返回列表 發帖

[Nov/24/2017] I - 陳柏宇 (CD)

歌手:陳柏宇  
唱片名稱:I
唱片封面:

推出日期:2017/11/24
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 想創   
2. 磚頭   
3. 行屍走肉   
4. 勉強共勉之   
5. 所多瑪城   
6. 交叉神經   
7. 閱後即焚
8. 霸氣情歌  

附加資料:

出處:itunes
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

出膠 又厄人錢 WTF
FIGHT for 陳柏宇

竟然仲有得出LP
the players啲限量膠賣左成年都未賣得曬

又要俾錢陳生洗

開心,真係有膠

歌手:陳柏宇
唱片名稱:I
唱片封面:

推出日期:2018/2/9
唱片類型:LP

TrackList:
LP
Side A:
01. 想創
02. 磚頭
03. 行屍走肉
04. 勉強共勉之
Side B:
01. 所多瑪城
02. 交叉神經
03. 閱後即焚
04. 霸氣情歌

附加資料:
限量發行500張180g白色膠唱片 附獨立編號

八首主打八個我『I』stands for Ivan 同時『I』代表了他自己myself 透過歌曲跟大家分享他最真我的一面。
『I』stands for Ivan同時『I』代表了他自己myself
《I》是Jason最直截了當公諸於世的音樂選擇及心聲剖白.

Source: echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

所多瑪城會唔會成為第五主打呢?

無左個男金
好想買多一隻支持佢

同意。頭個4plug真係唔同level
kaming 發表於 2017-12-24 01:51

同意+1~

想創應該係佢呢3年最好聽既歌
唔該Sony派呢首做下一plug
hehehaha 發表於 2017-12-23 23:10

同意。頭個4plug真係唔同level

係慶功版
John 發表於 2017-12-23 23:50

今次有冇黑膠
Sony剩係幫小塵同jason出

希望Sony可以出第二版" I and More "
或者
街裡愛人一對對 情人節特別版 I, me and My Beautiful Wife
收 ...
hehehaha 發表於 2017-12-8 20:40

係慶功版
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

想創應該係佢呢3年最好聽既歌
唔該Sony派呢首做下一plug

希望Sony可以出第二版" I and More "
或者
街裡愛人一對對 情人節特別版 I, me and My Beautiful Wife
收錄返霸氣情歌個一世閃爆你MV
仲有出返細盒少少個包裝

依家先發現原來4 Plug都係黃生填詞
之前又話減產,係,係減咗啊,減咗唔填side track lor
減到仲可以連續兩年拎叱吒填詞
唔係講笑連林宥嘉同閻奕格在台都要派佢填嘅歌

希望派埋"想創"
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

終於認真聽咗隻碟幾次
隻碟好Easy-listening 聽得好舒服
幾首派台歌入碟好聽咗 反而新歌又無太大驚喜
想創「還有誰能想ng不到」   而且無大家吹到咁好
最鍾意所多瑪城 可能因為鍾意巴別塔

隻碟大約咩價位?

Edward Chan 先大問題
明明側田都做到,林生又得
但偏偏柏宇把聲比佢搞到溫柔哂,就黎變hi-fi歌手

不過 ...
艾石仔 發表於 2017-11-29 07:58

但係Escape, little thunder 呢啲個flow做得幾好
我記得Edward chan話鍾意d vocal推得後少少soft d
現在jason d碟起碼搵到個tone去統一全張碟
The next moment之前佢做大碟真係好亂冇乜方向

我想問呢個問題好耐架喇。
hin0526 發表於 2017-11-29 18:01

我以為係啱plug嗰陣upload錯咗
點知到出咗碟都仲係咁

有冇人覺得《閱後即焚》第一段啲聲好唔清?
第二段就即刻清返
JayantL 發表於 2017-11-29 18:00

我想問呢個問題好耐架喇。

有冇人覺得《閱後即焚》第一段啲聲好唔清?
第二段就即刻清返

我又覺得呢家淡淡地幾好
太澎湃好似唔係咁岩FEEL

我早幾年已經話佢回晒塘
好老實講四首得霸氣情歌叫做 ...
CunninG 發表於 2017-11-29 00:17

Edward Chan 先大問題
明明側田都做到,林生又得
但偏偏柏宇把聲比佢搞到溫柔哂,就黎變hi-fi歌手

不過佢做既up beat歌又真係比以前成熟係真既

覺得想創個編曲可以再澎湃d, 成隻碟幾乎冇起伏, 唔係難聽, 但冇亮點可言...
chkalu 發表於 2017-11-27 10:40

我又覺得呢家淡淡地幾好
太澎湃好似唔係咁岩FEEL

真係唔知係D歌手夾埋一定會plug佢D歌,
定係佢真係咁惡一定要plug歌先寫
填又填到一pat pat咁,閱後份詞明 ...
~蛋撻~ 發表於 2017-11-28 14:06

我早幾年已經話佢回晒塘
好老實講四首得霸氣情歌叫做水準以上
另外三首真係....

佢下隻碟可唔可以搵番陳詠謙算 - -

jason都係最愛「想創」

黃偉文真係pk,而家唔派佢d歌係咪唔洗旨意佢會幫你寫詞

瑞瑞害人不淺
mychart- 發表於 2017-11-25 14:44

真係唔知係D歌手夾埋一定會plug佢D歌,
定係佢真係咁惡一定要plug歌先寫
填又填到一pat pat咁,閱後份詞明明可以再好D....
FIGHT for 陳柏宇

下隻碟可唔可以轉producer
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

覺得想創個編曲可以再澎湃d, 成隻碟幾乎冇起伏, 唔係難聽, 但冇亮點可言...

我覺得成隻碟個feel係escape溝the players LoL
唯一唔鐘意係行屍走肉

想創 個feel似係演唱會opening song

我都同意每隻碟未派台嘅歌普遍好聽過派台歌
想創好有時代革命曲嘅feel 似讓子彈飛 後面不斷 「哈」個段覺得好正 但第一段「回家了」但家字聽極都覺得有啲突兀

想創真心唔錯, 淡得黎又好聽
勉強共勉之我覺得似上集大結局多d
所多瑪城真係好k
交叉神經d假音真係好古巨基
比對下, 4首派台真係好失色
不過好認同今隻碟d歌都幾easy listening, 可能就番開show先會出咁多大路歌掛
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

我覺得13年兩隻碟好可惜 可以話係生不逢時
當時佢真係好flop & 早幾年都冇乜hit歌
一出就出兩隻咁出色但 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-26 15:20

我都好鐘意I Wanna Fly架,到而家都成日聽

想創 / 所瑪 如果留2018隻碟1st/2nd plug就好,而家放落去side track簁晒
其他都一般般....

《想創》無論曲詞同個feel都好正!《所多碼城》都鐘意,一路build up去到高潮位都幾感動

我覺得隻碟整體水 ...
Crooks 發表於 2017-11-26 15:08

我覺得13年兩隻碟好可惜 可以話係生不逢時
當時佢真係好flop & 早幾年都冇乜hit歌
一出就出兩隻咁出色但又同市場相違背既專輯 結果就死多兩錢重...

但係自從15年開始 佢既聲勢又起翻
如果17/18年推出Tales/The Next Moment既話 話唔定可以推到多啲人聽
身邊人 黑馬王子 I Wanna Fly 呢啲神曲就唔洗死得咁慘

《想創》無論曲詞同個feel都好正!《所多碼城》都鐘意,一路build up去到高潮位都幾感動

我覺得隻碟整體水準都叫keep到嘅,大部分歌都幾好聽,《磚頭》已經係最平淡嗰首,但的確係冇咩驚喜。由Edward Chan做Escape開始,一直都維持呢個easy listening路線,大路啲嘅做主打再加一兩首輕快sidetrack,可能見市場受落,就繼續沿用同一個班底,可惜嚟到第三年就交唔出比前更好嘅作品。尢其係Cousin Fung,Edward Chan係咪應該比佢休息下搵下靈感?

至於Wyman.....真係唔知講咩好,只希望佢見到Jason嘅誠意,填咩都照單全收照派台,下一次再有機會合作嘅時候會交到一份真正出色嘅詞比佢啦

明白有人會覺得Jason 13年啲歌最精彩,因為真係跳出佢自己嘅框框,但如果佢出隻Tales 2.0,相信好快收得皮,唯有希望下隻碟會有新方向可以迎合市場之餘又比到新鮮感樂迷

其實今年對Sony係有啲失望嘅,原因已經講過好多次,我並唔係刻意針對Sony其他歌手,只係覺得今年係大好機會上位都白白錯過,好驚Jason又會好似09年咁,爆一爆之後又謝返,畢竟奇蹟唔會發生第二次。佢啲歌掂唔掂、值唔值獎其實都係公司/監制問題,作為一個非創作歌手,公司比唔到好曲好詞你,除左唱好啲歌之外你又可以點?都係嗰句,演唱會加油,做場好show就係今年最大嘅奬項!

想創  還有誰能想不到  "不到"之前停一停聽極都覺得好un耳

呢張碟真係冇乜驚喜,D歌好平淡,不過聽得出佢咁次係演繹得成熟左。
I talk a lot of BS.

成隻碟好普通
2017最佳雞肋專輯
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

買左$119

可惜無演唱會門票
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

另一場簽名會
係CD Warehouse買碟可以攞簽名證
阻住 發表於 2017-11-24 20:47

可以去擺合照

我唔太睇歌詞既 但係都覺得好多歌都唔吸引
閱後即焚既verse同埋想創全首 已經係隻碟為數不多既亮點
最簡單 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-25 21:05

支持想創
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

我唔太睇歌詞既 但係都覺得好多歌都唔吸引
閱後即焚既verse同埋想創全首 已經係隻碟為數不多既亮點
最簡單既交叉神經同霸氣情歌都幾啱佢唱既 不過僅此而已

我都係最鍾意12 13果三隻碟 特別得黎又好聽
而就算係比較大路既Escape同我個人唔算鍾意既the players 都比呢隻碟做得更加到位
ANYWAYS 希望佢年尾會繼續有斬獲 & 拎翻次最男

瑞瑞害人不淺
mychart- 發表於 2017-11-25 14:44

唔用咪唔用囉
Gin Lee用林夕林若寧一樣好地地
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

瑞瑞害人不淺

想創真係好正,每聽多一次就越覺得好聽,曲好順但又唔俗,編曲都好配合到首歌既主題
勉強個feel似我愛你夠貴,但後者好似會high啲,如果勉強個tempo再快啲可能更好
交叉都聽落幾舒服,show到jason既聲線優點
所多碼城出乎意料咁比較K,仲以為會好似巴比塔個類

想創>行屍走肉>磚頭>交叉神經=閱後即焚>所多瑪城>勉強共勉之>霸氣情歌

難得今次D相好睇
艾石仔 發表於 2017-11-24 21:00

張mini poster 同有張相都可以j下

另一場簽名會
係CD Warehouse買碟可以攞簽名證
阻住 發表於 2017-11-24 20:47

剛買左,$119,
12月10日 有得見佢

難得今次D相好睇
艾石仔 發表於 2017-11-24 21:00

Hocc "First EP" feel~