返回列表 發帖
They're burning all the witches even if you aren't one
bagfgfcde 發表於 2018-2-7 23:40

喺時間上,你呢句 如果係講緊 Kay 應該早左
但我覺得用嚟形容 Kay 單野 好貼切

The age of fake news 最大嘅傷害性,可能係傷害緊 artists
當 artists 想做翻佢應該做嘅野嘅時候
都有機會被一向尊重 artists 嘅人誤解,打埋佢一份
攪到 liberals 自己人打自己人,變成 fake news 派系 全勝
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

袁偉豪唱到咁我都係聽返細蘇播算lu
kwanie 發表於 2018-5-11 22:10

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26619234&page=112&pid=480121836#pid480121836

好彩佢之後澄清只係講緊首歌
我之後要mute左條聲 先可以睇翻場戲講乜

有冇人追開美國政治?
呢兩日啲新聞真係令人好沮喪
(講緊 NY-14 同 Supreme Court)

唔係好熟NY14個後生女
John 發表於 2018-6-29 04:25

NY-14:
因為 Steve Bannon 喺公開訪問講過好多次
極右派係特登做啲殘忍野嚟激嬲 liberals
等 liberals 向左移,然後就會空出個中間位 嚟等極右派有位攝
NY-14 嘅結果令極右派好開心,因為佢地嘅計劃成功了
Liberals 一向比較冷靜肯以大局為重
到今日都比極右派激到放棄中間位都在所不計
其實係一個警號

騎得住政治嘅 中間 centrist 位,可以得國家
騎得住 Hollywood,可以得世界
Liberals 嘅最後防線,從來都係 Hollywood,這個不能失

Supreme Court:
Anthony Kennedy 剛宣佈退休
墮胎 同 同性婚姻 合法化 都係靠佢嗰票成事
而家喺 共和黨執政期間 換新法官,一定係極保守派
首當其衝 會被挑戰 就係呢兩條法例
仲未計嚟緊嗰幾十年,保守派會持續擁有 9票中 5票嘅優勢

當袁偉豪都可拎視帝,俾埋kay拎女金可宣布全部獎貶哂值
iamsingingwong 發表於 2018-11-20 16:34

唔好意思,要搬嚟呢度覆 ... 冇台慶 post,喺 各大 覆就一定 OT

獎項貶值,係 棟仁的時光,唔係 袁偉豪
袁偉豪 值得拿獎 ... 三個女人 同 使徒2 都值

Alfred 有啲野,我真係挖埋個心出嚟都 defend 唔到
但 袁偉豪 我仲 defend 得到

喺CM,通常如果知道 某歌手(e.g. Pakho) 冇粉係 CM member
講嗰個歌手會講得放肆啲 ... 我都成日利用呢個漏洞

所以我主要係想利申,我唔覺唔覺都 粉粉地 袁生,而且係 100% 因為佢嘅演技
我係真係會跳出嚟 defend 佢的

三個女人既benben都最多係男喜 未到視帝級
認真評論佢表現: 鐵馬 = 三個女人 > 使徒2 > 城寨 > 再 ...
JasOh103 發表於 2018-11-20 22:27

我覺得 TVB 要佢用 棟仁 候選
係因為 企鵝 係要個 正劇影帝 去 boost 鐵探,喜劇唔啱路數
況且 TVB 亦唔會比一個佢地 排擠兼走左 嘅監製獨攬四個獎
我相信 TVB 係有 bank on 觀眾 當 Ben 係 三個女人+棟仁 同時候選
因為出親宣傳都係 Bendy 一齊

棟仁 係真係夾硬嚟得好肉酸
但 三個女人 單計演出技巧,我覺得 Ben 好過 Mandy
兩個演員喺 決定每場戲應該點樣演上面,係同樣好
但喺執行上,Mandy 唔夠 Ben 嚟得 focused 同 deliberate
e.g. Pina 嘅身體語言有時好散
一段直落要轉幾次重心嘅對白,啲轉折位都係 Ben 清晰過 Mandy
一如郭晉安話,所有戲嘅關鍵,都係喺啲轉折位度

拿獎唔係淨係講技巧,呢點我明
但如果技巧係喺度,就有拿獎嘅入場券
而唔係 「佢都得?!」 呢啲講法
而係去評論 個角色、套戲、同埋大圍環境 係唔係佢拿

不過其實都唔駛驚佢會拿香港個獎
一來 TVB 個捧人方法係分開幾年逐級上
二來 棟仁 真係撐唔上去啦

註: 我係咁排的
使徒2 >> 三個女人 >>>> 鐵馬 >>>>>>>> 城寨

Ali 始終都仲係角色, 同埋佢個人受歡迎
要佢做視后硬係仲差D
= = = = = = = = = = = =
封得嗰25  ...
kwanie 發表於 2018-11-20 23:38

馬明 都係靠角色,同埋個人受歡迎
無論係講緊 本色演出,演出技巧,定係 演戲嘅 raw talent
我覺得 Ali 都高過 馬明
Ali 唯一輸比 馬明 只係捱得唔夠咁多年

新城嗰十條跳舞promo,真係揀唔到一個跳得特別好,連兩個女 跳家班 都普通 (可能對鞋)
夾硬揀,我可能會揀 Hubert,跟住 Sherman

上帝要你滅亡,必先令你瘋狂
玩左半日,已經攪到各派嘅人都變得瘋狂