返回列表 發帖
咪又係抄我
希望4有冠
stopzi 發表於 2018-5-22 08:53

好明顯係抄我
我已經成為眾會員既參考對象

咪又係抄我
希望4有冠
stopzi 發表於 2018-5-22 08:53
好明顯係抄我
我已經成為眾會員既參考對象
bagfgfcde 發表於 2018-5-22 08:55
雖然你地個榜出先
但好明顯我個榜係原創

雖然你地個榜出先
但好明顯我個榜係原創
chanchan0909 發表於 2018-5-22 09:35

其實係我冠先
所以你哋個個都抄我

希望7有冠

支持 RA 亞完之後就有冠
我們的總和

CBM 第 439 期 2018 第 21 周

本周冠軍歌 陳蕾 Feat. Jan Curious - Run Away [收錄專輯 - /]
作曲 陳 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-22 07:20

開心

雖然你地個榜出先
但好明顯我個榜係原創
chanchan0909 發表於 2018-5-22 09:35

時光機永未及發明 哪裡覓證明

係咪掛住錄新歌唔報榜

希望心之科學可以上榜

其實係我冠先
所以你哋個個都抄我

希望7有冠
ed8671ed 發表於 2018-5-22 12:58
你咁低水平 , 有腦嘅榜主都唔會去抄你個榜啦
支持 RA 亞完之後就有冠
Wonders 發表於 2018-5-22 23:51
很好
開心
RVHOCPC 發表於 2018-5-26 20:37
呃 post
時光機永未及發明 哪裡覓證明
RVHOCPC 發表於 2018-5-26 20:38
我需要去搵證據比你肯定 ?
係咪掛住錄新歌唔報榜
RVHOCPC 發表於 2018-6-15 23:49
你好嘈呀 !
希望心之科學可以上榜
bagfgfcde 發表於 2018-6-16 00:04
睇下第 25 周上唔上到啦

CBM 第 433 期 2018 第 15 周

本周冠軍歌 莫文蔚 - 慢慢喜歡你 [收錄專輯 - SH 叫 T]
作曲 李榮浩
填詞 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-9 21:30

好貼重溫

好貼重溫
stopzi 發表於 2018-6-16 22:21
支持Fabel隻碟

好貼重溫
stopzi 發表於 2018-6-16 22:21
你再重溫我就大反擊係咁重溫你嗰 d 好貼 !!!
支持Fabel隻碟
nicholashin 發表於 2018-6-17 16:29
支持 Fabel !!!

2018 金草莓 第 2 季 歌曲

三級歌曲 [超難聽 , 收聽人士需要有心理準備]
許芯悅 - 給您的直播 [APR]
韓梓亮 - Party With TL [APR]
陳偉霆 - 一筆江湖 [APR]
林子祥 - 有了你 [APR]
尚羚 - 至少還有你 [MAY]
群星 - 我們的夢 [MAY]
美琪 - 我的新旅程 [MAY]
鍾欣潼 - 幸福出發 [MAY]
林德信 - 愛的理由 [MAY]

二級歌曲 [勁難聽 , 兒童不宜]
Hong Kong Band - Rock n Roll 膽生毛 [MAY]
黃宗澤 / 吳卓羲 - 雖然 ⋯ 這個世界 [MAY]
潘欣妮 - 沒來沒往 [MAY]

一級歌曲 [難聽]

BOP天堂鳥 - 把你捧在手心裡 [APR]
陳穎 - 幸福夢 [APR]
馬嘉均 - 捉緊你 [APR]
鄧思朗 - 苦情俠 [APR]
劉浩龍 - 冇得解 [APR]
Bingo - 疑心病 [APR]
譚杏藍 - 傻大姐 [APR]
周杰倫 - 不愛我就拉倒 [MAY]
SAGAS - 88 [MAY]

許芯悅 - 給您的直播 [APR]
韓 ...
chanchan0909 發表於 2018-6-19 20:58

都係無報榜 希望聲聲慢可以盡快派台

都係無報榜 希望聲聲慢可以盡快派台
RVHOCPC 發表於 2018-6-19 21:54
我遲下會慢慢補返 仲有 CM Metacritic 呢
讓個位比郭泇妏同美琪啦

我遲下會慢慢補返  仲有 CM Metacritic 呢
讓個位比郭泇妏同美琪啦  ...
chanchan0909 發表於 2018-6-19 22:00

好彩男歌手冇咩人同你爭

好彩男歌手冇咩人同你爭
RVHOCPC 發表於 2018-6-19 22:02
陳零九爭金草莓 ? 你傻左 ???

CBM 第 440 期 2018 第 22 周

本周冠軍歌 Revery - 唇舌 [收錄專輯 - /]
作曲 李輝@Revery
填詞 薛晉寧
編曲 Revery / Jimmy Fung@Fabel
監製 Sammy So@Kolor / Robin Law@Kolor

智者會喺自身搵出原因
以行動證明自己
弱者只會不停埋怨
用言語掩飾自己
創造機會與等待機會
態度決定你會成為智者或是弱者

01 唇舌 [1 周冠]           Revery
02 Run Away [1 周冠]          陳蕾 Feat. Jan Curious
03 翩翩               王嘉儀
04 橙海 [1 周冠]           Supper Moment
05 經得起變化            布志綸
06 理想家 [2 周冠]          盧冠廷
07 內疚               孫盛希
08 重光紀念日            林欣彤
09 極夜後              何韻詩
10 天空塌下前            per se
11 求生               關楚耀 Feat. MastaMic
12 新寫的舊歌            李宗盛
13 與你常在             eason and the duo band
14 海女               龔柯允
15 深化危機             Dear Jane
16 逆流之歌             RubberBand
17 荒原 [1 周冠]           盧凱彤
18 放工未              陳詠謙
19 Good Times             王詩安
20 半天空檔             洪嘉豪

新上榜歌曲
11 求生 / 關楚耀 Feat. MastaMic
12 新寫的舊歌 / 李宗盛
13 與你常在 / eason and the duo band
15 深化危機 / Dear Jane
16 逆流之歌 / RubberBand
19 Good Times / 王詩安
20 半天空檔 / 洪嘉豪

CBM 第 440 期 2018 第 22 周

本周冠軍歌 Revery - 唇舌 [收錄專輯 - /]
作曲 李輝@Revery
填詞 薛晉 ...
chanchan0909 發表於 2018-6-20 21:39

支持陳蕾雙周冠

支持陳蕾雙周冠
RVHOCPC 發表於 2018-6-20 21:42
13>07>04>02>01>02>04>07>??
喂你估下黎緊排喺邊個位置

CBM 第 441 期 2018 第 23 周

本周冠軍歌 王嘉儀 - 翩翩 [收錄專輯 - Quarter]
作曲 王嘉儀 / Nicholas Cheung
填詞 王樂儀
編曲 Nicholas Cheung / 王嘉儀
監製 王嘉儀

一直相信有勇氣有膽識嘅人終會有好嘅結果
勇氣係人類最重要嘅一種特質
有左勇氣 , 做任何事都會黎得順利
而勇氣嘅背後 , 源自個人對自我嘅一種能力同認可
行出左第一步就唔會感到害怕
仲會更加想更大膽地去做自己想做嘅事
正如呢首歌曲所帶出嘅訊息一樣
「翩翩自如,掀開自己的路,擁抱生活多樣的形態。」

01 翩翩 [1 周冠]           王嘉儀
02 求生               關楚耀 Feat. MastaMic
03 新寫的舊歌            李宗盛
04 Run Away [1 周冠]          陳蕾 Feat. Jan Curious
05 唇舌 [1 周冠]           Revery
06 極夜後              何韻詩
07 天空塌下前            per se
08 橙海 [1 周冠]           Supper Moment
09 與你常在             eason and the duo band
10 理想家 [2 周冠]          盧冠廷
11 逆流之歌             RubberBand
12 深化危機             Dear Jane
13 Good Times             王詩安
14 內疚               孫盛希
15 重光紀念日            林欣彤
16 半天空檔             洪嘉豪
17 Everybody Woohoo          吳青峰 Feat. 9m88
18 小問題              AGA
19 一事無成的偉大          八三夭
20 流水落花             劉卓軒 Feat. 戴祖儀

新上榜歌曲
17 Everybody Woohoo / 吳青峰 Feat. 9m88
18 小問題 / AGA
19 一事無成的偉大 / 八三夭
20 流水落花 / 劉卓軒 Feat. 戴祖儀

CBM 第 441 期 2018 第 23 周

本周冠軍歌 王嘉儀 - 翩翩 [收錄專輯 - Quarter]
作曲 王嘉儀 / Nicholas ...
chanchan0909 發表於 2018-6-21 22:48

支持陳蕾唔落榜算了費時要求咁高

支持陳蕾唔落榜算了費時要求咁高
RVHOCPC 發表於 2018-6-21 22:49
今次醒左喎
搞到我少左一次質疑你嘅機會
希望你要求一下首歌上唔上到 10 周

今次醒左喎
搞到我少左一次質疑你嘅機會
希望你要求一下首歌上唔上到 10 周  ...
chanchan0909 發表於 2018-6-21 22:51

希望可以上到20個星期 如果唔係你今晚發夢會夢見TL

兩位專員成日冠埋啲差唔多既歌。。。。

希望可以上到20個星期 如果唔係你今晚發夢會夢見TL
RVHOCPC 發表於 2018-6-21 22:53
你有問題囉
第一點係而家得 8 個星期 , 我邊到變個 20 個星期比你
第二點係你唔係話我係 TL 咩 , 點呀 , 又變左兩個人啦 ???
你個榜如果唔上夠首歌 20 個星期 , 我包保你遲早變 Royal Ho
兩位專員成日冠埋啲差唔多既歌。。。。
bagfgfcde 發表於 2018-6-21 22:55
我懷疑十首都無
但我始終堅信佢抄我 , eg 最近一個禮拜嘅冠軍歌

你有問題囉  
第一點係而家得 8 個星期 , 我邊到變個 20 個星期比你  
第二點係你唔係話我 ...
chanchan0909 發表於 2018-6-21 23:03

夢見自己咪得囉

我懷疑十首都無
但我始終堅信佢抄我 , eg 最近一個禮拜嘅冠軍歌
chanchan0909 發表於 2018-6-21 23:03

原來撞咗9首冠軍歌。。
希望你唔會繼續仰慕我個榜啦

原來撞咗9首冠軍歌。。
ed8671ed 發表於 2018-6-21 23:51

唔好放閃啦嘔心

原來撞咗9首冠軍歌。。

你地D榜單唔好放埋係同一部電腦同一個Folder la,好易搞錯架嘛....

夢見自己咪得囉
RVHOCPC 發表於 2018-6-21 23:13
no la , 我反倒發夢夢見你整容變到同 TL 一模一樣
原來撞咗9首冠軍歌。。
你可以呀 , 有證有據都仲覺得我抄你
啱嘅 , 無你可以阻止你嘅諗法 , 你就繼續活喺你充滿虛偽充滿謊言嘅世界啦
唔好放閃啦嘔心
stopzi 發表於 2018-6-22 09:32
你地D榜單唔好放埋係同一部電腦同一個Folder la,好易搞錯架嘛....
CunninG 發表於 2018-6-22 10:30
誠實嘅人 [eg 我] 往往都會被壞人誤會 經已變成習慣

CBM 第 442 期 2018 第 24 周

本周冠軍歌 關楚耀 Feat. MastaMic - 求生 [收錄專輯 - /]
作曲 葉澍暉
填詞 陳詠謙
Rap MastaMic
編曲 馮翰銘
監製 馮翰銘

六年前 Kelvin 同 MastaMic 合作「佔領」
帶出同心協力推翻社會嘅不公
今次兩人再次合作 , 帶黎「求生」
帶出對城市嘅絕望中尋找堅持嘅動力
未知製作團隊構思嘅時候有無將兩首歌嘅訊息連繫埋一齊呢 ?

今次嘅作品裡面
Kelvin 飾演一位對前路絕望嘅人
歌曲裡面佢嘅情緒比較失落
而 MastaMic 就飾演魔鬼
試圖誘導對方放棄初衷
相對黎講佢嘅演繹就比較激動
喺演繹方面兩者有好明顯嘅差別之下
可幸整首歌曲並無因為佢地嘅不同
而限制其中一方嘅發揮
相反兩個角色喺歌曲嘅作用都好大
從而引導聽眾去尋找一個屬於自己嘅求生模式
再一次嘅合作 , 仍然保持住好大嘅火花

01 求生 [1 周冠]           關楚耀 Feat. MastaMic
02 新寫的舊歌            李宗盛
03 翩翩 [1 周冠]           王嘉儀
04 與你常在             eason and the duo band
05 一事無成的偉大          八三夭
06 逆流之歌             RubberBand
07 Run Away [1 周冠]          陳蕾 Feat. Jan Curious
08 深化危機             Dear Jane
09 極夜後              何韻詩
10 唇舌 [1 周冠]           Revery
11 成全 (Live Version)         林宥嘉
12 理想家 [2 周冠]          盧冠廷
13 天空塌下前            per se
14 橙海 [1 周冠]           Supper Moment
15 Good Times             王詩安
16 神奇女俠             J.Arie
17 你會在哪呢 ?           蕭敬騰
18 四分鐘              SENZA A Cappella
19 Everybody Woohoo          吳青峰 Feat. 9m88
20 不畏誰              許書豪

新上榜歌曲
11 成全 (Live Version) / 林宥嘉
16 神奇女俠 / J.Arie
17 你會在哪呢 ? / 蕭敬騰
18 四分鐘 / SENZA A Cappella
20 不畏誰 / 許書豪

支持許輸豪

支持許輸豪
bagfgfcde 發表於 2018-6-24 22:27
蕭 : 你幾年歲 ?
許 : 31 歲
蕭 : 哥哥

蕭 : 幾月幾月 ?
許 : 3 月
蕭 : 哥哥

蕭 : 我也 31 , 我 1987 年
許 : 1987
蕭 : 我也 3 月
許 : 12 號
蕭 : [超興奮] 我 30 ! 哥哥!

chanchan0909 發表於 2018-6-19 20:58

好多三級歌

佔領好好聽 睇到個歌名個腦即刻「摧毀」
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

好多三級歌
林仔 發表於 2018-6-25 16:28
加埋一級二級歌曲總共 21 首
兩個月加埋 61 日 , 平均 3 日就有一首佳作 , 樂壇有救了 !!!
佔領好好聽 睇到個歌名個腦即刻「摧毀」
帥小寶` 發表於 2018-6-25 17:11
呢首我有冠呀
跟住就係求生 不過都好鍾意我這一代人 , 當時最高第二位

CBM 第 443 期 2018 第 25 周

本周冠軍歌 李宗盛 - 新寫的舊歌 [收錄專輯 - /]
作曲 李宗盛
填詞 李宗盛
編曲 Mac Chew
監製 李宗盛

時隔 5 年再推出新歌
大哥以歌曲訴說佢同爸爸嘅父子感情
相比起媽媽以日常嘅行為表示對子女嘅愛惜
爸爸就顯得若無其事
好似一個局外人咁
但係其實就好似大哥所講
其實佢係一個刻意拘謹嘅旁觀者
有時想將心裡面嘅說話講出黎嘅時候
最後都只係會默默隠藏
就算講出黎都會刻意講得特別婉轉

字裡行間不難看出
大哥同爸爸喺平日生活中都無太多嘅溝通
但係其實都好關心對方
希望呢封信可以隔空化解兩父子嘅誤解之外
亦都提醒聽眾 , 時間不等人
可以關心的話 , 不妨主動一點
好好愛惜自己需要愛惜嘅人

01 新寫的舊歌 [1 周冠]        李宗盛
02 一事無成的偉大          八三夭
03 與你常在             eason and the duo band
04 求生 [1 周冠]           關楚耀 Feat. MastaMic
05 逆流之歌             RubberBand
06 翩翩 [1 周冠]           王嘉儀
07 神奇女俠             J.Arie
08 成全 (Live Version)         林宥嘉
09 深化危機             Dear Jane
10 極夜後              何韻詩
11 Run Away [1 周冠]          陳蕾 Feat. Jan Curious
12 四分鐘              SENZA A Cappella
13 唇舌 [1 周冠]           Revery
14 理想家 [2 周冠]          盧冠廷
15 生死時速             Nowhere Boys
16 人妻的偽術            謝安琪
17 無限大              陳柏宇
18 轉折               梁文音
19 橙海 [1 周冠]           Supper Moment
20 心領神會             莫文蔚

新上榜歌曲
15 生死時速 / Nowhere Boys
16 人妻的偽術 / 謝安琪
17 無限大 / 陳柏宇
18 轉折 / 梁文音
20 心領神會 / 莫文蔚

CBM 第 443 期 2018 第 25 周

作曲 李宗盛
填詞 李宗 ...
chanchan0909 發表於 2018-7-2 13:56
支持1 3 8既榜主都會風生水起!

希望翩翩再冠

支持1 3 8既榜主都會風生水起!
nicholashin 發表於 2018-7-2 14:22
多謝 黎緊有運行啦
希望翩翩再冠
帥小寶` 發表於 2018-7-2 15:54
佢係呢周排名最高嘅女歌手
算唔算再冠

CBM 第 444 期 2018 第 26 周

作曲 李宗盛
填詞 李宗盛
編曲 Mac Chew
監製 李宗盛

有些歌曲可能第一次聽未必會喜愛
但之後再細聽嘅時候會越聽越喜愛
「新寫的舊歌」就係其中一首
佢嘅旋律未必係最悅耳
但就好容易悄悄地走入內心

歌詞嘗試終與父親揭開內心
毫不遮掩地說出曾經說不出口嘅說話
用字簡單直白
不過大哥仍然可以寫得感動人心
一兩句就交待左故事背景
然後再拓展父子之間嘅疏離感
再講到再無機會見到父親嘅遺憾
令人不禁將自己代入

大哥嘅演繹除左一貫有種歷練嘅味道之外
同時喺呢首歌亦帶點無力嘅傷感
一首看似平凡嘅歌
但包含左好大嘅人生意義

01 新寫的舊歌 [2 周冠]        李宗盛
02 與你常在             eason and the duo band
03 逆流之歌             RubberBand
04 一事無成的偉大          八三夭
05 求生 [1 周冠]           關楚耀 Feat. MastaMic
06 神奇女俠             J.Arie
07 成全 (Live Version)         林宥嘉
08 生死時速             Nowhere Boys
09 翩翩 [1 周冠]           王嘉儀
10 深化危機             Dear Jane
11 轉折               梁文音
12 人妻的偽術            謝安琪
13 半天空檔             洪嘉豪
14 極夜後              何韻詩
15 凡人               蕭秉治
16 心領神會             莫文蔚
17 如果我們還在一起         宇宙人
18 自我感覺還好           Gin Lee
19 心之科學             容祖兒
20 Run Away [1 周冠]          陳蕾 Feat. Jan Curious

新上榜歌曲
15 凡人 / 蕭秉治
17 如果我們還在一起 / 宇宙人
18 自我感覺還好 / Gin Lee
19 心之科學 / 容祖兒

有些歌曲可能第一次聽未必會喜愛
但之後再細聽嘅時候會越聽越喜愛

自我感覺還好

支持1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 19 20

自我感覺還好
帥小寶` 發表於 2018-7-4 22:21
支持1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 19 20
bagfgfcde 發表於 2018-7-4 22:23
而家支持同反對 Gin Lee 嘅比分係 1 比 1 !
勢均力敵 !!!

而家支持同反對 Gin Lee 嘅比分係 1 比 1 !
勢均力敵 !!!
chanchan0909 發表於 2018-7-4 22:40

支持Gin Lee已經滿分

支持Gin Lee已經滿分
帥小寶` 發表於 2018-7-4 23:02
滿分幾多分 ? 係咪 0 分

滿分幾多分 ? 係咪 0
chanchan0909 發表於 2018-7-5 09:54

前面加一個1 後面加一個0

CBM 第 444 期 2018 第 26 周

作曲 李宗盛
填詞 李宗 ...
chanchan0909 發表於 2018-7-4 22:19

吓 祖兒仲低位過gin lee

前面加一個1 後面加一個0
帥小寶` 發表於 2018-7-5 10:01
ok , 咁反 Gin 嘅我覺得都值滿分 , 滿分 1000 分
吓 祖兒仲低位過gin lee
stopzi 發表於 2018-7-9 09:28
祖兒首歌仲悶過 Gin Lee