返回列表 發帖
睇黎果兩隻碟消失左! 好抑鬱 !
tributehotel 發表於 2017-11-11 00:39

要睇 Silly Thing 會唔會買返 Kay 媽媽邁亞未出碟歌D版權

雖然 Kay 媽媽係邁亞創辦人之一, 不過夏森美好有可能獅子開大口

十年之後回歸原點,又係佢兩個
abcxyz302006 發表於 2017-11-11 19:58

一個D fans希望佢出歌出碟拎女金, 一個好勝愛獎繼續追至尊歌

天后天後女金女優最女最佳乜女物女, 好多時都係用錢宣傳買返黎嘅銜頭. 大公司買獎chur獎, 玩杯葛, 買MV hit rates, 用 social media 及屬下報紙雜誌踩對自己公司有威脅嘅歌手/藝人黎抬高自己一哥一姐係大公司生存之道及成功之處.

如果某天后D fans真係好在乎其他女歌手被傳媒及fans分享共用"天后"這個稱呼, 不妨聯絡要求某大公司買下專有權不容許任何其他女歌手被稱"天后", 成全某天后成為香港樂壇流傳萬世的唯一天后.

有人唱 live 好但係佢公司今年派悶歌俾人反, 有人今年生女無派歌+年尾簽新公司俾人反, 有人派左七首歌都話自己今年冇歌俾人反, 有人今年D歌唔錯+佢公司派歌策略幾好但係身形有時肥有時唔夠瘦都俾人反, 不如大家和和氣氣買 CD / 演唱會飛撐自己喜歡嘅歌手重實際.

Kay 媽媽身為藝人產後簽新公司有新聞出好正常, 被某D fans踩佢話佢復出煲水新聞無謂, 可能係某D fans低估左傳媒對藝人正面及反面嘅影響吧.

Kay 媽媽十年前被某大公司屬下報紙雜誌人身攻擊, 有段抑鬱時期. 如今經一事長一智, 同丈夫一樣學會利用非某大公司嘅其他傳媒/平台幫佢復出前出新聞. 煲水源自於香港影視圈,意思是”宣傳"或"製造煙幕". 自己無大公司屬下報紙雜誌幫自己撐腰, 識利用傳媒幫佢出新聞宣傳/製造煙幕唔係"無謂", 係"醒目".

傳媒覺得Kay 媽媽同佢丈夫兒女有新聞價值並稱呼佢"天后", 係因為傳媒認為佢係香港樂壇仍然擁有一定地位. 相反另一位女歌手相對時空第二次懷孕, 無乜人理, 傳媒亦覺得佢無乜新聞價值. 佢亦從來無被稱天後.  

係邊個妒忌緊"天后"依個名號? 可能係有D Twins fans, 可能係有D Kay fans, 亦可能係有 D Fa, Kelly or Fiona fans...... 但係一定唔係 Kay 媽媽本人. 佢為人會在乎被人話佢唔係好媽媽, 但係佢根本唔會在乎被人話佢係唔係天后.

某D粉絲仲係板主添,死都比佢拗返生,曲都變直。 咁都可以話Kay 唔岩,點都好過某女歌手借屋企人健康做話題 解釋果年點解得兩首歌派台 仲要死出來爭獎
  媽 呀 ,我好亂呀 究竟邊D係煲水新聞 ? 邊個最識利用傳媒打擊對手 ? 咩係黑 ?咩係白? 我開始分唔到 不如你話我知。
tributehotel 發表於 2017-11-12 14:33

To be fair 果年某女歌手其實派左四首獨唱歌+三首合唱歌, 某一個頒獎禮輸俾只係派三首獨唱另一位媽咪女歌手, 某女歌手都應該幾唔服氣, "謝詞"時借屋企人健康做原因係因為佢輸唔起, 不過如果咁令佢心靈好過D, 其實係無可厚非. 自小來自破碎家庭其實真係好慘 (我自己係過來人), 佢好勝輸唔起係因為自小缺乏安全感. 我就去學心理學+傳媒學

My advice: 新聞當娛樂, 唔駛咁認真. 如果好認真, 不如去學下傳媒或營銷推廣, 你會得到更多的 insightful 見解. 我自己係歌迷, 唔係歌星迷. 不過對大公司買獎chur獎, 玩杯葛, 買MV hit rates, 用 social media 及屬下報紙雜誌踩對自己公司有威脅嘅歌手的手段看不過眼, 對香港樂壇衰退大感可惜.

我建議您得閒去您喜愛嘅歌手 facebook 寫幾個正面+鼓勵的帖子, like youtube song, 寫幾個正面的 comments.

奇袋某天后"版主"真係"放棄同你地講", 從此不再參與/回復呢個主題.

雖然希望 Silly Thing D 員工學下 Janice 公司今年派歌策略, 不過知道 Kay 同 Juno 都可能慢工出細貨, 希望佢地繼續同周博賢合作.

Wishlist: 人山人海, 達明一派, 馮穎琪, 陳輝陽, 上次坐飛機作曲人徐繼宗

果兩隻消失大碟應該凍過水, 最可惜係無得聽《可樂》個 Studio Version

等我做下蠢人打下飛機ff下先

其實Juno可以幫Kay做隻人性黑白系列EP:
黑 - 一兩首有關人性醜陋一面的歌, style 黑暗D like 勢不兩立 & 諸神混亂, maybe one song featuring Juno
白 - 一兩首有關人性善良一面的歌, style 正面D like 有夢要想 & 最初的快樂
Bonus track(s) - 一兩首充滿香港本土特色和平民化的Kay歌 like 山林道 & 我愛茶餐廳

佢MAYA 有咁多歌咩
newguy 發表於 2017-11-13 14:31

邁亞創辦人係Kay媽媽同夏森美. D歌如果出到碟賺到錢可以當俾遣散費夏森美. 問題係邁亞似已經執左笠, 邁亞 facebook 自從今年四月再無更新, 邁亞 instagram & youtube last pic / video 係 2016年, 所以希望 Silly Thing 可以買返D歌出版啦.

孤嶺花 同 諸神混亂 係星夢既, Silly Thing 應該唔會買掛

琪待下年利東街10年唔知會出條乜街
hehe 發表於 2017-11-17 16:55

囍帖、山林後, 我建議:
完善、必嘉、康福、天樂、普慶、弓絃、博愛交匯處

可能 annual dinner 練下 live, 可能唱一首新歌, 2018一月一日新歌派台

呢度成日有條蛋記打手 post D 低能又重複嘅 comments, 希望蛋記俾多D花紅佢啦

其實Kay媽簽小型公司 Silly Thing 係因為自由度高D, 佢有仔有女又有老公, 都唔會好 care D 乜獎物獎架啦, 都唔知點解某好勝貪獎歌手 D fans 咁鬼緊張