返回列表 發帖

[Nov/15/2017] Don't Text Him - Serrini (CD)

歌手:Serrini
唱片名稱:Don't Text Him
唱片封面:

推出日期:2017/11/15
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 若葉之年
2. 日没前
3. Drink'n Dance
4. 溝晒啲仔
5. 油尖旺金毛玲
6. 我可唔可以唔好咁樣
7. 每次你捉住我隻手衝紅燈我都想死
8. IDGAShyt
9. 不要那清晨露水
10. 青春荒廢
11. 菖蒲色歌
12. 哀樂無名
13. Pink Song
14. Don’t Text Him
15. 放棄治療
16. 忽Eat All
17. Let Us Go Then You And I

附加資料:

出處:Serrini fb
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

終於開咗
Serrini 黎緊好似有訪問 應該會派歌掛
我們的總和

CM年度至尊唱片
現在先開post

訓左無睇
佢d歌有無上過903榜?

訓左無睇
cathay1996 發表於 2017-11-21 02:18

訓左無睇
cathay1996 發表於 2017-11-21 02:18

放棄治療好似上過?

識貨之人如我一早買左

聽左就黎一個月 呢隻碟係好聽既
每一首都有記憶點 冇所謂既filler
而且有啲歌 例如TRACK6同10 都係得佢先會作到
加上佢既招牌唱腔 成隻碟都充滿Serrini既獨有風格
同時亦成功打造歌者既性格同形象

雖然專輯有好多唔同genre既歌 但flow大致上流暢
五個章節論完整度 我最鍾意浮躁島城的故事
當然其餘四個都唔錯 但係略嫌部分章節太短 (第四、五章)

非常值得聽既有 若葉之年 日没前 油尖旺金毛玲 我可唔可以唔好咁樣 青春荒廢 菖蒲色歌 Pink Song 放棄治療 LUGTYAI
但係其實每首歌都幾唔錯

訓左無睇

放棄治療一週命

hehehaha 發表於 2017-11-21 03:05

有呀
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

有呀
HOTMAN 發表於 2017-11-21 11:42

903而家咁bad taste 有上真係好出奇

油尖旺金毛玲 咁正都無上過903 so sad

作為疑似第一個比冠軍serrini既共和榜榜主
一定要大大力推呢隻碟

首推 LUGTYAI

Serrini 勁, 5年4碟, 第二隻碟仲係 18 songs double CD.

請問有無人知道 Serrini debut album "請小心車門" 有無出實體CD?

若葉之年 Official MV

見到咁少人入黎留言就知樂壇已死

CM年度至尊唱片
現在先開post
hehehaha 發表於 2017-11-21 01:26

聽晒成隻碟後會發現應該係至尊唱片+女金

聽晒成隻碟後會發現應該係至尊唱片+女金
kop1874 發表於 2017-11-22 22:36

Agger
呢隻碟真係完勝Live In The Moment同Love And Other Things
可惜CM冇乜人會留意啲小眾歌手

Agger
呢隻碟真係完勝Live In The Moment同Love And Other Things
可惜CM冇乜人會留意啲小眾歌手 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-22 22:58

金毛玲係我上年十大

見到咁少人入黎留言就知樂壇已死
bagfgfcde 發表於 2017-11-22 08:24

hi ri粉
放棄治療聽聽吓幾好聽

Agger
可惜CM冇乜人會留意啲小眾歌手 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-22 22:58

樂壇已死
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

樂壇已死
JasOh103 發表於 2017-11-23 08:54

Agger 連LITM都咁多人吹捧 樂壇已死
hi ri粉
放棄治療聽聽吓幾好聽
stopzi 發表於 2017-11-23 08:32

冠果陣咪講左係好聽
金毛玲係我上年十大
hehehaha 發表於 2017-11-22 23:10

抒發感情才是意義 支持你

隻碟每日至少要聽十次

Agger
Don't Text Him >>> Live in the Moment + Love and Other Things + My Spiritual Life + My Tale + You Are Love + Much Feeling Little Thinking + The Drug Called Music + 神奇之旅 + 30克 + One Step Closer + I + 同在

希望大家支持日没前

Don't Text Him >>> Live in the Moment + Love and Other Things + My Spiritual Life + My Tale + You Ar ...
nicholashin 發表於 2017-11-23 10:51

然後呢堆碟 >>>>>> 林奕匡所有專輯加埋 We R Mr.

然後呢堆碟 >>>>>> 林奕匡所有專輯加埋 We R Mr.
bagfgfcde 發表於 2017-11-23 10:52
好似幾有道理 等我下週out咗林奕匡

咦 無歌上榜喎 睇黎要上返首黎Out

好似幾有道理 等我下週out咗林奕匡

咦 無歌上榜喎 睇黎要上返首黎Out ...
nicholashin 發表於 2017-11-23 11:02

請問呢個po關Serrini乜事?

bagfgfcde 發表於 2017-11-23 11:17
我想out林奕匡嘅歌上若葉之年 但做唔到 ><

hi ri粉
放棄治療聽聽吓幾好聽
stopzi 發表於 2017-11-23 08:32

買咗未呀你
我們的總和

Serrini > Yukilovey > Merry Lamb Lamb

bagfgfcde 發表於 2017-11-23 11:17

扣佢分啦
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

隻碟每日至少要聽十次
chanchan0909 發表於 2017-11-23 09:40

但咁樣就會青春荒廢 好矛盾一生呀

大家覺得每四個鐘聽一次 每日聽四次

定每晚臨訓前聽四次?

好困擾><

大家覺得每四個鐘聽一次 每日聽四次

定每晚臨訓前聽四次?

好困擾>
HOTMAN 發表於 2017-11-24 17:05
每四個鐘聽四次 臨訓再聽四次

每四個鐘聽四次
nicholashin 發表於 2017-11-24 17:18

但係聽一次隻碟要用67分鐘喎 = =

bagfgfcde 發表於 2017-11-24 18:03
可以彈性處理

可以彈性處理
nicholashin 發表於 2017-11-24 20:30

咁就唔叫一次啦=.=

咁就唔叫一次啦=.=
HOTMAN 發表於 2017-11-24 21:12
「每四個鐘四次」可以係每268分鐘四次

bagfgfcde 發表於 2017-11-24 18:03

我上itunes store試聽只需15分鐘
既方便又快捷

支持
唔知幾時先肯plug Pink Song呢。。。

聽到喊
支持女神Serrini

Serrini 交友廣闊,有天自男性朋友甲聽說一個小故事。據說那位年輕朋友甲在工作應酬的壓力下光顧邪 K,一群男人褻玩各自的女陪唱,他卻不想加入,最後只是和身旁的女子保持距離閒聊一下。甲君說,完場後隨行的西裝友們各自摟著妖豔女子「去下場」,自己藉詞先行離開,樓下遇著剛才的陪唱女,發現大家也是住新界西,便順道同一輛的士送她回家。Serrini 聽罷,覺得這故事太感人,就用陪唱女的視角幻想出一首歌來 ,成就這首淡淡哀愁卻又甜美的《油尖旺金毛玲》。

點解若葉之年可以好聽成咁
你細聲一句 像天使流淚
明天去見識我冷冰冰一臉
大提琴配結他好正

但咁樣就會青春荒廢 好矛盾一生呀
HOTMAN 發表於 2017-11-24 17:00
今日又聽左全碟十次 , 一 D 都感覺唔到青春荒廢
反而感覺時間過得好慢 , 有想再聽十次嘅衝動
點解若葉之年可以好聽成咁
你細聲一句 像天使流淚
明天去見識我冷冰冰一臉
...
bagfgfcde 發表於 2017-11-27 12:31
呢首排喺 Track 1 真係好正

聽完之後好想text Serrini

有MV睇
我們的總和

有MV睇
Wonders 發表於 2017-12-1 16:43
Tears these days don't worth a cent

原來Serrini專登寫首歌反《有淚多好》

成隻碟最平庸係點題作
其他全部都10/10
Happy and Blessed.

成隻碟最平庸係點題作
其他全部都10/10
jose 發表於 2017-12-3 00:20

Agger 呢首係普通
其實我好驚佢會派呢首

Agger 呢首係普通
其實我好驚佢會派呢首
bagfgfcde 發表於 2017-12-3 10:08

好似準備拍mv

Serrini 交友廣闊,有天自男性朋友甲聽說一個小故事。據說那位年輕朋友甲在工作應酬的壓力下光顧邪 K,一群 ...
hehehaha 發表於 2017-11-25 23:41

睇完文案突然覺得金毛玲好高汁