返回列表 發帖
陰公  好彩個問題都叫做解決左
chanchan0909 發表於 2018-3-10 18:27

不過要星期一先番到HK, 呢家係到乜都做唔到 - -連311投票都投唔到 - -

嘩 估唔到你咁愛我師兄
616.1314 發表於 2018-3-10 17:13

YOU MEAN 0鏗!?

支持第十位!
bagfgfcde 發表於 2018-3-10 16:52

PINKSONG就快無油啦希望快DPLUG神曲

0鏗咁快冠lol
帥小寶` 發表於 2018-3-10 16:50

今次首歌我覺得幾好我地成日BLAME佢個唱腔點點點
但我發覺除左唱腔
原來當首歌同一個歌手係人神合一
即使個唱腔都係同之前一樣
首歌都會TOUCH到我

不過要星期一先番到HK, 呢家係到乜都做唔到 - -連311投票都投唔到 - -

YOU MEAN 0鏗!?

...
CunninG 發表於 2018-3-10 22:41

支持0堅
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

冠軍歌其實幾好聽
唔知做咩咁多人反

CH細聽.音樂推介 第十一週

Rk Lw Nw Singer Song
1  R  2  林奕匡 好好的聊個天
2  1  3  許廷鏗 演員的自我修養
3  7  4  Supper Moment 不要死在崇拜裡
4  5  4  林欣彤 忍
5  6  2  陳慧琳 尾站天國
6  8  2  Rubberband 城市當代配樂團
7  R  2  容祖兒 鏡子說
8  4  3  盧廣仲 幾分之幾
9  n  1  莫文蔚 慢慢喜歡你
10 n 1  MastaMic Fire
----------------------------------------------------
CH細聽.心淡痛愛

相信佢為人處事 成熟極有限 !

其實我是認同的,
有些人,特別處理感情事時,
就會變得特別幼稚。
無論是祖菇亦或祖師,
處理手法的確欠完善,
真真正正「It is her problem !」

但亦因為這一點一點的不完美,
證明我所追隨的是一個有血有肉的人。

在決定寫她時,
第一時間是是想找一首我心中最慘痛的祖歌,
而那首歌竟然沒有經典的呼天搶地,
只有靜靜地自怨自艾。

容祖兒 - 啜泣
「 將燈光關上後便放心懷念你 」

1  R  2  林奕匡 好好的聊個天..
CunninG 發表於 2018-3-14 23:08

wts wrong with you????????

呢個榜主相當有可疑

想證明自己唔係睇樣聽歌都唔洗咁既...

呢個榜主真係好愛祖
睇到我好感動
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

物以類聚 人亦都係一樣
有點樣嘅歌迷 就有點樣嘅偶像
容祖兒向來都係做叻過講
佢唔會特登用自己嘅私人生活嘅搏上報
畀人冤枉佢亦都唔會刻意去澄清
只會繼續默默耕耘
祈求一天一天靠軟實力
令到一班討厭佢嘅人對佢另眼相看
喺呢個容祖兒被某瘋狂打手攻擊嘅 Moment
呢個榜主選擇唔曬時間同啲腦殘人士理論
而係默默咁開個 Post 以示支持
我真係覺得好感動
一定要提名呢個榜主做我最喜愛會員!
二〇二三年度全女班投票

物以類聚 人亦都係一樣
容祖兒向來都係做叻過講
佢唔會特登用自己嘅私人生活 ...
616.1314 發表於 2018-3-15 00:03

其實我都不夠自信
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

冠軍歌其實幾好聽
唔知做咩咁多人反

冠軍歌其實幾好聽
唔知做咩咁多人反
jose 發表於 2018-3-15 01:31

AGGER
D牙又咁白
唔明點解大家反佢

其實我都不夠自信
John 發表於 2018-3-15 00:54

又咁講
我覺得舞台上既容祖兒就算幾有天后風範都好
係面對情感事佢都係不夠自信
例如大家會話佢唱歌唔夠感情
但係啜泣, 牆紙 無人知道呢類歌曲既演繹都將呈現到歌者係有幾欠缺自信心

物以類聚 人亦都係一樣
容祖兒向來都係做叻過講
佢唔會特登用自己嘅私人生活 ...
616.1314 發表於 2018-3-15 00:03

HATERS GONNA HATE
佢有成見既, 我地點講都改變佢既睇法
同樣其實無論佢點鬧, 都唔會令到我脫粉
不過咁, 就算呢到唔係好多人睇到
我都仲想話比人知呢個壇仲有祖粉
And we are proud to be 祖粉

想證明自己唔係睇樣聽歌都唔洗咁既...
bagfgfcde 發表於 2018-3-14 23:49

希望冠左祖粉可以比到力量祖祖

呢個榜主相當有可疑
-Prince- 發表於 2018-3-14 23:47

放心, 我唔會容許佢好似上年咁又男金又至尊歌
wts wrong with you????????
帥小寶` 發表於 2018-3-14 23:14

點解要BULLY版主框
冠軍歌其實幾好聽
唔知做咩咁多人反
stopzi 發表於 2018-3-12 06:56

就算個歌手CARRY唔到唔同類型既曲風
但只要岩曲風, 首歌依然好聽
所以我都唔明點解咁多人反

CH細聽.不定期資料館

好耐無做過歌手類既回顧, 所以決定一次做三個歌手

吳雨霏歷年冠軍歌 (冠軍歌數目: 13)
2008 最後一秒鐘 / 麗池舞會 / 長不大 /
2009 愛德華時代 /
2011 我本人 /
2013 今夜煙花燦爛 /
2014 生的我命 / 留不低(2) /
2015 一千個假想結局 / 豔羨 / 我敢愛 /
2017 Come With Me
2018 奉愛之名

江海迦歷年冠軍歌 (冠軍歌數目: 7.5)
2014 (2) /
2015 若 / Superman /
2016 孤雛 / 獨一無二 /
2017 3am / Nights Without You /
2018 無期

李幸倪歷年冠軍歌 (冠軍歌數目: 3.5)
2016 雙雙 / 月球下的人 / 獨一無二 /
2017 隨風而來 隨風而去

*紅字為年度歌曲

歌手三甲
吳雨霏 - 2014年度女歌手銅獎、2015年度女歌手銀獎
江海迦 - 2017年度女歌手銅獎
李幸倪 - 2016年度女歌手銅獎

Gin Lee 好慘
點解 BMA 時期可以零冠
二〇二三年度全女班投票

小雨
我本人 / 生命樹 / 生我的命 / 逆轉 / 蘇眉 / 留不低 / 艷羨 / 一千個假想結局 / 一分鐘稀客一分鐘色誘 / CWM

小迦
一 / 若 / 孤雛 / 3AM /

知道邊個先係真一姐未

小雨
我本人 / 生命樹 / 生我的命 / 逆轉 / 蘇眉 / 留不低 / 艷羨 / 一千個假想結局 / 一分鐘稀客一分鐘色 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-18 12:00

咁舊榴蓮呢?唔係零冠啊嘛...
二〇二三年度全女班投票

小雨
我本人 / 生命樹 / 生我的命 / 逆轉 / 蘇眉 / 留不低 / 艷羨 / 一千個假想結局 / 一分鐘稀客一分鐘色 ...

#TeamKary
Gin Lee 好慘
點解 BMA 時期可以零冠
616.1314 發表於 2018-3-18 11:38

其實都係得首今天終於一人回家無冠到有少少可惜....
BMA時期我對佢既印象就係歌唱比賽踢館魔王
唱歌好, 但唔知點解有D油同LEUNG

小雨

愛徹底呢?

CH細聽.不定期資料館

好耐無做過歌手類既回顧, 所以決定一次做三個歌手

吳雨霏歷年冠軍歌 (冠軍歌數目:  ...
CunninG 發表於 2018-3-18 11:37

下 kary得一首十大炸?

#TeamKary

其實都係得首今天終於一人回家無冠到有少少可惜....
BMA時期我對佢既印象就係歌唱比賽踢館魔 ...
CunninG 發表於 2018-3-18 12:21

咁 Falling 同 我說 呢
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.音樂推介 第十二週

1  4  5  林欣彤 忍
2  n  1  方大同 Ten Reasons
3  2  4  許廷鏗 演員的自我修養
4  5  3  陳慧琳 尾站天國
5  1  3  林奕匡 好好的聊個天
6  n  1  Robynn & Kendy 未來紀念館
7  6  3  Rubberband 城市當代配樂團
8  8  4  盧廣仲 幾分之幾
9  n  1  吳雨霏 愛徹底
10 9 2  莫文蔚 慢慢喜歡你
----------------------------------------------------
CH呼喚.我的名字

早兩星期才說《Lady Bird》應該是今年最愛,
想不到兩個星期就出現了對手。

相比起《Lady Bird》的真實感,
《Call Me By Your Name》的動人之處就是那段本應存在於伊甸園的愛戀,
美好得令人忘卻一切世俗眼光。

尋尋找找就是想找一個懂你的「理想對象」,
但愛情的奇妙之處,就是在生命的旅途中,
遇上一個跟你南轅北轍的人,
你好動我文靜、你輕浮我沉穩、你退縮我前進……
然後,當初沒想過會點燃的愛火燃燒起來了。
或者是這個故事的吸引之處。

當然不得不提Timothée Chalamet的情緒處理非常到位,
除了最後四分鐘的情緒爆發叫人留下深刻印象外,
他在其他場口都恰當好處地壓抑自己的情緒,
塑造出一個安靜、規律而優雅的Elio。

另外,編劇在取材上應該捨棄了部分Elio和Oliver「試探」的情節,
令他們的相愛來得有點突然。
當然我明白電影的篇幅有限,
加上瑕不掩瑜,所以這個小小遺憾還是晚點從小說版補償好了。

Sufjan Stevens - Mystery of Love

愛徹底竟然有得上榜

愛徹底竟然有得上榜
stopzi 發表於 2018-3-21 23:15

話晒大家都比我加入Kary Fan Club 食花生
咁 Falling 同 我說 呢
616.1314 發表於 2018-3-18 12:44

呢兩首無咩感覺 - -
下 kary得一首十大炸?
帥小寶` 發表於 2018-3-18 12:27

但佢有幾首第11 12位既歌
應該係最多既歌手

狂賀10 Reasons率先獲得23分

RubberBand 好霉嘅走勢
希望下周有前五名

恭喜Mag
怪獸一族

冠得好啊
希望9>1

希望呢位會員自plug呢個live

本身想話咁快冠 Mag...
再望多眼先發現原來已經上咗五個禮拜
時間真係過得越嚟越快

支持 第三位 第四位 同 第六位

希望 第九位 嗰首快啲 Out
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.音樂推介 第十三週

1  4  4  陳慧琳 尾站天國
2  1  6  林欣彤 忍
3  2  2  方大同 Ten Reasons
4  3  5  許廷鏗 演員的自我修養
5  6  2  Robynn & Kendy 未來紀念館
6  7  4  Rubberband 城市當代配樂團
7  8  5  盧廣仲 幾分之幾
8  9  2  吳雨霏 愛徹底
9 10 3  莫文蔚 慢慢喜歡你
10 n 1  吳嘉熙 把持
CH細聽.春回大地

或許春季在香港真的不太明顯,
我很少在Canton Pop聽到J Pop那份屬於春天的溫暖和柔情。

宇多田ヒカル - 花束を君に

本身想話咁快冠 Mag...
再望多眼先發現原來已經上咗五個禮拜
時間真係過得越嚟越快

支持 第三位 ...
616.1314 發表於 2018-3-25 02:02

MAG其實真係到多首K歌先谷到人氣
BTW 愛STEPHY亦愛霏, 愛GIN反霏可恥
希望呢位會員自plug呢個live
bagfgfcde 發表於 2018-3-24 22:10
SOR I CANT
我諗除左FISH, 無咩邊個台灣歌手可以唱到廣東歌既韻味
冠得好啊
希望9>1
帥小寶` 發表於 2018-3-24 01:52

可能係9>8>7>6>5>4>3>2>1 呢

RubberBand 好霉嘅走勢
希望下周有前五名
chanchan0909 發表於 2018-3-22 00:46

第六位 仲係未上到前五
狂賀10 Reasons率先獲得23分
ed8671ed 發表於 2018-3-22 00:09

好彩最後上到榜姐

CH細聽.音樂推介 第十三週

1  4  4  陳慧琳 尾站天國
2  1  6  林欣彤 忍
3  2 ...
CunninG 發表於 2018-3-28 22:45

個榜好靚

希望第八位下星期會升到第一

今期個榜 請問用左幾多時間排

今期個榜  請問用左幾多時間排
chanchan0909 發表於 2018-3-29 18:40

三分鍾左右啦
咁呢排無吸引我既新歌嘛

希望第八位下星期會升到第一
bagfgfcde 發表於 2018-3-28 22:51

你唔愛霏就要逼人愛

個榜好靚
帥小寶` 發表於 2018-3-28 22:51

又BULLY 匡匡

CH細聽.音樂推介 第一季小結

今年既小結只會揀十首歌、五個我感覺上聽得最多既華語單位。
當然,揀左出黎既野會同年尾有關係啦。
同上年一樣, 最鍾意既Seasonal Song就會成為Song of the Season

Seasonal Artist
AGA / Serrini / 小肥 / 徐佳瑩 / 容祖兒

Seasonal Songs
Serrini - Don't Text Him (自私選歌詞: Serrini)
小 肥 - 風塵三俠(feat. 6號/側田)
林欣彤 - 忍
吳雨霏 - 奉愛之名 (自私選旋律: Kiri T.)
周國賢 - 當下的力量
徐佳瑩 - 灰色
陳 蕾 - 娛樂人生 (自私選編曲: TOM@Mr.、MJ Tam)
陳慧琳 - 尾站天國
張敬軒 - 缺
許廷鏗 - 演員的自我修養

Song of the season
許廷鏗 - 演員的自我修養

CH細聽.音樂推介 第一季小結

今年既小結只會揀十首歌、五個我感覺上聽得最多既華語單位。
當然,揀左出黎 ...
CunninG 發表於 2018-3-30 23:31

0堅so堅 but where is 堅堅

CH細聽.音樂推介 第十四週

1  6  5  Rubberband 城市當代配樂團
2  3  3  方大同 Ten Reasons
3  4  6  許廷鏗 演員的自我修養
4  5  3  Robynn & Kendy 未來紀念館
5  n  1  鄧小巧 將沙拋給一片海
6  n  1  J.Sheon 壞蛋特調
7  1  5  陳慧琳 尾站天國
8  n  1  Fabel Earth
9 10 2  吳嘉熙 把持
10 n 1  李幸倪 很堅強
CH細看.三澄美琴

每一個演員就算有演技,
都必須要有一個「代表作」才可以把演技展示給觀眾。
情況就有如鄧麗欣和周秀娜透過平片真理和林若君,
將自己的情感傳真到觀眾心中。

同樣的感覺亦再次從「三澄美琴」這個角色身上感受得到。
石原聰美其實早就以《失恋ショコラティエ》拿下日劇賞最佳女主角。
只是她的樣貌真的太出眾,散發著濃濃的「花瓶」氣質,
讓我一直忽視她的實力。

直至最近追看上一季的《Unnatural》,
才發展她真處理三澄美琴一角時,
情感掌握得不慍不火,
將三澄美琴的豁達和執著呈現在觀眾的眼前。

米津玄師  - Lemon
「 暗闇であなたの背をなぞった 
  その輪郭を鮮明に覚えている 」

恭喜J.Sheon!!!!

WOW 又有榜主上壞蛋特調

恭喜很堅強
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

首lemon好聽
近排成日播
我們的總和

點解突然間上很堅強嘅
二〇二三年度全女班投票

點解突然間上很堅強嘅
616.1314 發表於 2018-4-8 02:38

因為有信比較之下, 很堅強未差到唔值一個第十位....
首lemon好聽
近排成日播
Wonders 發表於 2018-4-5 21:23

已經睇完啦希望UNNATURAL有第二季啦

CH細聽.音樂推介 第十五週

1  2  4  方大同 Ten Reasons
2  n  1  丁世光 Simon
3  6  2  J.Sheon 壞蛋特調
4  7  6  陳慧琳 尾站天國
5  3  7  許廷鏗 演員的自我修養
6  8  2  Fabel Earth
7  5  2  鄧小巧 將沙拋給一片海
8  n  1  Supper Moment 橙海
9  1  2  Rubberband 城市當代配樂團
10 4 4  Robynn & Kendy 未來紀念館
CH細聽.自私playlist

我其實有一個秘密Playlist,
當中有木紋、好不容易、好不容易遇見愛、
這樣你還要愛我嗎、說再見了吧及只有一事不成全你。
這些歌曲都有一個特別,
就是有一個特別長的outro。
一首好歌如果有一個好的outro,
絕對可以將歌曲的味道加以發酵,繼而昇華。

而今天,這個自私playlist又多一首歌。

丁世光 - Simon
「 什麼時候我們才能夠 逃離這星球 」

OMG top3 高質到喊

2  n  1  丁世光 Simon ...
CunninG 發表於 2018-4-11 23:21

OMG 我都係勁愛聽 OUTRO 個堆人
呢首 SIMON 正正子唷

2  n  1  丁世光 Simon ...
CunninG 發表於 2018-4-11 23:21

橙海so fast!!!!小巧 gooooooooooo

OMG top4 高質到喊

橙海so fast!!!!小巧 gooooooooooo
帥小寶` 發表於 2018-4-13 00:35

呢排無歌咪快

OMG 我都係勁愛聽 OUTRO 個堆人
呢首 SIMON 正正子唷
賴爽 發表於 2018-4-12 22:37

咁如果你下次見到正正子outro記得介紹