返回列表 發帖
我諗alfred應該有好多倉底貨未出
有無fans之前問過alfred點處置呢d作品? ...
fifty1205 發表於 2017-10-21 02:03

唔計已 曝光/派台 嗰 三首劇歌+三首自主歌
其他 三年來 積落嘅 胎死腹中歌,應該都係 未錄音的
(當然唔計 Jinny 嘅 痛醒下集 麻醉)
星煥年代嘅倉底貨,應該只有 美夢之後 一首,已經出翻

其實我可惜 遺物 同 再戰明天 落唔到碟多啲
新嗰六首,問天 已入碟 (My TV Love Songs)
另外兩首劇歌 失蹤都唔駛恨
三首自主歌,只要 hold 得住 production rights
就睇 distribution rights 係咪簽 perpetual 喇
青春頌 國語版,我都會列入「算把啦」嗰欄
反而 遺物(合約問題)、再戰明天(政治問題) ... 唔落碟就遲早會失傳
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

如果星夢係普通唱片公司就會,但有tvb的關係,就好難會出了
阿mark 發表於 2017-10-21 08:34

TVB 嘅 top priority 係 封殺
星夢 嘅 top priority 係條數要計得掂

最好的時刻 有光滔下,有得食住下條水
根 藍血人 神奇之旅 都冇野好食

就算係抱住 趁你弱做低你 嘅心態
用 Alfred 嘅 三首自主歌 嚟贏
對 何生 嚟講都冇意思
佢仲會覺得係 反過來幫 Warner 做左宣傳添
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

如果幾首自主歌distribution right不是簽perpetual, 華納就可能買番版權同Alfred出碟? ...
Ching2015 發表於 2017-10-21 19:30

係 perpetual 嘅機會好高
除非 Alfred 喺 我的志願 咁早嘅時候
已經懂得 去打聽哂 全行嘅 發行行規 嘅可能性
如果唔係,何生一定會話 行規淨係得 perpetual 一種

但如果 Alfred 當時冇簽 perpetual
咁就 3 5 7 10 年後,個 distribution rights 會 free 翻出黎
Alfred 想再賣比邊個都得

我強調 簽約嘅時間性
因為我相信而家 Warner 呢八首 係簽 perpetual 嘅機會 反而低啲

This is Endy's song:
https://www.instagram.com/p/BajGJbCBfyY/

This is Pong's song:
https://www.instagram.com/p/Bal7HhIBIV-/

聽左呢兩首嘅 teaser,我安心好多了

plug 唔 plug,拿唔拿獎 ...
我已經比之前聽得到嗰 6首 嚇到唔再 care
(plug左3首,itunes多1首,生活日常 live 多2首)

好彩淨翻呢2首仲有希望

This is Endy's 文案:
https://www.instagram.com/p/BajXGLNg0_q/

This is Pong's 文案:
https://www.instagram.com/p/Bah_uZHjw0K/

睇見呢兩兄弟一齊雙劍合璧幫 Alfred 推歌,真係好感動
我只希望 Alfred 嘅 vocal 冇辜負到佢地

原來我可以哭 MV 用翻 Warner 用開嘅導演 咪幾好囉
台灣班 MV 導演,水準一向有保證

其實 神奇之旅 MV 都 OK
用 全插畫/全動畫 嘅 MV,通常好少會出事

希望 根MV 嘅未及專業水準,同 藍血人MV 嘅俗氣
已成過去 ... 唔好再回頭喇

對我嚟講,就算有幾好嘅 MV 概念,只要執行得唔好,都會好尷尬
反而執行得好,就算 故事老套啲,甚至行行企企冇野想講,都起碼冇咁 傷害左首歌

其實隻碟不乏好歌,但佢唱得唔夠好
kayzzz 發表於 2017-10-27 22:00

單計 vocal,淨係得 根 同 原來我可以哭 係 好
但偏偏呢兩首 就係歌曲質素最低 嗰兩首

唔計 vocal,單計歌曲質素,另外 6首 都好
歌曲質素 我會咁排: 強迫症 > 藍血人 > 大雄胖虎 > 神奇之旅

強迫症進行曲 佢係真係 handle 唔到 一頭一尾兩段
感覺良好 用錯聲嘅問題 仲嚴重過 神奇之旅
人曲 用聲同唱法都正路,出嚟 vocal 都係唔得,應該真係唔啱佢唱

所以平衡翻 歌曲質素 同 vocal 去聽,大雄胖虎綜合症 水準最平均

平均歌曲質素同星夢時期「自主」歌曲相若 演繹亦有明顯瑕疵
《大雄胖虎綜合症》絕對係雷聲大雨點小 《強迫 ...
nicholashin 發表於 2017-10-28 07:44

因為你嘅身份關係,你嘅忠告會容易被人 disregard
所以我想喺度講句,我撐你嘅每一句 comment

原本 原來我可以哭 youtube hit rate兩日15萬,點解會被youtube減view rate減到9萬既? ...
kayzzz 發表於 2017-10-29 01:20

喺 Warner 嘅 hit rate 世界裡面,啲數係點嚟要問翻 Warner

2015 情深說話未曾講
https://www.youtube.com/watch?v=XZIgct5JwjQ

2018 情深說話未曾講
https://www.youtube.com/watch?v=4P-yxfSAsFk

歌手嘅聲,係會隨著年齡時間而 自然改變
但亦會有 人為嘅因素

終於有一個 唔牽涉到要表達自己
只係唱 cover 嘅例子,可以直接比較把聲了

兩個版本,用嘅技巧分別唔大
但把聲嘅「清」同「濁」分別好大

卸下盔甲,係會 lead to 放 pai 把聲
pai pai 下,就會對把聲 造成 人為 嘅轉變

楊千嬅 嘅方向,唔係每一個歌手都適合去行
夾硬行,對把聲冇好處

我 聽左睇左 好多 2018 情深說話未曾講 嘅負評
呢個係我認為嘅原因

我嘈左好耐話 Color By Numbers 啲 side track 把聲好差
2015年 條片,係錄 Watermark 嗰期
把聲剛喺 Color By Numbers 個谷底 搵翻條路 爬翻出嚟
點知兩年後又嚟衰過