返回列表 發帖

[Jan/6/2018] 不停站 - ToNick (CD)

歌手:ToNick
唱片名稱:不停站
唱片封面:

推出日期:2018/1/6
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 不停站
02. 阿飛與阿基
03. 春節大禁忌
04. 撐
05. 邊個知道
06. 長相廝守
07. 一首歌
08. 回憶備份
09. Go 4or It

附加資料:
每一站也是開始 每一站也重新出發
人生高低起跌,就似火車經過每一個車站。遇上故障困難便停下來稍作休息,抖擻精神後又再出發,用上自己喜歡的步伐速度,全力前進。

出處:Echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

又係single collection?

又係single collection?
JayantL 發表於 2018-1-4 16:16

出single collection 又有咩問題?你班所謂樂迷可唔可以唔好再咁挑剔

出single collection 又有咩問題?你班所謂樂迷可唔可以唔好再咁挑剔
cathay1996 發表於 2018-1-4 17:08

唔出碟又話搞錯唔出碟咁環保好想買隻留念 (Fiona)
出single collection又話啲歌全部聽過唔想買好冇誠意 (王菀之、JW)
出Single, EP又話少歌呃錢 (周國賢、林奕匡)
出大碟又話堆歌好雞肋唔好聽買唔落手 (陳柏宇、側田)

就算呢度班Gin Lee打手都未必肯買Live in the Moment

出single collection又話啲歌全部聽過唔想買好冇誠意 ( ...
hehehaha 發表於 2018-1-4 17:46

其實人哋就問咗一句,係唔係Single Collection啫,可以引申到咁多嘢,都幾犀利。

cathay1996 發表於 2018-1-4 17:08

嘩 好惡啊
你係唔係發雞盲吖
你見唔見到我個問號吖?
我唔熟佢哋啲歌
問下係唔係single collection咋嘛

話說我上左呢隻碟7首歌
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

禮拜六出碟?

點解唔出埋 長相廝守合唱版 湊夠十首歌
舞來舞去 不日內開始錄音。

出single collection又話啲歌全部聽過唔想買好冇誠意 ( ...

嘩 我撐你
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

禮拜六出碟?
kingsfacheung 發表於 2018-1-4 18:31

星期日都出得架 有咩問題?

承上po:
又係要畀錢買?
FIGHT for 陳柏宇

有乜問題
想買咪買 唔想買咪唔買
唔通為左支持樂壇 唔鍾意都買咩
冇咁得閒買容祖兒d碟
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

八年 (2008-2015) plugged 15 songs, 四台上榜歌 = 零

雖然 長相廝守 is not my cup of tea, 希望 ToNick 繼續努力, gives SM, RB, DJ, TSL some competition

頭尾兩首好聽
長相ok 其他就⋯⋯

#CMMetacritic Vol 2a

ToNick 《不停站》
評分:42/100

呢隻碟可以視做樂隊全面轉型嘅分界線。其實我覺得轉型前嘅《春節大禁忌》同《撐》同轉型後嘅《長相廝守》同《阿飛與阿基》都OK嘅。《長相廝守》同《阿飛與阿基》流行得黎歌詞亦比較到位。後者放喺《不停站》後面亦令佢更有意義。
不過,碟中低水準嘅演繹同公式化嘅編曲就決定歌曲嘅命運。副歌好搶耳嘅《不停站》就似唱到要入深切治療部。《Go 4or It》嘅編曲亦完全表現唔到歌曲需要嘅活力。
其實轉行Pop路線唔一定係壞事,甚至對於以前唔多聽ToNick嘅我有一定吸引力。不過,樂隊嘅演繹同編曲實在急需改善,而且唔希望再出現好似《回憶備份》咁嘅劣質倒模,打消大眾對佢哋嘅興趣。

推介歌曲:阿飛與阿基、長相廝守

相信有人會覺得太高分