返回列表 發帖

《降魔的》討論區

首播日期: 2017.10.30
的士司機馬季為人豁達樂天,有次人有三急在草叢小解,意外喚醒「石精靈」石敢當,從此能夠看見靈魂。後來,馬季認識了靈異節目主持貝貝娜,一同展開尋妖降魔之旅。貝娜漸對馬季生情,然而馬季原來一直暗戀醫生乘客莊芷若。其時,邪魔為禍世界,石敢當與之決戰時,竟法力全失,此時馬季居然爆發出驚人靈力……

Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

原來胡鴻鈞除左到此一遊仲有多一首慢歌,廣告聽到

麻麻地 古古怪怪
D造型有D似我和彊屍有個約會既feel

希望唔係彊2.0彊真係上年既廢劇王

胡鴻鈞 - 遙不可及 (電視劇《降魔的》片尾曲)
KITSTON 發表於 2017-10-30 23:24

遙不可及 好好聽

我 hum 得出呢首歌嘅「出處」,但講唔出 歌手或歌名
係 二/三線 女歌手,80-90年代 嘅歌

不過就算係抄,都真係好啱 Hubert 唱,同埋唱得好好
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

回復 7# Bluejays

咩好lo, 殺出一條血路, 前日睇佢全裸演出, 正到呢

小馬: 係胡定欣做外星人

其實到而家都係ship呢對
暫時睇左四集 都真係唔錯
方監製既劇點都唔會膠得去邊 而近年TVB小品質素都好過大製作 呢套都唔例外

遲咗一個星期先開始睇
話時話劉佩玥同劉溫馨一個季軍一個殿軍 依家一個已經做到主角一個依然做緊2打6

。。。。到第六集都未講到點降魔
得二十集咋大佬甘都拖
對紅眼魔人最感興趣結果得甘少戲份
反而大部分時間播的士佬吹水和黃智雯談情
仲有精靈到現代的落差真系看得太多 又不是特別有趣
希望快點入正題好唔好

唔講唔覺 ... 今年都算係 巨聲2幫 喺 戲劇組 嘅豐收年

Mag         台慶劇
Hubert     台慶劇
坤哥         台慶劇
閔大人      第一個 巨聲幫 拿戲劇獎
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

尋晚嗰集好睇 原來小儀金剛係馬明爸爸媽媽
小儀做得好好

回復 11# 谢耳仔

談情戲算好少啦,黃智雯戲份好少wor。。仲少過心姐,不過降魔戲份真係少左d
舞來舞去 不日內開始錄音。

本身一步一步透露真相出黎已經好睇
親歷火災個幕帶起高潮 感動位爆發
仲估咁就會完佐
點知最後敲車門個下 再一次將個感動位昇華
琴晚個集真係拍得好好 劇本寫得好好

仲估咁就會完佐
點知最後敲車門個下  ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-11-14 21:11

我睇到尾 喊左
我諗同我好鍾意 遙不可及 首歌 有關
襯埋首歌 好啱 mood

仲估咁就會完佐
點知最後敲車門個下  ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-11-14 21:11

Agger
我覺得係今年最有驚喜最好睇既TVB作品

故事令人感動
會繼續追

萬年冇睇過tvb但今套真係幾好睇
但今日力哥力嫂仲要搞多大半集就有d拖
但條線真係好正

btw吳若希把聲又出返黎 :0)

Agger
我覺得係今年最有驚喜最好睇既TVB作品
bagfgfcde 發表於 2017-11-14 22:31

但我幻想唔到金剛同小儀係馬國明爸爸媽媽,依個設定有種莫名喜感

今日果集又睇到眼濕濕

套戲越黎越好睇,可惜只有21集
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

越黎越好睇今年好劇top3實有呢套份
地獄好似op啲鬼屋。。。最後又變左三角戀

痴線, 套劇真係勁好睇!!!!!
集集追, 節奏明快又夠新鮮
馬明希望做到視帝

嘩 馬明就好啦 兩邊都有得
變左隻豬
kiss完有個又係笑左

依套唔聲唔聲原來咁好睇
之前好多套都虎頭蛇尾
難得一套劇係越睇越正
好在係馬明做主角<33
同上希望馬明贏番次男主!!

預告好催淚

睇泥今晚又爆SEED啦
究竟一套劇可以捧紅幾多人

本來諗住Signal Wong 咁正應該拎硬男主
依家馬明咁彈出嚟真係有得鬥

下集又有邊個要死

傷心 瓜了

本來諗住Signal Wong 咁正應該拎硬男主
依家馬明咁彈出嚟真係有得鬥
victor1991415 發表於 2017-11-22 22:02

訊號王自己打自己
呆呆分分鐘雙料
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

俾馬明男主先啦,信號男喜先啦,上年EU又話勁熱門,最後咪又係無

下集又有邊個要死
KITSTON 發表於 2017-11-22 22:30

好似話有為,啤啤都要死

呢套真係個個都有戲,勁正

呢套真係今年最值得睇既港劇,遙不可及首歌出親既位都好perfect。
視帝當然眾望所歸捧馬明,不過男配有趙永洪同何遠東內鬥,兩位又唔係大台力捧,提名可能都有難度。

呢套真係今年最值得睇既港劇,遙不可及首歌出親既位都好perfect。
視帝當然眾望所歸捧馬明,不過男配有趙永 ...
powerful 發表於 2017-11-23 08:03

既然你喺度,我就 post 翻我之前 privately post 過嘅一段文字啦
(本來我係想 詳寫 合拍劇 的,但太多 points,寫極唔完)

舊年部 cult favorite EU超時任務,仲係講緊世界係可以改變,只係未搵到個方法,只要不停咁試,就會搵到。呢個亦係 美劇 舊年同今年 因為 Trump 而出現無數 time travel 劇嘅原因。

現在嘅 降魔的,同樣成為 cult favorite,但大家被感動嘅原因,已經變為要學懂去放手、去釋懷。過去嘅美好,尋找到,感受過,就要放手。痛係必然,但若果停留喺彌留狀態,只會造成更大嘅悲劇。

當 TVB 走上 合拍之路 而竟然係有進步嘅時候,都真係已經唔知再怨邊個好 (講緊 踩過界 嘅整體 + 使徒 嘅製作,仲要傳過 撒嬌 本來都係合拍)。我亦相信,不再彌留 學懂釋懷,係大部份 有留意香港時事 嘅 TVB 觀眾,嚟到今時今刻嘅意向。

p.s. 正在發展嘅 精靈靈氣 過左比人類 嘅一條線,都將會扣到落主題

既然你喺度,我就 post 翻我之前 privately post 過嘅一段文字啦
(本來我係想 詳寫 合拍劇 的,但太多 p ...
Bluejays 發表於 2017-11-23 16:04

嗯,對使徒、撒嬌嘅製作更好係有保留,多左budget,但拍出黎既野好渣,連基本鏡頭切換都出事。

降魔的冇咩budget反而睇得舒服好多,賣橋賣人情至係王道。
至於部劇有冇寄語香港社會既hidden context,相信係有,琴晚果集都有點直白,不過等睇完晒再詳細傾。

嗯,對使徒、撒嬌嘅製作更好係有保留,多左budget,但拍出黎既野好渣,連基本鏡頭切換都出事。

降魔的冇 ...
powerful 發表於 2017-11-23 16:15

使徒 嘅拍攝 係冇事的,連電影製作嗰邊嘅人都讚
唔係講緊啲器材好左,而係真係拍得好
使徒 嘅劇情不知所謂,但人物設計嘅結構,係仍然有野心的

同埋 個大point 係喺 彌留 與 釋懷 度
只專注喺 大製作vs小品 呢個 point 度
會 miss 左 EU 與 降魔的 嘅最大分別

降魔的 個監製 喺訪問講
部劇嘅主題係 要放低舊嘅野,先可以接受到新嘅野
佢當然係講緊 TVB 同 港劇 啦
但潛意識 一定有延伸

使徒 嘅拍攝 係冇事的,連電影製作嗰邊嘅人都讚
唔係講緊啲器材好左,而係真係拍得好
使徒 嘅劇情不知所 ...
Bluejays 發表於 2017-11-23 16:34

使徒2噃?  一場三分鐘對話戲cut到每秒鐘轉一個shot又冇意思果部劇,唔論劇情都已經唔想睇落去。(要承認第一集算係拍得好)
budget大左,有實景,但唔識用,突出唔到場景同故事既聯繫,係好失敗,當然泰國外景算係用心既。
我亦知道佢設計人物既野心,齋睇片頭都感覺到,但執行上確係唔得。

講返降魔的,我目前閱讀到既弦外之音同你唔同,所以等劇完先詳講。
不過講放下既劇,《師父明白了》已經做到類似既訊息,要懂得放下不能改變的過去,堅持相信滿有盼望的未來,甚至《刀下留人》都係?

其實我覺得降魔的有啲拖戲
唔知係咪親情、龍貓死果啲位感動唔到我定點

主線劇情(馬明醒覺要救世同展明成魔果part)好似太少

好似話有為,啤啤都要死
阿mark 發表於 2017-11-23 00:02

呢兩個同一集發生

好耐無追過大台D劇
呢套真係好好睇

覺得啤啤死得有啲快 lol

使徒2噃?  一場三分鐘對話戲cut到每秒鐘轉一個shot又冇意思果部劇,唔論劇情都已經唔想睇落去。(要承認第 ...
powerful 發表於 2017-11-23 21:31

重點喺部劇有幾大回響嗰度,而唔係喺題材是否相同度
Trace 個回響,先 trace 到 大圍觀眾
去到唔同階段 有乜野 心態轉變
即係 師父明白了 同大圍觀眾 心態唔夠同步

使徒2 好多都係拍 master 再拖多一部機的
兩個 setup 即 四個機位 再補啲 insert 就拍完一場
同逐個 shot 拍好唔同
拍 master,如果唔喺兩個 setup 度跳嚟跳去
啲 shot 係應該最接的
當然我都同意,喺剪接時故意破壞拍 master 嘅連貫性,係自己攞嚟衰

視帝當然眾望所歸捧馬明,不過男配有趙永 ...
powerful 發表於 2017-11-23 08:03

呢套戲既男配唔係飾演展明既黃子恒??
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

今集發生咩事。。係咪走錯片場。。。

Inception? Lol

幾特別喎

抄殭屍3