返回列表 發帖
請問係咪 如這麼愛他 同 Prison Break 都失傳架喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

昨晚佢upload左同蔣老師版的遙不可及,真係好正
https://youtu.be/d3MfUozeXiI
nazcaline 發表於 2017-12-9 10:04

我覺得呢個版本個主角係 士多啤利
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

HI! 星夢同事
samsam 發表於 2017-12-19 18:38

咁下面呢句係咪好可信呀 ... 其實我唔信佢係 星夢打手
(按橙色箭咀,會帶你到原 post 位置)

監製居然冇何哲圖失寵lu
myrichardac 發表於 2017-12-16 19:18

今天之後 變劇歌?唔係掛 ... 唔好喎 ...

我的志願都做過劇歌呀,增加hit rate有咩唔好?
Ching2015 發表於 2018-1-3 03:17

我的志願 係做 非戲劇 旅遊節目 嘅主題曲 ... 少事好多
而家係傳緊 今天之後 會做 三個女人一個「因」嘅歌

當知道原來朋友身份原本係屬於牙醫 牙醫離開 肥佬先叫佢唱....
自主 應該都係無咩可能發生 ...
rfv123 發表於 2018-1-3 14:48

sdoorworkshop 同 舒文 做嘅歌,冇一首係 Herman 做
唔係 Herman 比 Hubert 唱,只係 Alfred 比左首 自主歌 Hubert

同埋早於 2016年 已有前科,sdoorworkshop 已經幫 Hubert 做左 情人自擾

原來系咁,咁alfred真係對hubert幾好喔 ...
elky 發表於 2018-1-3 20:22

https://www.instagram.com/p/BVETLBQgAOr
朋友身份 MV meeting - 留意張相嘅日子 ... Alfred 已離開星夢

其實想問好耐,sdoorworkshop係?
cyrus305cool 發表於 2018-1-4 01:36

原來她不夠愛我 + Alfred / Mag / Hubert / Jinny 啲 自主歌 嘅策劃
(Joyce 都有,但我 mark 唔齊 係邊幾首 ... 無表面傷痕 and?)

介唔介意 介紹埋 阿小系開workshop之前既背景啊?佢同alfred合作先/合作咗好耐? ...
elky 發表於 2018-1-4 12:50

背景你 follow Jade 去睇
同 Alfred Joyce Hubert Jinny 係 星煥年代 識落
睇翻 instagram,應該最早幫呢班人做嘅 半自主歌 係 Joyce 嘅 Make Me Cry
當時 Joyce 想換左公司比佢份歌詞,應該係佢幫手 line up 陳詠謙

當年 Joyce 喺訪問講,唔鍾意份詞
走上 wikipedia 查自己鍾意啲詞係邊個填,查到 陳詠謙 出嚟,想搵佢
估唔到我以前聽哂 星煥啲訪問(係連 陳法拉 都聽埋),到今日都仲有用 :P

哇 多謝曬 見hubert拎親獎、訪問親都提住阿小,終於都解開咗我既疑問
希望佢自由度可以更加 ...
elky 發表於 2018-1-4 18:56

情人自擾 最大阻滯係 期
本應係 2016年8月 拍 降魔的 前錄音的
但佢入左醫院,變左要等拍完 降魔的 先錄得音

佢拍 降魔的 last day 係 2016年12月4日
收到 Herman send 個製成品比佢係 2017年2月14日
要等拍埋MV,派歌日期係 2017年3月9日
真正嘅製作過程,唔算拖左好耐
同公司之前有乜野要 fight 都好,轉入直路後,都冇再阻攔佢

你喺星夢員工啊?!咩都一清二楚
阿mark 發表於 2018-1-5 18:21

elky post #114 咪講哂啲 info 嘅 source 囉,全部係 public info
只不過係,我呢個粉 係會追哂成間公司啲料,而唔係淨係跟一個人

可否講講 點解會塞埋二缺一入嚟
林仔 發表於 2018-1-5 19:40

Herman 唔會比 倉底貨 永遠留喺倉底,一定會物盡其用
Jinny 錄落堆歌,而家都搵辦法 每部劇出一首 出左佢
如果 Herman 覺得 二缺一 喺短期內都唔會有劇啱用
咪落左碟佢,多首 side track 囉

fred  & alfred 好似仲有舊的劇歌未出碟哦
阿mark 發表於 2018-1-5 20:02

Alfred 應該淨係得翻 遺物 (正視音樂)、青春頌(國) (星煥)、再戰明天 (政治敏感) 冇出碟
Fred 啲歌 等佢解凍出翻嚟 先出都仲得