返回列表 發帖
CH細聽.音樂推介 第二季小結

Seasonal Artists
丁世光 / 五月天 / 徐佳瑩 / MastaMic / Supper Moment

...
CunninG 發表於 2018-6-27 23:32

支持丁世光

丁世光我都會放係今年做新人 雖然慢左成拍
上半年攞得出手既香港新人好似一個都冇 sosad

支持芭樂
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

丁世光我都會放係今年做新人 雖然慢左成拍
上半年攞得出手既香港新人好似一個都冇 sosad ...
bagfgfcde 發表於 2018-6-28 11:33

我自己個cutoff 係12月至11月所有12月先派歌/出碟既一律當下年新人

CH細聽.音樂推介 第二十七週

Rk Lw Nw Singer Song
1  n  1  鄭興 城南
2  5  2  鄧小巧 芭樂
3  3  5  RubberBand 逆流之歌
4  1  5  Dear Jane 深化危機
5  6  3  Nowhere Boys 生死時速
6  4  3  容祖兒 心之科學
7  8  4  謝安琪 人妻的偽術
8  10 2  陳奕迅 漸漸
9  n  1  關楚耀 求生 (feat. MastaMic)
10 9  2  per se 天空塌下前
----------------------------------------------------
CH細看.倔強的頑固

喜歡日本, 不只因為食買玩,
更欣賞日本人的精神。

早幾天看到日本隊的球賽,
實在令大家看得熱血。
原來我一直看的動漫不是假的,
那種明知實力差距仍努力嘗試的熱血,
不再是一個白日夢,
而是一個確切的追夢故事。

雖然結果令人惋惜,
就如同路飛盡全力亦救不了艾斯、
北宇治高中管樂團在拼命練習後仍然拿不到金賞、
小智付出十多年的努力仍然未能成為冠軍....
但我相信這些付出不是白費的,
這些精力、心血會成為良好的養分,
使夢想之花在未來得以盛放。

周國賢 - 黃金入球
「 不怕跌傷 要用雙腿創造夢與想 」

唔識第一位 支持第二位
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我覺得台北下的雨/現象學好啲

我覺得台北下的雨/現象學好啲
bagfgfcde 發表於 2018-7-5 23:25

呢兩首係第三同第四
第二我會揀開往三重的慢車  

唔識第一位 支持第二位
帥小寶` 發表於 2018-7-5 23:22

就係知道大家唔識先自plug

CH細聽.音樂推介 第二十七週

1  n  1  鄭興 城南
2  5  2  鄧小巧 芭樂
3  3  5 ...
CunninG 發表於 2018-7-5 22:45

城南hohotan不過聽鄭興要成隻碟咁聽先好聽

城南hohotan不過聽鄭興要成隻碟咁聽先好聽
stopzi 發表於 2018-7-9 09:30

我都係旨在自PLUG比大家認識下姐

CH細聽.音樂推介 第二十八週

1  R  5  Serrini Pink Song
2 10 3  per se 天空塌下前
3  6  4  容祖兒 心之科學
4  n  1  側田 半杯入魂
5  1  2  鄭興 城南
6  2  3  鄧小巧 芭樂
7  n  1  麥家瑜 終生女友
8  n  1  張敬軒/容祖兒 Make a Beat
9  n  1  王菀之 沉默的士高
10 n 1  陳蕾 慌
----------------------------------------------------
CH細聽.哲理名言

我地香港呢,係好jengs㗎
D人成日話無future,well?
我地自己寫出黎囉~
讀多d書,飲多d水,
吃多d⋯er⋯健康既食物,
唔好食咁多糖,
各位小朋友,
我地將來就係社會既棟樑啦。

by 聖母 @ 07 Jul 2018

Serrini - Let Us Go Then You And I
「 今天甚麼都失去 消失漫天烽煙裏
  這生命 未來其實開創於手裏    」

唔通我Week 3 share過同一首歌又要同你講咩

pink song世界第一
冠芭樂未

係咪Serrini首冠

係咪Serrini首冠
stopzi 發表於 2018-7-12 10:52

第一週咪冠左DTH囉

pink song世界第一
冠芭樂未
帥小寶` 發表於 2018-7-12 09:00
PINK SONG 現場版仲正

CH細聽.音樂推介 第二十九週

1  8  2  張敬軒/容祖兒 Make a Beat
2  9  2  王菀之 沉默的士高
3  R  5  小塵埃 哪兒
4  1  6  Serrini Pink Song
5  4  2  側田 半杯入魂
6  6  4  鄧小巧 芭樂
7 10 2  陳蕾 慌
8  3  5  容祖兒 心之科學
9  R  6  RubberBand 逆流之歌
10 n 1  八三夭 一事無成的偉大
CH細訴.哀樂無名

曾經我在半空, 為不能降落感到懊惱。
今天我仍在半空, 但卻感激當初停留半空的決定,
因為這是一個最好的位置, 讓我可以無聲無息地全身而退。

縱然芳菲已經枯萎, 曇花亦早已凋謝,
但我仍然慶幸著迷曇花的青春。

是的, 我又一次無病呻吟、傷春悲秋,
因為要抒發感情才是真正的文青。

Serrini - 菖蒲色歌
「 風景偷看幾遍自私吧 脈搏顧好不要怕 」

見到第十位表示感動

菖蒲色歌真係好好聽

心之科學都未冠 Make A Beat就冠咗

OMG 呢個榜真係好高質
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

OMG 呢個榜真係好高質
616.1314 發表於 2018-7-24 10:43

可憎唔係咁多人欣賞make a beat
菖蒲色歌真係好好聽
bagfgfcde 發表於 2018-7-19 07:54

果晚見到媽媽蒙眼唱真係好有feel

見到第十位表示感動
chanchan0909 發表於 2018-7-18 23:00

但只係得一星期命....

心之科學都未冠 Make A Beat就冠咗
stopzi 發表於 2018-7-23 09:23

我都係鍾意唱快歌既祖祖多過k歌

CH細聽.音樂推介 第三十週

1  3  6  小塵埃 哪兒
2  n  1  李幸倪 天地一沙鷗
3  2  3  王菀之 沉默的士高
4  5  3  側田 半杯入魂
5  1  3  張敬軒/容祖兒 Make a Beat
6  n  1  李榮浩 年少有為
7  6  5  鄧小巧 芭樂
8  7  3  陳蕾 慌
9  8  6  容祖兒 心之科學
10 n 1  鍾舒漫 開心節
CH細訴.一潭死水

我真係好想講
2018年既香港樂壇真係好悶....
悶到逼我開始發掘j-pop係咩玩法

本身以為人妻美祖千嬋都派歌
以為有d生機
最後都只係牽起個兩星期既鬧戰
仲要係靠酒店bb主力支撐
根本同十年前binary 大戰 in motion無得比
我係指大家既討論/對罵程度
各位天后音樂既精度程度都係同十年無得比。

2018年其實已經過左一大半
希望各位歌手努力D啦
我唔想到年尾先發現2018年聽得最多既一張唱片
係一張唔係我母語既初恋。

宇多田ヒカル - Play A Love Song
「 もう二度と離さないと言わん
  ばかりに抱き締めたいよ   」

我都覺得好悶
覺得好聽到爆既廣東歌一隻手都數得哂
候選十二大既歌都完全比唔上往年既十二大
再係咁落去遲早由朝聽蔡健雅聽到晚

原來鍾舒漫咁欣賞龍懷騫

我都覺得好悶
覺得好聽到爆既廣東歌一隻手都數得哂
候選十二大既歌都完全比唔上往年既十二大
再係咁落去遲 ...
bagfgfcde 發表於 2018-7-25 22:28

今年最大既問題係連出一首傳唱度高既歌都無
原來鍾舒漫咁欣賞龍懷騫
nicholashin 發表於 2018-7-25 23:06

thanks~

睇到第二位真係喊出黎
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

CH細聽.音樂推介 第三十週

1  3  6  小塵埃 哪兒
2  n  1  李幸倪 天地一沙鷗
3 ...
CunninG 發表於 2018-7-25 22:11

你對祖祖既熱愛都及唔上 binary同in motion年代

你對祖祖既熱愛都及唔上 binary同in motion年代
stopzi 發表於 2018-7-30 10:29

其實果幾年真係高峰
但後來大家鬧黎鬧去都係萬年女金
而且人妻千嬋同佢自己都唔再好似以前咁咁勤力
都無左果種競爭既火花, 自然好難燃點起我對佢既熱愛

但你問我仲鍾唔鍾意
我都會第一時間SAY YES
只係果份情感變得更細水長流

睇到第二位真係喊出黎
JasOh103 發表於 2018-7-27 21:29

咁今個星期會點呢 ...

CH細聽.音樂推介 第三十一週

1  2  2  李幸倪 天地一沙鷗
2  4  4  側田 半杯入魂
3  7  6  鄧小巧 芭樂
4  3  4  王菀之 沉默的士高
5  6  2  李榮浩 年少有為
6  R  3  陳慧琳 Be With You
7 10 2  鍾舒漫 開心節
8  n  1  RubberBand 那一端
9  9  7  容祖兒 心之科學
10 8 2  陳蕾 慌
CH細聽.大作

究竟點先叫做大作?

有人或者會覺得出一首全場都識唱既歌,
例如hookline係一句重覆4次短句就叫大作、經典金曲。
如果只係要大家都識唱, 而無視歌者自身既特質,
未免過份看輕「大作」兩隻字。

又以同一位歌手作例,
其實我一直覺得佢既溫文爾雅就係佢最厲害既武器
所以我仍然記得佢係中國好聲音唱紅塵客棧既片段
亦十分喜歡月球下的她。

溫文爾雅或者似係代表柔弱。
非也, 如果能夠將溫文爾雅發揮到極至,
所表現既, 就係一份既謙卑而又不失自信既氣量、堅強,
繼而變成一首真正既「大作」。

李幸倪 - 愛是永恆

只係果份情感變得更細水長流
CunninG 發表於 2018-8-1 17:04

#慢慢喜歡祖

喊到傻左

睇佢最近啲訪問/問答環節
就更加肯定佢同佢團隊根本唔識得辨認大作 甚至唔了解何謂大作
呢首無論曲詞編都好大氣 夕爺填份比和每天/自我更有畫面 更靚既詞
都講得出估唔到樂迷會鍾意 要搞到日日去煩佢先派到台

剛中帶柔係佢最大既殺傷力
入新公司終於表現到 可喜可賀
希望呢首歌會令到所有樂迷都對佢
不 放 棄
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

今期榜單有好多好歌

今期榜單有好多好歌
chanchan0909 發表於 2018-8-1 20:05

包括 02 03 04 05 06 07 08 09 10

恭喜堅堅

今期榜單有好多好歌
chanchan0909 發表於 2018-8-1 20:05

明明同上期榜單差唔多.....

#慢慢喜歡祖
bagfgfcde 發表於 2018-8-1 18:15

但留意番呢首歌係未冠架
喊到傻左

睇佢最近啲訪問/問答環節
就更加肯定佢同佢團隊根本唔識得辨認大作 甚至唔了解何謂大作 ...
JasOh103 發表於 2018-8-1 19:04

我覺得應該係柔中帶剛多D因為佢聲音比我既第一感覺係溫柔
但聽真D先會發現佢其實都係有好強既力量係入面

其實一直都OK佢唱歌
只係佢之前好多歌都唔岩FEEL

CH細聽.音樂推介 第三十二週

1  2  5  側田 半杯入魂
2  5  3  李榮浩 年少有為
3  n  1  Serrini Let Us Go Then You And I
4  1  3  李幸倪 天地一沙鷗
5  4  5  王菀之 沉默的士高
6  7  3  鍾舒漫 開心節
7  9  8  容祖兒 心之科學
8  n  1  方大同 頌海(feat.王詩安)
9  8  2  RubberBand 那一端
10 n 1  逆流 毋忘我
CH細聽.畫出彩虹

曾經給予我們力量的歌曲,
如今卻諷刺地讓人聽得痛心。

或許日後大家仍會感到傷悲,
但傷口總會有處理好的一天,
那時候大家便會發現,
即使人不在,
但歌曲的力量依然不減,
為留下來的我們給予希望。

at17 - Over The Rainbow
「 當你很頭痛 滿面塵灰多麼蒼老
  其實年月就如瑰寶 跟我去創  」

今個星期既新上榜歌sss 非常高質

over the rainbow

第十位超正
雖然好有可能10>X

嘩 D 上榜歌比上一個禮拜更好聽

over the rainbow
帥小寶` 發表於 2018-8-8 15:34

其實有諗過用佢SOLO時期既歌
但到最後我發現我最鍾意既都係at17時期既歌

嘩 D 上榜歌比上一個禮拜更好聽
chanchan0909 發表於 2018-8-8 16:39
今個星期既新上榜歌sss 非常高質
-Prince- 發表於 2018-8-8 15:32

我都覺
特別係第三位

第十位超正
雖然好有可能10>X
bagfgfcde 發表於 2018-8-8 15:41

可能會10>10 呢
不過始終我都係麻麻HEAVY METAL 同SCREAMING呢兩樣野
呢首叫勉強入到口啦

榮浩好勁!!!
mama好勁!!!
逆流上到都好勁!!!

睇黎心之科學你同我一樣都唔會比冠
年尾自私選再見
我們的總和

睇黎心之科學你同我一樣都唔會比冠
年尾自私選再見
Wonders 發表於 2018-8-9 21:58

其實如果只係靠心之科學我唔知可以用咩形式比祖祖係年尾出現

CH細聽.音樂推介 第三十三週

1  5  6  王菀之 沉默的士高
2  2  4  李榮浩 年少有為
3  3  2  Serrini Let Us Go Then You And I
4  n  1  JW 主宰
5  n  1  麥浚龍 勇悍.17
6  1  6  側田 半杯入魂
7  4  4  李幸倪 天地一沙鷗
8  8  2  方大同 頌海(feat.王詩安)
9  n  1  MastaMic 思想流浪
10 n  1  張敬軒 潛水
CH細訴.版主日常

做左一段時間版主,
定時都會睇大家既comment,
而我好多時睇完既感受,
多數係「憎一個原來真係比愛一個人用更多力氣」。

係CM, 邊個最鍾意提及美祖?
邊個最清楚祖祖拎過咩獎?
邊個最想祖祖再拎女金?
我發現唔係祖粉,
因為好多時做呢D野既都係反祖
(我真係見過有人估美祖係女金, 或者佢想繼續鬧美祖呱)。

容祖兒 - 搜神記
「 困在你小宇宙損失看大世界的福氣  」

但我唔記得Gin Lee拎過乜膠獎
又唔想佢拎女金
又唔鍾意直接提呢個人個名 (提佢啲歌名多啲)
咁我仲係咪反幸

CH細聽.音樂推介 第三十三週

1  5  6  王菀之 沉默的士高
2  2  4  李榮浩 年少 ...
CunninG 發表於 2018-8-15 23:32

杏仁亦要花氣力

杏仁亦要花氣力
stopzi 發表於 2018-8-16 21:08

所以我其實好佩服果會記得903邊年播到咩AP而之後點調既會員
生命有限時, 或者真係人老左, 已經無咁多時間放係呢個數字遊戲上
倒不如聽多D我鍾意既野

但我唔記得Gin Lee拎過乜膠獎
又唔想佢拎女金
又唔鍾意直接提呢個人個名 (提佢啲歌名多啲)
咁我仲係咪反幸  ...
bagfgfcde 發表於 2018-8-15 23:43

證明你未夠反佢

CH細聽.音樂推介 第三十四週

1  2  5  李榮浩 年少有為
2  4  2  JW 主宰
3  3  3  Serrini Let Us Go Then You And I
4  6  7  側田 半杯入魂
5  n  1  RubberBand 大叔情歌(feat. UNIQUESOUL AKA BUSMAN 4.0)
6  9  2  MastaMic 思想流浪
7  n  1  陳柏宇 認真如初
8 10 2  張敬軒 潛水
9  8  3  方大同 頌海(feat.王詩安)
10 5 2  麥浚龍 勇悍.17
CH細聽.遺珠之憾

原諒我又要講一次: 呢位歌手真係值得一座金曲獎。
因為一年數次無限loop梁靜茹既季節又要開始。

梁靜茹 - 如果有一天
「 好聚好散不過是種遮掩 」

愛宇

恭喜李榮浩 ! 恭喜年少有為 !!!
個榜前幾個禮拜係女人榜
而家變左男人榜