返回列表 發帖

《2017勁歌金曲優秀選第二回》 (2017.11.29)

《2017勁歌金曲優秀選第二回》 全民投票 《2017勁歌金曲優秀選第二回》將於2017年11月29日舉行,本回合所有「得獎歌曲」將結合Big Big Fun投票、民意調查結果及TVB勁歌評審委員會三項評分,最高分的20首歌將會得獎。 Big Big Fun用戶可投票予最少1首,並不多於20首候選金曲,投票截止前可無限次更改選擇,以最後一次作準。 所有投票結果均經由核數師核實。 你的一票相當重要,誰能奪獎,由你決定!請立即行動!

Big Big Fun投票日期: 2017年11月11日午夜十二時開始 至 2017年11月23日午夜十二時截止。

01 I Know What You Want - Bingo
02 此刻無價 - C AllStar
03 靈魂進化 - C AllStar
04 叫 - Fabel
05 上傳狂 - Fabel
06 慢活 - Gentlemen
07 忘記我自己 - HANA菊梓喬
08 久別重逢 - HANA菊梓喬
09 Take Your Time - Jase@C AllStar
10 妒忌心 - JW王灝兒
11 安全感 - JW王灝兒
12 原來只因深愛着 - JW王灝兒 吳業坤
13 小學雞不應談戀愛 - K.I.S. 羅啟聰
14 無謂講 - Lydia劉敬雯 ft. Dough Boy
15 Backseat Love - MasterMic ft. Jase
16 已讀不回 - MFM
17 愛情動作神功 - Nowhere Boys
18 夕陽武士 - Nowhere Boys ft. Cheronna@Super Girls
19 煉獄健身室 - On@C AllStar
20 Cc - Rainky蔚雨芯
21 After Party - ReVe
22 進擊的哈比人 - SiS樂印姊妹
23 無法一吻 - sp'ACE
24 以前 - Sukie S 石詠莉
25 女僕 - Super Girls
26 靈感床 - Supper Moment
27 十年蟬 - TIFF陳蔚琦
28 TC - TIFF陳蔚琦
29 長相廝守 - ToNick
30 失約 - Twins
31 撫心自問 - 丁可欣
32 心眼 - 王浩信
33 陪著你走 - 王浩信 譚嘉儀
34 U GOT ME MAD (給男神的面書) - 王嘉儀
35 人在野 - 布志倫
36 怪人 - 安俊豪
37 我怎會如此 - 伍富橋
38 黑膠 - 李克勤
39 失魂記 - 李克勤
40 你愛上的人 - 余香凝
41 較早前錄影 - 吳浩康
42 你在我心間 - 吳若希
43 愛近在眼前 - 何雁詩
44 安守本份 - 谷微
45 孝順 - 吳業坤
46 傷心到變形 - 吳業坤
47 習慣愛你 - 泳兒
48 搖藍曲 - 泳兒 黎瑞恩
49 畢業之後 - 林欣彤
50 奇怪 - 林欣彤
51 有淚多好 - 林奕匡
52 天網 - 周柏豪
53 閃先 - 洪卓立
54 到此一遊 - 胡鴻鈞
55 朋友身份 - 胡鴻鈞
56 大概大概 - 徐加晴
57 磚頭 - 陳柏宇
58 霸氣情歌 - 陳柏宇
59 行屍走肉 - 陳柏宇
60 時間做證 - 陳曉東
61 你快樂嗎 - 陳蕾
62 不經不覺 - 側田
63 好時晨 - 張敬軒
64 琢磨 - 許靖韻
65 You're My Everything - 黃意雅
66 就當他唱歌 - 雷有輝 蘇煒喬
67 無神論 - 雷深如 J.Arie
68 不說再見 - 楊斯捷
69 兩溝 - 鄧小巧
70 完埸前 - 鄭世豪
71 戰勝吧 - 鄭俊弘
72 能見度 - 葉巧琳
73 萬中無一 - 閻亦格
74 灰狗 - 劉威煌
75 Mr. Weather Man - 黎曉陽
76 陽光小姐 - 糖妹
77 Be Water, My Friend - 鍾舒漫
78 小碎步 - 鍾舒漫
79 惡女 - 顏卓靈
80 我不是女神 - 簡淑兒
81 日落大道 - 羅力威
82 一早約定 - 羅孝勇
83 我不歸去 - 譚嘉儀

宜家已經唔知TVB每星期有咩挑戰歌,分唔到邊D係新挑戰

估唔到星夢最近出o個幾首除左吳若希唔趕埋優秀選,可能每人都有一首就算

點解 Take Your Time 無上榜有候選, 別消失 & 出場序 無?

搖藍曲 - 泳兒 黎瑞恩  其實首歌tvb有出現過咩

點解 Take Your Time 無上榜有候選, 別消失 & 出場序 無?
boy4dudes 發表於 2017-11-10 22:23

Take Your Time有上過勁歌唱live,宜家係咪進化到上過去唱都有得候選
咁有幾何應該都要有

估唔到星夢最近出o個幾首除左吳若希唔趕埋優 ...
KITSTON 發表於 2017-11-10 22:22

一堆候選歌同勁歌金榜零關係

RTHK一年99首候選選10-12首; TVB第二回83首候選選20首, 變L態

其實應該仲有新歌(例如林奕匡),可以唔經過今次優秀選,可以直接候選總選

10 妒丶忌心 - JW王灝兒  <-- 呢個歌名幾有型
14 無所謂 - Lydia劉敬雯 ft. Dough Boy <-- 應該係無謂講

BTW 估唔到閻奕格都有份候選,唔知有無可能有獎呢

估唔到星夢最近出o個幾首除左吳若希唔趕埋優 ...
KITSTON 發表於 2017-11-10 22:22

吳若希有你在我心間喎
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

估計得獎
1. 不經不覺 - 側田
2. 失魂記 - 李克勤
3. 霸氣情歌 - 陳柏宇
4. 安全感 - JW
5. 原來只因深愛著 - 吳業坤、JW
6. 傷心到變形 - 吳業坤
7. 有淚多好 - 林奕匡
8. 靈感床 - Supper Moment
9. 忘記我自己 - HANA
10. 此刻無價 - C Allstar
11. 長相廝守 - ToNick
12. 你在我心間 - 吳若希
13. 較早前錄影 - 吳浩康
14. 愛近在眼前 - 何雁詩
15. 畢業之後 - 林欣彤
16. 天網 - 周柏豪
17. 到此一遊 - 胡鴻鈞
18. 戰勝吧 - 鄭俊弘
19. 安守本份 - 谷薇
20. 習慣愛你 - 泳兒

今年勁歌男歌手競爭激烈,起碼有側田、周柏豪、陳柏宇、李克勤,反而女歌手就無一個有最女相

吳若希有你在我心間喎
Our_Souvenir 發表於 2017-11-10 23:20

就係話除左吳若希
小堡壘、放假、遙不可及仲有鄭俊弘首籌款show唱過o既起跑線同溏心3首欲言又止,加埋誇世代主題曲,全部都等到下年第一回

就係話除左吳若希
小堡壘、放假、遙不可及仲有鄭俊弘首籌款show唱過o既起跑線同溏心3首欲言又止, ...
KITSTON 發表於 2017-11-10 23:37

月巴亻老何不嬲對姣嘉儀睇唔上眼
伍富橋都有我怎會如此
胡鴻鈞又 Plug 埋到此一遊
世紀賤男果首可能係劇歌 配合套劇上時先 Plug 掛
欲言又止可能總選先比佢候選都未定...

其實重點係吳若希全年冇歌候選
可能比佢候選之後順手拎埋個最女掛
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

竟然有80幾首侯選
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

82 一早約定 - 羅孝勇
首歌成年前
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實證明tvb ban左咁多歌
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

估計得獎
4. 安全感 - JW
5. 原來只因深愛著 ...
1d14 發表於 2017-11-10 23:28

側田會玩tvb咩?

就係話除左吳若希
小堡壘、放假、遙不可及仲有鄭俊弘首籌款show唱過o既起跑線同溏心3首欲言又止, ...
KITSTON 發表於 2017-11-10 23:37

可以總選候選噶,上年何雁詩第二回係只想可以跟你走,總選先係候選愛需要勇氣

最搞唔明,點解咁多歌可以候選,但又唔可以上勁歌金榜

回復 11# 1d14

tvb可以叫英皇派twins去拎最女噶
其他台咪又係得衛蘭vsGin

側田會玩tvb咩?
阿mark 發表於 2017-11-11 00:16

我覺得上得呢個候選名單,姐係唱片公司應承會玩,黎唔黎係睇歌手,我估如果側田有獎會出席都唔出奇,佢2015年都有去季選

上過TVB唱live就有得候選? Jase勁歌唱過take your time

10 妒丶忌心 - JW王灝兒
KITSTON 發表於 2017-11-10 23:04

手快打錯,已改>.<

投票時見到話今次又優秀選29/11 1930係big big channel獨家直播

搖藍曲 - 泳兒 黎瑞恩  其實首歌tvb有出現過咩
阿mark 發表於 2017-11-10 22:48

呢首三台聯ban好好聽
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

估計得獎
4. 安全感 - JW

蔚雨芯 、東東應該都會有獎
一個有後台,一個力爭開紅館 (好似上左勁歌2次)
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

投票時見到話今次又優秀選29/11 1930係big big channel獨家直播
matt0605 發表於 2017-11-11 03:05

下,直程唔浪費仼何airtime...
咁可憐的勁歌...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

今年連投票都費事。

全部奀星 WFC

簽名被屏蔽

依家無間音樂唔播挑戰歌了咩?

matt0605 發表於 2017-11-11 03:05

樣衰到唔敢用air time播,不如唔好搞。

rainbowdash 發表於 2017-11-11 15:22

因為收視率太低?

今朝仲有得投,但宜家已經無左

rainbowdash 發表於 2017-11-11 15:22

電視會錄播吧

電視會錄播吧
阿mark 發表於 2017-11-11 23:08

放J2播精華

咁即係唔使計收視率? 以前已經係單位數。

40 你愛上的人 - 余香凝

matt0605 發表於 2017-11-10 22:09

手動辛苦晒
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

放J2播精華
KITSTON 發表於 2017-11-12 00:11

唔係掛

估計得獎
4. 安全感 - JW

李克勤會唔會喺年紀最大那個獲獎歌手,Joey話“李克勤年紀比我大,都仲未退出頒獎禮,我就梗喺繼續摞獎喇”

李克勤會唔會喺年紀最大那個獲獎歌手,Joey話“李克勤年紀比我大,都仲未退出頒獎禮,我就梗喺繼續摞 ...
lightupmylight 發表於 2017-11-12 08:46

但今年美祖唔玩了

但今年美祖唔玩了
阿mark 發表於 2017-11-12 10:28

咁就啱曬,英皇今年可以全心全力幫送禮爭獎,出年Joey繼續稱霸下一個十年

無派過台都可以提名
Kaybb 發表於 2017-11-11 12:44

我記得好似有派同電視都播左一排,但上吾到

我記得好似有派同電視都播左一排,但上吾到
hkbaby 發表於 2017-11-12 15:10

搖籃曲有係tvb播過?

張敬軒講左不出席啦,仲提咩名?

最女真係泳兒 vs jw vs 吳若希爭
Kaybb 發表於 2017-11-11 12:50

其實有咩問題?TVB8最女 都頒過俾 美碎

搖籃曲有係tvb播過?
阿mark 發表於 2017-11-12 15:16

一定有,我見過3次,仲係星期6晏就

如果講四台都認同嘅女歌手 應該係比JW合理啲
但由Joey yung一下子變成Joey wong 都幾驚嚇
邊個攞都會話係容祖兒/天后接班人 邊個攞都會比人話唔夠班
但講真而家女歌手個勢咁弱都係Tvb自己攞嚟

如果比吳若希就仲刺激
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋