返回列表 發帖

到此一遊 - 胡鴻鈞

單選投票, 共有 69 人參與投票
46.38% (32)
8.70% (6)
13.04% (9)
2.90% (2)
28.99% (20)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 到此一遊
主唱: 胡鴻鈞

派台日期: 2017-10-31

曲: 張家誠
詞: 張美賢
編: 張家誠
監: 何哲圖/韋景雲

車窗都關上了 載走的過客有多少
倒鏡影照面具 蓋住或是獸與妖
終點都不見了 要怎超脫世態紛擾
刧數可有預兆 何時被愛呼召

誰願見死不救 滴水不漏 像一顆石頭
能同渡多少春與秋 一千歲亦自覺不夠
無懼我心傷透 蕩揮衣袖 萬般帶不走
無論是快樂與難受 也只不過剎那感受

應知花花世界 妄想一剎那已走歪
志氣可以賤賣 每步陷阱任你踩
光陰走得太快 重傷一次你會長大
到處天闊地大 誰評定我好壞

誰願見死不救 滴水不漏 像一顆石頭
無論是快樂與難受 也只不過剎那感受

愛得深厚 受傷之後 亦都想逗留
凡塵沒有甚麼永久 樂與苦不惦掛身後 暢遊

主歌好flat
另外個編曲同天地不容99%似,都係唔襯首歌

42秒 intro ... 係劇歌新模式?
如果嗰集 over-run,可以喺 42秒 中,任抽 instrumental 做片頭?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

呢首幾型...但鐘意片尾曲多D

呢首唔錯好聽,唱不過不失, ok啦。
個mv有驚喜,加分。

幾catchy
雖然同天地不容好似
利申:唔係鏡粉

劇幾好
歌就 都係咁啦

覺得似鄭俊弘d歌
但佢唱腔自然過鄭俊弘
加油啦
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我諗起周杰倫首《夜曲》
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

唔似TVB D劇集歌
但CHORUS 都係麻麻地
2~3 分

早兩晚偶然係電視聽到, 首歌好好聽
應該係第一首我會LOOP既胡先生作品
個MV 最後都幾反高潮同嚇人

痴線 睇埋遙不可及 點解星夢Mv同 styling會突飛猛進得咁緊要
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

痴線 睇埋遙不可及 點解星夢Mv同 styling會突飛猛進得咁緊要
HOTMAN 發表於 2017-11-5 11:38

因為係台灣TVB製作

其實胡鴻鈞都幾正
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

星夢而家終於肯投資捧胡生。

當公司嘅一哥一姐都唔再係 full management artistes 嘅時候
盤生意嘅做法就唔同架喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實胡鴻鈞都幾正

祗是當初星夢大材少用,找他唱翻唱歌, 令他人氣大跌.

當公司嘅一哥一姐都唔再係 full management artistes 嘅時候
盤生意嘅做法就唔同架喇 ...
Bluejays 發表於 2017-11-6 14:29

你咁熟星夢架構,唔通是TVB內部員工

intro諗起愛近在眼前...

祗是當初星夢大材少用,找他唱翻唱歌, 令他人氣大跌.

你咁熟星夢架構,唔通是TVB內部員工 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-11-6 15:24

唔係wor 佢最初係原創歌冇人聽
翻唱先有人聽下

唔係wor 佢最初係原創歌冇人聽
翻唱先有人聽下
CLWH 發表於 2017-11-18 20:33

So true, 佢三首 RTHK #1 songs 中兩首係翻唱: 化蝶 & 明知故犯; Hocc 原唱 化蝶 RTHK #3 only, 好諷刺.

呢首至少都叫有D theme song 感
片尾曲太不知所謂 (利申 冇睇劇
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

回復 22# b01091018

片尾曲就咁聽覺得好老土,要配合埋劇情播果下先正,尤其講金鋼小儀果幾集,d歌詞同埋hubert把聲,同個劇情夾到應一應,之後鍾意片尾多過主題曲

So true, 佢三首 RTHK #1 songs 中兩首係翻唱: 化蝶 & 明知故犯; Hocc 原唱 化蝶 RTHK #3 only, 好諷刺. { ...
boy4dudes 發表於 2017-11-18 20:52

學友1995年作品得勁歌季選,2015美祖翻唱入十大啦
希望胡生吾好再翻唱

我諗起周杰倫首《夜曲》
星勤 發表於 2017-11-4 08:30

想講好耐了

學友1995年作品得勁歌季選,2015美祖翻唱入十大啦
阿mark 發表於 2017-11-23 08:46

這麼近(那麼遠)作曲: 張學友
好諷刺

簽名被屏蔽

LOOP佐好耐
Let’s Сelebrate

其實胡生夠10首歌出碟未?

簽名被屏蔽

飄花2011年
一夜成名

命運的意外

今年3首

共6首
Kaybb 發表於 2017-11-23 14:51

上年仲有天地不容啊,今年係4首吧(2劇歌 2非劇歌)

其實胡生夠10首歌出碟未?
阿mark 發表於 2017-11-23 14:46

唔計出道前兩首水滸傳歌同入左星夢情歌集o既天地不容,佢暫時有8首歌未出碟

命運的意外 (純熟意外 主題曲)
爸爸 (超能老豆 主題曲)
公義的抉擇 (律政強人 片尾曲)
造王 (幕後玩家 片尾曲)
到此一遊 (降魔的 主題曲)
遙不可及 (降魔的 片尾曲)
情人自擾
朋友身份

唔計出道前兩首水滸傳歌同入左星夢情歌集o既天地不容,佢暫時有8首歌未出碟

命運的意外 (純熟意外 主題 ...
KITSTON 發表於 2017-11-23 18:37

可以加埋天地不容出碟,兩年啦

硬係覺得同《明日》好似
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

聽得多有啲悶