返回列表 發帖
女銀
衛蘭

上榜歌: 一格格 / I don't know I don't care / 一晃眼

冠軍歌: 驗傷 / 天敵

女金

今年表現一定無舊年咁好, 原因好明顯就係派台歌累事, 不過出碟後都幫佢攞番個尾彩, 令佢攞埋呢個獎
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

女金
Gin Lee

上榜歌: 天變地變情不變 / 和每天講再見

冠軍歌: 空姐 / 隨風而來 隨風而去

播放指數 (歌手)

最後兩個獎!!

話佢係愛將就緊ga la. 唯一遺憾就係今年現場無聽過佢嘅live

最後五強

衛蘭 / Gin Lee / 林奕匡 / Robynn & Kendy / AGA

播放指數 (歌手)
Gin Lee

月榜上榜歌: 天變地變情不變 / 和每天講再見 / 隨風而來 隨風而去

月榜上榜歌: 空姐

播放指數 (歌曲)

好歌有好報, 和氣收場就最好. 相嗌唔好口, 呢個獎就緊係佢對手

最後五強

3AM - AGA / 空姐 - Gin Lee / Come with me - 吳雨霏 / 靈感床 - Supper moment / Nights Without You - AGA /

播放指數 (歌曲)
3AM - AGA

所有獎項已經頒發完畢, 多謝各位入場支持

稍後會有完整名單同分數公佈, 想知咩人被馬走就留意啦

WYTV Music Award 2017
歌手獲獎數目 (只列多於一獎)

3 AGA / Gin Lee
2 Robynn & Kendy / 王菀之 / 陳柏宇 / 林奕匡 / 林欣彤 / 衛蘭
1.5 HANA

WYTV Music Award 2017 完整名單
十大金曲
第一位 3AM - AGA
第二位 奇怪 - 林欣彤
第三位 Come with me - 吳雨霏
第四位 靈感床 - Supper moment
第五位 有淚多好 - 林奕匡
第六位 霸氣情歌 - 陳柏宇
第七位 如果青春不會有盡頭 - 黃淑蔓*
第八位 急救中 - Robynn & Kendy
第九位 愛不曾遺忘任何人 - 王菀之*
第十位 帶著骨灰去旅行 - 洪卓立*
*為歌手首支十大

遺憾歌曲獎 失魂記 - 李克勤
國語歌 
金 遠遠關心 - 薛凱琪
銀 之外 - 陳奕迅
銅 歌謠 - 李榮浩
合唱歌 
金 涼涼 - 張碧晨 楊宗緯
銀 一生青春 - Rubberband Yellow
銅 欲言又止 - HANA 王浩信
主題曲 
金 畢業之後 - 林欣彤
銀 I'll be with you - 鄭融
銅 恨上癮 - 趙學而
改編歌 
金 柿子 (live) - 林憶蓮
銀 馬路天使 - 岑寧兒
銅 下次愛你 - 張敬軒

唱作人 
金 AGA
銀 王菀之
銅 王嘉儀
新人 
金 陳詠謙
銀 未能接通
銅 HANA
進步 
金 Fabel
銀 Jude
銅 TFBOYS
唱片 
金 Live in the moment - Gin Lee
銀 Love and other things - 衛蘭
銅 The Drug Called Music - 側田

男歌手 
金 林奕匡
銀 陳柏宇
銅 小肥
女歌手 
金 Gin Lee
銀 衛蘭
銅 方皓玟
組合 
金 Robynn & Kendy
銀 Nowhere boys
銅 C Allstar

播放指數 (歌曲) 3AM - AGA
播放指數 (歌手) Gin Lee

WYTV Music Award 2017 分數發布
十大
3AM                     153
奇怪                      148
Come with me       137
觸景傷城                136 (out) (追男銅)
靈感床                   132
有淚多好                132
霸氣情歌                131
空姐                      130 (out)
如果青春不會有盡頭  130
急救中                   130
愛不曾遺忘任何人     130
愛比死更冷              129 (out)
帶著骨灰去旅行        129
======================
說再見了吧             129
一隻小豬                128
從今以後                126
安多酚                   125
藍血人                   125
再不再見                125

唱片
I                                  339 (out)
Live in the moment        304
Love and other things     301
The Drug Called Music    291
SH叫T                           260

WYTV Music Award 2017 分數發布
男歌手
林奕匡       433
陳柏宇       407
小肥          295
側田          291
許廷鏗       279

女歌手
Gin Lee     341
衛蘭          328
方皓玟        327
AGA          326
鄧小巧       319

組合
Robynn & Kendy       490
Nowhere boys          311
C Allstar                  308
Supper moment       261
Fabel                       260

唱作人
林奕匡        433 (out)
方皓玟        327 (out)
AGA          326
側田          209 (out)
王菀之        187
Jude          186 (out)
王嘉儀        169

播放指數 (歌手)
Gin Lee     200
林奕匡       198
AGA          191
衛蘭          177
R & K        171

播放指數 (歌曲)
3AM                         80
Come with me          78
靈感床                      77
Nights Without You   75
空姐                         73

328 327 326
唱作人馬到
nicholashin 發表於 2018-1-7 23:57

女歌手原本係aga 銀, 小明銅, 但最後諗緊點同gin lee 平分, 所以最後谷多一晃眼少少
  咁樣gin lee 同aga 就係各自界別都係金, 打和到不得了

唱作人就真係原本係側田兩獎, 不過sophy 4台真係好慘, 所以就造個獎佢
有女金冇十大應該係17年既潮流
Wonders 發表於 2018-1-8 00:00

唔係呢對環球姊妹花, 我就唔洗做咁多野啦, 用心良苦ga

本身今年單數年, 我大條道理整多2個位 不過見今年咁差同埋真係唔想俾十大薛薛費時大pun先10首算數

支持kevinzi
stopzi 發表於 2018-1-8 00:05

你又幾時頒

啜 仲高分過Sophy
AGA好慘 不過有三個大獎 我放過你!!!!
ed8671ed 發表於 2018-1-8 00:18

AGA      VS     Gin
播放指數 (歌曲)   播放指數 (歌手)
   至尊歌              至尊碟
   唱作                 女金

3個第一   VS   3個第一  (打和!!)
不如我每日頒一個獎 頒到一月尾
stopzi 發表於 2018-1-8 00:27

都得
gin lee好波
帥小寶` 發表於 2018-1-8 00:14

3獎比舊年4.5已經少左

不過女金同至尊碟同時冧莊
睇到呆咗
jose 發表於 2018-1-8 00:07

d分真係爭得好緊  競爭激烈啊

豬肉獎
Wonders 發表於 2018-1-8 16:52

都係金呀

歌曲獎 - 第七位

Dear Jane - 終點的擁抱 (223)
作曲/填詞: Howie @ Dear Jane
編曲: Dear Jane
監製: ...
放空 發表於 2018-1-8 21:49

好冷

睇完全程 !!!
恭喜以下單位 ! 未能接通 , 岑寧兒 , 鄭融 , 李榮浩 , RubberBand , AGA , Kary ,  ...
chanchan0909 發表於 2018-1-8 20:04

國語歌fi係116, 一d都唔馬
   新人就都係個句, 現今市場同呢到制度唔匹配, 出年應該會認真研究新人獎如何

組合唔TAG 啦 直接出結果
組合銅獎

Dear Jane (252)
上榜作品: 經過一些秋與冬(20), 羽毛鱗刺(3), 也許 ...
放空 發表於 2018-1-8 23:03

at17都執到個銀

唔記得左頒新人獎 =.=

新力軍大獎
金獎
徐加晴 (113)
冠軍作品: 大概大概(113)

銀獎
秦馨敏 (40)
上榜作 ...
放空 發表於 2018-1-8 23:43

一首打通關

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛合唱歌曲獎

金 搖籃曲 - 泳兒、黎瑞恩

銀 原來只因深愛著 - 吳 ...
kel_kelvin 發表於 2018-1-9 18:01

泳兒1.5首十大

由10年到今年都係第一年拎
一拎就1.5首

依家唔俾都唔知再等幾多年啦(出翻唱碟真係......)

李榮 ...
kel_kelvin 發表於 2018-1-9 18:45

1C 2E
  舊年四不像咁好都唔俾

今年真心唔係好值獎, 習慣愛你只可以勉強俾個十大

新地樂壇男歌手銅獎

許廷鏗(782)

冠軍歌:根(268) 藍血人(221)
上榜歌:痛醒(150) 神奇之旅(143) ...
帥小寶` 發表於 2018-1-14 19:00

果然愛堅 4首都咁高分

某林姓男歌手仍然笑哂口
帥小寶` 發表於 2018-1-14 19:16

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

新地樂壇男歌手金獎

側田(812)

冠軍歌:幸福止痛(277) 不經不覺(173)
上榜歌:Heads Up Phones Down(50 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-14 19:24

Upside Down好慘 咁高分都無冠

問心之之真係高質過佢 希望佢18年再努力(但很堅強派台都派到成pat屎睇黎都難啲) ...
帥小寶` 發表於 2018-1-14 20:35

真心唔明點解一間大公司環球派歌會差過BMA

MMK Music Award 2017

年度十二大歌曲
至尊歌曲:3AM - AGA (267) [19>03>03>03>06>07>06>02>01>03]
第二 ...
mamakin 發表於 2018-1-21 00:17

終於有多個人俾急救中同奇怪十大
周柏豪竟然年頭玩到年尾 證明男歌手真係好弱

NH TOP 20 AWARDS 2017
年度十大 第十位

人大咗,慢慢發現呢個世界有太多嘢唔可靠,尤其係人。同學、朋友 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 19:45

頒得咁突然
  仲要一黎就唱兩首

年度十大 第五位

《冥想練習》係一個釋放自我嘅過程。

每日都有好多事逼迫自己。
...
nicholashin 發表於 2018-1-24 20:35

咁靚走勢都係得第5

年度十大 第一位 (至尊歌)

人生

呢個係一個組合嘅故事。

呢個組合2004年正式出 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:06

個個係mud水

NH TOP 20 2017 頭二十位歌曲分數

停止繁殖 林奕匡 (跨年分數 330)
01 250  ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:12

原來你開始反匡

由寫歌質疑現今戀愛文化,到做歌「放閃」,我哋好似同佢哋經歷人生唔同嘅階段咁。

寫到好似自己拍緊拖咁。 ...
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 21:22

我都唔記得投左咩
年度新人

本榜依照首支華語歌曲派台年份或推出第一張任何語言的個人專輯的年份中較 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:21

咁都有17個

年度唱作歌手

銅獎:

爸爸創作旋律同執行概念嘅能力喺香港唱作歌手中絕對係數一數 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:40

周國賢張相好恐怖

啲圖好pun
ed8671ed 發表於 2018-1-24 21:44

除左框框

最喜愛女歌手
AGA (11票) (首次投票時間:02/01/2018 15:01:57)

AGA贏得好險!
**
...
nicholashin 發表於 2018-1-24 22:12

打和 睇黎係AGA好鍾意super

年度女歌手

銅獎:

《Don’t Text Him》係一隻好好嘅碟。
不過希望可以派好啲。派 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 22:25

估唔到係alin

最喜愛組合
Robynn & Kendy (16票)

恭喜R&K再下一城!
**
2. Supper Moment (6票 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 22:33

如果全年計, supper今年真係幫唔落, 雖然頭兩首以歌論歌係真係高質

年度組合

係時候解開老佛爺之謎  

銅獎:

2017年,Yellow!無推出好似《 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 22:55

差d以為有五月天
  其實都唔係好pun

不如你鼓勵下五月天派七字神曲啦 噴點好明顯係組銅 咩黎
nicholashin 發表於 2018-1-24 23:01

你鍾意yellow好似唔係第一日嘅事

NH TOP 20 AWARDS 2017 獎項總結
04 Mr. /
03 林奕匡 (+1投票獎) /
02 郭頂 / 周國賢 / Serri ...
nicholashin 發表於 2018-1-25 11:23

女歌手竟然咁慘淡
  男金組金都嬴成倍

新地樂壇流行榜頒獎禮2017

我最喜愛的男歌手
我最喜愛的女歌手
我最喜愛的組合
我最喜愛的歌曲
我最喜愛的 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 17:36

原來仲未頒完

次次頒到一半都要出街
帥小寶` 發表於 2018-1-26 17:55

忙 呢個藉口真係好

SUNDAY MUSIC CHART 2017

我最喜愛的女歌手

衛蘭(35%)

AGA(12.5%)
Gin Lee(15%)
方皓玟(22.5%)
王菀之( ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 17:55

Gin Lee 高過AGA

SUNDAY MUSIC CHART 2017

我最喜愛的唱片

許廷鏗《神奇之旅》(37.5%)

Gin Lee《Live In The Moment》(2 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 18:12

呢個獎嘅紀錄咁就花哂