返回列表 發帖
星夢仲有無可能出碟
阿mark 發表於 2017-10-20 12:34

星夢? 痛醒,我的志願同你在我在都應該無啦! 算把啦, 除非華納肯買版權,重要星夢肯賣。
新碟設計都幾靚,話係概念碟,27號聽哂全碟再comment。

我意思係星夢直接出,如果係其他唱片公司就會,tvb應該唔會啦
阿mark 發表於 2017-10-21 01:56

幾首未出碟劇歌如問天,天地同牢籠有機會被星夢不具名同其他歌手一齊放係劇歌精選如之前的情歌集,但用Alfred名義出非劇歌應該唔會啦。人都走左唔會同佢製造新聞話題宣傳啦。

我諗alfred應該有好多倉底貨未出
有無fans之前問過alfred點處置呢d作品? ...
fifty1205 發表於 2017-10-21 02:03
係訪問同社交平台從來無人問呢個問題,大家都心照預左無啦。

如果星夢係普通唱片公司就會,但有tvb的關係,就好難會出了
阿mark 發表於 2017-10-21 08:34

其實重有6首星夢歌無出碟,是但加多5首舊歌真係夠11首歌出精選大碟。不過算啦,佢已經plan緊下一隻碟同開演唱會了。
反OT, 其實碟內幾首歌都可以代替根派台,一早唔應該派根。係itune聽左原來我可以哭,痛醒version 2.

星夢今年好似冇出過個人碟
phykk45 發表於 2017-10-21 10:42

始終要向於tvb股東負責。出碟唔賺錢,演唱會投資大都唔搞了。唱劇歌出show拍廣告搵錢重快。Hana唔係話出碟嗎?

如果系,有興趣想看首歌詞。
xteve 發表於 2017-10-21 13:04

Alfred Facebook live有唱過,係講人生如一首歌曲,聽過但無歌詞。

唔計已 曝光/派台 嗰 三首劇歌+三首自主歌
其他 三年來 積落嘅 胎死腹中歌,應該都係 未錄音的
(當然唔計 ...
Bluejays 發表於 2017-10-21 17:48

如果幾首自主歌distribution right不是簽perpetual, 華納就可能買番版權同Alfred出碟?

呢首係周國賢㗎邦邦個首叫做 強迫症進行曲
kingheiwong 發表於 2017-10-22 19:47
已更正。周國賢的新歌,首歌好特別。

https://www.instagram.com/p/BajGJbCBfyY/

大雄pop rock姐 邊係另類
起碼搶耳啲pop啲 做咩唔做頭幾plug
721AXA 發表於 2017-10-22 22:17

我意思係話歌曲題材好另類。

根同神奇之旅唔應該PLUG哂....2揀1, 換周爸果首咪仲好
Kyle_ 發表於 2017-10-22 23:23

已經太遲了,周爸呢首如果係下一plug,就算冠左都係跨年。

This is Endy's song:

This is Pong's song:

聽左呢兩首嘅 teaser,我安心好多了

plug 唔 plug,拿唔 ...
Bluejays 發表於 2017-10-24 03:31

呢兩首teaser唔錯,都係聽哂全首再comment. 老實講,其實我覺得人曲同原來我可以哭都好好聽。全碟最唔好聽的根同神奇之旅反而係派台頭三plug,無言,已派台的只係藍血人似樣的。

~love1314~ 發表於 2017-10-26 21:53

個vocal唔錯,比星夢時期好。

全碟循環聽左兩次,排名如下: (純個人喜好)

強迫症進行曲 >大雄 >人曲 > 感覺良好 >藍血人 >原來我可以哭 > 神奇之旅 >根

最差果幾首竟然最先派台。

係HK Record買CD$115送海報,6點去買架上餘下最後三隻,買左兩隻,一隻帮朋友買。上次出Watermark時都係第一天6點同一間store買,但好多貨。

飛2首再入返我的志願同你在我在就好了~~
kenny1102 發表於 2017-10-27 23:00

我唔想飛任何歌,不如加埋痛醒剛好11首,啱數。

單計 vocal,淨係得 根 同 原來我可以哭 係 好
但偏偏呢兩首 就係歌曲質素最低 嗰兩首

唔計 vocal,單計 ...
Bluejays 發表於 2017-10-28 02:57

唔講歌曲質素,只講vocal, 佢用番呢種聲唱原來我可以哭即刻掂喎。睇番個Youtube hit rate走勢,應該唔難超過100萬。

綜合意見,佢下首歌應該派大雄。第五plug當然點都一定要派邦邦。

Loop左一日,我其實都幾中意人曲,但都係做side track算啦。

29/10 12:30PM 已經24萬
samxdxd 發表於 2017-10-29 12:30

我只係覺得華納的宣傳策略係好叻。

睇左大雄live唱得幾有火,呢類歌幾啱佢唱。不如考慮下12月底或者1月頭派大雄啦,呢首更值十大。11月砲灰期不如派感覺良好/原來我可以哭/人曲是但一首或者索性唔派歌住準確頒獎禮,反正神奇之旅三台冠已完成了任務。

成隻碟我最鐘意大雄胖虎綜合症..但又唔明點解上左台一個星期又無左影!!
louis0511 發表於 2018-1-7 22:25

因為隻牒/華納無哂quota。希望18年有得re.

隻碟d quota 用晒啦....
放空 發表於 2018-1-21 08:22

其實我覺得人曲幾正。已經做緊下一隻碟,錄緊歌,農曆新年前派歌。

人曲 衰在佢唱得好難聽
lca6 發表於 2018-1-21 20:23

首歌本身曲,詞,編都好,但唔啱佢唱,唱唔到個feel. 人曲首歌本身有種無耐,蒼桑,佢真係唱唔出,有點似演悲劇哭唔出眼淚。

kenny1102 發表於 2018-1-23 23:26

呢首完全零宣傳又無派台,唔係訂閱左都唔知出左。錄緊新歌,無聲無色出左可能趕農曆年前派新歌,呢首當倉底貨出左算。而家個Youtube playlist只爭人曲一首,便儲齊成隻牒。個MV都睇得幾舒服,感覺良好。想佢出埋人曲。

咪係lor~~之前又無啦啦同時plug 2首歌,搞到2首都沉哂船~~
daniel1136 發表於 2018-1-26 10:59

上只碟已經兩冠,quota比根同神奇之旅用哂。就算再有歌上榜都唔會熱播啦。如果係榜尾不如唔上好過。eg,痛醒

大雄終於上到rthk, 希望四台有一冠。
如果可以要回頭,應該咁派:
1,藍血人
2,大雄
3, 神奇之旅
4,强迫症