返回列表 發帖
TVB 馬來西亞星光薈萃頒獎典禮2017
劇集歌曲  提名名單

不懂撒嬌的女人   陪著你走         譚嘉儀
踩過界               心眼              王浩信
踩過界               愛近在眼前     何雁詩
使徒行者2          天網              周柏豪
不懂撒嬌的女人   手中沙            HANA菊梓喬

Out 左 忘記我自己,Hana 要改歌 ... 係咪即係 Pakho 會去?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

今次星夢終於吸取以前教訓,學精左知道應該點玩呢個game.
其實劇歌真係紅歌唔紅人,邊個歌手甚至演員唱 ...
Ching2015 發表於 2017-11-1 11:55

Starz People 好叻計數,亦好叻講數
未必係 Herman 自願想咁
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

王浩信 訪問 話之前嘅劇太早,叫人留意 溏心
睇嚟未必 男主 同 男喜 都係用 踩過界 候選
可能要留一個位比 溏心
點樣分配 真係可以 影響賽果

咁楊怡都係名瞞憨族攞而唔係on call 36小時
林仔 發表於 2017-11-20 11:17

分別係 名媛望族 冇一個 小氣嘅 資深演員
溏心 有 夏雨

歐陽靖  梁烈唯  王浩信  張繼聰  洪永城  張頴康

之前話有「男飛咒」,真係又冇一個

最尾都係hana贏喎
kayzzz 發表於 2017-11-26 16:43

Pakho 冇去 ... Hana 有去 贏左都攞唔成
結果係 Hubert 去唱 到此一遊

點解PH無去Hana就唔可以攞獎?
Ching2015 發表於 2017-11-26 18:53

Hana 有去,出左 opening 之後,腸胃急病入左院
到宣佈歌曲獎時,只宣佈得獎者,冇人領獎或唱得獎歌

首歌俾佢唱到......低音去唔到,高音又飄
kayzzz 發表於 2017-11-26 23:22

我諗如果知道 降魔的 會咁 hit
會 plug 左 遙不可及 先
遙不可及 喺部劇裡面 出親都殺哂
而且 星夢 一向都係 plug 片尾歌 為主
live 又易唱好多

雖然已經唔係 梁曾年代 好耐
但我仍然會鄧 梁派 嘅人唔抵
見到 文偉鴻 爆紅,我會好鄧佢開心 同好心涼

所以我全晚嘅 鼓掌位
係 三哥 喺 珍姐 面前,淨係多謝一個人,就係 梁家樹
好彩仲有個夠高輩份嘅人(另外嗰個係 吳鎮宇)
可以唔駛比面 去做呢件事

首歌俾佢唱到......低音去唔到,高音又飄
kayzzz 發表於 2017-11-26 23:22

娛樂新聞報導 confirm 左
Hubert 係 臨時拉夫 代 Hana 唱歌
冇彩排 ... 到節目做左一半 先知要唱

條 MMO 係用翻 頒男飛 嗰條
定有同事帶住喺身咁醒 就唔知喇(星期日喺大馬都要用)

http://hk.weibo.com/mkt/2017/tvb/group/1

都咪話 三哥 個獎係流

"受歡迎"幾時都不等於"最佳"
尤其苗生呢啲幾十年如一日嘅戲
林仔 發表於 2017-12-7 11:40

三哥 喺 馬來西亞 拿嗰個係 最喜愛TVB男主角
啲人係質疑佢有冇咁 受歡迎

我好似係時候要 利申
咪比人誤會我係 石派
我其實係 all in 天堂哥 的

提名名單今日出
kevinlai1621 發表於 2017-12-7 16:58

我剛睇完直播
今日只公怖 男女主配,未公怖 男女喜飛

啲人喺 Wiki 填表嘅速度,比我想像中慢 ... 而家先填得一半
https://zh.wikipedia.org/wiki/2017%E5%B9%B4%E8%90%AC%E5%8D%83%E6%98%9F%E8%BC%9D%E9%A0%92%E7%8D%8E%E5%85%B8%E7%A6%AE

有冇提名名單睇?
筠筠 發表於 2017-12-7 17:25

post #154 有 link

男女主候選 喺現場上台講感受得 6女 3男

杜生 何太 揸旗
就比 Pakho 排喺 三哥 前面,我真係睇唔過眼
其他 同劇全部都係 跟輩份排

真係越諗越嬲 ...
都唔係淨係 星夢 嘅問題
仲要係 三哥 之後兩套 都係 邵氏嗰邊

連 曹永廉 都跟翻輩份排 蕭正楠 前面
點可能明目張膽到 將個 高幾輩 嘅人 排喺後面

夠膽就話係 跟英文姓氏排 ...
如果唔係,話同 樂派 冇暗鬥 都好難令我相信
偏幫 星夢 反而 唔係第一日嘅事

排名冇乜所謂啩
美菊都先過思琦啦
林仔 發表於 2017-12-7 18:21

而家係 司棋 先過 菊姐 喎

我係睇live果個電視屏幕畫面
敏之先過美儀可以話喺tvb資歷較高
男配角陳山蔥先過郭峰 鄭子誠先過姜大衛 謝 ...
林仔 發表於 2017-12-7 18:32

姜大衛 郭鋒 黃德斌 我係睇到嘅
但 戲份+輩份 嘅反差,唔可能同 三哥 個 case 相比

無綫高層杜之克受訪表示投票依舊分為公眾、無綫員工及評審委員會投票,暫時公布四個大獎提名,因今年獎項會有些變化,留待大概20號啟動儀式記招再公布。

段片講得詳細啲:
http://tv.on.cc/hk/index.html?i=OEN171207-4187-1755-M&d=1512657068

少有 演員分析 對方嘅角色,講到咁詳細

最佳劇集 via Big Big Fun = 要香港身份證
全球網民最喜愛劇集 via Big Big Channel = 唔需要香港身份證

係咪咁意思呀?

On the other hand, the last 主角 prize for a role that was not nominated for 角色 would be 胡杏兒  ...
kin888 發表於 2017-12-21 22:30

而家咁樣 split 開左 王浩信,都真係唔知係幫佢定害佢

不過應該冇拍檔了
胡說八道 公公出埠 當拍檔唔當主持
非戲劇嗰邊 cut 左一個獎,應該要 食埋入嚟 拍檔呢邊 先夠分

Very difficult to see 王浩信 not getting anything. But hard to see 不懂撒嬌的女人 getting two top  ...
kin888 發表於 2017-12-21 21:51

如果 全球網民最喜愛劇集 安撫左 降魔的,或者比 馬明 男喜 都夠交代嘅

http://hk.weibo.com/mkt/2017/tvb/group/1

TVB娛樂新聞報導 做訪問時
久不久都有提及 微博呢個投票嘅走勢
即係 TVB 都有關注呢邊嘅數
呢個投票今日截止,投票結果如下

1. 每位微博用戶可登入微博帳戶後透過網上進行投票,於每個投票項目中提交1個選擇。
    每位投票者每日只能於每個投票項目投票1次。
2. 獲取最高票數的九位藝人和電視劇將直接入圍「微博之星2017」頒獎禮候選名單。
3. 投票期:2017年12月05日至12月28日中午12時正

胡鴻鈞 《降魔的》    16.1%
苗僑偉 《使徒行者2》    15.5%
陳展鵬 《同盟》    13.6%
馬國明 《降魔的》    13.0%
王浩信 《踩過界》    9.0%
袁偉豪 《使徒行者2》    8.3%
黃宗澤 《溏心風暴3》    7.2%
周柏豪 《使徒行者2》    5.5%
陳   豪 《誇世代》    5.5%

宣   萱 《不懂撒嬌》    22.3%
陳松伶 《全職沒女》    16.9%
李佳芯 《踩過界》    9.1%
胡定欣 《同盟》    8.8%
佘詩曼 《賭城群英會》    8.2%
劉佩玥 《降魔的》    6.5%
唐詩詠 《不懂撒嬌》    6.3%
黃智雯 《降魔的》    5.9%
姚子羚 《同盟》    5.4%

《降魔的》        22.0%
《不懂撒嬌的女人》    16.2%
《使徒行者2》    13.4%
《同盟》        12.7%
《全職沒女》    11.5%
《踩過界》        6.9%
《溏心風暴3》    5.2%
《誇世代》        3.7%
《超時空男臣》    3.4%

作為一個 show 去睇,最好睇係 亞視四花 嗰 part
鮑姐 眼仔碌碌,好似入左大觀園咁,好好玩

其實 蔡思貝 同 朱晨麗 有一個 共通點
就係已經比 王晶 mark 左去拍 TVB+邵氏+星王朝 合作嘅電影

而 宣萱 經理人約 剛簽左比 古天樂

其他獎項,用翻 山頭主義 去睇啲獎嘅分佈啦
同睇 唱片公司 quota 咪差唔多

TVB當王晶係寶
真係玩L完
JayantL 發表於 2018-1-22 14:05

送左 朱晨麗 比佢又無拘 ... 最好永久性添 :P

今年咁 翠如視后不遠矣
rfv123 發表於 2018-1-22 15:29

黃翠如 已經由舊年坐第一行,變左今年坐第二行

係,今年多左好多 資深女演員 霸左第一行啲位
始終要搵啲人搬後一行先夠位坐
但 林夏薇 今年係坐第一行的

有睇使徒二,翠如其實做得幾好。
Ching2015 發表於 2018-1-22 16:17

吓?!

應該係決定唔比 宣萱 (即係同時 DQ 埋  鮑姐)
要搵個 未拿過視后嘅自己人 拿
以為比 詩詠 最唔會引起公憤,點知都係唔得

其實比 Ali,一樣會好多人嘈
(Cable人 有後台,好似坐直昇機咁,難為 詩詠 捱左咁多年 etc)

我諗佢地而家諗極都唔明嘅係
點解 音樂嗰邊 就嘈話啲 老嘅 霸住哂啲位 唔比新人上
戲劇呢邊 就一定要 宣萱 先唔嘈
已經出到本來 最與世無爭,年資又適中嘅 詩詠,都係唔得

或者,佢地唔明
音樂嗰邊嘅反對聲音,係 對公司長霸獎項,而唔係 敬唔敬老 吧

搞咩tvb吾比多謝珍姐樂小姐?
筠筠 發表於 2018-1-22 21:41

馬明訪問講,個 notice 係 唔好多謝高層,因為高層覺得尷尬

林夏薇咩背景?
Ching2015 發表於 2018-1-22 16:11

我提 林夏薇 坐第一行,只係指出第一行又唔係真係唔夠位到咁
要比 翠如 坐落嚟係得嘅

如果因為翠如2018請大假而激嬲tvb 咁tvb都幾大器
rfv123 發表於 2018-1-22 16:17

應該要佢坐後一行,同埋唔入兩邊嘅五強,只係想佢避避風頭
fanpiece 引發出嚟單野,佢地應該真係重視,要幫佢洗洗底