返回列表 發帖
WYTV Music Award 2017 分數發布
男歌手
林奕匡       433
陳柏宇       407
小肥          295
側田       ...
kevinlai1621 發表於 2018-1-7 23:54

睇到呆咗
Happy and Blessed.

男歌手
kevinlai1621 發表於 2018-1-7 23:54

gin lee好波
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

男歌手

啜 仲高分過Sophy
AGA好慘 不過有三個大獎 我放過你!!!!

你又幾時頒
kevinlai1621 發表於 2018-1-8 00:06

死啦我仲未諗

死啦我仲未諗
stopzi 發表於 2018-1-8 00:24
我諗住突發頒獎

我諗住突發頒獎
nicholashin 發表於 2018-1-8 00:26

不如我每日頒一個獎 頒到一月尾

啜 仲高分過Sophy
AGA好慘 不過有三個大獎 我放過你!!!!
ed8671ed 發表於 2018-1-8 00:18

AGA      VS     Gin
播放指數 (歌曲)   播放指數 (歌手)
   至尊歌              至尊碟
   唱作                 女金

3個第一   VS   3個第一  (打和!!)
不如我每日頒一個獎 頒到一月尾
stopzi 發表於 2018-1-8 00:27

都得
gin lee好波
帥小寶` 發表於 2018-1-8 00:14

3獎比舊年4.5已經少左

不過女金同至尊碟同時冧莊
睇到呆咗
jose 發表於 2018-1-8 00:07

d分真係爭得好緊  競爭激烈啊
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017
日期:08-11/01/2018 (Mon-Thurs;一連四日)
時間:不定
候選名單:按此
獎項:
1.十大摯愛金曲獎(10)
2.摯愛國語金曲獎(10)
3.摯愛合唱歌曲獎(3)
4.摯愛電視劇集歌曲獎(3)
5.摯愛新人獎(3)
6.摯愛唱片獎(3)
7.摯愛歌手優秀獎(10)
8.摯愛組合獎(3)
9.摯愛男歌手獎(3)
10.摯愛女歌手獎(3)
11.摯愛國語金曲金獎(1)
12.十大摯愛金曲金獎(1)
共53個

前言:
年紀越大,對文字嘅針鋒相對越感麻目。
作為一位歌迷,非常明白緊張自己摯愛嘅歌手係理所當然。
或者有人選擇左貶低其他歌手,黎抬高自己摯愛嘅歌手。
對我而言,一個人係無可能得到全世界嘅認同,強求得到其他人嘅支持,只會係強人所難。
所以,我選擇唔花時間打啲冷嘲熱諷嘅說話,用多啲時間聽自己鍾意既歌,成個人更好過,心境都更開朗,尋回聽音樂嘅初心。
我,還是我,還是當初只會靜靜聽音樂嘅那個我。

世界往往無預期中咁美好,閒言閒語係無辦法完全消失。
態度決定高度,心態決定境界。
所有冷言冷語,做到與我無關、一笑而過、閱後即焚,足矣……

共勉之。

即將頒發:十大摯愛金曲獎 (第1至3首)

AGA      VS     Gin
播放指數 (歌曲)   播放指數 (歌手)
   至尊歌              至尊碟
   唱作   ...
kevinlai1621 發表於 2018-1-8 10:35

豬肉獎
我們的總和

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 十大摯愛金曲獎(排名不分先後)

1. 敗部 - 黎曉陽
態度決定高度,心態決定境界。《敗部》一歌就係講緊一種就算輸都要輸得起,仲要快啲起返身,嘗試再挑戰過嘅精神。
「沒勝券於手上 能提醒不要自大」
當知道自己未必有十足把握,就要提醒自己唔好鋒芒太露。呢句都成為左本人嘅座右銘。

作曲:黎曉陽、謝國維 填詞:林日曦 編曲:謝國維 監制:謝國維

2. 驗傷 - 衛蘭
作曲:周錫漢 填詞:林夕 編曲:周錫漢、Patrick Lui 監制:周錫漢

3. 我錯 - J. Arie
作曲:Park Geun Tae、 Kang Eun Kyung 填詞:甄健強 編曲:藝深 監制:藝深

稍後頒發:摯愛國語金曲獎 (第1至3首)

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛國語金曲獎(排名不分先後)

1. 與我無關 - 楊丞琳
作曲:佳旺 填詞:饒慧冰 編曲:游政豪 監制:小安

2. 飛 - 林宥嘉
作曲:林家謙 填詞:藍小邪、林家謙 編曲:樊哲忠 監制:黃中嶽、林宥嘉

3. 淒美地 - 郭頂
作曲:郭頂 填詞:郭頂 編曲:郭頂 監制:郭頂

以上呢幾首嚴格黎講,都唔係2017年嘅作品,不過上到榜都係照俾嘅。

稍後頒發:十大摯愛金曲獎 (第4至6首) [明日再會]

支持飛
支持淒美地
支持kelvin

豬肉獎
Wonders 發表於 2018-1-8 16:52

都係金呀
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

支持飛
支持淒美地
支持kelvin
bagfgfcde 發表於 2018-1-8 17:43

多謝bag支持!
摯愛榜其實一直都唔係走903路線
(如果用correlation黎講,903捧嘅歌同本榜成績應該係negative)
所以賽果應該一日比一日「意外」、唔正路

可能最後得2首歌係你杯茶
但哪怕只係得2首歌
都感謝你支持!

聽日開始會有估賽果嘅環節,誠邀嚟緊幾日繼續支持!

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛國語金曲獎(排名不分先後)

作曲:佳旺 填 ...
kel_kelvin 發表於 2018-1-8 17:11
淒美地勁好聽!

支持飛
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

支持 Kelvin
LM 蘭B 掃獎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

淒美地勁好聽!
nicholashin 發表於 2018-1-8 19:05

編曲真係好出色!
感覺唔似平時聽嘅國語歌
似外國歌多啲

支持飛
HOTMAN 發表於 2018-1-8 19:09

呢首歌俾左好多感情分入去
第一係宥嘉
第二係上年去左好遠嘅地方一段時間,試過獨自四圍去旅行,去一啲出名多扒手嘅城市,係好驚但係又怕錯過機會所以都係去。
「我笨拙地飛 是很怕孤單
卻怕收起翅膀會更遺憾」
唔想留低啲咩遺憾,所以決定闖一趟,最觸動自己係呢一句。
支持 Kelvin
LM 蘭B 掃獎
616.1314 發表於 2018-1-8 19:27

Thanks 祖粉撐場!唔知佔幾多over 53呢~

2017年度 Pete's 金曲流行榜頒獎典禮 最受歡迎獎項 暫時走勢

排名不分先後

最受歡迎新人 三強
王嘉儀 / 伍富橋 / 顏卓靈

最受歡迎男歌手 五強
小肥 / 側田 / 林奕匡 / 許廷鏗 / 陳柏宇

最受歡迎女歌手 五強
王菀之 / 林欣彤 / 泳兒 / 衛蘭 / 鄧小巧

最受歡迎組合 五強
C AllStar / Robynn & Kendy / RubberBand / Supper Moment / ToNick

最受歡迎歌曲 十強
3AM - AGA江海迦
再不再見 - C AllStar
有淚多好 - 林奕匡
空姐 - Gin Lee李幸倪
長相廝守 - ToNick
假使世界原來不像你預期 - 方皓玟
帶著骨灰去旅行 - 洪卓立
無敵 - Robynn & Kendy
難得一遇 - 林奕匡
霸氣情歌 - 陳柏宇

請大家為自己喜愛的歌手及歌曲投下一票!!

投票網址:https://zh.surveymonkey.com/r/Y6JSTMB

截止投票 : 2018年1月14日

多謝bag支持!
摯愛榜其實一直都唔係走903路線
(如果用correlation黎講,903捧嘅歌同本榜成績應該係negat ...
kel_kelvin 發表於 2018-1-8 18:34

Come With Me 好慘

WYTV Music Award 2017 完整名單
十大金曲
第一位 3AM - AGA
第二位 奇怪 - 林欣彤
第三位 Come with me ...
kevinlai1621 發表於 2018-1-7 23:38
睇完全程 !!!
恭喜以下單位 ! 未能接通 , 岑寧兒 , 鄭融 , 李榮浩 , RubberBand , AGA , Kary , R&K , SM , Fabel , 小肥 同 小明
有好多獎都極度做馬 !!! 例如國語歌同新人金 !!!

淒美地真係好好聽 隻碟出左一年 印象都仲係好深刻

Jim's Music Selection 2017 Prize Ceremony

先公布我最喜愛結果

我最喜愛的女歌手

AGA

其餘最後兩強 ...
放空 發表於 2018-1-7 10:05

10分鐘後頒獎, 有無人在場

放空 發表於 2018-1-8 20:18

大家同李xx 一樣早走左

歡唔歡迎祖粉。。。

Meeeeeeeeeee
睇完 321Go 變咗嬅粉
要支持其他嬅粉
二〇二三年度全女班投票

歡唔歡迎祖粉。。。
bagfgfcde 發表於 2018-1-8 20:26

祖祖黎做觀眾, 一齊睇啦

大家同李xx 一樣早走左
一個小子 發表於 2018-1-8 20:26

小道消息 李生今晚有獎 應該坐到尾

Meeeeeeeeeee
睇完 321Go 變咗嬅粉
要支持其他嬅粉
616.1314 發表於 2018-1-8 20:37

多謝支持嬅粉

先頒發幕後人大獎

填詞人大獎
黃偉文
上榜作品: 在天之靈, 惡女, 你是什麼時候開始不愛我的, 磚頭, 行屍走肉, 帶著骨灰去旅行, 較早前錄影, 閱後即焚, 無神論
冠軍作品: 一刻戀上, Girls Girls Girls, 霸氣情歌, 人渣
兩星期冠軍作品: 天敵
四星期冠軍作品: 余春嬌

作曲人大獎
馮翰銘
上榜作品: 九號鞋, 莉亞的C3PO, 五十路
冠軍作品: 和每天講再見, 失魂記

編曲人大獎
馮翰銘
上榜作品: 九號鞋, 莉亞的C3PO, 五十路, 忘記有時, 龍鬚糖, 酷愛, My Way
冠軍作品: 和每天講再見, 失魂記, 突然一生人, 愛不曾遺忘任何人
兩星期冠軍作品: C3PO

監製大獎
馮翰銘
上榜作品: 九號鞋, 莉亞的C3PO, 五十路, 忘記有時, 龍鬚糖, 酷愛, My Way, 隨風而來 隨風而去, 下次愛你, 奉愛之名
冠軍作品: 和每天講再見, 失魂記, 突然一生人, 愛不曾遺忘任何人, Come With Me
兩星期冠軍作品: C3PO

之後頒埋無落TAG 既唱作人大獎先

先頒發幕後人大獎

填詞人大獎

黃偉文
上榜作品: 在天之靈, 惡女, 你是什麼時候開始不愛我的, 磚頭, 行屍 ...
放空 發表於 2018-1-8 20:39

嘩余春嬌 4wks冠

Alex Fung 好勁
二〇二三年度全女班投票

嘩余春嬌 4wks冠
帥小寶` 發表於 2018-1-8 20:40

我入左戲院7次睇套戲所以真係熱播

但仲未破到12年告別我的戀人們 8星期冠既紀錄XD

我入左戲院7次睇套戲所以真係熱播

但仲未破到12年告別我的戀人們 8星期冠既紀錄XD ...
放空 發表於 2018-1-8 20:47

好癲

再頒唱作人大獎 (Sorry 我係而家先打 所以好慢/打錯 請大家見諒)

唱作人銅獎

林奕匡 (232)
上榜作品: 難得一遇(47), 查無此字(4), 是日休息絕不工作(3), 草原(3)
兩星期冠軍作品: 有淚多好(175)

唱作人銀獎

AGA (325)
上榜作品: 3AM(207), 吃定我(18), Nights Without You(58)
冠軍作品: 獨一無二(42)

唱作人金獎

王菀之 (657)
上榜作品: 離遊記 (87), 忘記有時 (177)
冠軍作品: 突然一生人 (244), 愛不曾遺忘任何人 (149)

至尊唱片大獎

沉澱數年後, 今年派上不同風格的作品迎合大眾, 亦為她帶來第二次至尊唱片大獎
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Janice?

3AM 原來無冠 但有 207 Fun... 有趣
二〇二三年度全女班投票

至尊唱片大獎

繼2014 年的 E-11 後, Janice 第二次勇奪至尊唱片大獎

衛蘭 - Love And Other Things(570)
上榜作品: 一格格(85)
冠軍作品: 驗傷(138), I Don't Know I Don't Care(126)
兩星期冠軍作品: 天敵(221)

第二名 - 側田 - The Drug Called Music (461)
第三名 - 春嬌救志明原聲大碟 (455)
第四名 - Gin Lee - Live In The Moment (438)
第五名 - 許廷鏗 - 神奇之旅 Miraculous Journey (435)

歌曲獎 - 第十位

雖然同期遇上勁敵未能奪冠, 但用全年時間心機精力製造的作品當然有所質素

3AM 原來無冠  但有 207 Fun... 有趣
616.1314 發表於 2018-1-8 21:13

就估第十位係3am啦

就估第十位係3am啦
bagfgfcde 發表於 2018-1-8 21:16

我d tag 好易估 等陣整難D 先

再頒唱作人大獎 (Sorry 我係而家先打 所以好慢/打錯 請大家見諒)

唱作人銅獎

林奕匡 (232)
上榜作品: 難 ...
放空 發表於 2018-1-8 20:58
林奕匡幾乎 bam 左 3 首都仲有銅
唔知小明成績如何

我d tag 好易估 等陣整難D 先
放空 發表於 2018-1-8 21:16

最難估既tag就係好似話A 其實係B果種

至尊唱片大獎

繼2014 年的 E-11 後, Janice 第二次勇奪至尊唱片大獎

衛蘭 - Love And Other Things(570) ...
放空 發表於 2018-1-8 21:14

奉愛之名?

至尊唱片大獎

衛蘭 - Love And Other Things(570) ...
放空 發表於 2018-1-8 21:14

同期勁敵 = 嬌嬌?
二〇二三年度全女班投票

奉愛之名?
jose 發表於 2018-1-8 21:22

霏霏既奉愛之名 2018 有機衝十大 好正!

霏霏既奉愛之名 2018 有機衝十大 好正!
放空 發表於 2018-1-8 21:23

十大only??

十大only??
jose 發表於 2018-1-8 21:25

佢今年plug 多d歌 咪可以爭女金 揮低gin gin

歌曲獎 第十位

AGA - 3AM (207)
作曲: AGA
填詞: 陳詠謙/ Ghost Style
編曲: Yusuke Hatano
監製: 舒文

歌曲獎 第九位

有人說 忘記是極殘忍 有時候在傷口中拔刺針 真的很痛苦
但亦有人 希望自己不曾遺忘任何人 努力記起所有曾經遇過的經歷 不論苦或甜

歌曲獎 第十位

AGA - 3AM (207)
作曲: AGA
填詞: 陳詠謙/ Ghost Style
編曲: Yusuke Hatano
監製: 舒文 ...
放空 發表於 2018-1-8 21:29

支持黃伊汶

有囡多好