返回列表 發帖

[Oct/26/2017] The Drug Called Music - 側田 (CD)

歌手:側田
唱片名稱:The Drug Called Music
唱片封面:

推出日期:2017/10/26
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1) 幸福止痛
2) Heads Up Phones Down
3) 不經不覺
4) 450蚊
5) UPSIDEDOWN
6) 一念
7) 咖啡因萬歲
8) Watch out
9) 午夜蓓蕾
10) Chottomate

附加資料:
側田2017年最新大碟 The Drug Call Music
收錄10首全新作品,
包括三首電台冠軍歌.  幸福止痛  Heads Up Phones Down  不經不覺
上榜歌曲  450蚊   UPSIDEDOWN

出處:sky music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

出十首歌大碟抵男金啦

出十首歌大碟抵男金啦
stephybest 發表於 2017-10-21 14:17
支持譚詠麟男金

即是家下已經5th plug...

Tracklist跟派台次序?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

期待新歌
因為應該會好聽過派左個幾首
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

天空之城 & 拜託我不寂寞 missing in action

係咪以後都唔打算再拍封面照了?

Is it grammatically correct? Should it be "The Drug Called Music" instead of "The Drug Call Music"

Is it grammatically correct? Should it be "The Drug Called Music" instead of "The Drug Call Music"
xteve 發表於 2017-10-21 15:58

skymusic 幅圖入面黃色個行係寫"The Drug Called Music"
人大了珍惜今次不可有下次

天空之城 & 拜託我不寂寞 missing in action
boy4dudes 發表於 2017-10-21 14:56

天註定冇埋
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

天註定唔會收錄`啊~, 廣告歌~
首拜託係國語單曲, 不會收錄收錄`在呢隻新碟
天空之城係FEATURING,收錄在DOUGHBOY隻CHINGLISH碟入面

天註定冇埋
大唔透 發表於 2017-10-21 16:02

唔收 天註定 so sad, 首歌 (只聽過半首) 好正    

其實 天註定 有無出過 Studio Version

skymusic 幅圖入面黃色個行係寫"The Drug Called Music"
alexleung 發表於 2017-10-21 16:01

語法上,應該系the drug called music.

男金嚟勒
下PLUG係一念?

支持譚詠麟男金
nicholashin 發表於 2017-10-21 14:19

Eason

個cover有小小眼花。
I talk a lot of BS.

一念居然唔plug真係好嘥

一念居然唔plug真係好嘥
kwanie 發表於 2017-10-22 01:16
上隻碟最好聽嘅四首歌分別係三首非兒歌side track同第6 plug命書
今次頭五首比上次頭5 plug再難聽多100000倍 淨返5首要好聽過佢哋應該唔太難

係唔係budget問題,又一位歌手連唱片COVER都唔影
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

其實個封面concept係藥物包裝盒,唔明點解個個要求歌手一定要有樣做封面

tracks 正確次序:

1. Heads Up Phones Down
2. 450蚊 featuring Maria Cordero
3. Watch Out
4. 咖啡因萬歲
5. 午夜蓓蕾
6. Chotto Matte (interlude)
7. 幸福止痛
8. 一念
9. 不經不覺
10. UPSIDEDOWN

Yes~ 碟Cover係視覺設計 3D stereogram + 藥物盒設計

唔明有人睇唔出~ 

更加唔明出碟點解一定要有歌手個大頭cover

tracks 正確次序:

1. Heads Up Phones Down
2. 450蚊 featuring Maria Cordero
3. Watch Out
4. 咖啡因 ...
jxbooooo 發表於 2017-10-23 04:34

前半隻碟係快歌後半隻就慢歌?

咖啡因同蓓蕾 睇歌名有啲期待
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

個cover有個田字添
其實如果影樣既cover影得咁樣衰,咁我情願出呢d喇

其實求其影張相做cover定係搵人design個graphic cover用既錢多D呢條數應該唔難計丫

家陣賣碟定賣yes卡
歌手個樣唔好睇咪唔出樣囉
Happy and Blessed.

側田幾首派台歌既cover 都好似係自己有份搞design ,可能係自己graphic design畢業

Creative CD cover, the whole 藥物盒 idea 食住 first plug 幸福止痛, like a box of 幸福止痛片.

However, "1 TABLET / 10 SONGS / 39 MINS 23 S" is a bit odd.

I would have put "CONTAINS 10 TABLETS, TAKE ALL FOR BEST RESULTS"

就咁睇歌名原來係概念碟喎!預計450蚊一聽到就必skip....

就咁睇歌名原來係概念碟喎!預計450蚊一聽到就必skip....
Waughthyfook 發表於 2017-10-25 03:05

原本話每首歌=一種藥 但應該做做下脫左軌 唔係首首跟到
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

原本話每首歌=一種藥 但應該做做下脫左軌 唔係首首跟到
HOTMAN 發表於 2017-10-25 10:53
本來都話唔做情歌 但有首UPSIDEDOWN

病名:Upside Down
成分:十首新歌
效用:幸福止痛

每日一片 明天準時上架

from 側田Justin Lo Facebook

upsidedown上年就錄好咯,睇去2016訪問就聽過melody
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

Kkbox唔係咁排tracklist

聽咗隻碟一次
之前已經曝光嘅歌放入碟依然係難聽
《Watch Out》竟然可以難聽過兩首派台快歌
慢歌完全無靈魂 側田嘅唱腔亦係極度造作

如果音樂真係藥物 呢隻碟應該係毒藥
不過總有人覺得呢個殺人犯殺夠10個人 自然值男金

作曲功力回哂塘
其他合作既又麻麻

btw 有一首係interlude

慢歌部分好正
loop緊咖啡因

好想有"天註定"!!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

Watch out係年度最難聽歌曲
其實一念幾正 係高音左少少
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

未出嘅得咖啡因入得耳
其他真係接受唔到
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

除了upsidedown 之外,其他真的唔好聽!

我中意watch out喔。

Watch out完全無問題喎,玩味偏重
Phones down無論曲詞編都老土到極,必飛
一念同咖啡因高質
成碟最鐘意咖啡因,有丁點似BOk feel

希望下一plug係一念 / 咖啡因萬歲 !正!

上隻碟never odd or even 其實好聽, 并冇得到合理迴響好可惜

今年PLUG D 歌都唔好聽

上隻碟never odd or even 其實好聽, 并冇得到合理迴響好可惜

今年PLUG D 歌都唔好聽 ...
lblemon 發表於 2017-10-30 14:57

無錯今次隻碟電台反應幾好,我相信係因為比人大力推
上隻係好D

唔收 天註定 so sad, 首歌 (只聽過半首) 好正   

其實 天註定 有無出過 Studio Version {:4_156: ...
boy4dudes 發表於 2017-10-21 16:46

肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

無錯今次隻碟電台反應幾好,我相信係因為比人大力推
上隻係好D
kanxd 發表於 2017-10-31 00:22

上我是歌手似乎令港人發現佢出返黎唱歌,因為娛樂版有報導?今年香土樂壇版好似終於冇人/少人開帖話側田離開香港好可惜,几時返香港(明明返左黎几年) 所以佢今年的marketing strategy都几成功, 紅館show銷情好左好多

今年PLUG D 歌都唔好聽 ...
lblemon 發表於 2017-10-30 14:57

同意,明明2015年有出過碟又開過演唱會,但係大家好似失咗憶咁,突然覺得佢今年返咗嚟。
Never Odd or Even 啲歌的確幾好聽,連冇派的歌都唔錯。反而對今次啲歌冇乜特別感覺。