返回列表 發帖
同意,明明2015年有出過碟又開過演唱會,但係大家好似失咗憶咁,突然覺得佢今年返咗嚟。
Never Odd  ...
Serendipity 發表於 2017-11-1 03:19

明明2013都有出碟同開show

同意,明明2015年有出過碟又開過演唱會,但係大家好似失咗憶咁,突然覺得佢今年返咗嚟。
Never Odd  ...
Serendipity 發表於 2017-11-1 03:19

唔係失左憶,而係好多平時無留意樂壇既人根本唔知側田已經返左香港好一段時間

其實我相信好多人覺得never odd or even比較好聽d係因為佢15年得個吉而今年坐銀望金。

利申:今年好聽d

明明never odd or even好聽過今年呢張咁多,連啲side track命書、下次無下次都好聽過今年幾首主打啦

其實我相信好多人覺得never odd or even比較好聽d係因為佢15年得個吉而今年坐銀望金。

利申:今年好聽d ...
teennum1 發表於 2017-11-1 13:26

至少我唔係咁諗。never odd or even本身好聽過今年的歌

每張碟不同,大家聽歌喜歡程度也不同~ NEVER ODD OR EVEN 同 The Drug Called Music 各有千秋,大碟及歌曲主題也不同啊~ 

如果咁樣plug,我相信會有更多迴響,咁樣攞至尊碟都更有說服力
UPSIDEDOWN > 咖啡因萬歲 > 不經不覺 > 天念 > 450蚊

回復 56# jxbooooo

呢隻碟玩味同自主性應該係出度以來最高, 聽唔慣無可厚非

回復 58# A234

應該放開眼界多去聽聽! 側田都想嘗試更多音樂的不同, 突破更多! 呢點我一定支持! 不能一成不變啊 老是十幾年前的那套啊~

如果咁樣plug,我相信會有更多迴響,咁樣攞至尊碟都更有說服力
UPSIDEDOWN > 咖啡因萬歲 > 不經不覺 > 天念 ...
1d14 發表於 2017-11-2 01:22 AM

無論點派都有說服力攞至尊碟
本身只碟就好高質
無論概念、音樂、歌詞都貫穿全碟絕無sidetracks
好似睇緊電影咁
聽得好順好舒服好爽
已經好耐無聽過咁有純香港味道的大碟
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

無論點派都有說服力攞至尊碟
本身只碟就好高質
無論概念、音樂、歌詞都貫穿全碟絕無sidetracks
好 ...
Qmen 發表於 2017-11-7 17:21

聽哂隻碟了,玩味性質好重,有創意之餘不乏好歌,全碟最正果首我認為係Upsidedown, 但果首合唱歌好難頂。係唱片舖暫時係chart 5,  下週應該上到掛。

側田d歌路越來越小眾
成只碟係好玩,好唔canton pop,唱片鋪上到chart 5,唔知點解商會個榜無影
音樂創意上值得攞至尊碟,不過宣傳真係幾唔掂
HUPD同450蚊玩味太重攞來plug完全唔夠力,用咖啡因萬歲同一念代替會好d
Upside down本來係食糊歌,但MV都無拍,佢本來比不經不覺更值入十大

上隻碟其實好聽
唔知點解今隻碟無咩意欲聽
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

以為開完簽唱會有助刺激銷量
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

以為開完簽唱會有助刺激銷量
l00540 發表於 2017-11-13 18:18

要買的一早買了,唔買的永遠都唔買

簽名被屏蔽

回復 66# Kaybb

都唔係無可能,具體例子參考2015吳業坤

成隻碟得Upside down&不經不覺聽得落,
450蚊/hupd真係頂唔順

問問隻碟入面本歌書,係唔係連一張相都無?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

問問隻碟入面本歌書,係唔係連一張相都無?
我等我在 發表於 2017-11-14 00:09

係歌書都無, 得張無相嘅歌詞紙

Creative CD cover, the whole 藥物盒 idea 食住 first plug 幸福止痛, like a box of 幸福止痛片.

Howeve ...
boy4dudes 發表於 2017-10-23 22:28

我覺得 1 TABLET / 10 SONGS / 39 MINS 23 S 係扮緊 dosage (e.g. 1 tablet 5 mg)

I think "1 Tablet" makes more sense than "10 Tablets" because:
1. The shape of a CD (kind of, use your imagination) resembles the shape of one tablet
2. If the CD is one tablet, it means when the patient takes the drug, he/she is going to listen to the WHOLE album, implying the WHOLE album is therapeutic (i.e. good). Contrarily, if you describe the album as 10 tablets, then it is not necessary for the patient to listen to all ten tracks. Some tracks may not be therapeutic to the patient (i.e. not good).
3. Taking 10 tablets at a time is not a good thing. It will lead to drug overdosing, resulting in liver failure, kidney failure or even death.

(No offence intended, just find your comment quite creative and wanna elicit a response :D)
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

呢篇樂評說得很中肯!

【Channel狂碟派】The Drug Called Music (側田)

Freestyle中唱盡出豁達人生

已有兩年沒有出碟的側田,剛推出年度大碟《The Drug Called Music》。這是一張真正稱得上「大碟」的專輯。因為現今的新專輯最多只有八首歌,甚至是只有四至六首歌的EP。很久沒有看見足足有十首新歌、而且首首是本地原創的專輯。另一特別之處是,即使反轉整張唱片也看不見主角的樣子,就像兩年前的《Never Odd Or Even》專輯一樣,只有四色封面卻沒有歌者肖像。也許側田想告訴我們:音樂是用耳朵聽,不是用眼看的。

聽過這張側田與Edward Chan攜手監製的專輯後有很大感想。對於鍾情商業化歌曲的朋友,這張專輯也許不易消化,而且較難入屋。但對於愛發掘新派音樂的朋友,也許會在碟內找到不少探索空間。一字記之曰,由曲風到主題、由創作到演繹,這是張不向商業潮流妥協的Freestyle專輯。全碟歌曲把跳舞勁歌、Funk、Jazz和Rap等不同音樂風格兼收並蓄,也不乏與其他音樂人的Crossover。

十首作品中側田創作了七首,另外三首旋律則交由其他音樂人負責,希望擦出新火花。由新一代音樂人Dough-Boy全力創作、曲詞編監一手包辦的《Heads Up Phones Down》,以無拘無束的節奏,諷刺「低頭族」的悲哀,寄語大家要抬起頭來、張開雙睛看世界。與肥媽合唱的Rap歌《450蚊》完全是自由奔放的隨心之作,一句「450蚊,Lets go have some fun」反映演唱會票價現況,觸發會心微笑。據說二人在錄音室即場爆肚,像開Party一樣,氣氛十足。還有概念來自止痛藥的《幸福止痛》,歌曲主題頗有新意,亦與碟名《The Drug Called Music》相呼應。音樂本來就是一種治療,讓人找到生機和正能量。

個人最愛的兩首作品,分別是《不經不覺》和《UPSIDEDOWN》。前者由Eric Kwok與林若寧為側田打造,分享「珍惜所有」的訊息,勸喻世人不要在失去最寶貴的人與事後才知道後悔。後者是振奮人心的勵志歌,也許走過了人生的高低起伏後,側田更明白自己喜歡做什麼音樂、喜歡過怎樣的人生。歌曲演繹上有點歇斯底里,也唱出歌者對人生的感受。

由兩年前的《Never Odd Or Even》到這次的《The Drug Called Music》,可見的是,側田愈來愈想擺脫商業枷鎖,打開真正屬於自己的音樂天空。當然,試驗和創新是冒險的,但假如永遠走安全的路,便只會停留在墨守成規、故步自封的階段。在現今挑戰重重的流行樂壇和唱片市場中,也許突破和冒險是創造生機之道。

撰文:安迪

https://www.facebook.com/hksingerchannel/posts/10155974616201940

係歌書都無, 得張無相嘅歌詞紙
boy4dudes 發表於 2017-11-14 00:50

隻碟叫The Drug Called Music唔係The Drug Called Photo booklet lo好無

隻碟叫The Drug Called Music唔係The Drug Called Photo booklet lo好無
hehehaha 發表於 2017-11-19 04:42

有sense

每次推出的唱片同內容都不同,有沒有相又有何重要。 歌手要出沒有任何一張自己相片的唱片,就是想讓你更關注他的音樂,音樂質量及整體concept更重要。

我覺得 1 TABLET / 10 SONGS / 39 MINS 23 S 係扮緊 dosage (e.g. 1 tablet 5 mg)
616.1314 發表於 2017-11-19 03:19

Cool, I like your interpretation. No, I am not offended at all, good to have a response and you being so nice about it. Too many cm members leave rude, mean and sarcastic comments and take things way too personally.

Having been a Cantopop music lover for years, let's hope the HK music industry blossom again soon.

其實個packaging都幾正,張歌詞紙都模仿藥物張說明書,用同一種紙質同摺疊方式。

唔知依張系唔系側田銷量表現最差的專輯?以前有沒有試過連榜都上唔到?
明明上過蒙面唱將,歌手2016,人氣有D回彈

其實我覺得咖啡因好好聽
但唔可以怪側田d歌回曬溏, 講真成個香港樂壇都回緊溏架啦

唔知依張系唔系側田銷量表現最差的專輯?以前有沒有試過連榜都上唔到?
明明上過蒙面唱將,歌手2016,人氣 ...
xteve 發表於 2017-11-19 18:53

佢番黎PLUG 歌真係無咩聲氣
講真唔係自己有留意開903 播放率

我都可能去到UPSIDE DOWN 先知佢PLUG歌

無左至尊碟
好想買返支持佢

無左至尊碟
好想買返支持佢
hehehaha 發表於 2018-1-1 23:16

+1 好有衝動想支持佢隻碟
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

一個藝術家或許做創作,越經歷底谷先越有創作力
期待側田下隻碟The Drug Called Music Industry

一個藝術家或許做創作,越經歷底谷先越有創作力
期待側田下隻碟The Drug Called Music Industry ...
hehehaha 發表於 2018-1-2 03:03

下隻碟 The Bacteria called EGG

無左至尊碟
好想買返支持佢
hehehaha 發表於 2018-1-1 23:16

因為無奬所以先支持?

因為無奬所以先支持?
阿mark 發表於 2018-1-2 07:15

都好過大部份人係見邊個邊個有奬先走去聽囉
雖然現在歌手有奬啲人都未必聽

利申:本身買咗digital
現在再買埋實體

cch 發表於 2018-1-2 03:52

一定買
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

其實越聽越好聽,今次啲歌係唔可以逐首單一去聽
成隻碟個flow好神奇
第一part既迷失、自我麻醉
到第二part既自省、自癒
側田用音樂治療自己

cch 發表於 2018-1-2 03:52

did u mean EEG?
Maybe "The Cancer Called EEG"?