返回列表 發帖

CH細聽.年度總結 2017 暨 十年誌 (下一個十年再見)

我知道十年不是一個很長的時間,
但也足夠讓我停一停, 做一個小回顧,
回憶一下這十年的音樂口味和自己的成長。

12月31日會和大家總結一下2017年我最愛的音樂。
年結後, 就是十年誌。

十年誌要做的其實很簡單,
在2008年至2017年的作品中,
我想選十首代表「我」的中文歌和十張我最喜愛的中文唱片。
之後在1月及2月期間不定期公佈,
如果大家看到有更新時就進來看看吧 (笑

-----------------------------------------------------------------------
日期:2018年1月1日
時間:下午2時正
總結項目:

造馬榜分類
CH細聽.年度歌曲   (第一至第十位)
CH細聽.年度唱片
CH細聽.年度男歌手  (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度女歌手  (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度樂隊/組合 (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度唱作人  (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度華語歌手 (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度新人   (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度製作人  (曲﹑詞﹑編﹑監)
CH細聽.至尊歌手

一男子投票類
CH細聽.自私選作曲人
CH細聽.自私選作詞人
CH細聽.自私選編曲人
CH細聽.自私選MV導演
CH細聽.自私選大碟
CH細聽.自私選男歌手
CH細聽.自私選女歌手
CH細聽.自私選樂隊/組合

合共四十四項

CH細聽.音樂推介 2017 冠軍歌

Week 01  RubberBand - 飛天
Week 02  JW - 小故事
Week 03  JW - 小故事
Week 04  Dear Jane - 羽毛鱗刺
Week 05  RubberBand - 山河故人
Week 06  林奕匡 - 難得一遇
Week 07  林奕匡 - 難得一遇
Week 08  C AllStar - 一刻戀上
Week 09  Nowhere Boys - 天外飛仙
Week 10  周柏豪 - 終於我們(feat.岑寧兒)
Week 11  許志安 - 冥想練習
Week 12  五月天 - 好好(想把你寫成一首歌)
Week 13  恭碩良 - 愛後記

Week 14  容祖兒 - 最好時光
Week 15  ToNick - 長相廝守
Week 16  MKB48 - 傳說
Week 17  林奕匡 - 查無此字
Week 18  江海迦 - 3AM
Week 19  Supper Moment - 說再見了吧
Week 20  王菀之 - 突然一生人
Week 21  宋念宇 - 給我你的壞
Week 22  林宥嘉 - 飛
Week 23  郭頂 - 淒美地
Week 24  許鈞 - 中了愛情一槍
Week 25  Robynn & Kendy - Shout n' Cry
Week 26  鍾舒漫 - 小碎步

Week 27  小肥 - 當你走了以後
Week 28  岑寧兒 - 剎那的烏托邦
Week 29  吳雨霏 - Come With Me(feat.AF)
Week 30  陳蕾 - 出走
Week 31  宋念宇 - 所謂的愛
Week 32  陳柏宇 - 霸氣情歌
Week 33  JW - 安全感
Week 34  林奕匡 - 有淚多好
Week 35  Supper Moment - 靈感床
Week 36  小肥 - 內外
Week 37  李榮浩 - 歌謠
Week 38  李榮浩 - 歌謠
Week 39  Robynn & Kendy - 急救中

Week 40  at17 - Girls Girls Girls
Week 41  楊丞琳 - 青春住了誰
Week 42  李幸倪 - 隨風而來 隨風而去
Week 43  鍾舒漫 - Be Water, My Friend
Week 44  宋念宇 - 理想時代
Week 45  小肥 - 當你走了以後II - 觸景傷城
Week 46  江海迦 - Nights Without You
Week 47  胡鴻鈞 - 到此一遊
Week 48  鄧小巧 - 可惜你是個人
Week 49  陳柏宇 - 磚頭
Week 50  JW - 你帶著我的青春離去
Week 51  C AllStar - 再不再見
Week 52  方皓玟 - 假使世界原來不像你預期

CH細聽.年度總結 自私選作曲人入圍名單

AGA - 3am (唱: AGA)

林奕匡 - 難得一遇 (唱: 林奕匡)

林奕匡 - 有淚多好 (唱: 林奕匡)

Tonick - 長相廝守 (唱: ToNick)

馮穎琪 - 剎那的烏托邦 (唱: 岑寧兒)

RubberBand - 山河故人 (唱: RubberBand)

第一
支持祖粉奸
我們的總和

你都有十年即係我都有十年囉 :-(

作曲撞極少
LM睇填詞同編曲

支持
好多fail lam。。。

CH細聽.年度總結 自私選作詞人入圍名單

RubberBand / Tim Lui - 山河故人 (唱: RubberBand)
再會了 我一生摯友 盼能夠再遊遍宇宙
再會了 我一生摯友 要是已再沒有荒謬
我們再聚頭

6號@RubberBand - 當你走了以後 (唱:小肥)
仍未慣 當你走了後 大城內每日在刮風球
仍未慣 當你走了以後 任由我一個枯萎發臭

林夕 - 突然一生人(唱: 王菀之)
突然一低頭 歲月壓兩肩
驟然一舉頭 沒時侯掛牽

林夕 - 心靈作家 (唱: 鄧小巧)
不 各位放心 我很勇敢 仍舊陽光得很

周耀輝 - 剎那的烏托邦 (唱: 岑寧兒)
太光了讓我歸於暗光中
太黑了讓我歸於暖黑裡

周耀輝 - 可惜你是個人 (唱: 鄧小巧)
期望太大嗎 海與沙 天與山 也能行近
假使我是個人 假使你是個怪物

作曲撞極少
LM睇填詞同編曲
bagfgfcde 發表於 2017-12-21 23:35

詞有三首編曲好似兩首, 不過留番星期六先post 啦
你估住邊兩首先啦

第一
支持祖粉奸
Wonders 發表於 2017-12-21 23:26

唔知今年請唔請到祖祖黎呢

kwanie 發表於 2017-12-21 23:30

學祖祖咁講, 我都有十年啦

支持
好多fail lam。。。
ed8671ed 發表於 2017-12-21 23:46
入圍姐, 可能最後fail晒呢....

詞有三首編曲好似兩首, 不過留番星期六先post 啦
你估住邊兩首先啦

唔知今年請唔請到祖祖黎呢  ...
CunninG 發表於 2017-12-22 00:01

開多個獎比祖祖啦一於
我們的總和

phil lam fans confirmed
anyways support !

都係個句
祖粉要支持祖粉
support!

二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

CH細聽.年度唱片
CH細聽.年度男歌手  (金)
CH細聽.年度唱作人  (金)
CH細聽.年度華語歌手 (金)
CH細聽.至尊歌手

恭喜小宇先拔頭籌奪得以上獎項

撞左14首冠軍歌
其中一首係兩週冠軍!
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

撞左 17 + 1 首冠軍歌

原來撞左13首冠軍歌 其中2首係小宇
好似好少咁 但我今年全年得32首冠軍歌

都係個句
祖粉要支持祖粉
support!
616.1314 發表於 2017-12-22 00:12

開多個獎比祖祖啦一於
Wonders 發表於 2017-12-22 00:04

不如開個最有勇氣歌手大獎比佢
好有勇氣地係細場開my secret live
分開100晚17晚開side cut演唱會
phil lam fans confirmed
anyways support !
-Prince- 發表於 2017-12-22 00:07

我希望你收番呢句說話
因為FAIL LAM會降低呢個榜既顏值質素

CH細聽.年度唱片
CH細聽.年度男歌手  (金)
CH細聽.年度唱作人  (金)
CH細聽.年度華語歌手 (金)
CH ...
chanchan0909 發表於 2017-12-22 08:24

其實未計晒分
不過應該有幾項個金係幾穩既
撞左14首冠軍歌
其中一首係兩週冠軍!
John 發表於 2017-12-22 12:35

小道消息唔係所有兩週冠都有十大

CH細聽.年度總結 自私選編曲人入圍名單

Yusuke Hatano - 3am (唱: AGA)

賴映彤 - 一刻戀上 (唱: C AllStar)

Dear Jane - 羽毛鱗刺 (唱: Dear Jane)

Supper Moment / Adrian Chan / 王雙駿 - 靈感床(唱: Supper Moment)

Edward Chan / Jason Kui / Chan Siu Kei / 李一丁 - 有淚多好 (唱: 林奕匡)

Chochukmo - 冥想練習 (唱: 許志安)

CH細聽.年度總結 自私選MV導演入圍名單

張傑邦 - 說再見了吧 (唱: Supper Moment)

王菀之 - 突然一生人 (唱: 王菀之)

黃婕妤 - 現在就讓我走 (唱: 宇宙人)

Welby Chung - 傷心到變形 (唱: 吳業坤)

Miss Bean - 閃光 (唱: 顏卓靈)

Sheng Wong - 可惜你是個人 (唱: 鄧小巧)

點解閃光會變左烏托邦xddd

Anyway MV 項目如果我選,都會揀說再見了吧、突然一生人,但全年最sharp一定係火炭麗琪。

另外編曲,Nights Without You 比 3AM 高出不止九個層次。

我黎睇容祖兒
好似冇嗄
咁我出返去做嘢先

我黎睇容祖兒
好似冇嗄
咁我出返去做嘢先
KK! 發表於 2017-12-24 09:13

王祖兒頂住先得唔得?

Anyway MV 項目如果我選,都會揀說再見了吧、突然一生人,但全年最sharp一定係 ...
powerful 發表於 2017-12-24 01:46

一定係太鍾意烏托邦唔記得轉....(心虛mode)

火炭麗琪真係幾outstanding, 不過始終我係係自己既上榜歌搵
而我決定入圍時, 第一時間諗起既都係說再見了吧同突然一生人

至於編曲, 我既準則係要突出曲詞既線條
Nights Without You既編曲如果單睇係唔錯
但當連埋個曲一齊睇, 我都係prefer 3am多d
不過又咁講, 3am都係以第六名姿態入圍編曲

Support!!
好多林奕匡啊

CH細聽.自私選女歌手

如果我買唔到飛睇side track concert,
來年一定由愛變做恨頒個獎比今年第二最愛 AGA

容祖兒
CunninG 發表於 2016-12-31 00:48

恭喜祖祖
我們的總和

Anyway MV 項目如果我選,都會揀說再見了吧、突然一生人,但全年最sharp一定係 ...
powerful 發表於 2017-12-24 01:46

一刻戀上都變左難得一遇
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

一刻戀上都變左難得一遇
John 發表於 2017-12-28 01:12

改番啦 THX
Support!!
好多林奕匡啊
表妹保莉 發表於 2017-12-25 10:38

可能最後白果呢
恭喜祖祖
Wonders 發表於 2017-12-28 00:11

CHISIN, 竟然比人番舊帳

利申: 買到飛有睇LIVE, 果場仲要唱最想聽既上次坐飛機

kwanie 發表於 2017-12-21 23:30

haha 即係我都有十年了 你地仲好有心搞
support:)

support
JM 2016

CH細聽.年度總結 2017 前奏

開心, 已經計晒分
(雖然未寫晒TAG, 亦都無預到會寫晒)
同大家總結下各項目最後八強/三強先~

CH細聽.年度男歌手八強
小肥 / 宋念宇 / 林奕匡 / 林宥嘉 / 周柏豪 / 李榮浩 / 陳柏宇 / 郭頂

CH細聽.年度女歌手八強
AGA / Gin Lee / JW / 王菀之 / 方皓玟 / 吳雨霏 / 容祖兒 / 鄧小巧

CH細聽.年度樂隊/組合八強
at17 / C AllStar / Dear Jane / Robynn & Kendy / RubberBand / Supper Moment / ToNick / 五月天

CH細聽.自私選男歌手三強
宋念宇 / 林奕匡 / 陳柏宇

CH細聽.自私選女歌手
JW / 王菀之 / 容祖兒

CH細聽.自私選樂隊/組合
RubberBand / Supper Moment / 五月天

如果小宇冇男三甲既話我下年就杯葛呢個榜

CH細聽.年度總結 2017 前奏

開心, 已經計晒分
(雖然未寫晒TAG, 亦都無預到會寫晒)
同大家總結下各項目最 ...
CunninG 發表於 2017-12-30 23:58

CH細聽.自私選女歌手
容祖兒

我們的總和

話說, 我今日下午唔得閒
所以就推遲到1月1日下午2點
大家睇完呢度仲夠時間去睇.... 千千演唱會

支持女干女干

話說, 我今日下午唔得閒
所以就推遲到1月1日下午2點
大家睇完呢度仲夠時間去睇.... 千千演唱會  ...
CunninG 發表於 2017-12-31 10:56

走數。。。
其實你係咪琪粉

CH細聽.自私選女歌手
容祖兒
Wonders 發表於 2017-12-31 00:00

你唔比我係扮愛祖搏得到其他共和祖榜既支持既

支持女干女干
賴爽 發表於 2017-12-31 11:07

support
張少 發表於 2017-12-30 11:40

haha 即係我都有十年了 你地仲好有心搞
support:)
akk 發表於 2017-12-30 01:34

如果小宇冇男三甲既話我下年就杯葛呢個榜
bagfgfcde 發表於 2017-12-31 00:00

今年又有番華宇歌手, 唔知係唔係補償小宇無男歌手三甲呢

走數。。。
其實你係咪琪粉
bagfgfcde 發表於 2017-12-31 11:11

delay左咪有多日比小宇rehearsal

每年仲有幾首歌會被UNDERRATED
今年我既首選係呢首

大家或者會覺得高音處理不佳
但當我年尾再聽多次
我反而覺得因為呢份缺憾美
先令到「心智快崩斷 別來拔河」既感覺唱出黎

無奈太遲先發現, 呢首歌一陣無咩都無

[霏姐mode] happy new year [/霏姐mode]
我們的總和

支持所有支持小宇同祖兒既高質榜主

支持所有支持小宇同祖兒既高質榜主
bagfgfcde 發表於 2018-1-1 13:55

聽講祖兒同小宇已經係左金獎表現做好準備~

[霏姐mode] happy new year  [/霏姐mode]
Wonders 發表於 2018-1-1 13:50

好似真係唔記得請霏姐

我每年都說長江後浪推前浪
所以一如以往都係由新人開始
但今年個後浪有少少弱
不如加埋一齊公佈
等個浪大少少好無
(明明就係無寫TAG....加趕收工)

CH細聽.年度新人 金獎

秦馨敏 (127)
上榜歌: 我的燦爛 41, 分過手請舉手 86

CH細聽.年度新人 銀獎

王嘉儀 (115)
上榜歌: 獵 24, 深淵 11, 愁滋味 29, 給男神的面書 12, 美麗新世界 39

CH細聽.年度新人 銅獎

陳蕾 (86)
冠軍歌: 出走 86

Sophy得銀獎。。。
又冇二珂。。
0分

入場支持

原來Sophy仲低分過Emily。。。

仲做緊野
一得閒就入黎偷睇直播

一首歌既誕生絕對唔會係歌手一個既功勞
所以等我檢閱今年一班勞苦功高既製作人
首先由作曲開始

CH細聽.年度作曲人
林家謙 (516.5)
冠軍歌: 小故事, 安全感, 飛, 可惜你是個人
上榜歌: 心靈作家, 世界對我們

CH細聽.自私選作曲人
林奕匡 - 難得一遇 (唱: 林奕匡)

冇鰻魚好唔開心 我要聽惡女

我們的總和

仲做緊野
一得閒就入黎偷睇直播
chanchan0909 發表於 2018-1-1 14:03

thx 陳陳
Sophy得銀獎。。。
又冇二珂。。
0分
bagfgfcde 發表於 2018-1-1 14:01

入場支持

原來Sophy仲低分過Emily。。。
ed8671ed 發表於 2018-1-1 14:02

其實我一直都麻麻地sophy
不過唔緊要啦
仲有你地支持佢嘛

CH細聽.年度作詞人
陳詠謙 (1331.5)
冠軍歌: 小故事, 安全感, 你帶著我的青春離去, 難得一遇, 有淚多好, 查無此字, 終於我們, 3am, 小碎步, Be Water, My Friend
上榜歌: 死亡之吻, 唔紅有原因, 不意外的意外, 妒忌心, 奇怪, 是日休息絕不工作, 奉愛之名

CH細聽.自私選作詞人
周耀輝 - 剎那的烏托邦 (唱: 岑寧兒)

CH細聽.年度編曲人
Edward Chan (410.45)
冠軍歌: 難得一遇, 有淚多好, 霸氣情歌
上榜歌: 巴別塔, 閱後即焚, 不意外的意外, 傷心到變形, 是日休息絕不工作

CH細聽.自私選編曲人
Chochukmo - 冥想練習 (唱: 許志安)

入場支持美煎美之
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

CH細聽.年度監制
Edward Chan (892.5)
冠軍歌: 難得一遇, 有淚多好, 查無此字, 霸氣情歌, 磚頭
上榜歌: 沒有你,我什麼都不是, 巴別塔, 閱後即焚, 不意外的意外, 傷心到變形, 是日休息絕不工作, UPSIDEDOWN

CH細聽.自私選MV導演
張傑邦 - 說再見了吧 (唱: Supper Moment)

一陣公佈華語歌手