返回列表 發帖

呢首合唱好似係好耐之前錄的,要攝夠十隻都唔好選呢首啦,女果把聲好難聽,成首都冇特色,其實唔明點解要番唱呢首

肥佬又hea Hubert,好慘.....又唸起Hubert ig的千字感言最尾三句.....好明顯佢自己都覺好唔妥,好想做番自己

呢首合唱好似係好耐之前錄的,要攝夠十隻都唔好選呢首啦,女果把聲好難聽,成首都冇特色,其實唔明點解要番 ...
nazcaline 發表於 2017-12-19 05:47

好似許肥鏗咁要音樂自主權囉,既然而家紅左d應該有本錢同肥佬講數既

呢首合唱好似係好耐之前錄的,要攝夠十隻都唔好選呢首啦,女果把聲好難聽,成首都冇特色,其實唔明點解要番 ...
nazcaline 發表於 2017-12-19 05:47

又學許生

好似許肥鏗咁要音樂自主權囉,既然而家紅左d應該有本錢同肥佬講數既
stephybest 發表於 2017-12-19 06:52

希望佢識把握啦

又學許生
阿mark 發表於 2017-12-19 07:42

許生實會教佢,不過我又唔想佢學足呀,學番積極d爭取就夠

許生實會教佢,不過我又唔想佢學足呀,學番積極d爭取就夠
nazcaline 發表於 2017-12-19 10:01

起碼胡生做戲都得,可以雙線發展啊,仲好啦

起碼胡生做戲都得,可以雙線發展啊,仲好啦
阿mark 發表於 2017-12-19 10:12

係呀其實積極點攞番個音樂自主權就夠,其他野可以不變,劇照拍就可keep人氣,高人氣係佢注碼

係呀其實積極點攞番個音樂自主權就夠,其他野可以不變,劇照拍就可keep人氣,高人氣係佢注碼 ...
nazcaline 發表於 2017-12-19 10:36

覺得佢人氣開始超越許生了

其實翻唱二缺一其實動機係咩,又唔係要夾專輯主題,又唔係向咩經典致敬,又唔係鍾意首歌鍾意到咁,好似以前勁歌live大不同或者籌款show o既感覺,表演唱一兩次就可以接受,錄埋落碟就好怪,唔怪得係倉底貨

下年要食住個勢出多D歌啦,劇歌都要好似遙不可及咁高質,唔好再唱命運的意外、公義的抉擇o個類啦

其實翻唱二缺一其實動機係咩,又唔係要夾專輯主題,又唔係向咩經典致敬,又唔係鍾意首歌鍾意到咁,好似以前 ...
KITSTON 發表於 2017-12-19 12:06

佢每隻碟都要翻唱女歌手的歌?

見硬c ig話二缺一隻歌兩年前錄的,聽完我直覺呢首其實係硬c的,只係找hubert feat.不過somehow未入到碟就塞左入hubert隻碟度.....我呢個直覺準唔準就唔知喇

見硬c ig話二缺一隻歌兩年前錄的,聽完我直覺呢首其實係硬c的,只係找hubert feat.不過somehow未入到碟就塞 ...
nazcaline 發表於 2017-12-19 12:29
如果係真, 可能硬C轉會前無碟出啦

覺得佢人氣開始超越許生了
阿mark 發表於 2017-12-19 10:57

人氣超左就肯定啦許生唔拍劇根本冇咩曝光率,
你估個個可以好似美祖咁單棲都紅咩Btw 二缺一cover得好難聽,
好似嘈交咁,硬c把聲扭到好造作,Hubert又飆高音想點

佢每隻碟都要翻唱女歌手的歌?
阿mark 發表於 2017-12-19 12:21
Yes, 希望佢翻唱 Kelly 首《零》featuring 零鏗大胸富橋同  AGA 首《一》featuring 比比鳥

下隻碟再多啲自主歌 然後就離巢?

下隻碟再多啲自主歌 然後就離巢?
721AXA 發表於 2017-12-19 14:07

佢好似話中意拍劇喎。如果離巢去邊?

Ching2015 發表於 2017-12-19 14:16

應該吾會走,除非佢只想做歌手

Ching2015 發表於 2017-12-19 14:16

去星娛樂搵個垃圾
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

係呀其實積極點攞番個音樂自主權就夠,其他野可以不變,劇照拍就可keep人氣,高人氣係佢注碼 ...
nazcaline 發表於 2017-12-19 10:36

今年hit歌到此一遊+遙不可及,都係星夢王牌雙張班底之佳作!不論迴響及質素都大勝自主權下製作嘅朋友身份+另一首!

胡鴻鈞都係乖乖地聽何生話,音樂製作交俾公司去搞,專心唱歌演戲好過啦!唔好受某人污染起離心啦!

人氣超左就肯定啦許生唔拍劇根本冇咩曝光率,
你估個個可以好似美祖咁單棲都紅咩Btw 二缺一 ...
stephybest 發表於 2017-12-19 13:12

二缺一簡直可以用惡頂來形容,咁差質素嘅倉底cover好心就唔好入碟啦

今年hit歌到此一遊+遙不可及,都係星夢王牌雙張班底之佳作!不論迴響及質素都大勝自主權下製作嘅朋友身份+ ...
myrichardac 發表於 2017-12-19 17:45

HI! 星夢同事

HI! 星夢同事
samsam 發表於 2017-12-19 18:38

咁下面呢句係咪好可信呀 ... 其實我唔信佢係 星夢打手
(按橙色箭咀,會帶你到原 post 位置)

監製居然冇何哲圖失寵lu
myrichardac 發表於 2017-12-16 19:18
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

以為係隻新歌,竟然係返唱舊果隻.....WTF
FIGHT for 陳柏宇

咁下面呢句係咪好可信呀 ... 其實我唔信佢係 星夢打手
(按橙色箭咀,會帶你到原 post 位置)
Bluejays 發表於 2017-12-19 18:54

監製居然冇何哲圖失寵lu
myrichardac 發表於 2017-12-16 19:18

討厭 Fred & 硬C 但係鍾意熊君既星夢工作人員

二缺一係翻唱SASA嗰首 咩玩法
有咩價值要翻唱?
我寧願擺埋"鬥快"同"造王"仲好

肥佬真係.......抵俾CM所有樂迷鬧

又.....鬥快係Eric Kwok作, 最後都冇出咁可惜, iTunes又冇, 唯有聽youtube / kkbox

今天之後 同 讓我放開 好似
把聲柔又要編曲編到好大聲
頂唔順
佢作啲歌算係咁
P.S 個COVER原來真係咁
願你在那個讓我掛念的少年時代裡,永遠自由任性地笑與哭

點解佢公司咁中意做翻唱同改編歌
版權咁易買都唔係咁嘎

今天之後 同 讓我放開 好似
把聲柔又要編曲編到好大聲
頂唔順
佢作啲歌算係咁
P.S 個COVER原來真係咁 ...
Fine 發表於 2017-12-20 10:31

碟名同封面已經好過2013&2015啦,上兩隻直接叫化蝶&明知故犯

hubert作過的歌我其實覺得prison break 最好,好想佢自己唱番一個版本入碟
入過碟果幾首都係慢和抒情,風格太類似,佢應可以有能力作多元嘗試的

二缺一唱比牙醫聽架

hubert作過的歌我其實覺得prison break 最好,好想佢自己唱番一個版本入碟
入過碟果幾首都係慢和抒情,風格 ...
nazcaline 發表於 2017-12-20 10:57

prison break真係好聽,而且幾有style,個主題又好,如果hubert自己拎翻嚟唱都好適合佢image(其實佢既能力唔止凈系唱慢歌情歌啦,而且呢首睇得出佢系有創作能力既)。唔知幾時先可以聽到prison break同 如這麼愛他 入碟,好過大多數劇集歌好多啦。明明佢有能力,被公司hea足咁多年真係唔抵,到而家都未形成到一個成功歌手應該有既屬於自己既image。
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

二缺一唱比牙醫聽架
cathay1996 發表於 2017-12-20 11:08

如果佢獨唱比牙醫聽,件事又可接受喎,又或者套番入降魔的中,小馬缺左石敢當都ok噃

如果佢獨唱比牙醫聽,件事又可接受喎,又或者套番入降魔的中,小馬缺左石敢當都ok噃 ...
nazcaline 發表於 2017-12-20 13:22

係囉,兩個人唱二缺一好怪

係囉,兩個人唱二缺一好怪
KITSTON 發表於 2017-12-20 13:56

咪係,應該重新填詞,改唱三缺一吖

噴飯...真係twins個首二缺一

碟名同封面已經好過2013&2015啦,上兩隻直接叫化蝶&明知故犯
阿mark 發表於 2017-12-20 10:37

唔同之處喺邊度?今次都係就咁叫到此一遊

應該 remove 二缺一, add 如這麼愛他 同 Prison Break, call the album "Break Through - Hubert Wu"

回復 87# mainlib

唔用翻唱歌名做碟名咯

回復  mainlib

唔用翻唱歌名做碟名咯
阿mark 發表於 2017-12-25 08:21

ic~

不過星夢都係改唔到用派台歌做碟名嘅習慣

回復 90# mainlib

近兩年好似得何雁詩唔喺咯

點解佢公司咁中意做翻唱同改編歌
版權咁易買都唔係咁嘎
林仔 發表於 2017-12-20 10:35

肥佬係好多年前捧緊Linda個時講過做翻唱同改編歌 話香港音樂人唔中意自己份工 所以出黎既野都唔會好而且翻唱有話題性 又話以前好多歌手都係靠改編日本歌而走紅 佢深信呢個年代都可以 二黎又可以唔洗俾咁多錢出黎 唔洗俾作曲人錢 如果用埋原版編曲 又可以唔洗俾...
所有思想方法都係靠話題性 刀仔鋸大樹

肥佬係好多年前捧緊Linda個時講過做翻唱同改編歌 話香港音樂人唔中意自己份工 所以出黎既野都唔會好而且 ...
rfv123 發表於 2017-12-29 14:22

唔見得上次翻唱心淡同如夢初醒好有話題性

今天之後 變劇歌?唔係掛 ... 唔好喎 ...
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Bluejays 發表於 2018-1-3 03:09

我的志願都做過劇歌呀,增加hit rate有咩唔好?

我的志願都做過劇歌呀,增加hit rate有咩唔好?
Ching2015 發表於 2018-1-3 03:17

我的志願 係做 非戲劇 旅遊節目 嘅主題曲 ... 少事好多
而家係傳緊 今天之後 會做 三個女人一個「因」嘅歌

話時話  hubert份約幾時先完……
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

ic~

不過星夢都係改唔到用派台歌做碟名嘅習慣
mainlib 發表於 2017-12-25 17:02

牙醫有好多只碟都唔系派台歌做碟名喔

當知道原來朋友身份原本係屬於牙醫 牙醫離開 肥佬先叫佢唱....
自主 應該都係無咩可能發生

RE: [Dec/19/2017] 到此一遊 - 胡鴻鈞 (CD)

可能好似谷微咁整個今天之後2018