返回列表 發帖

《溏心風暴3》討論區

首播日期: 2017.11.27
《溏心風暴3》故事裡描述了兩個具有香港特色的家族。一邊是傳統名門望族,是「離地」精英的「上等人」。代表他們的是高雅的「英式紅茶」;另一邊,出身「草根」的「貼地」富豪,憑時代機緣與拼搏精神高速致富,代表他們的是平民化的「港式奶茶」。 兩個家族在因緣際會下進行商業合併,他們的性格、喜好、學歷,素質,是絕對的不協調、不咬弦。一邊講的是牛津英語;另一邊是粗俗傳神的街坊語言,一邊要紓尊降貴,由上流社會降格為巿井之徒;另一邊以金錢硬堆貴氣,學做上等人。這兩種家族都認為是香港文化的精髓,彼此的格格不入,使得笑話百出,也盡顯人性醜惡。 及至最後,「貼地家族」內部分崩離析,當家倒下、姐弟反目、甥舅對立,掀起一場更大的風暴。 然而,世間還是有愛,風暴過後,回頭是岸,一切的歸結成就本劇的宗旨 - 「以家為本 以愛圍家」。

Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

女主角冇鍾嘉欣而換咗黃小姐,真係唔會睇
任我行 失憶蝴蝶

支持師奶
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

哇 個個係米雪泥嫁?

哇 個個係米雪泥嫁?
屮SiU霖屮 發表於 2017-10-28 23:57

因為佢食左藥箱都變成首飾箱

希望呢套唔會失望啦,等左好耐

無左楊怡 鍾嘉欣 陳法拉 徐子珊 仲要換上呢三個真係好趕客 (sorry香香 I love you but you're not there yet)
咁既班底都要照開 真心想佢flop (雖然我會照追)
希望三個auntie多啲戲份 好難得再睇到佢地同劇 話說家好原來都9年前....

歡迎大家每晚睇完溏心3都會睇返一集家好月圓去洗眼
洗走戲屎后脆魚姐呢個污漬

呢張唔係真poster黎bor 係calendar黎

anyway, 黃翠如唔係家族成員, 只係同bosco感情線
所以"後生"個班香香先係女一(應該係, 希望係)

好想睇唐文龍陳敏之激情線

點解要穩香香公主....唔中意香香公主成日愁眉苦臉一係就笑起身奇奇怪怪。比較care陳敏之同客串葛莊思敏

我寧願睇翠如
佢D戲好過香香
不過後生D就的確係香香女一
Hanson 發表於 2017-10-29 01:49

脆魚姐會好戲過香香?
邊個平行時空呀?

阿脆魚姐喊又冇眼淚 講對白又怪
16種心情一個表情做曬
咁既水平都可以套套大劇做女主

脆魚姐會好戲過香香?
邊個平行時空呀?

阿脆魚姐喊又冇眼淚 講對白又怪
16種心情一個表情做曬
咁既水 ...
JasOh103 發表於 2017-10-29 11:55

講起佢就扯火, 早兩日追使徒行者2果陣, 佢問袁偉豪是咪殺左周柏豪果段喊戲真係好L肉酸同零演技
破壞哂D 氣氛

廢如好心返鄉下啦,冇演技出黎獻世
呢套都係為左睇4個老戲骨咋

李司祺同米雪都憑溏心拎過視后,唔知關心妍有無機會呢?

期待老戲骨呀!後生個邊得signal wong,敏之想睇
另外,幾期待第一次拍劇嘅Bianca,仲有客串嘅Yumi靚媽

如果內地有搶先播,甚至播埋大結局先過tvb。 真係冇曬Noise

想當年後生個班個個都二字頭
宜家既"後生"個個都成35 36

簽名被屏蔽

關菊英排得後過米雪? 今次捧關心菊英好喎, 企位好似同米雪一樣
Kaybb 發表於 2017-10-29 17:38

黃宗澤地位點解可以高到咁,坐正海報中間

阿mark 發表於 2017-10-29 17:44

擺明除左4大老戲骨之外就係佢最有年資地位啦,
得佢3輯都有得出現,坐中間都正常

阿mark 發表於 2017-10-29 17:44

佢係大反派, 今次大反派唔係老戲骨
再加埋佢配翠如, 幕後玩家咁

哇 乜原來有胡琳啊... 唔知佢演技點咧

PangChiYeung 發表於 2017-10-29 20:16

好似同唐文龍陳敏之三角戀

佢係大反派, 今次大反派唔係老戲骨
再加埋佢配翠如, 幕後玩家咁 ...
721AXA 發表於 2017-10-29 20:03

差唔多部部大製作都有翠如

愛菊亦愛琪囉

翠如幾時死返有線拍旅遊節目噶?
nicknicknick 發表於 2017-10-29 19:23

ICONIC SLAP

仲要咁多人捧香香踩黃翠如...
香香講好d廣東話先出黎拍劇喇
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

仲要咁多人捧香香踩黃翠如...
香香講好d廣東話先出黎拍劇喇
jaydeng 發表於 2017-10-29 23:41

2個水鬥水...2個都冇演技,只係香香做嘅角色本身唔乞人憎,所以冇乜野

好似同唐文龍陳敏之三角戀
阿mark 發表於 2017-10-29 21:22
仲有同苗可秀有不和戲份添呀

只能夠講
通常過左十年先拍續集都冇乜好結果
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

希望唐文龍有裸上半身戲份  最好一出場就除衫啦
nonkul

希望唐文龍有裸上半身戲份  最好一出場就除衫啦
SA弟林 發表於 2017-10-30 09:40

希望佢冇著衫戲份啦

希望佢冇著衫戲份啦
electric 發表於 2017-10-30 11:31

希望佢褲都唔好著, 或者著底褲戲份啦
【This is MC】澳門見

OMG CRINGEY AF!!

希望佢冇著衫戲份啦
electric 發表於 2017-10-30 11:31

流曬口水
希望佢褲都唔好著, 或者著底褲戲份啦
lemontea1069 發表於 2017-10-30 12:39

要注意尺度嘎
nonkul

溏心之前真係好勁…五大花旦有四個都喺入面!而且小生花旦除咗陳豪年紀大啲,其他都係廿零歲咋!

四個花旦戲份都尚算平均…每個都有特色,其實好難得有套咁齊腳...另一套係72家租客,但果套有杏兒無楊怡...
溏心1:法拉角色乖女+性感吸男fans,嘉欣角色楚楚可憐喊戲+純情吸女fans,楊怡角色反叛+演技吸C9 fans
溏心2:嘉欣繼續主力情侶檔角色高貴大方但性格同上輯無乜分別,法拉角色可憐討好唔洗出聲避鄉音,楊怡角色有性格較硬淨,子珊角色由奸變忠做壞女人開正佢果瓣

換做香香唔緊要,但主力係黃脆如同陳敏之兩個屎戲+無觀眾緣就真係攞命…香香唔算好演技,只係有少少觀眾緣唔討厭...

Yumiko居然無份拍海報,仲以為佢好多戲份。。。
舞來舞去 不日內開始錄音。

第 28 集 ( 16/5 ) 星 期 三   大 契 離 世

大 契 再 入 醫 院 , 常 在 德 提 醒 細 契 如 果 得 唔 到 大 契 原 諒 , 就 永 遠 返 唔 到 唐 家 , 細 契 即 趕 去 醫 院 , 跪 低 求 大 契 原 諒 。

大 契 臨 終 前 , 特 別 叫 歡 仔 埋 身 邊 講 出 遺 言 , 歡 仔 向 其 他 人 講 , 話 大 契 已 經 原 諒 咗 細 契 。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

關菊英排得後過米雪? 今次捧關心菊英好喎, 企位好似同米雪一樣
Kaybb 發表於 2017-10-29 17:38

明明溏心一係女二,家好變左女三,宮心女四,公主直接女配,名門掛名女三實質劇本係咁改戲份係咁剪最後連兩個港姐都不如,今次希望有家好既定位就拜得神落~

擺明除左4大老戲骨之外就係佢最有年資地位啦,
得佢3輯都有得出現,坐中間都正常 ...
stephybest 發表於 2017-10-29 19:10

合拍ar ma,大陸排位直頭Bosco第一浩信第二跟住先到班長老,睇你係大陸人氣高定低,如果剪既時候就埋呢樣出到黎肯定不倫不類(因為好似拍左50集既戲~)

PangChiYeung 發表於 2017-10-29 20:16

之前睇到宣傳出左佢一句對白,係好差==分分鐘衰過黃翠如,希望佢戲份唔好多,唔知係咪唱慣hi-fi野,講對白完全冇張力冇高低,一味靚聲,但係就monotone囉

主題曲chorus係三部曲裡面最好聽

邊D人飾演反派?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

邊D人飾演反派?
我等我在 發表於 2017-11-13 17:27

大反派應該係bosco, 可看度即減

主題曲chorus係三部曲裡面最好聽
KITSTON 發表於 2017-11-13 17:23
呢條片黎講呢個台剪得最好呀,睇呢個啦,唔單只最後嗰part solo拼貼得完整無痕,仲有得揀4K質素tim~!

又係米雪
Kaybb 發表於 2017-11-13 17:58
今次講左整體上既爭吵少左,屋企野既溫暖會多左,米雪都唔算得上係反派既,只係兩個世界既人格硬要一齊相處做好朋友,所以先至會引發起各種衝突同不和啫~

溫情預告
https://www.youtube.com/watch?v=baSYsYUjjr4
好唔自然 睇到有啲老尷