返回列表 發帖
廁所好多人

呢首竟然都有
雖然我都loop過首歌幾日

CH細聽.年度歌曲 第三位

回眸一笑,多少感情走了?
如果時間來了,即使再抱擁多次、再挽手多次,
我的身心仍是相當疲累,因為我知道你現在只想著他。
既然如此,又何需我多此一愛呢?
那不如分手吧。

十大回顧
2009 第四位 林峯 - 如果時間來到
2010 第三位 陳柏宇 - 多此一愛
2012 第五位 韋禮安 - 累
2015 第二位 陳柏宇 - 回眸一笑
2016 至尊歌 Supper Moment - 風箏

支持第4果首喎~我都有諗過比呢首十大架 (年頭果陣)
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

小道消息 sony孖寶好快上台
我們的總和

呢首竟然都有
雖然我都loop過首歌幾日
bagfgfcde 發表於 2018-1-1 15:27

個編曲聽得好爽

連埋數碼暴龍首BUTTERFLY一齊聽就PERFECT池

李榮浩!李榮浩!李榮浩!

CH細聽.年度歌曲 第三位

唱作歌手的優勢,就是可以為自己打製一首合適的歌曲。
而《3am》就是一個成功的例子。
歌者唱功不算是特別了得,與其用高低音為自己拼湊一首歌曲,
不如用在自己唱得好聽的音域內,用上不用的節奏譜出一首動人的歌曲。

AGA的R&B一直都是信心保證,
在加上M記的推波助瀾下,
成為環球女歌手中最多人認識的作品是十分理所當然。

AGA – 3am (141)
曲: AGA|詞: 陳詠謙/Ghost Style|編: Yusuke Hatano|監: 舒文@Zoo Music
走勢: 5 > 2 > 3 > 2 > 1 > 5 > 7 > X > 7

3AM 聯頒歌曲 Index: 2 [BAG, CH]
我們的總和

CH細聽.年度歌曲 第二位

沒有你,我什麼都不是。
我對你的思憶就像塵飛一樣,充斥於空氣。
我沒有忘記我們一起走過的每個傷痛的時刻,
還有我們經歷的每個Little Something。
讓我們展開我們的第二人生,
將我們的日後匯集成詩歌吧。

十大回顧
2009 第二位 泳兒 - 一撇
2009 第五位 薛凱琪 - 不呼不吸幾多秒
2012 至尊歌 五月天 - 第二人生
2012 第三位 蘇打綠 - 當我們一起走過
2013 至尊歌 林欣彤 - Little Something
2016 第二位 陳柏宇 - 沒有你, 我什麼都不是

3AM 聯頒歌曲 Index: 2
Wonders 發表於 2018-1-1 15:35

仲要兩個都第3位
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

李榮浩!李榮浩!李榮浩!
ed8671ed 發表於 2018-1-1 15:30

連高分過佢既3am都拎埋十大
係咪可以正式宣佈比我馬走十大

小道消息 sony孖寶好快上台
Wonders 發表於 2018-1-1 15:29

你唔比麻煩你空降至尊歌

支持第4果首喎~我都有諗過比呢首十大架 (年頭果陣)
dongbb2332 發表於 2018-1-1 15:28

如果今年個市唔係咁靜
或者我都唔會比十大

恭碩良今日有無黎架……

CH細聽.年度歌曲 第二位

原來已經是第八首。
這個榜只是營運了十年,
而這個名字在年度歌曲的欄目就出現了八次。

我以前我認為他的歌是見證我的成長、情緒。
但其實我們這些歌迷又何況不是見證他自己的成長?

今年他要展開人生的新一章,
要高聲唱出屬於他和太太的愛的宣言。

雖然用的是被視為作曲人倉底貨的歌曲,
但陳伯仍能唱出那份甜蜜(而我相信這是作曲人本人不能做到的)
令一眾歌迷為他們的愛情感動。

陳柏宇 – 霸氣情歌 (143)
收錄於專輯《I》
曲: 林奕匡|詞: 黃偉文|編: Edward Chan|監: Edward Chan
走勢: 4 > 3 > 4 > 3 > 2 > 1 > 5 > 8

離場去個洗手間先

定係又搶左作比祖祖d倉底貨
我們的總和

CH細聽.年度歌曲 至尊歌

當走過高山低谷、好不容易遇見能夠廝守終老、長伴一起的雙數,
我只想牽著你的手逃離人類的荒謬,
在一個只有你和我的世界唱著我係你而寫的SimpleLoveSong。

十大回顧
2010 至尊歌 RubberBand - SimpleLoveSong
2014 至尊歌 AGA - 一
2014 第二位 林奕匡 - 高山低谷
2014 第四位 RubberBand - 你和我
2014 第五位 楊千嬅 - 好不容易遇見愛
2016 第五位 Dear Jane - 哪裡只得我共你

估唔到有第二咁高

連高分過佢既3am都拎埋十大
係咪可以正式宣佈比我馬走十大
CunninG 發表於 2018-1-1 15:38

傷心。。。
要離場抗議!!!!

離場去個洗手間先
bagfgfcde 發表於 2018-1-1 15:42

慘, 如果我唔係host, 我都想去

原來開始緊
支持和每天講再見
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

愛後記mo la mo la
雖然Jun應該唔介意 話曬Jason同Jun合作過

CH細聽.年度歌曲 至尊歌

到這一刻,我仍然覺得高音位的處理有相當大的進步空間,
但在今年一篇死寂的香港樂壇中,
這個小小的瑕疵仍然不減這首歌的盪氣迴腸和真摯,
能為這位小眼歌手帶來這個十分珍貴的至尊歌。

雖然我們常常笑他唱功很偶像派,
但誠然他的譜曲能力是不錯,
猶其是《還記得》和《別來無恙》這類盪氣迴腸的作品,
這正正是他能感動我的原因。

林奕匡 – 難得一遇 (156)
收錄於EP《Songs of Love》
曲: 林奕匡|詞: 陳詠謙|
編: Edward Chan/Nick Wong@emp|監: Edward Chan
走勢: 6 > 3 > 2 > 1 > 1 > 5 > 2 > 7

傷心。。。
要離場抗議!!!!
ed8671ed 發表於 2018-1-1 15:43

明明就係因為至尊歌得主先離場, 扮咩....
估唔到有第二咁高
kevinlai1621 發表於 2018-1-1 15:43

FYI 2015 同2016年第二位分數
回眸一笑 182
沒有你, 我什麼都不是 181

定係又搶左作比祖祖d倉底貨
Wonders 發表於 2018-1-1 15:42

雖然我覺得都係陳伯會唱得好聽d

原來開始緊
支持和每天講再見
John 發表於 2018-1-1 15:43

我已經留左個女歌手三甲比環球一姐

為著你我只怕捐~~~~~~軀都不夠
小匡好野 啪啪啪
我們的總和

支持兩週冠歌曲
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

為著你我只怕捐~~~~~~軀都不夠
小匡好野 啪啪啪
Wonders 發表於 2018-1-1 15:48

我年頭諗住156分點都有歌可以過到佢
(因為歷年最低紀錄係163)
點知.....

點知.....
CunninG 發表於 2018-1-1 15:50

下半年堆歌都唔知想點 你又唔同kary cum
我們的總和

Phil第2次上台了 仲要係拎大獎

點知.....
CunninG 發表於 2018-1-1 15:50

我都係
3AM領先左半年
好彩有和每天講再見出現

Phil第2次上台了 仲要係拎大獎
nicholashin 發表於 2018-1-1 15:52

唔知破唔破到我 個5次紀錄呢~

直接公佈啦, 反正都無寫TAG

CH細聽.年度唱作歌手 銀獎

宋念宇 (354)
冠軍歌: 給我你的壞 59, 所謂的愛 111, 理想時代 105
上榜歌: 同在 49, 原來的你 30

CH細聽.年度唱作歌手 銅獎

王菀之(289)
冠軍歌: 突然一生人 84
上榜歌: 愛不曾遺忘任何人 67, 忘記有時 87, 離遊記 51

見到XX宇個樣就好不安

CH細聽.年度唱作歌手 金獎

林奕匡 (369)
冠軍歌: 難得一遇 156, 查無此字 40, 有淚多好 117
上榜歌: 是日休息絕不工作 56

又係fail lam。。。
望住佢個樣覺得自己靚仔咗一億倍

CH細聽.年度唱作歌手 金獎

林奕匡 (369)
冠軍歌: 難得一遇 156, 查無此字 40, 有淚多好 117
上榜歌: 是日 ...
CunninG 發表於 2018-1-1 15:56

我們的總和

某人9分鐘拎2個獎

入翻黎支持C會員先
一陣頒男金果陣先聽住和每天講再見訓

見到XX宇個樣就好不安
nicholashin 發表於 2018-1-1 15:55

唔好咁話陳柏宇啦!!
下半年堆歌都唔知想點 你又唔同kary cum
Wonders 發表於 2018-1-1 15:51

我咁聖潔
只可以接受奉愛之名
但佢又咁遲plug....
我都係
3AM領先左半年
好彩有和每天講再見出現
John 發表於 2018-1-1 15:52

Gin Lee 無同我講再見
搞到比小框拎左個至尊歌....

ed8671ed 發表於 2018-1-1 15:56

做咩cm男神你咁謙虛

入翻黎支持C會員先
一陣頒男金果陣先聽住和每天講再見訓
bagfgfcde 發表於 2018-1-1 15:59

可能係另一位小宇呢

Wonders 發表於 2018-1-1 15:58

多謝支持
ed8671ed 發表於 2018-1-1 15:56

你係男神, 講咩都啱

之後頒發三隻自私選大碟

CH細聽.年度專輯

林奕匡 – Songs of Love

開宗明義,這張專輯就是寫情歌。

雖然我們常說香港樂壇情歌泛濫,
但只要是高品質的情歌,
樂迷是不會抗拒的。

雖然只有六首新歌,每首都有可聽之處,
就連派台時覺得沉悶的《愛情小品》,
在恰當的排列下,亦變成一首在冬日帶來暖意的溫馨小品。

首選:第一個早晨、停止繁殖、難得一遇

好彩未錯過煎煎上台一刻
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

小匡會唔會出得太密
我們的總和

好彩未錯過煎煎上台一刻
JasOh103 發表於 2018-1-1 16:04

聽講今日個story係咁

Gin Lee冷眼旁觀

John 發表於 2017-12-23 23:32
我們的總和

17年樂壇廢到林生周圍搶獎
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

CH細聽.自私選大碟

Serrini  – Don’t Text Him

在2017年一片死寂的樂壇,
我們還是找到令人喜出望外的驚喜。

這張專輯一口氣推出17首作品,
我不敢說每首都是年度級作品,
但至少也是誠意之作。

歌曲取材雖闊,
有WFC的豁達、
有迷惘的青春、
也有MK的傷春悲秋,
但又能將各種感覺的樂曲不突兀地串連起來,
實屬2017年驚喜之作。

首選:油尖旺金毛玲、IDGAShyt、Don’t Text Him

無Let Us Go Then You And I
bye

Don't Text Him 呢個頒獎禮好高質
我們的總和

除翻對耳塞同眼罩先

支持樹rini