返回列表 發帖

ED's Choice Billboard Award 2017

先來一段偽文青式無病呻吟。

//

但願沒什麼拉扯與糾纏,
故事維持不變。
是的,我最想貪多一點是無聊日子。
2017年前的我,很想安於現狀,
停留在自己的安全地帶。

就當我也有理想需要歷險,
困在這裡怕會眼淺。
2017年,各方面迎來一點小衝擊。
或許是硬著頭皮頂硬上,
再痛也要繼續去向前走,
怕了再去奢望某某營救,
逐少累積了一點勇氣衝過去。

這一年,我學會了很多。
但我不懂的還有更多。

告別2017,
告別舊我。

//

ED's Choice Billboard Award 2017

日期。2018.01.21 (SUN)
時間。1730 - 2100

本年度將會頒發以下29個獎項:

。年度十大(包括年度至尊歌曲)
。年度男歌手(金、銀、銅)
。年度女歌手(金、銀、銅)
。年度組合/樂隊(金、銀、銅)
。年度新人(金、銀、銅)
。年度專輯(金、銀、銅)
。最佳作曲
。最佳填詞
。最佳編曲
。最佳歌曲MV

ED's Choice Billboard 2017 冠軍歌

Week   Song - Singer      

01   獵 - 王嘉儀
02   大人的科學 - 周國賢
03   凡人對抗命運 - 鐵樹蘭
04   聊 - 林二汶
05   山河故人 - RubberBand
06   推開世界的門 - 楊乃文
07   山河故人 - RubberBand
08   不藥而癒 - 鄧小巧
09   愛比死更冷 - 周國賢
10   冥想練習 - 許志安
11   一刻戀上 - C AllStar
12   懂事 - 盧凱彤
13   1+4=14 - 達明一派
14   深淵 - 王嘉儀
15   3AM - 江海迦
16   3AM - 江海迦
17   查無此字 - 林奕匡
18   小姐你好 - 周殷廷
19   無敵 - Robynn & Kendy
20   臭小孩 - 戴佩妮
21   淒美地 - 郭頂
22   說再見了吧 - Supper Moment
23   離心力 - 楊乃文
24   我寫了很多字,卻得不到一個人 - 楊智遠
25   禽獸 - 麥浚龍
26   飛 - 林宥嘉
27   愁滋味 - 王嘉儀
28   之所以是你我 - 盧凱彤
29   奇怪 - 林欣彤
30   兩溝 - 鄧小巧
31   剎那的烏托邦 - 岑寧兒
32   靈感床 - Supper Moment
33   Come With Me - 吳雨霏
34   吃定我 - 江海迦
35   I Don't Know, I Don't Care - 衛蘭
36   很晚的晚安 - 孫盛希
37   時間遊戲 - Mr.
38   歌謠 - 李榮浩
39   有淚多好 - 林奕匡
40   給男神的面書 - 王嘉儀
41   內外 - 小肥
42   遊園地 - Blaster
43   歌謠 - 李榮浩
44   一步成詩 - 王詩安
45   美麗新世界 - 王嘉儀
46   明天 - 王詩安
47   過伶仃洋 - 小肥
48   Nights Without You - 江海迦
49   再不再見 - C AllStar
50   18 - at17
51   18 - at17
52   若葉之年 - Serrini

ED's Choice Billboard Award 部分獎項歷屆得獎名單

年度至尊歌曲
2012 今天終於一人回家 - 李幸倪
2013 無盡 - Supper Moment
2014 青春常駐 - 張敬軒
2015 瑕疵 - 麥浚龍 / 莫文蔚
2016 你是你本身的傳奇 - 方皓玟

年度男歌手三甲
2012 周國賢 / 古巨基 / 陳奕迅
2013 藍奕邦 / 許廷鏗 / 陳奕迅
2014 張敬軒 / 周柏豪 / 林奕匡
2015 陳柏宇 / 周柏豪 / 麥浚龍
2016 周國賢 / 李榮浩 / 方大同

年度女歌手三甲
2012 薛凱琪 / 李幸倪 / 吳雨霏
2013 薛凱琪 / 容祖兒 / 林欣彤
2014 謝安琪 / 王菀之 / 吳雨霏
2015 連詩雅 / 林欣彤 / 容祖兒
2016 方皓玟 / 李幸倪 / 王灝兒

年度組合/樂隊三甲
2012 RubberBand / C AllStar / Dear Jane
2013 C AllStar / Robynn & Kendy / Supper Moment
2014 RubberBand / C AllStar / Robynn & Kendy
2015 Supper Moment / C AllStar / RubberBand
2016 五月天 / Blaster / 小塵埃

年度專輯三甲

2012 Live A Life - 周國賢 / Filicious - 薛凱琪 / 告別我的戀人們 - 古巨基
2013 Tenacious - 薛凱琪 / 優與美 - 藍奕邦 / Cantoposibility - C AllStar
2014 Kontinue - 謝安琪 / Frank - RubberBand / MOOOOODYME - 林欣彤
2015 Addendum - 麥浚龍 / 如果大家都擁有海 - 楊千嬅 / Escape - 陳柏宇
2016 自傳 - 五月天 / A Little Louder - 小塵埃 / People Like Us - 林二汶

是咪已經留好位

支持CM男神 希望Gin Lee冇獎

睇完段野
應該就係 Don't Text Him 想講嘅野
所以支持 Serrini 拎大獎

1.21由朝頒到晚
要搗亂了
支持小匡 支持Serrini強搶女銅
我們的總和

支持AGA掃獎

就算幸幸白果我都會來冷眼旁觀!!
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

G持
希望坤仔有男金至尊歌

撐牙 !
見咁多人21 號
20 號個SLOT 居然無

是咪已經留好位

支持CM男神 希望Gin Lee冇獎
bagfgfcde 發表於 2017-12-31 11:17

上年已經俾多咗啦。。。
睇完段野
應該就係 Don't Text Him 想講嘅野
所以支持 Serrini 拎大獎
chanchan0909 發表於 2017-12-31 11:18

你真係好叻
聽講Serrini會壓軸出場連掃3獎
1.21由朝頒到晚  
要搗亂了
支持小匡 支持Serrini強搶女銅
Wonders 發表於 2017-12-31 11:19

支持小匡返屋企瞓覺
支持AGA掃獎
放空 發表於 2017-12-31 11:27

身為愛迦力點都會分舊膠俾佢
就算幸幸白果我都會來冷眼旁觀!!
JasOh103 發表於 2017-12-31 11:40

幸幸已經應承我擔任表演嘉賓
希望唔會嚇走觀眾
G持
希望坤仔有男金至尊歌
CunninG 發表於 2017-12-31 11:59

想頒視帝俾坤仔先
撐牙 !
見咁多人21 號
20 號個SLOT 居然無
kwanie 發表於 2017-12-31 12:58

20號俾你霸返啦
anyway我一隻字都未打 唯有用3個星期逼自己交功課

希望至尊歌係有淚多好
nicholashin 發表於 2017-12-31 13:55

聽講fail lam已經被blacklisted
嗰日唔會比佢入到場!!!!

聽講fail lam已經被blacklisted
嗰日唔會比佢入到場!!!!
ed8671ed 發表於 2017-12-31 14:02
咦 原來我頭先手殘del左post
估唔到Phil唔洗入場都有獎咁勁

連連被拋棄好慘~
睇住榜主由愛連力變左無連力~~
不如大家一齊轉會變愛框力啦

支持迦迦 支持男神

ED’s Choice Billboard Award 2017 / 前奏

頒獎前兩星期,將會陸續揭曉各獎項最後入選單位。
在這個年代推出專輯,不論是大碟甚或EP,已經買少見少,能夠質量兼備而被挑選成為「年度專輯」會是一件更難的事。
接下來的頒獎禮前奏將會簡單介紹每張今年得我歡心的候選專輯,即使最終未能獲獎亦能在此留痕。

年度專輯 / 最後七強介紹

01 Don’t Text Him / Serrini

Indie歌手Serrini於2017年10月份推出一張17曲大碟,亦是其個人第4張專輯。
比起以往推出的專輯,大碟主題更為清晰,將一個城市女生的感情世界連同個人成長經歷,配合Serrini一向較Emo且獨特的真性情演繹,完整的呈現出來。
曲風多變,由普通Ballad到Rock、EDM等都有涉獵,這次更是Serrini首次於錄音棚完成整張專輯(包括編曲及混音),是Serrini於專輯製作及執行上的一大進步。

Tracklist
01 / 若葉之年
02 / 日没前
03 / Drink 'n Dance
04 / 溝晒啲仔
05 / 油尖旺金毛玲
06 / 我可唔可以唔好咁樣
07 / 每次你捉住我隻手衝紅燈我都想死
08 / IDGAShyt
09 / 不要那清晨露水
10 / 青春荒廢
11 / 菖蒲色歌
12 / 哀樂無名
13 / Pink Song
14 / Don’t Text Him
15 / 放棄治療
16 / 忽Eat All
17 / Let Us Go Then You and I

02 Quarter / 王嘉儀

王嘉儀繼2016年底推出首張EP Sophrology 的自我介紹後,2017年12月再推出第二張EP Quarter。
假使真的能長命百歲,25歲即是人生的第一個四分之一。如同我本人也即將踏入這個迷惘的關口,面對美麗新世界的疑幻疑真,是否要離開自己的安全地帶?
這次音樂上更加成熟大膽,曲風亦相對統一的走電子路線,是香港流行音樂上較少出現的專輯風格,作為一個二年級生實在是為之眼前一亮。

Tracklist
01 / 美麗新世界
02 / Leaving Home
03 / Interlude (Leaving Home)
04 / Unbreathable
05 / In Between
06 / 翩翩

淨係前奏已經感受到今年 EDCBA 應該會好高質
今次係抵讚嘅

好認真 必睇

期待男神頒獎比細眼男歌手既一刻

終於開始髮力
Serrini入到 不如直接頒金比佢啦
Flop到地裂既美浩今年有隻兩週冠 唔知有冇機陪跑呢呢
我們的總和

連連被拋棄好慘~
睇住榜主由愛連力變左無連力~~
不如大家一齊轉會變愛框力啦 ...
表妹保莉 發表於 2017-12-31 14:18

愛框力 不了
希望佢flop到無錢交租之後可以柳暗花明
支持迦迦 支持男神
stopzi 發表於 2017-12-31 16:24

多謝 st0pzi
淨係前奏已經感受到今年 EDCBA 應該會好高質
今次係抵讚嘅
chanchan0909 發表於 2018-1-6 11:34
好認真 必睇
kwanie 發表於 2018-1-6 11:38

重點係一個頒獎tag都未打
期待男神頒獎比細眼男歌手既一刻
-Prince- 發表於 2018-1-6 12:19

希望男神你係講緊姓李嗰個 instead of 姓林嘅外表實力派男歌手
終於開始髮力
Serrini入到 不如直接頒金比佢啦  
Flop到地裂既美浩今年有隻兩週冠 唔知有 ...
Wonders 發表於 2018-1-6 12:28

Serrini啲對手好勁 榮浩都可以收皮了

ED’s Choice Billboard Award 2017 / 前奏

03 We R Mr. / Mr.

Mr.離開環球唱片的新曲加精選雙專輯,2017年4月發行。
高峰過後總會有下坡,在經歷過種種負面新聞及批評,及後期國語專輯的失敗,Mr.的發展一直停滯不前。
蟄伏兩年,部分歌曲富有初出道時期的感覺,歌曲題材隱約訴說了樂隊與公司的臨別,始終如一的音樂態度及對未來的憧憬。
未知道樂隊以後還再不再見,但這21首歌在這個階段可算是一個圓滿的總結。

Tracklist
(Vol.1)
01 / 不屈
02 / 口罩
03 / 從前說
04 / 我要走更遠
05 / 天知道
06 / 時間遊戲
07 / 長路
08 / 只好再見
09 / 中伏
10 / 安歌
11 / 相見好
(Vol.2)
01 / 今天怎麼了
02 / 搏一鋪
03 / 新平衡
04 / 還原成長
05 / 人間遊戲
06 / 遠走高飛
07 / 致未來的我
08 / 本能
09 / No Fear
10 / 對錯論

04 自白 / 鐵樹蘭

鐵樹蘭成軍11年來的第二張專輯,於2017年2月推出。
自問很少接觸金屬搖滾,於年初派上的《凡人對抗命運》一聽便愛上。
重型音樂不局限於焚機式咆哮,更需要爆發前的平靜作為暗湧,這方面更著重於主音Sunny的情感釋放。
專輯結集過往數年的作品,題材廣泛如社會控訴、自省以至情慾等都有涉及,是聽金屬搖滾入門的良品。

Tracklist
01 / 陰天裡劃彩虹
02 / 凡人對抗命運
03 / 告別完再聚
04 / 自白
05 / 遊戲.遊戲
06 / 尋覓四周
07 / 煙花散
08 / 一片天
09 / 忘不了

支持自白

支持高質ed

暫時 4 張都係唔錯

支持高質ed
powerful 發表於 2018-1-8 01:02

多謝力量哥哥支持
我呢啲係無料扮四條架咋
暫時 4 張都係唔錯
chanchan0909 發表於 2018-1-8 20:43

希望淨返嘅3張唔會失望

最佳作曲 / 最後七強

01 3AM / 江海迦 [主唱 / 江海迦]

02 一步成詩 / 方大同 [主唱 / 王詩安]

03 山河故人 / RubberBand [主唱 / RubberBand]

04 心靈作家 / 林家謙 [主唱 / 鄧小巧]

05 剎那的烏托邦 / 馮穎琪 [主唱 / 岑寧兒]

06 飛 / 林家謙 [主唱 / 林宥嘉]

07 淒美地 / 郭頂 [主唱 / 郭頂]

//

最佳填詞 / 最後七強

01 一步成詩 / 周耀輝 [主唱 / 王詩安]

02 千色 / 林夕 [主唱 / 劉美君]

03 山河故人 / 6號(RubberBand) / Tim Lui [主唱 / RubberBand]

04 之所以是你我 / 林夕 [主唱 / 盧凱彤]

05 再不再見 / 鍾晴 [主唱 / C AllStar]

06 剎那的烏托邦 / 周耀輝 [主唱 / 岑寧兒]

07 突然一生人 / 林夕 [主唱 / 王菀之]

連王子都抄你個list 好似係

支持 Ed!
估唔到 QUARTER 入到唱片七強
希望 Live In The Moment 都會入到啦

支持 sophy 掃獎!

某迦就...
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

山河故人感覺好多榜主都會比入圍但最後得獎既唔係佢

連王子都抄你個list 好似係
nicholashin 發表於 2018-1-9 00:10

明明係我抄王子
支持 Ed!
估唔到 QUARTER 入到唱片七強
希望 Live In The Moment 都會入到啦
...
616.1314 發表於 2018-1-9 00:10

支持Sophy!!!
呢隻咩碟嚟。。係咪泰文碟
山河故人感覺好多榜主都會比入圍但最後得獎既唔係佢
CunninG 發表於 2018-1-9 00:14

尋人啟事@金曲獎N.0
可能我俾呢~
但講真呢首係全年最top嗰幾首 入到又唔出奇

明明係我抄王子

支持Sophy!!!
呢隻咩碟嚟。。係咪泰文碟

尋人啟事@金曲獎N.0
可能我俾呢 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-9 11:18

英雄所見略同姐

最後三張專輯。。。

05 剎那的烏托邦 / VA

同名舞台劇的原聲大碟,7月於市面正式推出。
專輯內的歌曲以老中青到幼年包裝,窺探這個現實社會的各種積患,尋求那夢寐的烏托邦。
每首歌的編曲亦切合到各人生階段,有強勁的電子節拍代表勞動,亦有冰冷的琴弦象徵步向死亡。
雖然沒有看過舞台劇,但聽著整張專輯可以聯繫到今天這個崩壞的社會,實在令人感慨。

Tracklist
01 / 馬上
02 / 銀髮白
03 / 何地有方
04 / KEEP
05 / 住
06 / 模
07 / 無敵哪吒
08 / 剎那的烏托邦

06 跳舞的梵谷 / 孫燕姿

這是孫燕姿的第13張專輯,於11月初推出。
像梵谷一樣,孫燕姿這次選擇理智與瘋狂並行,由起首就披著風衣展開這場浪漫且色彩豐富的旅程,直到最後首尾呼應。
專輯的概念完整,比上一張 克卜勒 的結構更好。而歌后的演繹亦於細微位置加入一點變化,聲線、唱腔、咬字、情感表達更為細膩。

Tracklist
01 / 風衣
02 / 我很愉快
03 / 跳舞的梵谷
04 / 天越亮, 夜越黑
05 / 天天年年
06 / 漂浮群島
07 / 超人類
08 / 充氧期
09 / 平日快樂
10 / 極美

07 詩 / 王詩安

王詩安加入方大同賦音樂旗下,於11月底推出的數碼專輯。
方大同繼續發揮西遊記的中西合璧,將古典味融入現代感的R&B音樂。
除了旋律走中國風外,歌詞亦融合了古代詩詞歌賦,更加入戲曲元素,編曲之出色令這份東方美與西洋藍調配搭得宜。
王詩安走到適合自己的R&B路線,演繹時運用的輕吟、氣聲及真假音轉換,比上一張EP更上一層。

Tracklist
01 / 一步成詩
02 / 徠卡味
03 / 主角
04 / 幾十年不會變
05 / 你的女孩
06 / 明天
07 / 望江亭
08 / 換裝
09 / For Real
10 / Random Day
11 / Starry
12 / 心宇宙

最後三張專輯。。。

05 剎那的烏托 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-10 23:17
究竟邊度有得聽第一隻碟。。。

7隻碟都揀得好好, 支持男神
我們的總和

究竟邊度有得聽第一隻碟。。。
nicholashin 發表於 2018-1-10 23:24

出外靠朋友
搵啲有買嘅借嚟聽
7隻碟都揀得好好, 支持男神
Wonders 發表於 2018-1-10 23:51

要揀金銀銅係有難度嘅!

最佳MV / 最後七強

01 Be Water, My Friend / Kenz Po [主唱 / 鍾舒漫]

02 一步成詩 / Lin Chan [主唱 / 王詩安]

03 心靈作家 / Sheng Wong / Daniel Teo [主唱 / 鄧小巧]

04 突然一生人 / 王菀之 [主唱 / 王菀之]

05 跳舞的梵谷 / 孫燕姿 / Hi-Organic [主唱 / 孫燕姿]

06 說再見了吧 / 張傑邦 [主唱 / Supper Moment]

07 離遊記 / Eric So [主唱 / 王菀之]

強烈抗議無我2017年睇得最多嘅MV
唯有喺到播畀大家睇

Support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

強烈抗議無我2017年睇得最多嘅MV
唯有喺到播畀大家睇
nicholashin 發表於 2018-1-14 00:43

第8名

最佳編曲 / 最後七強

01 3AM Remix(NU Disco Version) / Olivia Dawn [主唱 / 江海迦]

02 Nights Without You / Ted Lo [主唱 / 江海迦]

03 內外 - 盧凱彤 [主唱 / 徐智勇]

04 有淚多好 - Edward Chan / Jason Kui / Chan Siu Kei / 李一丁 [主唱 / 林奕匡]

05 明天 / 王詩安 / Derrick Sepnio / 方大同 [主唱 / 王詩安]

06 冥想練習 / Chochukmo [主唱 / 許志安]

07 靈感床 / Supper Moment / Adrian Chan / 王雙駿 [主唱 / Supper Moment]

最佳編曲 / 最後七強

01 3AM Remix(NU Disco Version) / Oliv ...
ed8671ed 發表於 2018-1-17 21:35
仲以為會有凡人對抗命運添
不過呢個名單都幾好 支持 5 6 7

仲以為會有凡人對抗命運添
不過呢個名單都幾好  支持 5 6 7
chanchan0909 發表於 2018-1-17 22:03

如果公佈十強就會有

諗咗好耐公布幾多強好,最後揀咗八強呢個cut-off位,個名單應該算係比較靚

年度男歌手 / 最後八強
李榮浩 / 周國賢 / 林奕匡 / 林宥嘉 /
徐智勇 / 麥浚龍 / 楊智遠 / 盧廣仲

年度女歌手 / 最後八強
Serrini / 方皓玟 / 王詩安 / 王嘉儀 /
江海迦 / 衛蘭 / 鄧小巧 / 盧凱彤

年度組合/樂隊 / 最後八強
at17 / Blaster / C AllStar / Mr. /
Robynn & Kendy / RubberBand / Supper Moment / 鐵樹蘭

諗咗好耐公布幾多強好,最後揀咗八強呢個cut-off位,個名單應 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-20 10:03
希望男歌手三甲係兩林一楊

諗咗好耐公布幾多強好,最後揀咗八強呢個cut-off位,個名單應 ...
ed8671ed 發表於 20/1/2018 10:03
Blaster

幫小匡集下h先
我們的總和

ed8671ed 發表於 2018-1-20 10:03
我計返個分 , 我男歌手三甲係 小肥 , 林宥嘉 同埋 郭頂

希望男歌手三甲係兩林一楊
nicholashin 發表於 2018-1-20 10:12

楊點都唔會係啦嘛。。。
Blaster
kwanie 發表於 2018-1-20 10:42

年頭自plug過權力遊戲!!!
幫小匡集下h先
Wonders 發表於 2018-1-20 10:47

一陣唔會俾佢入到場
我計返個分 , 我男歌手三甲係 小肥 , 林宥嘉 同埋 郭頂
chanchan0909 發表於 2018-1-20 10:54

結果有點pun 郭頂都有。。
女人呢

====================
希望開始之前打得曬啲tag

支持 Ed!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會