返回列表 發帖
恭喜李榮浩 ! 恭喜年少有為 !!!
個榜前幾個禮拜係女人榜
而家變左男人榜  ...
chanchan0909 發表於 2018-8-23 10:55

但李榮浩係你到仲未有冠

愛宇kwanie 發表於 2018-8-22 22:43

我知有人會話好悶
但我覺得由陳伯唱出黎就好WARM

但李榮浩係你到仲未有冠
CunninG 發表於 2018-8-23 12:06
不過唔使驚無冠 , 呢個你可以放一億個心

CH細聽.音樂推介 第三十四週

Rk Lw Nw Singer Song
1  2  5  李榮浩 年少有為
2  4  2  JW 主宰
3  3  ...
CunninG 發表於 2018-8-22 16:20

原來側田仲係榜入面。。。。。

原來側田仲係榜入面。。。。。
stopzi 發表於 2018-8-27 21:18

首歌好難聽咩...

CH細聽.音樂推介 第三十五週

1  3  4  Serrini Let Us Go Then You And I
2  7  2  陳柏宇 認真如初
3  n  1  RubberBand 未來見
4  n  1  鄭秀文 Creo en Mi (Jackson BOYTOY Remix)
5  6  3  MastaMic 思想流浪
6  n  1  許廷鏗 停半分鐘聽一闋歌
7  4  8  側田 半杯入魂
8  2  3  JW 主宰
9  5  2  RubberBand 大叔情歌(feat. UNIQUESOUL AKA BUSMAN 4.0)
10 1 6  李榮浩 年少有為
----------------------------------------------------
CH細訴.祖粉的藝術

其實喜歡俗套一點有什麼問題?
你有選擇高雅的權利,
那為什麼我不可以選擇低俗的灑狗血?
當然我知道雅俗只是個偽命題,
因為「容祖兒」三個字本身已是個原罪。

花時間在一個你討厭的人身上其實是極度浪費青春,
可惜大部份人往往要在青春花掉後才懂得這個道理。
所以我已經懶得去和那些反容人士理論,
我只希望你保持著這份「赤子之心」、幸福地麻木下去。

謝安琪 - C餐
「 看似冇法一切歸於有法 不需封殺 」

部分人最大問題係話喜歡祖兒好俗
但自己唔見得有幾雅 都係最鍾意聽主流pop
你話你聽開 #alternative 就話姐

反OT 支持冠軍歌

你話你聽開 #alternative 就話姐 ...
bagfgfcde 發表於 2018-8-29 19:34

希望祖兒可以挑戰下 #alternative
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

dongbb2332 發表於 2018-8-29 19:56

布穀鳥大反ji算吾算系

你話你聽開 #alternative 就話姐 ...
bagfgfcde 發表於 2018-8-29 19:34

根本就係自命清高
我見到人妻粉(i.e. 酒店BB) 話載我走係小品
轉個頭到琴日派左首新歌 (比較小品啦)
又嫌首歌編得唔夠pop hit唔到

dongbb2332 發表於 2018-8-29 19:56

你說得對 扮了解 今期新款算唔算 #alternative

CH細聽.音樂推介 第三十六週

1  1  5  Serrini Let Us Go Then You And I (#1 for 2 weeks)
2  n  1  林二汶 愛情是一種法國甜品
3  3  2  RubberBand 未來見
4  2  3  陳柏宇 認真如初
5  6  2  許廷鏗 停半分鐘聽一闋歌
6  n  1  謝安琪 一個女人和浴室
7  n  1  陳奕迅 可一可再
8  R  3  張敬軒 潛水
9  5  4  MastaMic 思想流浪
10 4 2  鄭秀文 Creo en Mi (Jackson BOYTOY Remix)
----------------------------------------------------
CH細聽.後街女孩

嚴格黎講可以算係我第一個鍾意既偶像組合,
所以當知道佢地要暫別我真好唔捨得

我會等你地架, バックストリートガールズ一定會有第二季架!!

ゴクドルズ虹組 - ゴクドルミュージック

良心好榜

CH細聽.音樂推介 第三十六週

1  1  5  Serrini Let Us Go Then You And I (#1 fo ...
CunninG 發表於 2018-9-5 22:38

第二位hohotan

支持二汶
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

第二位hohotan
stopzi 發表於 2018-9-9 18:08

作曲人功不可抹

CH細聽.音樂推介 第三十七週

1  3  3  RubberBand 未來見
2  2  2  林二汶 愛情是一種法國甜品
3  4  4  陳柏宇 認真如初
4  n  1  鄧小巧 四大發明
5 10 3  鄭秀文 Creo en Mi (Jackson BOYTOY Remix)
6  1  6  Serrini Let Us Go Then You And I
7  n  1  吳若希 無常春秋
8  n  1  鄭欣宜 關於寂寞
9  5  3  許廷鏗 停半分鐘聽一闋歌
10 6 2  謝安琪 一個女人和浴室
CH細聽.台灣好聲音

其實睇左好多季中國好聲音
發覺好多時我鍾意既選手多數都唔係來自嬴國
或者就係因為佢地咬字既味道同其他地方果少少唔同
出到黎既觀感就變左好多

而今季, 我最鍾意呢位來自台灣既華星亞軍。

徐暐翔 - 唯一

只想支持年度作品——四大發明
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

吳若希忠粉...

RubberBand 又有冠 ! 勁 !!!

CH細聽.音樂推介 第三十八週

1  2  3  林二汶 愛情是一種法國甜品
2  7  2  吳若希 無常春秋
3 10 3  謝安琪 一個女人和浴室
4  1  4  RubberBand 未來見
5  3  5  陳柏宇 認真如初
6  4  2  鄧小巧 四大發明
7  6  7  Serrini Let Us Go Then You And I
8  n  1  小塵埃 仙樂處處飄
9  8  2  鄭欣宜 關於寂寞
10 5 4  鄭秀文 Creo en Mi (Jackson BOYTOY Remix)
CH細味.凡桃俗李

有時候, 我想我真的喜歡俗一點。
我知道張家誠的旋律罐頭得很,
吳若希的演縫中規中舉。
即使配上婆媽的劇情, 歌曲仍舊庸俗,
但我就是喜歡這種平凡與庸俗交融的化學反應。

吳若希 - 無常春秋
「 在擠擁的世界 孤單卻仍照舊 」

點解仲未re心之科學架... = =

吳若希。。。。。。

CH細聽.音樂推介 第三十九週

1  4  5  RubberBand 未來見 (#1 for 2weeks)
2  n  1  李幸倪 侘寂
3  R  9  容祖兒 心之科學
4  n  1  Dear Jane 寧願當初不相見(Acoustic Version)
5  1  4  林二汶 愛情是一種法國甜品
6  2  3  吳若希 無常春秋
7  3  4  謝安琪 一個女人和浴室
8  7  8  Serrini Let Us Go Then You And I
9  n  1  鍾舒祺 裸泳
10 8 2  小塵埃 仙樂處處飄
CH細聽.橡膠樂團

本身有另一首歌想分享,
但琴晚睇完RubberBand Hours,
實在覺得好感觸。
因為呢幾個男人代表既係又一個十年。

RubberBand係唯一一隊我由一出道到現在都喜歡既樂隊,
所以我呢十年既成長可以話係由RubberBand一直陪伴。
十年間, 我由一個中學生, 變成一個大學生, 再到呢家係社會浮沉,
當中有開心亦有失意同迷茫,
但無論係咩情緒同場面, 我都可以搵到一首佢地為我而設既配樂。

當聽到發現號, 我就會諗起考公開試既奮鬥;
當聽到一早地下鐵, 我就會諗起當年番科大上九點堂既長征;
當聽到一轉身卻天亮了, 就會諗起幾個月前做果隻世紀wok job;
當聽到睜開眼. 就自然諗起幾年前大家一齊迷失在金鐘既迷宮陣....

或者就係因為有太多既感情係入面,
當見到原來一直有一班知音既夥伙,
雖然我地唔認識大家,
但可以同你一齊企足全場,
果份感動已經唔可以用言語去形容出黎。

RubberBand - 夥伙
「 It's Ok!   We're Together
 原來我 不止得一個     」

至於本來要分享既,就係呢首歌

兩星期後見

點解仲未re心之科學架... = =
bagfgfcde 發表於 2018-9-20 09:12

re 左啦, 希望大家會睇到我貢獻左十分比美祖

CH細聽.音樂推介 第三十九週

1  4  5  RubberBand 未來見 (#1 for 2weeks)
2  n  ...
CunninG 發表於 2018-9-27 12:35

今年真係year of RB

又見到李幸蜺
PO首好聽到爆既夥伙出黎都冇哂胃口

呢位新一代男神果然好高質 又貢獻分比幸兒
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

呢位新一代男神果然好高質 又貢獻分比幸兒
JasOh103 發表於 2018-9-27 14:19

我邊係男神,
eddie同另外兩位KOL先叫男神
我唔敢同佢地爭收PM架

又見到李幸蜺
PO首好聽到爆既夥伙出黎都冇哂胃口
bagfgfcde 發表於 2018-9-27 12:54

我覺得好過六字歌
咪比d鼓勵佢

今年真係year of RB
帥小寶` 發表於 2018-9-27 12:50

今晚ENJOY個SHOW
記得唔好坐要企!!

今晚ENJOY個SHOW
記得唔好坐要企!
CunninG 發表於 2018-9-27 15:45

真係企足全晚咁濟

#TEAM RUBBERBAND

RubberBand 真係好勁 !

CH細聽.音樂推介 第四十週

1  1  6  RubberBand 未來見 (#1 for 3weeks)
2  5  5  林二汶 愛情是一種法國甜品
3  4  2  Dear Jane 寧願當初不相見(Acoustic Version)
4  9  2  鍾舒祺 裸泳
5  7  5  謝安琪 一個女人和浴室
6  2  2  李幸倪 侘寂
7  6  4  吳若希 無常春秋
8  n  1  周國賢 錢七
9  R  3  鄧小巧 四大發明
10 n  1  許志安 教我這麼愛下去
CH細聽.音樂推介 第四十一週

1  5  6  謝安琪 一個女人和浴室
2  1  7  RubberBand 未來見
3  3  3  Dear Jane 寧願當初不相見(Acoustic Version)
4  2  6  林二汶 愛情是一種法國甜品
5  4  3  鍾舒祺 裸泳
6  6  3  李幸倪 侘寂
7  n  1  鍾舒漫 R U Naughty?
8  8  2  周國賢 錢七
9  n  1  AGA 自由
10 n  1  黃淑蔓 天陰,間中有陽光
標奇立異

或者是有點後知後覺,但在這裡待久了,便更發覺標奇立異的人原來每一個地方都有。

老實說,其實我真的不介意標奇立異,因為每一個人都是獨一無二的,而我們亦需要透
過異同才可以了解自己與別人的獨特性,建立自己的形象和價值觀。更何況大多數的人
類都需要得到別人一定程度的關注,從這角度來看,標奇立異其實不是什麼十惡不赦之
事,因為它本是人類的天性。正如我曾經很喜歡《中華冷面》,因為那時覺得人棄我取
是一件很酷的事。當然現在回首,會質疑往日自己的耳朵是不是出了問題,但我不會介
意有這段經過,因為沒有它,就不能襯托出今天的成熟與理智。

然而,當一個人每次也要把壞的說成好的,好的說成壞的,或許這已經不是單純的標奇
立異。正所謂「鹹魚白菜,各有所愛」,將壞的說成好的,我還可以當你是口味獨特或
者重口味,可以理解;但不下一次將好的說成壞的,再配上自以為「專業」的口吻道出
他認為的「缺點」,那麼這個人應該是審美觀出了問題。當然還有一個可能性,就是透
過「標奇立異」去擦存在感。

我不會告訴大家令我有感而發的人事,因為赤條條的告訴大家正中了他的圈套,成功為
他擦存在感,Dmspf。面對這種人,與其與他於未來見,那索性不如不見。

另外,為了方便給人對號入座,所以特意挑選了這首歌。

RubberBand - 未來見

Sorry
但我真係好鍾意容祖兒

我邊係男神,
eddie同另外兩位KOL先叫男神
我唔敢同佢地爭收PM架  

我覺得好過六字歌
咪比d ...
CunninG 發表於 2018-9-27 15:45

想認識Eddie

想認識Eddie
stopzi 發表於 2018-10-16 08:05

支持
Sorry
但我真係好鍾意容祖兒
bagfgfcde 發表於 2018-10-15 17:35

重口味

Wowww 未來見3週冠

CH細聽.音樂推介 第三季小結

Seasonal Artists
小塵埃 / 容祖兒 / RubberBand / Serrini

第三季派台精選
王菀之 - 沉默的士高
林二汶 - 愛情是一種法國甜品  (自私選旋律: 林家謙)
李幸倪 - 天地一沙鷗
李榮浩 - 年少有為
陳柏宇 - 認真如初
側田 - 半杯入魂 (自私選歌詞: 方傑)
謝安琪 - 一個女人和浴室 (自私選編曲: 陳哲盧)
Serrini - Let Us Go Then You And I

第三季派台首選

2018年合資格新人
丁世光
三十萬年老虎鉗

3>3>1>4>1>1>2
神級走勢 !
想認識Eddie
stopzi 發表於 2018-10-16 08:05
WOW 你好主動

CH細聽.音樂推介 第四十二週

1  5  4  鍾舒祺 裸泳
2  7  2  鍾舒漫 R U Naughty?
3  4  7  林二汶 愛情是一種法國甜品
4  2  8  RubberBand 未來見
5  1  7  謝安琪 一個女人和浴室
6  6  4  李幸倪 侘寂
7  n  1  岑寧兒 盡力呼吸
8  3  4  Dear Jane 寧願當初不相見(Acoustic Version)
9  9  2  AGA 自由
10 n 1  Supper Moment 撼動
無題

是的,我又在傷春悲秋、有病呻吟了。今天想說說離開。

還記得在上年這個時候,我在仕途上暫時停留了一年,那時我不甘,但仍然選擇暫時
留低。轉眼間又過了一年,我有驚無險地按照原定的步伐,繼續前進。我以為我會因
可以繼續前行而興奮,但事實卻沒有。這是不是一個離開的警號呢?

當然我有留下的理由,不錯的同事、不算太多的工作量、尚算可以的收入……但我知
道,這些都不是那個「好理由」讓我留下。或者,人生的每一段關係,都需要一個「
好理由」才可以繼續維持。

或許,真的是時候要說再見了。

Lady Gaga - Million Reasons
"I just need one good one to stay"

3>3>1>4>1>1>2
神級走勢 !
WOW 你好主動
chanchan0909 發表於 2018-10-16 22:17

Wowww 未來見3週冠
帥小寶` 發表於 2018-10-16 20:05

未來見可能好想係未來同大家再見呢 

原來你喜歡 gaga

@JasOh103

想賜1000000酒俾呢位榜主
In all the good times I find myself longing for a change
支持你
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

放心啦, 一日未遞信一日都係講經架咋 C'ON !!

升MGR? 恭喜

想賜1000000酒俾呢位榜主
In all the good times I find myself longing for a change{: ...
JasOh103 發表於 2018-10-17 22:44

你睇左A STAR IS BORN未
放心啦, 一日未遞信一日都係講經架咋 C'ON !!
kwanie 發表於 2018-10-17 23:18

CHING我真係有開始搵工

升MGR? 恭喜
放空 發表於 2018-10-18 15:43

升SEN咋本身上年升
但好多因素加埋搞到上年升唔到

CH細聽.音樂推介 第四十三週

1  n  1  容祖兒 優秀
2  4  9  RubberBand 未來見
3  3  8  林二汶 愛情是一種法國甜品
4  2  3  鍾舒漫 R U Naughty?
5  9  3  AGA 自由
6  7  2  岑寧兒 盡力呼吸
7  n  1  Nowhere Boys 大不了一代
8  n  1  李榮浩 張家明和婉君
9  5  8  謝安琪 一個女人和浴室
10 1  5  鍾舒祺 裸泳
答案之書

「藝術是人類發明 最深沉又最奔放的溝通」

誠言《答案之書》不是一張十分優秀的作品,
選曲俗套、面目有點模糊。
但作為死忠,或許對她的音樂作品比一般樂迷熟悉,
我在《答案之書》聽得出更多的誠意。

作為一個唱了二十年的歌手,縱然國語發音仍有瑕疵,
但我還是聽得出她在Vocal的處理比之前細膩;
作為一個不太懂樂理的流行歌手,品味的確是俗一點,
但她與背後的團隊還是盡力把大碟做得台味一點、沒那麼俗。

其實死忠與普通樂迷最大的分別,
除了更包容歌手的缺點外,
更懂得透過偶像的作品去了解她、欣賞她。

容祖兒 - 優秀
http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/wF608jS0LNU8drGTxSaywg==

RubberBand 真係好優秀
9 個禮拜都喺前四名

#teamjoey

呢位榜主個榜好優秀
我們的總和

「其實死忠與普通樂迷最大的分別,除了更包容歌手的缺點外,更懂得透過偶像的作品去了解她、欣賞她」
講得好好,但係煎煎無缺點,我唔洗點包容佢

1  n  1  容祖兒 優秀
做多咗啦版主大大