返回列表 發帖

HEHA十大 2017

No.10 方皓玟 - 假使世界原來不像你預期

"風雨不會沒了期 終於會等到夢寐
全城在變遷 不減你是你"

2017方皓玟繼續我手寫我心
由舞曲搖滾輕電子迷幻
以及這首方氏治癒系「情」歌
寫給自己、亦給樂壇、也給香港
今時今日,需要更多的廣東勵志歌

作曲 /作詞:方皓玟
編曲:孔奕佳+許創基
監製:許創基

No.9 Nowhere Boys - 天外飛仙

"記住人定勝天 即使荒廢了十年
每日勤練武功 可以像那些年"

一個字: 某位成員真係好靚仔
香港樂隊唔sell靚仔唔通sell音樂咩,係咪先?

作曲/填詞:Van Chan, Fisher Kan
編曲:Nowhere Boys, 謝國維
監製:謝國維

No.8 王嘉儀 - 美麗新世界

"忘記進化優先
留低觸感肌膚發熱
誰碰我指尖"

一出道就自己做監制的王嘉儀
兩張專輯水準遠遠拋離全港女歌手
美麗新世界除了那些買了的Views
黃少雍型到不能的dubstep編曲,很冷很濕很underground
注定是今年香港樂壇最大膽的音樂實驗

作曲:王嘉儀
填詞:王樂儀
編曲:黃少雍
監製:王嘉儀
合監:黃少雍

No.7 Supper Moment - 靈感床

"偏偏不想寫一首說教道理的歌
只想只想釋放靈魂大氣中漂泊
編寫編寫一首叫最任性的歌
只想只想思考 此刻躺於思海"

第一次聽已經覺得好Coldplay "Life in Technicolor II" 好un好夏天好啱跑住步聽
一首講關於創作既歌,快歌真係唔需要下下講大條道理
王雙駿的電子編曲底應記一功
第一次係法國郊外跑八公里就係全靠呢首歌
多謝Supper Moment

曲/詞 : Supper Moment
編 : Supper Moment, Adrian Chan, 王雙駿
監製 : Adrian Chan, 王雙駿

No.6 at17 - Girls Girls Girls

"上輩那絕唱
讓我接力唱
後世那夢想
若我見不上
交 給些新女孩唱"

2017最興奮既Come Back, 啲青春返哂黎

作曲:盧凱彤
填詞:黃偉文
編曲:Derrick Sepnio and Fergus Chow of JTW/ 蔡德才@人山人海
監製:蔡德才@人山人海/at17

No.5 my little airport - 彌敦道的一晚 good trip

"搭搭下 我突然間記返起
喺我幾歲嘅時候
香港曾經有過一兩單交通意外
坐巴士上層最前嘅乘客被撞死

自始之後 呢個位就俾啲大人講到好危險
三十年嚟 我好似失去咗理性
每次上到上層都會自動坐後面
直到smoke咗之後
先揀最好嘅風景 放在面前"

MLA近年唔止focus歌詞上既approach
除左多左好多哲理同隱喻既意象
音樂上都好進取
搵左前AMK成員四方果幫手編曲
好迷好dark好夢幻好retro
係香港買少見少的電子獨立音樂

詞/曲 : 林阿p
編 : 林阿p / 四方果
唱 nicole oujian

No.4 符致逸 - 靈魂獨舞

"Flying by~
是我的寂寞神態
Flying by~
為你總日夜崇拜 多偉大
別要緊 若為情抱憾地捱
放下心債 就痛快"

真心覺得好好聽
R&B, Soul, Classic Pop香港有幾多人肯做呢

曲: Adrian Fu 符致逸
詞: 鄭敏
編: Adrian Fu / Jim Lee李振權
監: Jim Lee李振權

No.3 陳柏宇 - 霸氣情歌

"要盡掃 愛的歌
也獨佔 明月共愛河
跟你熱吻 旁人要放閃 閃不過
比拼下去 旁人叫愛戀 也是錯"

2017最大粒閃光彈
每次聽到最後一段chorus前既弦樂都感動到不得了

作詞:黃偉文   
作曲:林奕匡
編/監:Edward Chan

No.2 王菀之 - 突然一生人

"淡然一舉頭 雨下了幾天
驀然一轉頭 路溶掉雨點
夢裡多少水仙 乍醒變睡蓮
時光一直長眠"

看似平淡,卻語重心長
菀之林夕Alex Fung 鐵三角完美示範Less is More
用最少的力度, 說最令人動容的故事

曲:王菀之
詞 : 林夕
編/監: 馮翰銘

No.1 吳雨霏 - Come with Me (feat. AF)

"一街的光與影 也許滿佈缺口
寧願擠身 迷宮之中 玩挑逗
如果很怕黑
就比黑更黑
捨棄未來抱緊片刻
"

好多人以為我成個2017年不停係CM曲線吳雨霏
其實我真心鍾意Come with Me, 甚至由豔羨大碟開始欣賞佢音樂上既嘗試同轉變
Kary去到婚後另一個階段交出既第一首自戀快歌
Come with Me可能係第一首Tropical house配廣東歌詞既廣東歌
Kiri T.既編曲完全唔似係新人既作品
Alex Fung今年同Kary真係好有chemistry
呢首歌我真係由6月聽到1月
好Cum聽

曲: Christoffer Lauridsen / Jimmy Claeson / Simone Porter
詞: 藍奕邦
編: Kiri T.
監: 馮翰銘

出席歌手坐位表:
第一行 - 蔡一傑 許志安 側田 陳柏宇 李克勤(已離場) 王菀之 吳雨霏 衛蘭 GinLee Aga
第二行 - at17 劉美君 C AllStar 林奕匡 hehehaha Tim@Dear Jane
第三行 - JUNO SupperMoment RubberBand 盧巧音
第四行 - 周國賢 方皓玟 秦馨敏 王嘉儀 顔卓靈 鄧小巧 許廷鏗 符致逸 洪卓立 鍾舒漫
第五行 - 鄭欣宜 JW Robynn&Kendy perse 小肥 岑寧兒 許靖韻 泳兒
第六行 - Tonick NowhereBoys Serrini MyLittleAirport
第七行 - 黃淑蔓 YukiLovey 黃浩琳 陳慧敏 陳詠謙 鐵樹蘭 黎曉陽
第八行 - MastaMic 艾粒 Blaster Yellow! 吳業坤
第九行 - 容祖兒
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

第二行好想嘔 為左個nobody拆散隊band
HOTMAN 發表於 2017-12-27 20:04

再嘈編你坐容祖兒後面

坐係TIMTIM隔離
真識食
屮SiU霖屮 發表於 2017-12-27 21:50

李克勤已離場

純粹share吓,今年最大驚喜嘅發現係撒野作風,成功騎劫咗我Top 10 (個list原本想預埋Tat Ming, R&K ...
amok 發表於 2018-1-3 21:55

支持,個list幾good taste

喂, Adrian? Adrian? MV女主角究竟係 Gina 定係 Gin Lee 呀? 隻懷舊飛行時光機好鬼正呀

如果我 ...
boy4dudes 發表於 2018-1-9 16:47

小肥今個project真係好高質,可惜冇noise

1.天變地變情不變
2.空姐
3.和每天講再見
4.很堅強
5.3am
6. 吃定我
7.night without you
8.come with me
9 ...
on07111 發表於 2018-2-16 21:18

呢位師兄係M記返工?

my LOVE my FAV 2017

拖拖拖,來到今晚,我終於捨得頒獎了。
但原諒我又再一次做個反傳統的決定,
從今年 ...
jose 發表於 2018-3-19 23:59

至尊歌、男女歌手、最佳演繹、專輯全部肥人!
支持