返回列表 發帖
我覺得未來見應該值 5 週冠

CBM 第 454 期 2018 第 36 周

本周冠軍歌 Gin Lee - 天地一沙鷗 [收錄專輯 - Bold & Beautiful]
作曲 V ...
chanchan0909 發表於 2018-9-25 14:39

代表李幸倪多謝你

支持per se
支持蔡健雅
反對李杏兒

個分疑似有參考我
bagfgfcde 發表於 2018-9-25 14:42
邊有 ! 無囉 !
專輯短評短咗好多
ed8671ed 發表於 2018-9-25 16:16
無心機寫 將心機放左去睇排球
不過都起碼叫交左功課先
原本接住呢篇都無咩心機字 , 不過寫下寫下都有 600 字
我覺得未來見應該值 5 週冠
賴爽 發表於 2018-9-30 07:57
我覺得值 10 周 !!!
代表李幸倪多謝你
RVHOCPC 發表於 2018-10-17 20:13
咁我多謝你代李幸倪多謝我囉

CBM 第 455 期 2018 第 37 周

本周冠軍歌 逆流 - 毋忘我 [收錄專輯 - 亂世 ‧ 說]
作曲 逆流
填詞 逆流
編曲 逆流 / Adrian Chan
監製 Adrian Chan

越行越遠就越容易迷失方向
雖然我地唔可以預料到未來會係一個點樣嘅自己
不過可以時刻保拎清醒嘅頭腦 , 緊記活出真我

P. S. 呢個雖然唔係 MV , 但 Lyrics Video 都做得好有心思 , 值得一看

01 毋忘我 [1 周冠]          逆流
02 頌海               方大同 Feat. 王詩安
03 未來見              RubberBand
04 愛情是一種法國甜品        林二汶
05 Let Us Go Then You And I [1 周冠]   Serrini
06 天地一沙鷗 [1 周冠]        Gin Lee
07 Creo En Mi (Jackson Boytoy remix)   鄭秀文 Feat. 王嘉爾
08 仙樂處處飄            小塵埃
09 明明想抱緊            李晧軒
10 一個女人和浴室          謝安琪
11 年少有為 [1 周冠]         李榮浩
12 天塌下來也能睡          譚詠麟
13 Night Ride             Merry Lamb Lamb
14 一                薛德勇
15 愛過你有多久就有多痛       蕭秉治
16 現金社會             ian bird Feat. Nahh Kim
17 今天點解要落雨          貳號碼頭
18 停半分鐘聽一闋歌         許廷鏗
19 可一可再             陳奕迅
20 關於寂寞             鄭欣宜

新上榜歌曲
18 停半分鐘聽一闋歌 / 許廷鏗
19 可一可再 / 陳奕迅
20 關於寂寞 / 鄭欣宜

專輯短評

26 Bold and Beautiful - Gin Lee [分數: 62]

Gin Lee 加入環球唱片嘅第三張原創專輯《Bold and Beautiful》
是次專輯分享佢勇敢同美麗嘅一面
歌曲嘗試有不同嘅演繹方式 , 如首兩段清唱嘅「信」
一人分析兩角再配上和音嘅「自我感覺還好」, 又或者溫柔細膩嘅「人間鬍子」等等
足見 Gin Lee 嘅演唱實力

專輯個人相對地較喜愛後三首嘅歌曲「人間鬍子」「天地一沙鷗」以及「抱夢而活」
「天地一沙鷗」於中段加入電結他部分 , 再配以林夕嘅歌詞
將歌曲變得更有層次 , 喺後段激昂點亦都提到最高
「人間鬍子」同「抱夢而活」就把激昂收起 , 散發出溫柔細膩
好像在你身邊細聲哼唱 , 同時作為專輯嘅結尾去以過來人嘅身份去鼓勵大家勇往直前
三首歌曲都流露出最自然而誠懇嘅一面 , 同時都係正能量嘅作品 , 所以較喜歡

同樣地專輯前三首都係慢板作品 , 但歌曲嘅旋律部分都比較一般
其中「信」嘅主副歌嘅轉場唔係好流暢 , 聽了咁多次都覺得好奇怪
而且三首歌曲都比較刻意地去制造機會給予歌手發揮 , 因而有點炫技嘅感覺
所以對呢三首就無太大嘅好感

整體來說 , 呢隻專輯發揮不俗 , 水準平均
喺清一色慢板歌曲之下都嘗試到唔同嘅演繹方式
惟感覺 Gin Lee 加入環球唱片之後嘅三張專輯嘅主題都比較近似
都偏向以個人嘅心路歷程及態度為主
盼望下一張專輯能夠見到 Gin Lee 可以分享到更多以個人以外嘅東西

呢個雖然唔係 MV , 但 Lyrics Video 都做得好有心思 , 值得一看

Where

呢個雖然唔係 MV , 但 Lyrics Video 都做得好有心思 , 值得一看

Where
bagfgfcde 發表於 2018-10-17 20:36
自己上去搵啦 , 唔得閒招呼你

本周冠軍歌 逆流 - 毋忘我 [收錄專輯 - 亂世 ‧ 說]
作曲 逆流
填詞 逆 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-17 20:26

希望你可以聽埋天地一沙鷗嘅搖滾版 成首都係電結他

四大發明係邊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

希望你可以聽埋天地一沙鷗嘅搖滾版 成首都係電結他
RVHOCPC 發表於 2018-10-17 20:43
喔 , 嗰條無人睇嘅 youtube 片 , 而家 unlike 多過 like 嗰條呀嘛
聽左啦 , 評語: 震撼世界嘅絕世好歌 !
四大發明係邊
帥小寶` 發表於 2018-10-18 14:15
W38 會出現

2018 金草莓 第 2 季 歌曲

三級歌曲 [超難聽 , 收聽人士需要有心理準備]

許芯悅 - 給您的直播 [APR]
韓梓亮 - Party With TL [APR]
陳偉霆 - 一筆江湖 [APR]
林子祥 - 有了你 [APR]
尚羚 - 至少還有你 [MAY]
群星 - 我們的夢 [MAY]
美琪 - 我的新旅程 [MAY]
鍾欣潼 - 幸福出發 [MAY]
林德信 - 愛的理由 [MAY]
韓梓亮 - SHE MY BAE BAE [JUN]

二級歌曲 [勁難聽 , 兒童不宜]
Hong Kong Band - Rock n Roll 膽生毛 [MAY]
黃宗澤 / 吳卓羲 - 雖然 ⋯ 這個世界 [MAY]
潘欣妮 - 沒來沒往 [MAY]

一級歌曲 [難聽]
BOP 天堂鳥 - 把你捧在手心裡 [APR]
陳穎 - 幸福夢 [APR]
馬嘉均 - 捉緊你 [APR]
鄧思朗 - 苦情俠 [APR]
劉浩龍 - 冇得解 [APR]
Bingo - 疑心病 [APR]
譚杏藍 - 傻大姐 [APR]
周杰倫 - 不愛我就拉倒 [MAY]
SAGAS - 88 [MAY]
曾樂彤 - 單身旅行日誌 [JUN]

2018 金草莓 第 2 季 專輯
我做你 你做我 Stand By You - VA [APR]
The Makings Of - 葉巧琳 [MAY]
星夜的呼喚 - 譚詠麟 [MAY]

阿嬌
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

點解侘寂(純人聲版) 唔係三級?

韓 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-18 19:59

mischa 都金草莓

作曲 逆流
填詞 逆 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-17 20:26

逆流好勁!!!

韓 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-18 19:59

做乜咁憎自己 咁都入圍三級歌曲。。

阿嬌
John 發表於 2018-10-18 20:09
已經無印象 , 再聽左一次
嗰句咩 ''愛情麼麼噠'' 真係好唔掂
點解侘寂(純人聲版) 唔係三級?
bagfgfcde 發表於 2018-10-18 20:24
唔係第二季嘅歌曲
mischa 都金草莓
RVHOCPC 發表於 2018-10-18 20:58
因為我 CM Metacritic 比得低分
逆流好勁!!!

做乜咁憎自己 咁都入圍三級歌曲。。
ed8671ed 發表於 2018-10-18 23:13
希望逆流今年有獎啦 感覺今年佢有好多對手
關我咩事 我無入圍過囉 !

CBM 第 456 期 2018 第 38 周

本周冠軍歌 方大同 Feat. 王詩安 - 頌海 [收錄專輯 - /]
作曲 方大同 / 王詩安 / Derrick Sepnio
填詞 方大同 / 王詩安
編曲 Derrick Sepnio@JTW
監製 Khalil Fong@JTW / Derrick Sepnio@JTW

無諗到一首歌頌海洋嘅歌曲都可以令人如此著迷
電吉他嘅開場 , 輕快嘅旋律
再加上 大同 同 Diana 對於大海嘅讚美
彷彿就好似感受到大海喺旁邊一樣
好舒服嘅感覺
單曲發布嘅時間亦都剛剛好
喺呢個正值炎熱嘅天氣為聽眾送上溫暖

01 頌海 [1 周冠]           方大同 Feat. 王詩安
02 未來見              RubberBand
03 毋忘我 [1 周冠]          逆流
04 愛情是一種法國甜品        林二汶
05 呆               石詠莉
06 Creo En Mi (Jackson Boytoy remix)   鄭秀文 Feat. 王嘉爾
07 Let Us Go Then You And I [1 周冠]   Serrini
08 一個女人和浴室          謝安琪
09 在家鄉              李劍青
10 四大發明             鄧小巧
11 明明想抱緊            李晧軒
12 天塌下來也能睡          譚詠麟
13 等多一天             謝芊彤 / 謝芊蕾
14 關於寂寞             鄭欣宜
15 天地一沙鷗 [1 周冠]        Gin Lee
16 Night Ride             Merry Lamb Lamb
17 十七               S.H.E
18 年少有為 [1 周冠]         李榮浩
19 Show Time            MFM
20 裸泳               鍾舒祺

新上榜歌曲
05 呆 / 石詠莉
09 在家鄉 / 李劍青
10 四大發明 / 鄧小巧
13 等多一天 / 謝芊彤 / 謝芊蕾
17 十七 / S.H.E
19 Show Time / MFM
20 裸泳 / 鍾舒祺

專輯短評

27 AMOR FATI - 迪子 [分數: 71]

搜尋 AMOR FATI , 就會得出源自拉丁語
係指一種人生態度 :「不管是痛苦和損失還是快樂與收穫,人生中發生的一切事情都是好的
懷有命運之愛的人無條件地接受人生中的一切事件和處境。」
或許時隔七年推出嘅專輯對於歌手黎緊係一個等待
但對於迪子來說 , 更多嘅係一種成長與收獲

專輯分享左好多迪子現時對於人性嘅睇法
其中「舌尖有毒」瘋刺人們說話不加思索
「拜猶大的人」則瘋刺人們有金錢就運用權力與地位去踐踏他人
「安卓珍尼」亦都嘗試為跨性別人士發聲
「美哉」更將自己意外嘅經歷分享比大家
藉此透過歌曲表達對於外在美與內在美嘅睇法

呢幾年透過迪子嘅歌曲亦都感受到佢嘅大膽
如「人間鬼獄」就以恐怖作包裝
來表達每一個人憂怨嘅時候所散發嘅負能量
就好比被鬼魂一樣纏繞著
「一蓮托生」喺 MV 嘅情節更成為熱話
透過綑綁 , 滴蠟等情節來表達出伴侶雙方都需要存在信任
如未能存在信任 , 就會產生出一個又一個心結

而「回憶氣味」就係專輯中最先完成嘅作品
亦都係比較係早前迪子走嘅文青路線
但就成為左專輯中最有正能量嘅一首歌
因為社會嘅急速變化 , 因而連帶人性都產生左唔同嘅轉變
呢首歌好似就帶左我地返左以前咁
發現原來自己已經一早就擁有住《AMOR FATI》
只係一直被負能量包圍住 , 正能量就無形地消失左
或許都係一個好好嘅機會作為反思 , 用少少嘅時間放鬆一下
嘗試感受一下呢個世界 , 其實身邊仲存在住好多快樂嘅事情

本周冠軍歌 方大同 Feat. 王詩安 - 頌海 [收錄專輯 - /]
作曲 方大同 /  ...
chanchan0909 發表於 2018-10-21 20:22

支持12位

支持19!!!

好慢
仲係 wk 38

支持12位
放空 發表於 2018-10-21 20:34
支持 Alan Tam !!!
唔知大家有無參加 Alan Tam 嘅 《廣東歌50週年企劃》, 幫 Alan Tam 寫歌呢
支持19!!!
RVHOCPC 發表於 2018-10-21 20:40
恭喜祖絲 !!! MFM 名義呢首應該係第一首上榜
好慢
仲係 wk 38
bagfgfcde 發表於 2018-10-21 21:05
努力中 我知道已經無咩驚喜
追完個比賽希望可以盡快趕返進度
希望大家組成啦啦小隊為我打氣 !!!

作曲 方大同 /  ...
chanchan0909 發表於 2018-10-21 20:22
第九位勁好聽!

Gin Lee! Gin Lee!
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

John 發表於 2018-10-24 11:00
第九位勁好聽!
nicholashin 發表於 2018-10-21 22:08
完全唔記得呢首歌有派過
好在派台 post !

CBM 第 457 期 2018 第 39 周

本周冠軍歌 RubberBand - 未來見 [收錄專輯 - Hours]
作曲 RubberBand
填詞 Tim Lui
編曲 RubberBand
監製 正@RubberBand

人大了 , 見識多了
就會不經不覺特別珍惜身邊嘅一事一物
就如難得到來嘅一次團聚
轉眼幾個小時嘅時間
不經不覺到左散別嘅時候
大家都會好自然地流露出說不出來嘅不捨
然後又唔知何時再見 …

RubberBand 嘅歌曲總係多麼嘅寫實
再加上 6 號充滿真摰嘅演繹
為歌曲添上一份盼望
盼望未來再見

01 未來見 [1 周冠]          RubberBand
02 愛情是一種法國甜品        林二汶
03 呆               石詠莉
04 在家鄉              李劍青
05 盡力呼吸             岑寧兒
06 一個女人和浴室          謝安琪
07 裸泳               鍾舒祺
08 頌海 [1 周冠]           方大同 Feat. 王詩安
09 等多一天             謝芊彤 / 謝芊蕾
10 逝水如斯             per se
11 四大發明             鄧小巧
12 毋忘我 [1 周冠]          逆流
13 關於寂寞             鄭欣宜
14 Let Us Go Then You And I [1 周冠]   Serrini
15 十七               S.H.E
16 Creo En Mi (Jackson Boytoy remix)   鄭秀文 Feat. 王嘉爾
17 教我這麼愛下去          許志安
18 錢七               周國賢
19 侘寂               Gin Lee
20 張家明和婉君           李榮浩

新上榜歌曲
05 盡力呼吸 / 岑寧兒
10 逝水如斯 / per se
17 教我這麼愛下去 / 許志安
18 錢七 / 周國賢
19 侘寂 / Gin Lee
20 張家明和婉君 / 李榮浩

專輯短評

28 Primary - 顏卓靈 [分數: 45]

Cherry 首張專輯製作水平不俗
五首歌曲嘅連接出場除左表達出唔同嘅主題之外
亦都展示左佢唔同嘅性格特質
「閃光」作為開場歌 , 迷幻曲風展現出青春好動嘅能量
之後木結他作主調嘅「Bady Stop」與「惡女」展現出自己內心嘅正經同嚴肅
「沒有人是孤島」與「逆成長」就以一個願景同尋回初心 , 帶出成熟嘅一面
這些歌曲所展現嘅性格特質都同歌者嘅年紀相配合
若果給予老一輩嘅歌手演繹 , 或許就難以表達出青春而成熟嘅一面
因此歌曲為歌者選擇出合適嘅衣服 , 需要對製作班底應記一功
惟始終對 Cherry 嘅演繹不是太滿意 , 唱功過於稚嫩
當中作為以演繹為主打嘅「沒」,「惡」以及 「閃光 remix 版」
已經突顯出咬字不太清楚
幾首歌曲都相繼出現「我」字 , 但全部聽落好奇怪 , 欠缺自然 , 略嫌造作
若有機會再發布專輯的話 , 演繹部分確實需要磨練

辛苦倪老是常出現

未來見真係好好聽 同侘寂一樣

辛苦倪老是常出現
bagfgfcde 發表於 2018-10-24 23:06
粒粒皆辛苦
辛苦倪明白呢個道理 , 所以佢會日日睇住 CBM 個榜 , 每逢一落榜就 plug 歌
未來見真係好好聽 同侘寂一樣
帥小寶` 發表於 2018-10-24 23:16
咁四大發明同侘寂相比 , 邊首好聽 D

CBM 第 458 期 2018 第 40 周

本周冠軍歌 林二汶 - 愛情是一種法國甜品 [收錄專輯 - /]
作曲 林家謙
填詞 黃偉文
編曲 周錫漢 / 黃兆銘
監製 于逸堯@人山人海 / 周錫漢 / 林二汶

愛情確實難以讀懂
時而快樂 , 時而失落 ...
時而簡單 , 時而複雜 ...
時而甜蜜 , 時而苦澀 ...

01 愛情是一種法國甜品 [1 周冠]    林二汶
02 未來見 [1 周冠]          RubberBand
03 盡力呼吸             岑寧兒
04 呆               石詠莉
05 裸泳               鍾舒祺
06 逝水如斯             per se
07 等多一天             謝芊彤 / 謝芊蕾
08 在家鄉              李劍青
09 四大發明             鄧小巧
10 侘寂               Gin Lee
11 關於寂寞             鄭欣宜
12 教我這麼愛下去          許志安
13 一個女人和浴室          謝安琪
14 張家明和婉君           李榮浩
15 Captain Nancy            家燕
16 毋忘我 [1 周冠]          逆流
17 頌海 [1 周冠]           方大同 Feat. 王詩安
18 錢七               周國賢
19 Let Us Go Then You And I [1 周冠]   Serrini
20 星空之鏡             Cassette

新上榜歌曲
15 Captain Nancy / 薛家燕
20 星空之鏡 / Cassette

專輯短評

29 星光 - 鄭俊弘 [分數: 6]

Fred 嘅新專輯 , 單睇封面 , 又係紅色作為背景
又係同款衣著 , 與第二張專輯類似
第一時間見到呢個封面
最多都只係以為係上一隻碟拍剩嘅相
作為第二張專輯嘅第二版推出
完全唔會估到係新專輯推出

包裝與上張專輯有異曲同工之處
那麼歌曲製作上呢 ?
一如以往 , 歌曲旋律差不多 , 而且仲要比以往更為保守
上張專輯可以聽到「驚」「炮火」較為 pop rock 嘅作品
亦都有如「愛同行」較為輕鬆一點嘅都可以喺上張專輯搵到
都算係較為有新鮮感嘅歌曲
但今次呢張專輯幾乎清一色慢歌
除了聽後即忘外 , 每一首嘅演繹方法都非常相似
專輯嘅歌曲亦未能環環相扣
主題更係一如以往 , 用其中一首歌作為專輯名稱便草草了事
所以呢隻碟如果都仲可以吸引到佢嘅 fans 購買
我覺得 Fred 真係需要好好珍惜

30 貳號碼頭 - 貳號碼頭 [分數: 50]

貳號碼頭嘅呢張 EP 裡面
大部分嘅歌曲喺推出之前都經已派台
卻喺過去一年間
佢地推出嘅歌曲一直未對呢隊樂隊有深刻嘅認識同印象
主要因為音樂風格比較模糊
歌曲製作水準較為參差
單曲之間又未聽到有太大聯系
所以佢地嘅歌比較難以吸引

專輯推出之後發現歌曲
主要圍繞住我地身邊或者喺社會上面嘅人同事
種種嘅變化令到我地好似困在一個空間裡面
想解決又無能為力 , 想逃避又好似為自己製造痛苦
「今天點解要落雨」以一首輕鬆嘅曲調作為間場
不過所講都係一種同心中預計嘅不同
就好似連上天都要向你玩笑
一首輕鬆小品 , 實情係帶出左一首瘋刺而無助嘅感覺

呢隻專輯再細聽一次之下
說實話單曲仍未吸引到我
但整體所帶出來嘅效果都係感受到比較偏向負能量
所以都挽回了一些分數
但畢竟現在受制於聽眾認識歌手嘅模式改變
單曲所建立嘅風格會影響到聽眾嘅印象
繼而才會花時間細聽專輯
因此希望他們能夠於單曲多花心思提高製作水準之餘
亦可確立音樂風格嘅定位

多謝支持貳號碼頭
我係成員之一Ed

多謝支持貳號碼頭
我係成員之一Ed
ed8671ed 發表於 2018-10-29 21:43
人地有真名囉 , 你仲扮
廖舒衡 , 八方集團董事總經理 https://platformgroup.info/management
你連佢一成都唔係囉

你對愛情真係好有體會呀!!!

stopzi 發表於 2018-10-30 14:30

有無人可以整個陳陳同其他 CM 會員嘅人物關係圖
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

stopzi 發表於 2018-10-30 14:30
你更多啦 , 我期待你嘅分享
有無人可以整個陳陳同其他 CM 會員嘅人物關係圖
616.1314 發表於 2018-11-1 21:04
唔需要啦 , 我獨立個體黎 , 喜歡單身

CBM 第 459 期 2018 第 41 周

本周冠軍歌 石詠莉 - 阿呆 [收錄專輯 - Moving Forward]
作曲 盧凱彤
填詞 鄧健泓
編曲 Fergus Chow / Derrick Sepnio
監製 Fergus Chow / Derrick Sepnio

我覺得喺努力做事嘅時候
都需要少少時間幫助腦袋放空一下
可以幫助我地保持情緒嘅平衡
避免因為做事而變得過度焦慮同急躁
亦都可以比腦袋暫時休息一下
停止過度接收資訊
所以提醒一下大家努力做事嘅同時
都記得適當地放鬆一下

聽著「阿呆」就有一種放鬆嘅感覺
多得 Ellen 嘅旋律 , 為歌曲帶來舒暢嘅感覺
而且亦都係 Ellen 非常熟悉嘅曲式格調 , 確實令人想念
Patrick 嘅詞亦都以上班族嘅心聲
一直以 Hi-Fi 形式製作歌曲嘅 Sukie
今次以輕快曲式示人
而且 Sukie 於演繹上都有唔錯嘅發揮
確實驚喜十足
喺過往 Sukie 嘅派台歌之中
呢首應該會係令聽眾最為深刻嘅一首

01  [1 周冠]           石詠莉
02 未來見 [1 周冠]          RubberBand
03 裸泳               鍾舒祺
04 盡力呼吸             岑寧兒
05 逝水如斯             per se
06 等多一天             謝芊彤 / 謝芊蕾
07 愛情是一種法國甜品 [1 周冠]    林二汶
08 侘寂               Gin Lee
09 四大發明             鄧小巧
10 關於寂寞             鄭欣宜
11 教我這麼愛下去          許志安
12 出走               林一峰
13 Captain Nancy            家燕
14 在家鄉              李劍青
15 班門大叔             陳慧敏 Feat. 徐隆威
16 自由               AGA
17 錢七               周國賢
18 張家明和婉君           李榮浩
19 撼動               Supper Moment
20 小冰               符家浚

新上榜歌曲
12 出走 / 林一峰
15 班門大叔 / 陳慧敏 Feat. 徐隆威
16 自由 / AGA
19 撼動 / Supper Moment
20 小冰 / 符家浚

專輯短評

31 Keep Going - 吳業坤 [分數: 52]

第三張坤哥嘅專輯 , 多了一份誠意
呢份誠意來自於音樂質量嘅展現
當然還有很大嘅進步空間 , 但暫不說歌曲嘅水準
喺呢張專輯之中至少找不到枯燥乏味嘅兵歌
而係涉獵左唔同嘅曲式同風格 , 值得加許

不過對於主題嘅立意就有少許不解
如講姊弟戀嘅「大女人主義」
以及講母子情嘅「孝順」
實在想不到呢兩首歌與《KEEP》有甚麼關聯
《GOING》嘅部分就相對能夠容易理解
講述對於自身心態以及未來展望
對於今年坤哥嘅表現還是值得給予肯定
畢竟呢張專輯所帶出黎嘅音樂感覺
比起前兩張專輯相比確實係強得多

特別推介

聽多一首 Ellen 嘅作品

林二汶 - Do You Love Me [盧凱彤作品] [2014 CBM 年度總選 - 最佳旋律] [收錄專輯 - On The Go]
https://www.youtube.com/watch?v=jYzjNt95o6k
作曲 盧凱彤@人山人海
填詞 周耀輝
編曲 荒井壯一郎@十一z / 李榮浩
監製 荒井壯一郎@十一z / 于逸堯@人山人海 / 林二汶

專輯「On The Go」於 2014 CBM 年度總選 所獲得 提名/獎項
最佳旋律 盧凱彤 - Do You Love Me 獲獎
最佳編曲 荒井壯一郎 / 李榮浩 - Do You Love Me 提名
年度女歌手 林二汶 提名

希望會寫Fail Lam隻噴碟

阿呆好聽 四大發明幾時冠得

我都覺得坤哥新碟有明顯進步

希望會寫Fail Lam隻噴碟
bagfgfcde 發表於 2018-11-2 21:25
希望個個都比 100 分啦
阿呆好聽 四大發明幾時冠得
帥小寶` 發表於 2018-11-2 22:43
但係阿呆好似無咩人理會 但我越聽越鍾意
四大發明應該係無得冠
我都覺得坤哥新碟有明顯進步
John 發表於 2018-11-2 23:46
佢今次以音樂行先
佢可能都做左 d 歌會少左人聽嘅準備 , 但佢做嘅決定同出黎嘅效果我覺得係值得拎合格分數

CBM 第 460 期 2018 第 42 周

本周冠軍歌 RubberBand - 未來見 [收錄專輯 - Hours]
作曲 RubberBand
填詞 Tim Lui
編曲 RubberBand
監製 正@RubberBand

未來還有未來
所以未來值得期待
期待未來嘅來臨
一切盡在不言中

01 未來見 [2 周冠]          RubberBand
02 盡力呼吸             岑寧兒
03  [1 周冠]           石詠莉
04 裸泳               鍾舒祺
05 侘寂               Gin Lee
06 逝水如斯             per se
07 等多一天             謝芊彤 / 謝芊蕾
08 教我這麼愛下去          許志安
09 愛情是一種法國甜品 [1 周冠]    林二汶
10 大不了一代            Nowhere Boys
11 自由               AGA
12 四大發明             鄧小巧
13 出走               林一峰
14 關於寂寞             鄭欣宜
15 睡衣派對             Super Girls
16 這世界終會記得我的名字      林文蓀
17 偉業街              胡鴻鈞
18 R U Naughty?           鍾舒漫
19 檸檬的鹼性            湯駿業
20 You Never Know          Sunset Or Rise

新上榜歌曲
10 大不了一代 / Nowhere Boys
15 睡衣派對 / Super Girls
16 這世界終會記得我的名字 / 林文蓀
17 偉業街 / 胡鴻鈞
18 R U Naughty? / 鍾舒漫
19 檸檬的鹼性 / 湯駿業
20 You Never Know / Sunset Or Rise

專輯短評

32 大香港精神 - GTB [分數: 75]

自稱 Serena 同 Ruby 嘅二人女子組合 GTB
以《大香港精神》專輯正式出道
出道前已被網民認為極似獨立音樂人 Serrini 同 楊彤
並認為 Serena 同 Ruby 係佢地嘅分身
但佢地極力否認 , 只承認佢地係好友關係
可能太老友嘅關係
GTB 嘅歌都有點 Serrini 同 楊彤 嘅影子
而專輯風格主要以電子為主
題材就以港女嘅性格角度
去描寫我地現今社會嘅文化
當中搵到最明顯嘅特徵就係
中英夾雜嘅歌詞 , 串錯字又有懶音
而且仲要自製如「Gum Tiu Bois」呢啲一睇就唔會明嘅詞彙等等
幾乎每一首都出現 , 完全地展現左現今港女嘅特點

除左一啲表面嘅港女特點之外
內在嘅特點都喺呢張專輯裡面都呈現左出黎
就如喺「稀有礦物女孩」「God 姐給女生的三點建議」之中
會認為啲人對佢好 mean
而且覺得受傷害嘅往往都係佢
會認為自己係受害者
同時又有一定嘅自信
認為自己係一名獨一無二嘅女生
只需要做好自己 , 人地都會自動黎你
到時一直深愛嘅名牌 , 香水化妝品 … 全部應有盡有
「有錢就身痕 , 有錢就移民」
喺「大香港精神」一曲就更為直接去表達出
港女拜金主義同物質主義嘅行為態度
以一首「GTB 香港拆除」表示要剷除香港統治世界作結
更突顯出港女嘅自我中心

全張以港女作為題材嘅專輯實屬難得一見
印象中講港女嘅作品亦都係好少見
而自稱港女嘅兩位
喺演繹方面亦都毫無保留地展現出真個性
盼望二人可以同 Serrini 與 楊彤 合作
港女與文青合體 , 肯定火花不斷

2018 CBM 年度總選 前奏

黎到第 42 個禮拜 , 仲有 10 周 2018 年就即將完結了
[其實今日應該已經黎到 45 周

仲有金草莓嘅 7 月 8 月 9 月 10 月 都未出 , 希望今個禮拜出到一半啦 ]
因為未出齊榜 , 總選嘅野咩都未諗過

所以只能同大家分享今年就黎完啦

同埋我會努力趕上進度 !

黎緊邊位歌手嘅新歌叫出走 , 我就會 re 冠 !!!
chanchan0909 發表於 2018-1-3 07:56
林一峰已經準備好

三甲都好好聽
四大發明成績好更佳

林一峰已經準備好
nicholashin 發表於 2018-11-4 20:26
佢太遲了 , 最後都係由返陳蕾首 Run Away 拎到呢個寶貴嘅冠軍機會
三甲都好好聽
四大發明成績好更佳
帥小寶` 發表於 2018-11-4 21:34
跟住再下一句係咪 侘寂無冠係最佳 ?

2018 金草莓 第 3 季 歌曲

陳志雲 - 尋志雲 [JUL]
譚嘉儀 - 有了你 [AUG]
韓梓亮 / 王雯 - 應該分開嗎 ? [AUG]
馬天佑 - 購物狂 ? [AUG]

二級歌曲 [勁難聽 , 兒童不宜]
王雯 - 解咒 [JUL]
LuvDat - 飛行號 [AUG]

一級歌曲 [難聽]
許廷鏗 - 體操 [JUL]
何衍隆 / 潘小環 - 第一印象 [SEP]

2018 金草莓 第 3 季 專輯
Once Again 可一.可再 - 李麗珊 [JUL]
最愛是誰 - 丁悅 [JUL]
V Touch 感動 - 黎瑞恩 [AUG]
富林太空站 - The Low Mays [AUG]
Touching - 歌莉雅 [AUG]
星光 - 鄭俊弘 [SEP]

譚嘉儀  ...
chanchan0909 發表於 2018-11-5 17:23

有了你 三級難聽 支持

譚嘉儀  ...
chanchan0909 發表於 2018-11-5 17:23

尋志雲真係非一般的難聽

有了你 三級難聽 支持
放空 發表於 2018-11-5 19:07
破壞經典
下面好幾張翻唱碟都唔多掂
尋志雲真係非一般的難聽
John 發表於 2018-11-6 00:48
又悶又難聽 , 我諗無人頂得住三分半鐘

CBM 第 461 期 2018 第 43 周

本周冠軍歌 岑寧兒 - 盡力呼吸 [收錄專輯 - /]
作曲 岑寧兒
填詞 周耀輝
編曲 詹賢哲
監製 詹賢哲 / 岑寧兒

少有地因為主題曲而吸引到我去追看劇集
《身後事務所》講述主角開設事務所幫助逝去者嘅親屬處理身後事
人已逝去 , 但其實佢地心中可能仲有好多結未解開
所以喺主角處理身後事期間都發生好多古怪事
藉此通過事情嘅還原 , 為死者解開心結
亦都協助在世嘅人得到安慰

故事分成左兩個部分 , 上半部分就以單元劇為主
透過唔同單元嘅故仔去幫忙死者
故事間都引申出好多社會問題
下半部分就以女主角嘅死訊開始圍繞住主角們之間嘅關係
自此就揭出左好多不為人知嘅事
裡面嘅故事情節就唔作多講
但從故事裡面能夠明白到
時間記憶就好似風同沙一樣留不住亦帶不走
同時會留下很多遺憾 , 甚至出現好多誤會同誤解
但一一看清之後 , 學會重新面對
學會好好活著 , 學會好好感受
盡力地享受住每一次嘅呼吸

呢套劇真係值得一睇
後段喺靈堂嘅幾集更加將氣氛推到最頂端
劇集演出經驗較少嘅 6 號演繹嘅拖羅
除住劇情嘅推進表現亦都漸見出色
其他演員都將人物中嘅性格發揮得淋漓盡致
喺以抱住聽完主題曲過去睇劇嘅心態去欣賞
呢套劇比左我好意想不到嘅驚喜
令我感受到生命真係好寶貴
可惜在世嘅人有各自嘅原因
都未能夠好好享受到佢地嘅生命
唯有寄望大家喺生命完結之前
唔會係帶住遺憾離開

01 盡力呼吸 [1 周冠]         岑寧兒
02 侘寂               Gin Lee
03 未來見 [2 周冠]          RubberBand
04 裸泳               鍾舒祺
05 逝水如斯             per se
06  [1 周冠]           石詠莉
07 大不了一代            Nowhere Boys
08 愛情是一種法國甜品 [1 周冠]    林二汶
09 自由               AGA
10 偉業街              胡鴻鈞
11 幻覺湖              林一峰
12 檸檬的鹼性            湯駿業
13 教我這麼愛下去          許志安
14 荷光               Robynn & Kendy
15 破壞王              陳奕迅
16 Tracey              陳蕾
17 等多一天             謝芊彤 / 謝芊蕾
18 生命有價             小塵埃
19 寶貝兒              吳青峰
20 唱廣東歌             黃明志 Feat. 盧巧音

新上榜歌曲
11 幻覺湖 / 林一峰
14 荷光 / Robynn & Kendy
15 破壞王 / 陳奕迅
16 Tracey / 陳蕾
18 生命有價 / 小塵埃
19 寶貝兒 / 吳青峰
20 唱廣東歌 / 黃明志 Feat. 盧巧音

專輯短評

33 ONE - 蔡一傑 [分數: 49]

蔡一傑相隔十五年再次推出專輯
聽畢一次之後 , 很大程度上會認為呢隻係一隻單曲嘅精選碟
日文歌曲亦係專輯同名之作「ONE」有著熟悉嘅 J-POP 曲式
輕快而簡單嘅旋律編曲 , 充滿住正能量嘅歌詞
令人驚喜 , 亦係全碟最喜愛的一首
「流淚的怪獸」就與「ONE」有著好大嘅情感反差
「夜半超人」挑逗味重 , 帶有好重嘅八九十年代嘅玩味風格
「廿一個誰」又回歸內心 , 曲風略帶詭異來形容心裡嘅紊亂
「男藍」把內心化成言語 , 找來好友許志安一起訴說男人心事
每一首單曲都有值得可取嘅地方 , 但放在一起就顯得不夠連貫
另外未聽專輯之前以為「點石成金」都係新歌
但原來係「ONE」嘅廣東話版 , 確實有點小失望
「點石成金」嘅歌詞與帶著希望與光明嘅日本版本顯得差距甚大
有點為做而做 , 多此一舉嘅感覺
而且全碟九首曲目 , 「ONE」嘅版本就佔了三首
奉勸喺曲目排序嘅時候 , 亦都需要考慮專輯嘅流暢度以及曲目會否過於重覆

希望辛苦倪 01>20

希望辛苦倪 01>20
bagfgfcde 發表於 2018-11-9 09:30
呢個係 W44 嘅留言

CBM 第 462 期 2018 第 44 周

本周冠軍歌 Gin Lee - 侘寂 [收錄專輯 - /]
作曲 C Y Kong
填詞 林夕
編曲 C Y Kong
監製 Alvin Leong

完美二字是否真的完美 ?
呢個真係值得深究嘅一個課題
有時做野嘅時候
其實已經覺得自己做得好好
但又覺得自己應該要再得更加好
不知不覺地 , 完美就變成左一個習慣
對自己嘅要求越黎越高
一做得唔好嘅時候就同完美形成左好強烈嘅反比
都會將自己給予一個非常低嘅分數

其實自覺需要進步係一件好事
不過就唔需要背上咁大嘅壓力
比些少空間自己 , 允許犯錯
坦誠自己不完美嘅地方
才是真係嘅完美

想再分享少少 , 除左對自己唔好咁高要求之外
我覺得對其他人都需要給予空間
最近睇完一個大型比賽
因為最後出黎嘅成績同媒體同球迷嘅寄望有落差
最後就對球員同教練團不停指責同辱罵某啲佢地認為拖後腿嘅隊員
我唔知呢個係咩心態啦
但要對人有咁苛刻嘅要求
唔但止人地會痛苦
長期腦海裡面都諗住要完美
我諗對自己都唔好受

其實人生有好多野都係需要不停地學習
就算係幾聰明嘅人都係需要嘗試先至會進步
呢次衰左 , 又有下一次重頭開始嘅機會
所以冠軍拎唔到唔緊要
下一年又有比賽 , 再下一年又比賽 , 再下一年都有比賽
今次唔得有下次 , 下次唔得再下次
有一句說話
「一個缺口的杯子
如果換一個角度看它
它仍然是圓的」
放下執著 , 拋開所謂嘅完美概念
對自己同別人都能夠以豁達嘅心去對待
咁樣任何事都可以坦然面對

01 侘寂 [1 周冠]           Gin Lee
02 盡力呼吸 [1 周冠]         岑寧兒
03 裸泳               鍾舒祺
04 未來見 [2 周冠]          RubberBand
05 偉業街              胡鴻鈞
06 幻覺湖              林一峰
07 逝水如斯             per se
08 破壞王              陳奕迅
09 Tracey              陳蕾
10 愛情是一種法國甜品 [1 周冠]    林二汶
11 檸檬的鹼性            湯駿業
12 大不了一代            Nowhere Boys
13  [1 周冠]           石詠莉
14 唱廣東歌             黃明志 Feat. 盧巧音
15 荷光               Robynn & Kendy
16 自由               AGA
17 百年樹木             張敬軒
18 寶貝兒              吳青峰
19 困獸.28             麥浚龍
20 揮揮手              JW

新上榜歌曲
17 百年樹木 / 張敬軒
19 困獸.28 / 麥浚龍
20 揮揮手 / JW