返回列表 發帖

[Nov/3/2017] SH叫T - Fabel (CD)

歌手:Fabel
唱片名稱:SH叫T
唱片封面:

推出日期:2017/11/3
唱片類型:CD

TrackList:
1. 叫
2. 夢花鏡影
3. 安多酚
4. 自戀自在 <合唱 盧巧音>
5. 困獸都市 featuring Al Rocco*
6. 上傳狂
7. 倒數
8. Earth

附加資料:
Fabel 「SH 叫 T」 由2013年推出第一首派台歌《鹽花》開始, 其電子曲風在香港樂壇自成一格。 現在推出「SH叫T」這張大碟,以香港人的觀 點與步伐,用音樂道出這個時代身處在這片寸 金尺土,彈丸之地的感受,全碟歌曲都是在電 子音樂與粵語流行曲之氛圍下創作。 歌曲推薦: 重點派台作品 - 叫 電子迷幻之作 - 安多酚 網絡話題之選 - 上傳狂 劃時代的對唱 - 自戀自在 feat. 盧巧音

出處: yesasia
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

以為係shit原來係shout

終於都出碟喇
不過電台唔多BUY佢地 好可惜

以為係shit原來係shout
RVHOCPC 發表於 2017-11-2 23:02

+1
原來自戀自在仲未出碟
BTW 首重點派台作好似最無人理喎

自戀自在死位未?

2013新人,要等到2017先出碟,其實仲有邊個記得呢個組合,唔知盧巧音會唔會出碟呢?

标题

2013新人,要等到2017先出碟,其實仲有邊個記得呢個組合,唔知盧巧音會唔會出碟呢? ...
阿mark 發表於 2017-11-2 23:47

佢地之前出過一張6歌EP

文字魔術師中西融合
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

竟然有碟出 仲要係有未派台作品

嚇死,以為叫SHIT

封面係咪盧巧音加黃光亮

CD WAREHOUSE $99 WITH POSTER

碟名好似係《SHOUT》,唔係《SH叫T》喎!

碟名好似係《SHOUT》,唔係《SH叫T》喎!
bellajo 發表於 2017-11-9 15:57

可以係《SHouT》, 也可以係《SH叫T》, 係將 Shout 入面嘅 O 同 U 結合成「叫」字, 諗到呢個寫法都幾勁喎。

回復 14# boy4dudes

原來係咁!或者英文叫《SHOUT》,中文係《叫》!

《SH口丩T》會唔會好啲???

寫法應該都係"SH叫T", 但讀應該係讀番Shout
我見佢地d hashtag 都係SH叫T

其實佢哋對《叫》會唔會太有信心
MV揾咁多人幫手 做埋碟名 放喺Track 1 仲做埋國語版

隻碟歌曲各自做單曲都係唔錯嘅 但成隻碟聽就會感覺比較重複
《自戀自在》論theme其實唔適合喺呢個位出現
《Earth》好refreshing 好聽過《叫》好多 唔派台可能係因為太難唱