返回列表 發帖
A-Lin
Ellen
Serrini
JasOh103 發表於 2018-1-24 22:17
差少少全中
Taylor Swift A-Lin 閻奕格
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 22:17
竟然get到我用「唱作歌手」tag A-Lin
Gin Lee, Gin Lee and Gin Lee
616.1314 發表於 2018-1-24 22:18
Who?
碟獎除左某隻都頒得唔錯
-Prince- 發表於 2018-1-24 22:18
呢個十大都唔錯
郭源潮至尊加分 浪客行都值得支持
係某幾隻意外左少少
同埋你忍到手唔比框框 ...
-Prince- 發表於 2018-1-24 22:24
首先要多謝王子支持 所以我見到你個碟獎幾開心 雖然2017年嘅碟大部份都好普通 要撞都唔難
同埋我已經將最多人會覺得噴嘅十大放喺尾兩個位

NH TOP 20 AWARDS 2017
最喜愛組合 兩強
Robynn & Kendy / Supper Moment

小道消息話係大拋離!

最喜愛組合
Robynn & Kendy (16票)

恭喜R&K再下一城!
**
2. Supper Moment (6票)

年度組合

全晚最噴嘅獎要出現啦!

銅獎
好似好少見到你哋全身發力,甚至開埋show。
希望你哋可以繼續保持自己嘅風格,做更多好歌。

銀獎
你呢隻碟真係做得好唔錯。
所以就算入面嘅歌可能已經曝光好耐,我都好樂意支持。

金獎
其實我曾經對你哋嘅歌無乜興趣。
不過聽曬成隻碟之後,我感受到你哋嘅用心。
希望之後仲會聽到你哋嘅歌。

組合六強:Maniac / Mr. / Yellow! / 五月天 / 糯米糰 / 鐵樹蘭 /

估唔到係alin
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 22:28
咁《光之海》同《未單身》死唔斷氣都應該估到有野
如果全年計, supper今年真係幫唔落, 雖然頭兩首以歌論歌係真係高質
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 22:35
兩隊今年我都唔太鍾意
啱啱去左聽 原來A-Lin隻碟真係幾好聽喎 @@
有俾獎佢既榜主真係幾識貨~
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 22:36

年度組合

係時候解開老佛爺之謎

銅獎

2017年,Yellow!無推出好似《時間靜止器》咁嘅「大歌」,但都派咗唔少歌,仲開咗場show。
今年嘅歌繼續係講已經入世嘅「麻甩佬」經歷嘅事。有時自嘲《唔紅有原因》,有時慨歎《朝如青絲》。用盡《一生青春》,跪拜《老佛爺》,就係為咗《嫌小姐》,做自己鍾意嘅音樂。
難得今年全身發力,而且質素唔錯,就趁機會畀佢哋一個認同。

Yellow! (348)

冠軍歌曲:老佛爺 (207)
上榜歌曲:朝如青絲 (85)、一生青春 (28)、唔紅有原因 (27)、嫌小姐 (1)

銀獎

本身想畀你哋金獎,始終你哋好耐先出一次碟。
《自白》係一隻好好嘅碟,不過撞到一個咁強嘅對手都無辦法。
同埋希望快啲睇到《尋覓四周》嘅MV啦。

鐵樹蘭 (390)

冠軍歌曲:告別完再聚 (209)、凡人對抗命運 (181)

金獎

內地有間舖一直好支持呢隊樂隊。
店主知道佢哋會有首新歌,所以就掛咗呢首歌嘅poster喺舖度。
呢個poster掛咗好多年,但店主仲未聽到首歌。
店主有問過佢哋幾時先出,但佢哋都唔知。

恭喜呢位店主2017年終於聽到呢首《不屈》。
恭喜Mr.拎到組金。

Mr. (748)

十大歌曲:人間遊戲 (246)
冠軍歌曲:還原成長 (234)、只好再見 (226)
上榜歌曲:不屈 (20)、愛你 (12)、邊城 (8)

**
4. 五月天 (346)
5. 糯米糰 (345)
6. Maniac (289)

呢個時候等我回應下大家對NH TOP 20嘅意見同頒最後三個獎!

希望吳雨霏有獎! (9)
冠軍歌好好聽!(0)
我愛林奕匡! (5)
好榜一個! (2)
其他 (8)
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

最佳旋律 五強
終於我們 - 周柏豪 / 3AM - AGA / 人在野 - 布志綸/C.Y Kong / 可惜你是個人 - 林家謙 / 第一個早晨 - 林奕匡 /

最佳歌詞 五強
皇后區的皇后 - 葛仲珊 / 流淚的怪獸 - 袁兩半 / 只好再見 - 劉卓輝 / 第一次想妳的感覺 - 馬念先 / 大城小子 - 林一峰 /

最佳編曲 五強
冥想練習 - Chochukmo / 郭源潮 - 宋冬野/鄭仕偉/閆津/吳金迪/周冠辰/張超/祖力卡爾 / Come With Me - Kiri T. / 人間遊戲 - Jerald/Mr. / 不明下落 - 郭頂 /

支持五月天
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 22:42
不如你鼓勵下五月天派七字神曲啦
差d以為有五月天
  其實都唔係好pun
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 22:57
噴點好明顯係組銅
BAG A-SIDE >>>>>>>> NH 唔知乜
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 23:00
咩黎

最佳旋律
可惜你是個人 - 林家謙

最佳歌詞
大城小子 - 林一峰

最佳編曲
郭源潮 - 宋冬野/鄭仕偉/閆津/吳金迪/周冠辰/張超/祖力卡爾

NH TOP 20 AWARDS 2017 完滿結束!
希望大家唔會覺得我頒得太快啦
稍後會補上獎項總結同詳細歌手得分 因為未打

按此觀看NH TOP 20 AWARDS 2017完整得獎名單

NH TOP 20 AWARDS 2017 獎項總結
04 Mr. /
03 林奕匡 (+1投票獎) /
02 郭頂 / 周國賢 / Serrini / 鐵樹蘭 /
01 AGA (+1投票獎) / 宋冬野 (+1/7幕後) / 閻奕格 / 糯米糰 / 許志安 / 蔡一傑 / Maniac / 周二珂 / 李權哲 / 未能接通 / 陳奕迅 / 小肥 / A-Lin / 盧凱彤 / Yellow! /
00 Robynn & Kendy (+2投票獎) / 林宥嘉 (+1演繹獎) / 楊乃文 (+1演繹獎) / My Little Airport (+1演繹獎) / 陳柏宇 (+1投票獎) / 林家謙 (+1幕後) / 林一峰 (+1幕後) / 馮穎琪 (+1/3演繹獎) / 鄧小巧 (+1/3演繹獎) / 王嘉儀 (+1/3演繹獎) / 鄭仕偉 (+1/7幕後) / 閆津 (+1/7幕後) / 吳金迪 (+1/7幕後) / 周冠辰 (+1/7幕後) / 張超 (+1/7幕後) / 祖力卡爾 (+1/7幕後) /

所有歌手得分
男歌手女歌手組合
林奕匡801盧凱彤390Mr.748
周國賢452A-Lin377鐵樹蘭390
小肥406Serrini376Yellow!348
林宥嘉403閻奕格376五月天346
陳奕迅390AGA363糯米糰345
郭頂377孫盛希230Maniac289
陳柏宇284吳雨霏228Supper Moment261
蔡一傑262劉美君226達明一派214
許志安259楊乃文220RubberBand186
宋冬野250衛蘭137Nowhere Boys182
Siu Yuen217Jude113Revery175
周柏豪204鄧小巧103ToNick155
陳曉東170黃淑蔓102Dear Jane151
恭碩良140葛仲珊94C AllStar127
李榮浩110陳蕾80Fabel109
安俊豪110王嘉儀79未能接通97
布志綸104陳綺貞75KOLOR90
麥浚龍98曲婉婷74Robynn & Kendy65
許廷鏗81鄭欣宜62sp’ACE49
黃瑋中77容祖兒62巴曲47
林一峰77Yukilovey61at1743
李權哲74方皓玟57movin'32
黎曉陽70岑寧兒57Blaster29
MastaMic56周二珂54一群少女27
譚詠麟52秦馨敏53Empty25
符致逸52林欣彤48eli25
阿肥40江若琳44SiS 樂印姊妹22
尹光40王詩安43KillerSoap22
劉德華40Hey Rachel42Wharf Two17
何秉舜39鍾舒祺41Super Girls14
盧廣仲35歌莉雅39三李團11
洪卓立34JW39K.I.S.10
Yan Ting32林二汶35宇宙人6
胡鴻鈞26家家34秋紅5
梁漢文26J.Arie34艾粒4
夏韶聲24林若盈33per se4
陳詠謙23雨僑28My Little Airport4
吳浩康19楊彤27享樂團2
沈震軒17鄭融26Band-Aid2
側田17王菀之26潘朵拉樂團1
吳業坤15Gin Lee24The Bright Lights1
孫耀威14孫燕姿19Cassette1
陶喆13張惠妹17ALBS1
劉浩龍13泳兒16
李克勤12Merry Lamb Lamb15
李拾壹11葉巧琳12
林俊傑6劉若英11
張子丰4HANA11
吳建豪4黃浩琳9
J.Sheon4鍾舒漫9
雷有輝3蔚雨芯9
陳勢安3衛詩8
蘇煒喬3若琪8
黃靖2黃意雅7
王浩信2連詩雅6
潘伯仲2糖妹6
Triple G2陳凱彤5
韋禮安1郁可唯4
陳展鵬1四葉草4
陳奐仁1莫文蔚3
曹震豪1湯寶如3
MouseFX1楊丞琳3
Heyo1關菊英2
徐加晴2
張紋嘉2
馮穎琪1
陳慧敏1
蔡卓妍1
胡定欣1
楊千嬅1
林憶蓮1
戴祖儀1
G.E.M.1

女歌手竟然咁慘淡
  男金組金都嬴成倍
kevinlai1621 發表於 2018-1-25 11:27
女歌手係去到Week 52先高分過組合

嗰Week形勢係咁:
男歌手 6052 + 45 = 6107
女歌手 4582 + 229 = 4811
組合 4656 + 26 = 4682

得女人候選歌曲獎係咩玩法。。。。。

SUNDAY MUSIC CHART 2017

新地樂壇至尊唱片大獎

側田《The Drugs Called Music》(812)

冠軍歌:幸福 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 18:40
竟然係一隻唔存在嘅碟拎獎 傷心

你憎閃光多啲定TDCM多啲
bagfgfcde 發表於 2018-1-26 19:04
得到H0TM_N加持嘅歌手、歌曲同專輯通常係垃圾
#生果歌手 #和每天講再見 #活在當下
#林姓歌手除外

恭喜淒美地被調入十大
大家最想/最唔想邊首拎十大牙?
dongbb2332 發表於 2017-7-22 12:29

想睇今年調走咗幾多首好聽嘅歌出十大 雖然呢個十大都算正常

喺我度
Kary係女歌手第7位
Janice係女歌手第10位
Ivana係女歌手第39位
Gin Lee係女歌手第41位

所以我正式宣佈dongbb2332係反霏力!

支持高質Phil男金 睇黎乜鬼live version無計到分
好彩Dear Jane無離奇奪組金

瘋狂音樂 年度至尊金曲
百世修來同船渡 千世修來共枕眠

林奕匡 - 難得一遇榜分:181
作曲:林奕匡
填詞: ...
daniel1136 發表於 2018-1-31 23:48
呢首至尊歌值得支持!

疑似終於有榜男人高分過女人!

唔夠時間添

聽朝再頒女金比某女歌手 同埋新人金比某女歌手
HOTMAN 發表於 2018-1-5 23:53
唔好掛住探索某女歌手嘅片段啦

Just In Music 2017
         流行曲專業推介排行榜頒獎典禮
聽一下  耳過十年

Just In Music  ...
Lewis 發表於 2018-2-3 11:07
支持Phil男金

支持林奕匡!

都係唔支持林奕匡有獎啦 金草莓獎黎嘅

Kary無至尊歌

原來AGA三首十大分數都要靠星足印先有女金

狂賀Gin Lee由雞年等到狗年都拎唔到熱男嘅女金