返回列表 發帖

《誇世代》討論區

首播日期: 2017.11.06
宋仲基與徒弟鄺港生是兩大投資銀行家,但港生為利益不擇手段,兩師徒走向決裂。仲基專橫自大,卻因一次墜機意外變成「90後」的包豹,被迫與阿姨包美娜同居,又懷疑妻子凌潔茹跟港生出軌。迷惘之際,仲基巧遇劉行,有感惺惺相惜,並聯同他尋找回復真身之法。仲基為重拾昔日光景,審時度勢,決與銀行界名門尚家有血海深仇的港生,以及欲報契爺之仇的劉行聯手,兵分三路混入尚家「做世界」,引發一場跨越世代的驚天風波!
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

有坤9所以唔想睇
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

睇預告好似係膠劇

對呢套最有興趣
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

對呢套最有興趣
HOTMAN 發表於 2017-10-29 00:43

我都係
有Bobby 張生 Ali就一定要追
其次就係咁多條線
就算有唔鍾意睇既人都可以比其他咁多位好戲之人蓋過
陣容好鼎盛!! 女主sss我都okay

同埋講到明係喜劇係浮誇 咁就應該膠到盡
好過一心想認真拍套商戰不過最後又派膠
50集 bring it on!!
Week 09 一個眼神 - my little airport

主題曲係啦啦誇啦啦?

Bobby個白眶眼鏡look令人想起黃洋達

膠劇點膠足50集

有坤9所以唔想睇
帥小寶` 發表於 2017-10-29 00:01

EXACT7LY
會 blacklist 呢套辣殺
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

有坤9所以唔想睇
帥小寶` 發表於 2017-10-29 00:01

坤Gor 祗是配角而已, 不要太介懷. 看Bobby 應該會看得開心一點, 還有張繼聰和阿田,還是值得期待.

講擲菜 勇武抗爭 佔領 疑似扮梁天琦
好有興趣睇佢地點演繹 係咪要俾啲師奶知我地係廢青?

有Anjay 梗睇噶

回復 13# JayantL

anjay是第十女主角?after 大塊田+邵美琪+尚家七姊妹
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復  JayantL

anjay是第十女主角?after 大塊田+邵美琪+尚家七姊妹
黃家正 發表於 2017-11-5 07:01

按cast排序應該係第六女主角XD
大塊田 ali 邵美琪 江美儀 龔嘉欣

坤Gor 祗是配角而已, 不要太介懷. 看Bobby 應該會看得開心一點, 還有張繼聰和阿田,還是值得期待. ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-10-30 19:09

原來有坤坤
搞到我想睇
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

**坤囝好型,,,
偶像實力派

第一集嘈得過火左 應該比返觀眾少少抖氣位
Bobby個角色用太多鬧交戲去交代 其實簡單一兩場戲都夠建立
好彩大家都係老戲骨 唔會睇得辛苦 對白都聽得清楚 同阿mo 阿田配搭幾新鮮
呢集好快就介紹完宋家 都期待睇所有未出現既人物

每集都咁多人客串應該會聯想起好多劇
第一集就有一屋老友記 超時空男神 巨輪 喵喵星
另外電影就抄寒戰 wall street
暫時Anjay最搶 真心覺得佢做戲好過TVB好多姐仔 講多白表情都自然好多

都係個句
寧願睇套真誇(膠)劇都好過拍到好膠既正劇
呢套剩係追每集有邊個登場 邊幾位演員有對手戲 都夠追50集

老戲骨真係老戲骨
bobby和陳豪鬥戲看得好過癮
劇情進展還算快但不會miss某些信息
第一集兩個男主的角色和矛盾都立住了
仲有阿田個角色也交代得清楚
估計句 我結結實實地話你聽 同 真系好好的唔得溉
故意來做金句 之後會經常出
期待後面的劇情

第一集嘈得過火左 應該比返觀眾少少抖氣位
Bobby個角色用太多鬧交戲去交代 其實簡單一兩場戲都夠建立
好彩 ...
JasOh103 發表於 2017-11-7 01:35

同意 Anjay做戲其實幾好以前睇M club已經覺得佢好好
希望會有多啲戲劇嘅演出啦佢
不論Tvb定viutv都好
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

一連睇了兩集,節奏頗快,有人情味,有笑料,值得一看。

第二集有古佬 咪咪姐 ben sir

Anjay個角色似想醜化890後 講到一事無成淨係識講粗口去抗爭
仲要特登講下政府

同埋啲口頭禪好鬼leung

Ali正到痴線

點解可以咁靚

小儀真係愛一個上一個
8:30做完吳家樂老婆
9:30就做金剛老婆

脆魚好殘

真係好鍾意睇張生做戲 鬼馬生動得來又可以好細膩
同bobby醫院個場發現自己有cancer 兩位好有默契
好快就可以投入到呢份兄弟情
其實想佢攞次男喜 舊年Tim少已經值

其實點解咁把炮搵到各路知名人士客串一集半集

脆魚好殘

同bobby醫院個場發現自己有cancer 兩位好有默契 ...
JasOh103 發表於 2017-11-11 09:43

講真 收規華已經值
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

張生用段家八極打交

同bobby醫院個場發現自己有cancer 兩位好有默契 ...
JasOh103 發表於 2017-11-11 09:43

張繼聰 嘅最大優勢,係做左咁多部劇
無論喺 氣質 定 演技 上
都仲可以 冇沾染到 大台陣味
仍然仲有 演藝 嗰種 外來者 嘅清新
連 泰臣 同 蝦頭 都冇佢 保持得咁潔淨
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

張繼聰比人打pat 嗌出泥個下真係好頂癮

咁多人客串 成件事好自然

Hubert 真係有運
有隻精靈 傍住亨少出街
攪到一個本來咁難討好嘅角色 都變得可愛
因為而家點睇 都係一隻精靈 喺度攪攪陣

真心講,我覺得佢做 亨少 仲好過做 精靈
因為 亨少 更加需要 佢嗰種 冇侵略性 嘅陰性童真
去令到個角色 work
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

回復 33# Bluejays

Hubert對腳幾靚喎又,仲露埋底tim 笑死我,本來都幾嘔心,但佢段對白又幾有童真又幾可愛,仲話可以照結婚生仔

Ali做爛賭婆好入型入格
賭錢打牌既場口都好正

ali個角色係咪影射paris hilton?係嘅話之後會唔會放閃卡?
舞來舞去 不日內開始錄音。

夠誇反而覺得唔錯,成日暗串返自己D劇,大台終於有進步

Slow mo打心口
串左好多套劇

陸永 條線,寫得幾有趣 :)

Slow mo打心口
串左好多套劇
JasOh103 發表於 2017-12-5 23:54

不過冇 book high speed 機
係動作做慢啲,再加普通慢鏡

套劇真係好睇喎
好鍾意flashback個陣啲人會去埋現場
Maggie條線原來一直有鋪排 帶埋一家人去每個場景幾正
鍾意Mike kwong多過得得地 以往覺得阿mo做喜劇好勉強 呢套又唔覺 同ali都好襯 鬥氣中有點sweet
張生更加唔話得 最有亮點係佢 同尚家幾姐妹條線都有追看性 美儀最有火花 尤其壁咚個場戲
一眾新演員安安佳佳東莞臘腸都有突破 ocean都okay喎 第一次拍劇恰到好處
阿田今次要處理呢個介乎喜劇同正劇之間既角色其實唔易 不過佢交到課
又有一眾綠葉坐鎮 同埋有心思既客串 (成班幕後玩家同事做麻煩客 jason做bonnie新男友等等)

唯一覺得可以寫得更好就係bobby個角色
如果描述得更深入 誇張中帶多一點深度 (其實又睇得出想朝呢個方向寫 不過execution麻麻)
睇左25集都未覺得宋仲基有轉變 仍然幾自我中心
聽講就快再調換靈魂 所以原本都想佢個角色係會慢慢軟化 價值觀有所改變
希望後半部可以探討多d啦 兩人咁對立既思想/環境/態度唔寫得好真係浪費

期待家燕姐汪呀姐出場!

劇透.....密切期待下星期

Mike同Paris呢一pair好好睇

Ali真係好靚
Paris mike呢條線真心唔錯 同阿mo chemistry都okay

呢套劇真係好睇,瘋狂得來唔會當觀眾低能,笑位恰到好處。
張繼聰最搶戲,演出好有喜劇效果,早兩集唱孤兒仔都笑死。
田蕊妮其實做得幾好,可惜唔係套劇嘅焦點。好期待佢奪舍後的演繹會點。
陳豪做喜劇其實比正劇突出,呢套戲都好破格。邵美琪做喜劇就好有新鮮感。
至於劇情間中呼應舊劇亦都切合台慶劇的意義,呢樣幾有心思,如果引用多啲就更好。

套劇真係好睇喎
好鍾意flashback個陣啲人會去埋現場
Maggie條線原來一直有鋪排 帶埋一家人去 ...
JasOh103 發表於 2017-12-9 17:33

同意。今個星期更加出現了多場感人但不催涙場面,如阿田和Bobby重逢,老爺過身,阿田耳仔出問题失去了女主角角色。而不落俗套是張繼聰和阿田短暫奪舍,沒有拖泥帶水,好笑得來點到即止。

Ali跳舞好正

原來walking係來自獨家村
由張生講出黎真係笑左

宜家啲劇情比溏心3仲溏心

宜家啲劇情比溏心3仲溏心
721AXA 發表於 2018-1-8 21:01

胡鴻鈞俾人鬧爆