埋張軒都有隻是時候放鬆一下

星夢都可以試下 出返隻  ...
hehemamama 發表於 2017-10-21 07:58

如果星夢係普通唱片公司就會,但有tvb的關係,就好難會出了

封面好睇
期待大雄胖虎綜合症

阿mark 發表於 2017-10-21 08:34

其實重有6首星夢歌無出碟,是但加多5首舊歌真係夠11首歌出精選大碟。不過算啦,佢已經plan緊下一隻碟同開演唱會了。
反OT, 其實碟內幾首歌都可以代替根派台,一早唔應該派根。係itune聽左原來我可以哭,痛醒version 2.

其實重有6首星夢歌無出碟,是但加多5首舊歌真係夠11首歌出精選大碟。不過算啦,佢已經plan緊下一隻碟同開 ...
Ching2015 發表於 21/10/2017 09:35
無話算唔算, 如果星夢自己出佢都無SAY 架啦
不過星夢有咁醒咩 lol

星夢今年好似冇出過個人碟

phykk45 發表於 2017-10-21 10:42

有啊,何雁詩咯

phykk45 發表於 2017-10-21 10:42

始終要向於tvb股東負責。出碟唔賺錢,演唱會投資大都唔搞了。唱劇歌出show拍廣告搵錢重快。Hana唔係話出碟嗎?

回復  ouyang

攣?
Eddie8848 發表於 2017-10-20 15:34

如果系,有興趣想看首歌詞。

xteve 發表於 2017-10-21 13:04

人曲 系 某科幻小說的書名

xteve 發表於 2017-10-21 13:04

Alfred Facebook live有唱過,係講人生如一首歌曲,聽過但無歌詞。

有無fans之前問過alfred點處置呢d作品? ...
fifty1205 發表於 2017-10-21 02:03

唔計已 曝光/派台 嗰 三首劇歌+三首自主歌
其他 三年來 積落嘅 胎死腹中歌,應該都係 未錄音的
(當然唔計 Jinny 嘅 痛醒下集 麻醉)
星煥年代嘅倉底貨,應該只有 美夢之後 一首,已經出翻

其實我可惜 遺物 同 再戰明天 落唔到碟多啲
新嗰六首,問天 已入碟 (My TV Love Songs)
另外兩首劇歌 失蹤都唔駛恨
三首自主歌,只要 hold 得住 production rights
就睇 distribution rights 係咪簽 perpetual 喇
青春頌 國語版,我都會列入「算把啦」嗰欄
反而 遺物(合約問題)、再戰明天(政治問題) ... 唔落碟就遲早會失傳
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Alfred Facebook live有唱過,係講人生如一首歌曲,聽過但無歌詞。
Ching2015 發表於 2017-10-21 13:45

如果系人生題材,就無興趣看歌詞了。一直希望他唱一首關於 Hehe 主題的歌

人曲 系 某科幻小說的書名
ouyang 發表於 2017-10-21 13:27

多謝解釋

如果系人生題材,就無興趣看歌詞了。一直希望他唱一首關於 Hehe 主題的歌

多謝解釋 ...
xteve 發表於 2017-10-21 18:26

HEHE 佢會認就一早認左啦。。

阿mark 發表於 2017-10-21 08:34

TVB 嘅 top priority 係 封殺
星夢 嘅 top priority 係條數要計得掂

最好的時刻 有光滔下,有得食住下條水
根 藍血人 神奇之旅 都冇野好食

就算係抱住 趁你弱做低你 嘅心態
用 Alfred 嘅 三首自主歌 嚟贏
對 何生 嚟講都冇意思
佢仲會覺得係 反過來幫 Warner 做左宣傳添
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔計已 曝光/派台 嗰 三首劇歌+三首自主歌
其他 三年來 積落嘅 胎死腹中歌,應該都係 未錄音的
(當然唔計 ...
Bluejays 發表於 2017-10-21 17:48

如果幾首自主歌distribution right不是簽perpetual, 華納就可能買番版權同Alfred出碟?

如果幾首自主歌distribution right不是簽perpetual, 華納就可能買番版權同Alfred出碟? ...
Ching2015 發表於 2017-10-21 19:30

係 perpetual 嘅機會好高
除非 Alfred 喺 我的志願 咁早嘅時候
已經懂得 去打聽哂 全行嘅 發行行規 嘅可能性
如果唔係,何生一定會話 行規淨係得 perpetual 一種

但如果 Alfred 當時冇簽 perpetual
咁就 3 5 7 10 年後,個 distribution rights 會 free 翻出黎
Alfred 想再賣比邊個都得

我強調 簽約嘅時間性
因為我相信而家 Warner 呢八首 係簽 perpetual 嘅機會 反而低啲

簽名被屏蔽

會聽但係應該唔會買
I talk a lot of BS.

大雄伴虎係藍奕邦喎

Ig剛剛post左邦邦首歌一分鐘版,曲風好另類。
Ching2015 發表於 2017-10-22 19:40

呢首係周國賢㗎邦邦個首叫做 強迫症進行曲

呢首係周國賢㗎邦邦個首叫做 強迫症進行曲
kingheiwong 發表於 2017-10-22 19:47
已更正。周國賢的新歌,首歌好特別。

https://www.instagram.com/p/BajGJbCBfyY/

已更正。周國賢的新歌,曲風好特別。
Ching2015 發表於 2017-10-22 19:50

會唔會好聽左D呢~

呢首應該做年度PLUG啦~
由歌名到首歌都夠搶~~

大雄果首周爸作曲, 就咁聽好正WOR!! 完勝PLUG左果3首