返回列表 發帖

CH細聽.音樂推介 第三季小結

Seasonal Artists
小塵埃 / 容祖兒 / RubberBand / Serrini

第三季派台精選
王菀之 - 沉默的士高
林二汶 - 愛情是一種法國甜品  (自私選旋律: 林家謙)
李幸倪 - 天地一沙鷗
李榮浩 - 年少有為
陳柏宇 - 認真如初
側田 - 半杯入魂 (自私選歌詞: 方傑)
謝安琪 - 一個女人和浴室 (自私選編曲: 陳哲盧)
RubberBand - 未來見
Serrini - Let Us Go Then You And I

第三季派台首選
RubberBand - 未來見

2018年合資格新人
丁世光
三十萬年老虎鉗

CH細聽.音樂推介 第四十二週

Rk Lw Nw Singer Song
1  5  4  鍾舒祺 裸泳
2  7  2  鍾舒漫 R U Naughty?
3  4  7  林二汶 愛情是一種法國甜品
4  2  8  RubberBand 未來見
5  1  7  謝安琪 一個女人和浴室
6  6  4  李幸倪 侘寂
7  n  1  岑寧兒 盡力呼吸
8  3  4  Dear Jane 寧願當初不相見(Acoustic Version)
9  9  2  AGA 自由
10 n 1  Supper Moment 撼動
----------------------------------------------------
無題

是的,我又在傷春悲秋、有病呻吟了。今天想說說離開。

還記得在上年這個時候,我在仕途上暫時停留了一年,那時我不甘,但仍然選擇暫時
留低。轉眼間又過了一年,我有驚無險地按照原定的步伐,繼續前進。我以為我會因
可以繼續前行而興奮,但事實卻沒有。這是不是一個離開的警號呢?

當然我有留下的理由,不錯的同事、不算太多的工作量、尚算可以的收入……但我知
道,這些都不是那個「好理由」讓我留下。或者,人生的每一段關係,都需要一個「
好理由」才可以繼續維持。

或許,真的是時候要說再見了。

Lady Gaga - Million Reasons
"I just need one good one to stay"

3>3>1>4>1>1>2
神級走勢 !
WOW 你好主動
chanchan0909 發表於 2018-10-16 22:17

Wowww 未來見3週冠
帥小寶` 發表於 2018-10-16 20:05

未來見可能好想係未來同大家再見呢 

想賜1000000酒俾呢位榜主
In all the good times I find myself longing for a change{: ...
JasOh103 發表於 2018-10-17 22:44

你睇左A STAR IS BORN未
放心啦, 一日未遞信一日都係講經架咋 C'ON !!
kwanie 發表於 2018-10-17 23:18

CHING我真係有開始搵工

升MGR? 恭喜
放空 發表於 2018-10-18 15:43

升SEN咋本身上年升
但好多因素加埋搞到上年升唔到

CH細聽.音樂推介 第四十三週

1  n  1  容祖兒 優秀
2  4  9  RubberBand 未來見
3  3  8  林二汶 愛情是一種法國甜品
4  2  3  鍾舒漫 R U Naughty?
5  9  3  AGA 自由
6  7  2  岑寧兒 盡力呼吸
7  n  1  Nowhere Boys 大不了一代
8  n  1  李榮浩 張家明和婉君
9  5  8  謝安琪 一個女人和浴室
10 1  5  鍾舒祺 裸泳
----------------------------------------------------
答案之書

「藝術是人類發明 最深沉又最奔放的溝通」

誠言《答案之書》不是一張十分優秀的作品,
選曲俗套、面目有點模糊。
但作為死忠,或許對她的音樂作品比一般樂迷熟悉,
我在《答案之書》聽得出更多的誠意。

作為一個唱了二十年的歌手,縱然國語發音仍有瑕疵,
但我還是聽得出她在Vocal的處理比之前細膩;
作為一個不太懂樂理的流行歌手,品味的確是俗一點,
但她與背後的團隊還是盡力把大碟做得台味一點、沒那麼俗。

其實死忠與普通樂迷最大的分別,
除了更包容歌手的缺點外,
更懂得透過偶像的作品去了解她、欣賞她。

容祖兒 - 優秀
http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/wF608jS0LNU8drGTxSaywg==

RubberBand 真係好優秀
9 個禮拜都喺前四名
chanchan0909 發表於 2018-10-24 22:34

唔知有無第10星期呢
#teamjoey
bagfgfcde 發表於 2018-10-24 22:45
呢位榜主個榜好優秀
Wonders 發表於 2018-10-24 22:48
1  n  1  容祖兒 優秀
做多咗啦版主大大
stopzi 發表於 2018-10-30 14:33

一眼就知邊個係偽粉
「其實死忠與普通樂迷最大的分別,除了更包容歌手的缺點外,更懂得透過偶像的作品去了解她、欣賞她」
講得 ...
帥小寶` 發表於 2018-10-26 19:27

如果個歌手完美到無缺點
咁我應該唔會有興趣

CH細聽.音樂推介 第四十四週

1  R  2  陳奕迅 可一可再
2  2 10  RubberBand 未來見
3  1  2  容祖兒 優秀
4  n  1  JW 揮揮手
5  6  3  岑寧兒 盡力呼吸
6  8  2  李榮浩 張家明和婉君
7  4  4  鍾舒漫 R U Naughty?
8  5  4  AGA 自由
9  7  2  Nowhere Boys 大不了一代
10 n  1  Robynn & Kendy 荷光
終生學習

我最喜歡的, 還是那個唱怨婦K歌的容祖兒,
但至少這首歌是例外的。
原因無他, 因為Remix完勝原版。

希望上天可以許可我快點上這一課。

容祖兒 - 愛一個上一課 (Jazz Version)
「 誰擔保可不可 有一個愛一個 」

希望你快啲接受某s字頭會員
bagfgfcde 發表於 2018-11-1 22:16

我唔會搶ed既男朋友咁無品
第四位嗰個Joey好勁

感覺到榜主好飢渴
ed8671ed 發表於 2018-11-1 22:13

Joey要努力保住個女金
第三位同第四位都好 GQ
616.1314 發表於 2018-11-1 22:21

叫Joey既都係GQ

CH細聽.音樂推介 第四十五週

1  n  1  Supper Moment/Survive Said The Prophet To Whom
2  4  2  JW 揮揮手
3  R  2  Supper Moment 撼動
4 2 11  RubberBand 未來見
5  9  3  Nowhere Boys 大不了一代
6  6  3  李榮浩 張家明和婉君
7  1  3  陳奕迅 可一可再
8 10 2  Robynn & Kendy 荷光
9  n  1  謝霆鋒 青空
10 n 1  陳奕迅 破壞王
說再見了吧

由一開始Supper Moment的音樂總與「別離」拉上關係。

「別離」或者是人生中必定會出現而又難以面對的傷感,
而Supper Moment的音樂就為大家預習日後一次又一次的別離。
當真正的別離來到時,我們或者仍會傷感,
但至少會懂得找個出口處理自己的情緒。

Supper Moment - 最後晚餐 (Acoustic version)
「 我會永遠珍惜你 直到下世紀 」

sm演唱會後遺 支持荷光
帥小寶` 發表於 2018-11-11 15:04

其實我只係睇joox live only

咁快 OUT 優秀
616.1314 發表於 2018-11-11 11:35

唔out上唔到to whom
連我都有長大 你都唔上
邊個係真祖粉已經顯而易見
bagfgfcde 發表於 2018-11-6 21:31

well...
過左十周仲留得低
喺榜上面第二老已經係上榜三周嘅歌
chanchan0909 發表於 2018-11-6 21:29

證明近排d歌唔襟聽

CH細聽.音樂推介 第四十六週

1  2  3  JW 揮揮手
2  R  9  謝安琪 一個女人和浴室
3  4 12 RubberBand 未來見
4  1  2  Supper Moment/Survive Said The Prophet To Whom
5  7  4  陳奕迅 可一可再
6  n  1  衛蘭 在月台上等你
7  8  2  Robynn & Kendy 荷光
8 10 2  陳奕迅 破壞王
9  9  2  謝霆鋒 青空
10 n 1  梁釗峰 閃亮的青春
揀十首歌

新環節, 不定期揀十首歌比大家。
今日想揀十首「林家謙最好聽既作品」。
純粹考慮旋律, 歌手唱成點盡量唔考慮。

1. JW - 自由飛翔
2. 林二汶 - 愛情是一種法國甜品
3. JW - 小故事
4. 林宥嘉 - 飛
5. 鄧小巧 - 心靈作家
6. 陳柏宇 - 想創
7. 林奕匡 - 停止繁殖 (與林奕匡合寫)
8. JW - 矛盾一生
9. 鄧小巧 - 可惜你是個人
10. 林宥嘉 - 壞與更壞

原來, 最好的 真係比晒JW Yoga 同小巧。

第九位唔見咗
bagfgfcde 發表於 2018-11-14 19:57

thanks,  

CH細聽.音樂推介 第四十七週

1  6  2  衛蘭 在月台上等你
2 10 2  梁釗峰 閃亮的青春
3  n  1  陳綺貞 殘缺的彩虹
4  n  1  Dear Jane 身體語言
5  7  3  Robynn & Kendy 荷光
6  1  4  JW 揮揮手
7  8  3  陳奕迅 破壞王
8  n  1  鄧小巧 重陽
9  4  3  Supper Moment/Survive Said The Prophet To Whom
10 n 1  蔡一傑 點石成金
假使世界原來不像你預期

看完《地厚天高》, 再看看九西補選的名單,
除了無奈就只有無力。

我們的社會把有心有力的年青人拒諸於體制外,
可檢控的就被冠上過重的刑期,
不小心衝破了體制枷鎖的就被DQ,
然後令你身敗名裂、永不反身。

有時我會想, 如果這群被大家遺忘的「家明」能自私點就好了,
因為香港人不值得他們去奉上自己的前途和自由,
來爭取他們不值得擁有的民主。

Beyond - 十八
「 我發覺這地球原來很大 但靈魂已經敗壞 」

周圍都係大台
周圍都係既得利益
周圍都係關愛座

吹麼?
kwanie 發表於 2018-11-22 01:53

每個月十萬蚊養老金喎
我係阿人阿基都走出嚟選啦

CH細聽.音樂推介 第四十八週

1  2  3  梁釗峰 閃亮的青春
2  4  2  Dear Jane 身體語言
3  n  1  陳綺貞 傷害
4  1  3  衛蘭 在月台上等你
5  9  4  Supper Moment/Survive Said The Prophet To Whom
6  6  5  JW 揮揮手
7  3  2  陳綺貞 殘缺的彩虹
8  n  1  RubberBand 發麻
9  n  1  王心凌 在青春迷失的咖啡館
10 8 2  鄧小巧 重陽
不要低頭, 光環會掉下來

蔡依林 - 迷幻
「 世界都因你迷幻 不平凡 」

繼續希望姓容嗰個祖兒可以快啲出現
616.1314 發表於 2018-12-1 15:40

叫佢快D PLUG番廣東歌就會見到

CH細聽.音樂推介 第四十九週

1  3  2  陳綺貞 傷害
2  R  7  徐佳瑩 灰色
3  1  4  梁釗峰 閃亮的青春
4  n  1  周國賢 守口如瓶
5  2  3  Dear Jane 身體語言
6  5  5  Supper Moment/Survive Said The Prophet To Whom
7  8  2  RubberBand 發麻
8  7  3  陳綺貞 殘缺的彩虹
9  n  1  梁釗峰 若然冬天沒有花
10 4 4  衛蘭 在月台上等你
黑白彩虹

你有什麼信念或價值觀, 你喜歡的歌手都會有著共同的信念,
這就是吸引力法則的神奇之處。

徐佳瑩 - 灰色 x 彩虹
「 那是愛過你才能成為的灰色自己 /
  你用彩虹的浪漫 溫柔包裝   」

點解突然間 RE 灰色
616.1314 發表於 2018-12-9 21:16

吓 灰色
stopzi 發表於 2018-12-9 13:11

睇完演唱會RE一RE
無咩特別意思

CH細聽.音樂推介 第五十週

1  R  6  陳柏宇 認真如初
2  4  2  周國賢 守口如瓶
3  n  1  白安 讓我逃離平庸的生活
4  n  1  艾怡良 Forever Young
5  1  3  陳綺貞 傷害
6  R  5  江海迦 小問題(Retro Remix)
7  n  1  蔡健雅 遺書
8  7  3  RubberBand 發麻
9  8  4  陳綺貞 殘缺的彩虹
10 9 2  梁釗峰 若然冬天沒有花
好不容易遇見愛

星期六去左舊同事既婚禮,
雖然同佢唔係好熟,
但原來當你見到一個同你略有交情既人,
係茫茫人海中遇到對的人, 然後互相扶持, 搵到幸福,
原來作為旁觀者都會感動、開心。

最後, 願天關顧大家好不容易遇見愛。

白安 - 是什麼讓我遇見這樣的你
「 是什麼 讓我遇見這樣的你 」

嘩 呢個榜主真係好愛廣偉同美迦
616.1314 發表於 2018-12-16 13:23

咁我都好愛美祖既  
支持第七位
bagfgfcde 發表於 2018-12-14 18:38

唔知有無冠呢

呢首我都後悔冇冠到
可惜今年最後三首都落實咗
JasOh103 發表於 2018-12-12 23:48

我已經好耐無plan冠軍歌整榜前覺得要冠就冠就好了

CH細聽.音樂推介 第五十一週

1  2  3  周國賢 守口如瓶
2  4  2  艾怡良 Forever Young
3  7  2  蔡健雅 遺書
4  3  2  白安 讓我逃離平庸的生活
5  9  5  陳綺貞 殘缺的彩虹
6  1  7  陳柏宇 認真如初
7  8  4  RubberBand 發麻
8  5  4  陳綺貞 傷害
9  n  1  張敬軒 百年樹木
10 n  1  陳奕迅 龍舌蘭
青春常駐

「我的存在之所以特別,是因為生命中曾有過你。」
同樣地,我也慶幸的的生命中出現妳的音樂。

艾怡良 - Forever Young
「 再重來一次我都會
  沒有明天般揮霍著 找到你 」

CH細聽.音樂推介 第四季小結

早少少做埋佢, 就可以開始年結準備工作

Seasonal Artists
陳奕迅 / 陳綺貞 / 徐佳瑩 / Supper Moment / RubberBand

第四季派台精選
周國賢 - 守口如瓶
梁釗峰 -閃亮的青春
陳奕迅 - 可一可再
陳綺貞 - 殘缺的彩虹
陳綺貞 - 傷害
鍾舒祺 - 裸泳
衛蘭 - 在月台上等你
JW 揮揮手
Robynn & Kendy - 荷光
Supper Moment/Survive Said The Prophet - To Whom

第三季派台首選
Supper Moment/Survive Said The Prophet - To Whom

2018年合資格新人
丁世光
三十萬年老虎鉗
洪嘉豪

so sad 得三位合資格新人
仲要有兩個係上年出碟 , 名符其實嘅只得一位  ...
chanchan0909 發表於 2018-12-22 22:40

咁我認我對新人係比較harsh但今年香港既新人真係....
唔通要揀曾樂彤咩....

支持 Joey
616.1314 發表於 2018-12-22 20:45

credit to 答案之書雖然真心成品有幾多瑕疵
但我feel到佢已經盡左力同埋份誠意

反對第三位大山婆粗製濫造嘅悶歌一首
下面嗰首 Forever Young 完勝
616.1314 發表於 2018-12-22 00:34

Forever Young簡直係年度級
無得比
第三位!!!!!!
遺書!!!!!!!!!
bagfgfcde 發表於 2018-12-21 23:09

應該上埋wk52就會同遺豬說再見

而家先上百年
kwanie 發表於 2018-12-22 00:35

真係要d時間先煲到有味但都唔係我新碟既首選

CH細聽.音樂推介 第五十二週

1  5  6  陳綺貞 殘缺的彩虹
2  2  3  艾怡良 Forever Young
3  n  1  林憶蓮 沙文
4  n  1  蔡依林 怪美的
5  3  3  蔡健雅 遺書
6  4  3  白安 讓我逃離平庸的生活
7  n  1  張敬軒 百年樹木
8  6  8  陳柏宇 認真如初
9  1  4  周國賢 守口如瓶
10 8 4  陳綺貞 傷害
金曲30

十二月好多女歌手出碟
如果係問我當中最想比個拎金曲30既歌后
我用左今個星期既1-5位排比你知

我最想佢拎既果位
即使佢今隻碟係唔啱我口味
我依然好想佢拎
因為佢值得一個金曲獎既肯定
更何況, 我覺得呢張沙發海應該係已知既女歌手唱片中
最高質既一張

陳綺貞 - 台北某個地方
「 心裡的某個地方 再也聽不見你的回答 」

歌后可以俾陳老師
想蔡健雅拎其他獎多啲
Eg 年度專輯、最佳作曲人、最令Taylor Swift粉氣急敗壞大獎、令Tay ...
bagfgfcde 發表於 2018-12-25 14:15

errr... 佢呢隻碟要爭歌后以外既獎有難度....

段文寫得好好
祝你聖誕快樂心想事成
最高質既陳綺貞可以首奪歌后
-Prince- 發表於 2018-12-25 14:09

thx 王子
不過佢一直都係我心中既歌后