返回列表 發帖
對呢套最有興趣
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

2047呢段好精彩,理清左全套戲寓意。

今年TVB三大「神劇」:不懂撒嬌的女人、降魔的、誇世代都以香港人身份、本土、政治意識作藍本去創作,而且執行得唔錯,算係十分精彩既一年。

不過計全個production,最sharp都係誇世代,支持呢套最劇。

同時希望合拍劇盡快收皮,雖然溏心3嘗試思考殖民vs本土,但明顯執行得整差,而且打邊球唔打得好多次。

創作團隊 太憎 安安 了
熱血階段時,就寫衰佢同佢啲同伴
性格大逆轉之後,佢又係變得最衰嗰個

我唔覺得  ...
Bluejays 發表於 2018-1-13 13:46

套劇真係好左膠 原來令香港變番繁榮係靠「感化」mike
大家一齊團結令世界美好

不過點都好 仍然佩服呢個故事

令香港變番繁榮,唔係 靠「感化」Mike
係靠 支持 環保 同 保育 嘅人呀 :P

p.s. 我都係支持部劇的
sympat ...
Bluejays 發表於 2018-1-13 14:49

呀係,記錯左,不過仍然係左膠思想,唱唱下小海白會搵到古物,
幻想靠條例係制度內改變社會,但認同係tvb黎講呢個中年中產角度已經算ok。

「換左mike都會有第二個人」呢個比喻幾好,
唔係要改變執政既人,係要改變制度。

編劇基本上將所有香港政治光譜既立場都評論左一次,
我覺得「安安」係represents 緊高登連登既價值觀,
亦係套戲最唔buy既一群人,最buy既年青人係佳佳同坤哥,
即係「有夢想」同埋「腳踏實地」既青年。

而掌控套劇人明顯就係Bobby啦。

我個「:P」嘅意思,係因為好多人認為 表面嘅保育,係更左膠
但而家係利用 保育 去打退敵人,玩法又唔同

...
Bluejays 發表於 2018-1-13 16:07

紅字,又何嘗唔係呢不過可能誇世代,睇法唔同。

冇睇xx英雄,但明你講咩,
我會當呢套係一套後雨傘作品,
14 15好多作品,不論劇歌電影,都係你講個種emotion衍生出黎,比較情緒化直接,以喚醒為主要功能,
呢兩年既作品大部份係雨傘沉殿後既作品,會去思考出路,好似缺咁

另外我想講呢套既角色造得太好了,基本上每個主要角色都有轉變,
而大部份既轉變都寫得唔突兀,好似田蕊妮個角色咁基本上TVB劇50年從來唔係打TECH野,而係劇本,演技,角色既設計,

呢套亦係精彩係呢D位

套劇用 銀行業 做背景
除左頭半可以通過 i-banking 去反醒上一代香港人行錯左嘅地方之外
後半亦可討論翻  ...
Bluejays 發表於 2018-1-14 03:22

係,所以我話「認同係tvb黎講呢個中年中產角度已經算ok」,亦接受到呢種中年人看待年青人既角度,
畢竟睇劇唔係追求完全一致既價值觀。

歷史上,靈異題材 係包裝 政治意識 嘅 一個重要途徑
但用到 喜劇 嚟包裝,真係唔聲唔聲,乜野 天眼 都比佢過到
喺 NG 片裡面,剪左 陳豪嗰句「冇天眼」出嚟,真係應景
Bluejays 發表於 2018-1-12 04:19

其實卧底劇都係有包裝「政治身份問題」既傳統,
所以使徒1當時黎講係應景,連帶「越難越愛」都應埋,
首歌大熱唔係單靠狂洗腦就可以造到既效應。
不過1呢套我冇睇哂,唔評論。

使徒2真係...劇本演員差到我冇興趣dig out有D咩meaning出黎,
睇劇都係先睇劇本角色演技呢D,再睇下面個浸

你而家睇翻啦 ...
好需要一個 而家先睇嘅人 去話比我地聽
而家睇會有乜野感受

會係 百般回憶 湧上心頭  ...
Bluejays 發表於 2018-1-14 04:18

好呀 有時間既話會睇下

不過平安谷女權劇,加上我最愛既陳耀全,
可能有興趣追呢套先