返回列表 發帖
當知道原來朋友身份原本係屬於牙醫 牙醫離開 肥佬先叫佢唱....
自主 應該都係無咩可能發生 ...
rfv123 發表於 2018-1-3 14:48

sdoorworkshop 同 舒文 做嘅歌,冇一首係 Herman 做
唔係 Herman 比 Hubert 唱,只係 Alfred 比左首 自主歌 Hubert

同埋早於 2016年 已有前科,sdoorworkshop 已經幫 Hubert 做左 情人自擾
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

今天之後 變劇歌?唔係掛 ... 唔好喎 ...
Bluejays 發表於 2018-1-3 03:09

唔好信垃圾維基百科啦

唔係 Herman 比 Hubert 唱,只係 Alfred 比左首 自主歌 Hubert

Bluejays 發表於 2018-1-3 15:40 [/quote]

原來系咁,咁alfred真係對hubert幾好喔
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

原來系咁,咁alfred真係對hubert幾好喔 ...
elky 發表於 2018-1-3 20:22

https://www.instagram.com/p/BVETLBQgAOr
朋友身份 MV meeting - 留意張相嘅日子 ... Alfred 已離開星夢
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我的志願 係做 非戲劇 旅遊節目 嘅主題曲 ... 少事好多
而家係傳緊 今天之後 會做 三個女人一個「因」嘅 ...
Bluejays 發表於 2018-1-3 03:26

我覺得係謠言

朋友身份 MV meeting - 留意張相嘅日子 ... Alfred 已離開星夢
Bluejays 發表於 2018-1-3 22:24

點解你咁犀利,咩蛛絲馬跡都留意到既?

sdoorworkshop 同 舒文 做嘅歌,冇一首係 Herman 做
唔係 Herman 比 Hubert 唱,只係 Alfred 比左首 自主 ...
Bluejays 發表於 2018-1-3 15:40

其實想問好耐,sdoorworkshop係?

點解你咁犀利,咩蛛絲馬跡都留意到既?
elky 發表於 2018-1-3 23:59

佢係0鏗既專業stalker粉絲

其實想問好耐,sdoorworkshop係?
cyrus305cool 發表於 2018-1-4 01:36

原來她不夠愛我 + Alfred / Mag / Hubert / Jinny 啲 自主歌 嘅策劃
(Joyce 都有,但我 mark 唔齊 係邊幾首 ... 無表面傷痕 and?)

原來她不夠愛我 + Alfred / Mag / Hubert / Jinny 啲 自主歌 嘅策劃
(Joyce 都有,但我 mark 唔齊 係邊幾 ...
Bluejays 發表於 2018-1-4 01:58

介唔介意 介紹埋 阿小系開workshop之前既背景啊?佢同alfred合作先/合作咗好耐?

介唔介意 介紹埋 阿小系開workshop之前既背景啊?佢同alfred合作先/合作咗好耐? ...
elky 發表於 2018-1-4 12:50

背景你 follow Jade 去睇
同 Alfred Joyce Hubert Jinny 係 星煥年代 識落
睇翻 instagram,應該最早幫呢班人做嘅 半自主歌 係 Joyce 嘅 Make Me Cry
當時 Joyce 想換左公司比佢份歌詞,應該係佢幫手 line up 陳詠謙

當年 Joyce 喺訪問講,唔鍾意份詞
走上 wikipedia 查自己鍾意啲詞係邊個填,查到 陳詠謙 出嚟,想搵佢
估唔到我以前聽哂 星煥啲訪問(係連 陳法拉 都聽埋),到今日都仲有用 :P

背景你 follow Jade 去睇
同 Alfred Joyce Hubert Jinny 係 星煥年代 識落
睇翻 instagram,應該最早幫呢 ...
Bluejays 發表於 2018-1-4 18:40

哇 多謝曬 見hubert拎親獎、訪問親都提住阿小,終於都解開咗我既疑問
希望佢自由度可以更加大。 聽佢訪問講翻做 情人自擾 果時,同公司應該有過一番唔容易既argue

哇 多謝曬 見hubert拎親獎、訪問親都提住阿小,終於都解開咗我既疑問
希望佢自由度可以更加 ...
elky 發表於 2018-1-4 18:56

情人自擾 最大阻滯係 期
本應係 2016年8月 拍 降魔的 前錄音的
但佢入左醫院,變左要等拍完 降魔的 先錄得音

佢拍 降魔的 last day 係 2016年12月4日
收到 Herman send 個製成品比佢係 2017年2月14日
要等拍埋MV,派歌日期係 2017年3月9日
真正嘅製作過程,唔算拖左好耐
同公司之前有乜野要 fight 都好,轉入直路後,都冇再阻攔佢

但佢入左醫院,變左要等拍完 降魔的 先錄 ...
Bluejays 發表於 2018-1-4 19:26

我見sdoorworkshop有講翻件事,舊年2月14 hubert同alfred既live時都有講到佢收到首製成品好開心。
相信佢講既 唔容易 應該系指決定要做呢首歌之前,點樣去說服公司俾舊錢出來...又或者點樣逐個搵到呢個班底。
聽佢講翻,呢只碟公司出得好倉促,好多歌都唔系佢自己想放入去既...
希望佢而家紅咗以後,做歌自由度真係可以越來越大啦

肥佬係好多年前捧緊Linda個時講過做翻唱同改編歌 話香港音樂人唔中意自己份工 所以出黎既野都唔會好而且 ...
rfv123 發表於 2017-12-29 14:22

但佢除咗入行無耐嘅幸福同化蝶之外
其它翻唱改編歌都無乜迴響
今次首二缺一恐怖到呢

但佢入左醫院,變左要等拍完 降魔的 先錄 ...
Bluejays 發表於 2018-1-4 19:26

你喺星夢員工啊?!咩都一清二楚

你喺星夢員工啊?!咩都一清二楚
阿mark 發表於 2018-1-5 18:21

elky post #114 咪講哂啲 info 嘅 source 囉,全部係 public info
只不過係,我呢個粉 係會追哂成間公司啲料,而唔係淨係跟一個人

elky post #114 咪講哂啲 info 嘅 source 囉,全部係 public info
只不過係,我呢個粉 係會追哂成間公司 ...
Bluejays 發表於 2018-1-5 18:49

咁追華納應該簡單的,因為人較少,是非也較少。

只不過係,我呢個粉 係會追哂成間公司 ...
Bluejays 發表於 2018-1-5 18:49

可否講講 點解會塞埋二缺一入嚟

可否講講 點解會塞埋二缺一入嚟
林仔 發表於 2018-1-5 19:40

Herman 唔會比 倉底貨 永遠留喺倉底,一定會物盡其用
Jinny 錄落堆歌,而家都搵辦法 每部劇出一首 出左佢
如果 Herman 覺得 二缺一 喺短期內都唔會有劇啱用
咪落左碟佢,多首 side track 囉

Herman 唔會比 倉底貨 永遠留喺倉底,一定會物盡其用
Jinny 錄落堆歌,而家都搵辦法 每部劇出一首 出左佢 ...
Bluejays 發表於 2018-1-5 19:49

fred  & alfred 好似仲有舊的劇歌未出碟哦

fred  & alfred 好似仲有舊的劇歌未出碟哦
阿mark 發表於 2018-1-5 20:02

Alfred 應該淨係得翻 遺物 (正視音樂)、青春頌(國) (星煥)、再戰明天 (政治敏感) 冇出碟
Fred 啲歌 等佢解凍出翻嚟 先出都仲得

CD 2nd Version Bonus Track

CD 2nd Version Bonus Track
boy4dudes 發表於 2018-1-5 20:26

真喺出第2版?

真喺出第2版?
阿mark 發表於 2018-1-5 21:30

I was just kidding

But then with 月巴人老, who knows

2018年可唔可以出到一張正正常常..唔好係星夢班底既大碟...唔好再浪費佢把好聲就好啦!!

唔知今天之後會唔會派台呢

elky 發表於 2018-2-8 02:36

有mv了,即是會派台吧

回復 129# nazcaline

《Channel新聞》胡鴻鈞突破自我開展唱作路

去年「石敢當」胡鴻鈞在音樂路上大躍進,無論是歌曲及人氣都有好成績。由電視歌曲《到此一遊》到原創情歌《朋友身份》都受到歡迎,唱片銷量又報捷,教Hubert感到鼓舞。但問及他最想推介新碟內哪首作品,Hubert竟有驚喜答案:「我會選自己作曲的《今天之後》。因為這首歌由我親自作曲。」原來做唱作歌手一直是他的夢想!

Hubert在前兩張大碟都有嘗試作曲,包括2013年《化蝶》專輯內的《勇氣》,以及2015年《明知故犯》大碟中的《讓我放開》。《今天之後》是他第三首收錄在唱片內的創作歌曲,希望樂迷能細味他的自創樂章。最教Hubert喜出望外的是公司決定Plug這首歌,MV剛上線。

Hubert開心地說:「音樂的意義是給予別人力量和影響生命,自作自唱就最能表達我的心聲,讓觀眾在音符裡認識真正的胡鴻鈞。」有理想就有力量,希望Hubert繼續努力,有朝一天出一張全創作大碟。

撰文:安迪

===============
HONG KONG SINGER CHANNEL

好似真係會plug

2018年可唔可以出到一張正正常常..唔好係星夢班底既大碟...唔好再浪費佢把好聲就好啦!! ...
louis0511 發表於 2018-1-7 22:24

無可能,有2-3首劇歌就已經算喺正常

回復  nazcaline

《Channel新聞》胡鴻鈞突破自我開展唱作路去年「石敢當」胡鴻鈞在音樂路上大躍進,無 ...
elky 發表於 2018-2-10 06:53

不知上榜成績如何,但可以plug到佢自己原創,很高興

無可能,有2-3首劇歌就已經算喺正常
阿mark 發表於 2018-2-10 09:50

就算放兩首劇歌,如果肯高質少少,同埋襯翻個主題,都心滿意足啦。已經唔敢奢望十首全原創歌。

不知上榜成績如何,但可以plug到佢自己原創,很高興
nazcaline 發表於 2018-2-10 15:05

佢做埋饑饉之星,唔知903會唔會播多d派臺歌呢,希望上多幾個禮拜榜啦