返回列表 發帖

盧凱彤七位數簽環球 開新Label做一姐

歌手盧凱彤(Ellen)出道時跟拍檔林二汶組成「at17」,拆夥後Ellen一直以獨立歌手身份發展,直至年前因「躁鬱症」而一度暫停歌唱事業,而今年是at17入行15周年,Ellen跟二汶宣布合體開騷。據知,環球唱片很欣賞Ellen,以七位數力邀加盟,雙方一拍即合,環球更特別開設新Label捧她做一姐,待Ellen做完at17演唱會後,明年初就會正式公布。

音樂才華受肯定

Ellen今年在台灣金曲獎勇奪「最佳編曲人獎」,領獎一刻正式「出櫃」宣布跟「太太」余靜萍已婚,人氣急升。Ellen多年來在樂壇默默耕耘,在at17年代,她既是主音,又負責和音及結他手工作,近年更嘗試編曲及監製,音樂才華深受行內人肯定。近年環球打造不少實力派女歌手包括Gin Lee(李幸倪)、AGA、組合Robynn & Kendy等,現羅致Ellen加盟,既能讓她發揮其創作歌路,亦可讓她以音樂人身份與同門師兄弟姐妹合作。

忙於籌備個唱

樂壇校長譚詠麟、張學友、陳奕迅、陳慧嫻等所屬的環球唱片旗下有不同Label,包括新藝寶、上華等,被視為新一代「環球一姐」的吳雨霏(Kary)已整裝待發,明年將全面復出,而Ellen獲環球開設新Label,可見其受重視程度。環球唱片發言人承認欣賞Ellen的音樂才華,雙方確實接觸過:「係傾緊,公司好睇佢。(成數係咪好大?)雙方都好正面嘅,但仲未落實。」不過據知Ellen已秘密簽約,但礙於目前at17忙於籌備個唱,所以最快要明年才向外公布。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 1129_00862_001.html

宜家個個都係一姐

在at17年代,她既是主音,又負責和音及結他手工作

?_?

二汶呢?唔簽at17係咪演唱會之後又單飛返???

Hopefully, this does not mean at17 is having another long break. 環球應該覺得 Ellen 國語歌市場大 (台灣 & 海外華人), 開新 Label 會 focus 國語碟, 內地市場可能要等幾年洗底 (可以賣碟, 不可以開演唱會). By the way, 同性婚姻在台灣已經合法化, and finally to happen in Australia soon. 我會繼續 support at17, and Ellen & Eman individually.

被視為新一代「環球一姐」的吳雨霏(Kary)已整裝待發,明年將全面復出

OMG REALLY?? ><
HAPPY NEWS !!
Happy and Blessed.

話時話
球記旗下嘅正東依家仲有邊啲人

笑,好似睇緊藍奕邦咁。

入去幫人作曲咋,作下作下癡咗線。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

回復 6# 林仔

正東依家只得一姐陳慧琳(Kelly)獨撐
因為前正東一哥孫耀威(老孫)今年已經過檔星娛樂
關楚耀(Kelvin)已過檔Sunny Idea

期待《想入非非》2.0

回復  林仔

關楚耀(K ...
ayuan740622 發表於 2017-11-29 15:47

其實仲有正東咩?

所以at17準備又要拆?

被視為新一代「環球一姐」的吳雨霏

被邊個視為先?

笑,好似睇緊藍奕邦咁。

入去幫人作曲咋,作下作下癡咗線。
風見志郎 發表於 2017-11-29 15:45

有癡咗線咩

回復  林仔

關楚耀(K ...
ayuan740622 發表於 2017-11-29 15:47
現在Kelly替美心拍的廣告比她最近數年復出的派台歌還要多,正東唱片的存在早已被遺忘。自洪迪先生離開環球唱片後,Kelly便甚少把歌曲派台。

被邊個視為先?
gooloo 發表於 2017-11-29 16:41

可能係劉美君

被邊個視為先?

其實除咗Kay走之後嗰兩年
呢兩三年都唔知美霏個一姐一喺邊 係CM突然唔知邊一年變咗當神咁拜

而家除咗用資歷壓AGA同Gin Lee 咩都冇
仲要半收山狀態flop曬
比神枱不足 比新一代冇餘XD

被邊個視為先?

coolmusic科林

其實除咗Kay走之後嗰兩年
呢兩三年都唔知美霏個一姐一喺邊 係CM突然唔知邊一年變咗當神咁拜

而 ...
JayantL 發表於 2017-11-29 17:45

無論曲好直好,霏霏豔羨之後變CM話題女人,經常有十大靚走勢,又經常有文字版叱吒十大感言溫故知新。在此之前棋子唔忿氣入唔到最女五強,呢個節點都好關鍵;仲有人非草木最歌5強、The Present紅館演唱會

無論曲好直好,霏霏豔羨之後變CM話題女人,經常有十大靚走勢,又經常有文字版叱吒十大感言溫故知新。 ...
數彩虹 發表於 2017-11-29 19:02

唔係生我的命就已經成為CM新天后啦咩?

我仲記得當年CM都幾多人插霏霏
突然之間唔知點解就變成CM天后
曲直難分XD

所以at17準備又要拆?
JayantL 發表於 2017-11-29 16:29

似乎淨係唱片約
經理人都係人山人海

突然之間唔知點解就變成CM ...
JayantL 發表於 2017-11-29 19:06

因為豔羨囖(OT啦喂)環球好多一姐

Super!!! 人人都係一姐
好過蛋記階級觀念咁重1234567姐都有
FIGHT for 陳柏宇

以七位數力邀加盟,雙方一拍即合,環球更特別開設新Label捧她做一姐

個個都系一姐!!
單系唱片約 應該賺唔到條數  應該有部分(或全部)經紀人約
設新Label 賺唔賺夠數來養呢個Label 既工作人員都系問題。
Let’s Сelebrate

睇黎環球嫌旗下女歌手之爭唔夠亂
但係盧凱彤獨立咗咁多年依家先簽
有大公司backup會唔會拎金曲獎女歌手

個個都一
繼續吹
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

在at17年代,她既是主音,又負責和音及結他手工作

?_?

二汶呢?唔簽at17係咪演唱會之後又單飛返??? ...
kanxd 發表於 2017-11-29 14:50

係囉...Eman會跟堆過佢定只簽Ellen咁仆街
同埋有分主唔主音咩...就算係一直印象都係Eman把靚聲先係主Ellen做和

其實環球可以叫 Ellen join 上華 (學友唱片公司), 開設新 Label 最大好處係方便逃稅 (e.g. 2013 重開 寶麗金 for 慧嫻姐姐, 今年+達明, 2013 收購 EMI 後只有盧冠廷伯伯, 收購正東後只有 Kelly).

希望 Ellen 有更多好歌

利好消息:我霏明年全面復出!
舞來舞去 不日內開始錄音。

突然之間唔知點解就變成CM ...
JayantL 發表於 2017-11-29 19:06

好似話有d會員曲線反霏
點知反反下就愛上左
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

好似話有d會員曲線反霏
點知反反下就愛上左
John 發表於 2017-11-30 01:41

好似有個會員曲線反容
點知反反下就愛上左
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

好似有個會員曲線反容
點知反反下就愛上左
matthew1990 發表於 2017-11-30 02:47

好似有個會員曲線反kay
點知反反下就愛上左

回復  林仔

關楚耀(K ...

恭喜環球成為最多一粒星一個品牌既唱片公司
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

原來佢咁值錢,真係估唔到

恭喜環球成為最多一粒星一個品牌既唱片公司 ...
sam6a 發表於 2017-11-30 09:51

一粒星絕無意義

一粒星絕無意義
林仔 發表於 2017-11-30 16:21

但要撲向浩瀚銀河
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Support

Support label
alicechan11 發表於 2017-12-2 00:04

thanks