返回列表 發帖
新地樂壇女歌手金獎

今年本人唔知俾佢既歌醫左幾多次
由年頭醫到年尾
佢出既歌唔多但真係質素好高
但同意佢要練下歌
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

我最喜愛華語及外語組合銅獎

BY2         260

上榜歌曲︰愛又愛、桃花旗袍

我最喜愛華語及外語組合銀獎

Unde ...
harry 發表於 2018-1-14 20:16

剩係識by2

新地樂壇女歌手金獎

鄧小巧(1164)

冠軍歌:不藥而癒(265) 心靈作家(266) 可惜你是個人(313)
上榜歌:荒唐(75) 莉亞的C3PO(18) 兩溝(227)

新地樂壇女歌手2017

01 鄧小巧  (1164)
02 衛蘭   (914)
03 王菀之  (841)
04 Gin Lee  (744)
05 方皓玟  (702)
06 AGA   (665)
07 鍾舒漫  (570)
08 秦馨敏  (539)
09 JW   (521)
10 盧凱彤  (471)

冇Gin Lee
開心
bagfgfcde 發表於 2018-1-14 20:25

同之之差太多啦 抵佢啦

搞錯無Gin Lee
hehehaha 發表於 2018-1-14 20:31

條女都唔識派歌 抵死

有心可以自plug lo
hehehaha 發表於 2018-1-14 20:33

問心之之真係高質過佢 希望佢18年再努力(但很堅強派台都派到成pat屎睇黎都難啲)

新地十大
至尊歌曲:《可惜你是個人》鄧小巧
第二位:《Come With Me》吳雨霏
第三位:《帶著骨灰去旅行》洪卓立
第四位:《幸福止痛》側田
第五位:《3AM》AGA
第六位:《我的燦爛》秦馨敏
第七位:《愛不曾遺忘任何人》王菀之
第八位:《天敵》衛蘭
第九位:《和每天講再見》Gin Lee
第十位:《有淚多好》林奕匡

新地生力軍
金:秦馨敏
銀:王嘉儀
銅:per se

傑出表現獎
金:鄧小巧
銀:Robynn & Kendy
銅:鍾舒漫

新地樂壇唱作人
金:王菀之
銀:方皓玟
銅:林奕匡

新地樂壇組合
金:Supper Moment
銀:Robynn & Kendy
銅:C ALLSTAR

新地樂壇女歌手
金:鄧小巧
銀:衛蘭
銅:王菀之

新地樂壇男歌手
金:側田
銀:陳柏宇
銅:許廷鏗

MU流行榜音乐Top10

至尊歌
兩溝    鄧小巧
作曲:馮穎琪
填詞:藍奕邦
編曲:謝國維
監製:謝國維 ...
jaydeng 發表於 2018-1-14 21:51

WOW兩溝至尊

cHarrty Music 2017年度粵語榜頒獎典禮

我最喜愛粵語歌曲第十位

2017年佢哋經歷咗一個好重大嘅改變,一個 ...
harry 發表於 2018-1-14 22:20

說再見了吧

再不再見?

我最喜愛粵語女歌手銅獎
AGA 701

冠軍歌曲︰3AM、Nights Without You、吃定我

我最喜愛粵語女歌手銀獎
...
harry 發表於 2018-1-14 23:52

之之

我最喜愛粵語男歌手銀獎
陳柏宇 1278

上榜歌曲︰交叉神經、所多瑪城、磚頭、萬中無一(2016 Version)、行 ...
harry 發表於 2018-1-15 00:10

某林姓歌手?

最後都係好唔捨得咁做咗一個總結
再見我的青春
harry 發表於 2018-1-15 00:54

點解唔繼續做落去 延續青春

2017年度 Pete's 金曲流行榜頒獎典禮 得獎名單

年度十大歌曲
01  突然一生人 - 王菀之
02  長相廝守 - ToN ...
peter722 發表於 2018-1-23 18:39

除左第10首之外其他都支持

點解林姓歌手無十大

周爸有三甲?
另外支持某林姓歌手

嘩周爸4冠好勁

新地樂壇流行榜頒獎禮2017

我最喜愛的男歌手
我最喜愛的女歌手
我最喜愛的組合
我最喜愛的歌曲
我最喜愛的唱片

至尊歌手

至尊唱片

----
趁無人頒埋最後呢幾個獎先

SUNDAY MUSIC CHART 2017

我最喜愛的組合

佢地今年洗哂陣悶味 算係相當精彩既一年
而我亦都無諗過佢地會有攞到呢個獎既一日
另外好欣賞佢地無捲入同公司個班女人既競爭

------------
五強
at17

C ALLSTAR
Robynn & Kendy
Supper Moment
Twins

我最喜愛的組合

Robynn & Kendy(37.5%)

at17(10%)
C ALLSTAR(30%)
Supper Moment(12.5%)
Twins(10%)

歷屆得獎者
2010 Twins
2011 Twins
2012 C ALLSTAR
2013 Supper Moment
2014 C ALLSTAR
2015 C ALLSTAR
2016 Super Girls

Robynn & Kendy
一個小子 發表於 2018-1-26 17:42

yeahhh

我最喜愛的女歌手

今年女歌手既競爭真係好激烈尤其係環球兩位女歌手由年頭嘈到年尾
但可惜既係佢兩位就算入到五強都分唔出勝負
反而不嬲俾人一種與世無爭感覺既佢就「漁人得利」
真正由年頭帶到落年尾

五強
AGA

Gin Lee
方皓玟
王菀之
衛蘭

我最喜愛的女歌手

衛蘭(35%)

AGA(12.5%)
Gin Lee(15%)
方皓玟(22.5%)
王菀之(15%)

歷屆得獎者
2010 楊千嬅
2011 謝安琪
2012 薛凱琪
2013 容祖兒
2014 謝安琪
2015 連詩雅
2016 謝安琪

原來仲未頒完
kevinlai1621 發表於 2018-1-26 17:55

次次頒到一半都要出街

我最喜愛的男歌手

今年男歌手其實競爭唔大邊個人氣最高 其實都幾明顯
恭喜你連續三年攞到呢個獎(根本叱咤都應該冧三年莊)

五強

周國賢
林奕匡
側田
許廷鏗
陳柏宇

忙 呢個藉口真係好
kevinlai1621 發表於 2018-1-26 17:57

呢排興嘛 忙係大哂的

我最喜愛的男歌手

陳柏宇(42.5%)

周國賢(7.5%)
林奕匡(12.5%)
側田(30%)
許廷鏗(7.5%)

歷屆得獎者
2010 陳奕迅
2011 周柏豪
2012 古巨基
2013 許廷鏗
2014 張敬軒
2015 陳柏宇
2016 陳柏宇

我最喜愛的唱片

出唱片好難 出大碟更加難
要離開自己既「安舒圈」去做未做過既音樂 需要好大勇氣
雖然呢隻碟仲有好多進步空間 但相信樂迷係欣賞佢既改變多過隻碟
希望你2018年繼續努力 爭氣!

五強

Gin Lee《Live In The Moment》
衛蘭《Love And Other Things》
側田《The Drug Called Music》
陳柏宇《I》
許廷鏗《神奇之旅》

Gin Lee 高過AGA
kevinlai1621 發表於 2018-1-26 18:08

可能Gin Lee請左人投票

我最喜愛的唱片

許廷鏗《神奇之旅》(37.5%)

Gin Lee《Live In The Moment》(20%)
衛蘭《Love And Other Things》(25%)
側田《The Drug Called Music》(2.5%)
陳柏宇《I》(15%)

歷屆得獎者
2012 古巨基《告別我的戀人們》
2013 薛凱琪《Tenacious》
2014 謝安琪《Kontinue》
2015 陳柏宇《Escape》
2016 鄧小巧《The Strength Of Weakness》

側田
一個小子 發表於 2018-1-26 18:12

側田得一票

我最喜愛的歌曲

香港好細 但港豬太多好多人醒過 但係之後選擇訓番
即使有幾多人呼叫都好 呢班人都好似當聽唔到咁
係呢個咁壞既時代 老實講如果剩係識當荒謬發生之後自我安慰
話咩唔好放棄啊唔好消失希望 而唔去實踐既話 講幾多野都係廢話
呢位歌手就用行動黎呼叫 希望嗌得醒幾多個得幾個

五強

AGA《3AM》
吳雨霏《Come With Me》
方皓玟《假使世界原來不像你預期》
鄧小巧《可惜你是個人》
岑寧兒《剎那的烏托邦》

我最喜愛的歌曲

方皓玟《假使世界原來不像你預期》(37.5%)

AGA《3AM》(22.5%)
吳雨霏《Come With Me》(15%)
鄧小巧《可惜你是個人》(17.5%)
岑寧兒《剎那的烏托邦》(7.5%)

歷屆得獎者
2010 何韻詩《鋼鐵是怎樣煉成的》
2011 楊千嬅《火鳥》
2012 謝安琪《臨崖勒馬》
2013 許廷鏗《青春頌》
2014 林欣彤《光源》
2015 陳柏宇《別來無恙》
2016 謝安琪《山林道》

吳雨霏《Come With Me》(15%)
bagfgfcde 發表於 2018-1-26 18:25

cm假霏粉人數眾多

新地樂壇至尊唱片大獎

最高分就真係最高分 根本唔應該調位

某台頒獎禮調走左你個獎 呢到俾番你
聽眾就送俾你既 上黎啦!!!

新地樂壇至尊歌手

全年榜分最高分既單位先可以攞到呢個獎
論歌曲質素既話 呢位歌手由出道開始 所有歌都好高質
佢有好好既唱片公司同製作團隊
希望你來年繼續爭氣 繼續做樂壇清泉

得女人候選歌曲獎係咩玩法。。。。。
nicholashin 發表於 2018-1-26 18:30

男歌手今年真係無眼睇

呢個獎嘅紀錄咁就花哂
kevinlai1621 發表於 2018-1-26 18:32

美0隻碟其實ok啦 自己今年都幾鍾意聽

新地樂壇至尊唱片大獎

側田《The Drug Called Music》(812)

冠軍歌:幸福止痛(277) 不經不覺(173)
上榜歌:Heads Up Phones Down(50) UPSIDEDOWN(267) 咖啡因萬歲(45)

新地樂壇至尊歌手

鄧小巧(1164)

冠軍歌:不藥而癒(265) 心靈作家(266) 可惜你是個人(313)
上榜歌:荒唐(75) 莉亞的C3PO(18) 兩溝(227)

新地樂壇流行榜頒獎禮2017完滿結束 出年再見 謝謝大家

4.0 鄧小巧
3.0 衛蘭 / 側田 / 王菀之 / Robynn & Kendy
2.0 陳柏宇 / 許廷鏗 / 方皓玟 / 林奕匡 / 秦馨敏
1.0 吳雨霏 / 洪卓立 / AGA / Gin Lee / Supper Moment / C ALLSTAR / 鍾舒漫 / 王嘉儀 / per se

竟然係一隻唔存在嘅碟拎獎 傷心
nicholashin 發表於 2018-1-26 18:44

你到底係有幾唔鍾意美側

新地十大小紀錄
至尊歌曲:《可惜你是個人》鄧小巧(313)

第二位:《Come With Me》吳雨霏(307)
第三位:《帶著骨灰去旅行》洪卓立(304)

4)《靈感床》Supper Moment(289)
第四位:《幸福止痛》側田(277)
第五位:《3AM》AGA(283)
第六位:《我的燦爛》秦馨敏(281)
第七位:《愛不曾遺忘任何人》王菀之(273)
第八位:《天敵》衛蘭(271)
第九位:《和每天講再見》Gin Lee(275)
第十位:《有淚多好》林奕匡(271)

----------------------
11. 《根》許廷鏗(268)
12. 《心靈作家》鄧小巧(266)
13. 《不藥而癒》鄧小巧(265)
14. 《刺青》衛詩(258)
15. 《奇怪》林欣彤(258)
16. 《無神論》J'Arie(256)
17. 《安全感》JW(256)
18. 《小碎步》鍾舒漫(253)
19. 《吃定我》AGA(248)
20. 《山河故人》RubberBand(246)

男歌手小紀錄
01. 側田(812)
10. 陳奕迅(259)
16. 許志安(187)
23. 陳詠謙(64)
27. 李克勤(42)

女歌手小紀錄
01. 鄧小巧(1162)
11. 吳雨霏(452)
15. 泳兒(325.5)
17. 容祖兒(296)
35. 薛凱琪(48)

組合小紀錄
01. Supper Moment(667)
10. Nowhere Boys(117)
14. ToNick(67)

入場支持堅姐 見證大贏家誕生

美em輸俾雞仔聲 哼

各項目名次

歌曲
(只列出超過160分之歌曲)
01 / 忘記有時 175
02 / Come With Me 173
03 / 可惜你是個人 1 ...
dongbb2332 發表於 2018-1-30 21:54

美巧俾人調位

2017音樂公民頒獎典禮
以下先公布其他已確定嘅獎項!

音樂公民十大粵語歌曲
音樂公民至尊粵語歌曲   : ...
lms+spray 發表於 2018-1-31 23:51

堅堅係大嬴家

搞掂 頒完

KMS Summary 2017 得獎名單 :

KMS年度十五大
至尊歌: AGA - 3AM
第二位: 吳雨霏 (Fea ...
jasonng 發表於 2018-2-9 23:09

Sophy好勁