返回列表 發帖
美祖高位上
放空 發表於 23/6/2018 13:14
ok 啦呢首算係咁
嘩 首冠軍歌
Wonders 發表於 23/6/2018 13:18
正正子
換歌冠
咁係咩玩法
林仔 發表於 23/6/2018 13:19
無乜特別姐 -_-
Kfmusic 發表於 23/6/2018 15:11
下星期調轉晒~

Kwanie Music Picks Week 26 (30/06/2018)

第二十六週冠軍歌

「半天空檔 為你跑一趟
 城市內永遠有曙光 等我來
 人海分兩行 紅海分兩旁 路徑多康莊
 有半天空檔 讓你心境開朗
 時候到 輕輕一吻然後對望
 只見繁花開了 情歌為誰繼續放
 甜笑已是最佳答案」

半天空檔 - 洪嘉豪
作曲|洪嘉豪
填詞|陳詠謙
編曲|Larry Wong
監製|Larry Wong

OH 903 亂 _ 咁黎又一受害者 !
雖然佢待遇唔知點解比其他新人好
但比英皇咁搶走個冠
仲要係宋生嗰首咁嘅歌
係離譜係唔抵嘅
好多人都同情呢首歌 (?)
我就唔算嘅不嬲Buy 開。
同其他新人冠嘅時候一樣都要講句
出碟丫唔該。

第二十六週榜單:
RK  LW NK  PK  Songs    Singers
01  10  07  01  半天空檔    洪嘉豪      05>03>08>06>04>10>01
02  13  07  02  重光紀念日   林欣彤      09>04>03>09>10>13>02
03  08  06  03  小問題     江海迦      18>10>11>12>08>03
04  06  07  04  極夜後     何韻詩      14>09>09>13>14>06>04
05  11  03  05  全世界暫停   Supper Moment 06>11>05
06  02  03  02  人妻的偽術   謝安琪      03>02>06
07  12  09  02  窮我一生    李晧軒      10>05>03>02>05>07>08>12>07
08  03  02  03  漸漸      陳奕迅      03>08
09  16  04  09  神奇女俠    雷深如      16>13>16>09
10  ne  01  10  飲啦小氣    陳詠謙      10
11  ne  01  11  芭樂      鄧小巧      11
12  19  03  12  恐怖情人    許廷鏗      17>19>12
13  14  04  09  哪兒      小塵埃      15>09>14>13
14  04  04  02  天空塌下前   per se      08>02>04>14
15  18  05  15  深化危機    Dear Jane   17>18>16>18>15
16  05  02  05  心之科學    容祖兒      05>16
17  07  02  07  搖滾之母    楊千嬅      07>17
18  09  02  09  自我感覺還好  李幸倪      09>18
19  ne  01  19  生死時速    Nowhere Boys 19
20  ne  01  20  大肆慶祝    陳嘉茵      20

落榜歌曲:
   01  01  01  預言書   張敬軒    01
   15  07  05  放工未   陳詠謙    15>08>05>07>10>07>15
   17  04  11  逆流之歌  RubberBand 12>12>11>17
   20  02  19  戀愛預告  梁詠琪    19>20

18  09  02  09  自我感覺還好  李幸倪      09>18
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

16  05  02  05  心之科學    容祖兒      05>16

何以我變了你的16號愛人

預言書噴到呢
我們的總和

Kwanie Music Picks 2018 半年結 !!

歌手組合 目前六強
男歌手
 小肥     李晧軒     周國賢     張敬軒     陳柏宇     關楚耀
女歌手 江海迦    李幸倪     林欣彤     陳慧琳     陳蕾      鄧小巧
組 合 C AllStar    Kolor       Robynn & Kendy RubberBand    Supper Moment  謝芊彤 / 謝芊蕾
唱作人 江海迦    周國賢     洪嘉豪     陳詠謙     陳蕾      盧凱彤

歌曲 目前六強
忍 - 林欣彤
和好 - 鄧小巧
無期 - 江海迦
想創 - 陳柏宇
飢餓遊戲 - 關楚耀
城市當代配樂團 - RubberBand

女歌手     李幸倪
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

和好       鄧小巧      05>03>03>06>05>03>06>07>01
無期       江海迦      15>15>09>06>07>07>13>10>03>13>01
想創       陳柏宇      06>08>04>04>05>08>11>09>05>12>01
飢餓遊戲     關楚耀      20>17>17>12>11>11>04>05>04>07>13>01
忍         林欣彤       04>03>05>08>08>09>05>07>10>01
城市當代配樂團   RubberBand   15>04>06>08>07>06>04>06>01

目測和好/忍

何以我變了你的16號愛人 ...
hehehaha 發表於 30/6/2018 17:14
John 發表於 30/6/2018 17:04
正常調整姐
預言書噴到呢
Wonders 發表於 30/6/2018 17:21
特例黎姐
女歌手     李幸倪
John 發表於 30/6/2018 20:51
d 歌手都咬得幾緊
一個唔小心就會食白果
和好       鄧小巧      05>03>03>06>05>03>06>07>01
無期       江海迦      15>15>09 ...
Kfmusic 發表於 30/6/2018 21:47
漫漫長路
呢兩個女人新一plug 都有機會replace 架

Kwanie Music Picks Week 27 (07/07/2018)

第二十七週冠軍歌

「誰做我情侶像搏鬥但博到沒有
 像鑽石耀眼這顆心要多麼恆久
 用食不飽的溫柔 浪漫吹風於街頭
 怎麼可以陪我 連掃街都暗中忍手
 委屈你未愛夠 便愛到受夠
 感謝你刺激這雙手再牽手能有高就
 人窮得只有這一點愛
 就算心中多富有仍未足夠」

窮我一生 - 李晧軒
作曲|Larry Wong
填詞|林夕
編曲|Larry Wong
監製|舒文

咦都係出自 Larry Wong 嘅新人喎
半天空檔就佢做監製
今次呢首直頭寫埋
以一個新人第一plug
有咁嘅班底都真係幾唔錯架啦
唱得都尚算唔錯
希望佢都會有碟出啦

第二十七週榜單:
RK  LW NK  PK  Songs    Singers
01  07  10  01  窮我一生    李晧軒      10>05>03>02>05>07>08>12>07>01
02  02  08  02  重光紀念日   林欣彤      09>04>03>09>10>13>02>02
03  13  05  03  哪兒      小塵埃      15>09>14>13>03
04  11  02  04  芭樂      鄧小巧      11>04
05  09  05  05  神奇女俠    雷深如      16>13>16>09>05
06  05  04  05  全世界暫停   Supper Moment 06>11>05>06
07  08  03  03  漸漸      陳奕迅      03>08>07
08  10  02  08  飲啦小氣    陳詠謙      10>08
09  03  07  03  小問題     江海迦      18>10>11>12>08>03>09
10  06  04  02  人妻的偽術   謝安琪      03>02>06>10
11  04  08  04  極夜後     何韻詩      14>09>09>13>14>06>04>11
12  ne  01  12  天衣      李拾壹 / 王嘉儀  12
13  17  03  07  搖滾之母    楊千嬅      07>17>13
14  16  03  05  心之科學    容祖兒      05>16>14
15  15  06  15  深化危機    Dear Jane   17>18>16>18>15>15
16  ne  01  16  一世同學    林奕匡      16
17  12  04  12  恐怖情人    許廷鏗      17>19>12>17
18  19  02  18  生死時速    Nowhere Boys 19>18
19  ne  01  19  半杯入魂    側田       19
20  18  03  09  自我感覺還好  李幸倪      09>18>20

落榜歌曲:
   01  07  01  半天空檔   洪嘉豪  05>03>08>06>04>10>01
   14  04  02  天空塌下前  per se  08>02>04>14
   20  01  20  大肆慶祝   陳嘉茵  20

6字歌好樣衰
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

搞錯 六字歌成績咁差 冠啦好嗎
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

帥小寶` 發表於 2018-7-8 12:57

可能20>1

深化危機有d頹..
我們的總和

6字歌好樣衰
JasOh103 發表於 7/7/2018 18:31
帥小寶` 發表於 8/7/2018 12:57
可能20>1
John 發表於 8/7/2018 13:01
以近黎眾多女歌手派台咁計呢首算幾差
深化危機有d頹..
Wonders 發表於 8/7/2018 20:55
聽聽下又ok 但係咪好鍾意又講唔上

Kwanie Music Picks Week 28 (14/07/2018)

第二十八週冠軍歌

「在淌血終於開花結果
 暴政過終於有日同賀
 內心經過戰火
 誰又記得歷史功過
 今天慶祝只有我」

重光紀念日 - 林欣彤
作曲|Howie@Dear Jane
填詞|梁栢堅
編曲|謝國維
監製|關禮琛 / Howie@Dear Jane

原本只係一首都幾高質嘅歌
但近排聽落又幾應景
一啲本身唔應該被囚禁嘅人
終於可重獲自由繼過佢哋嘅生活
但咁好彩嘅例子又有幾多個?
有幾多人都仲係盲目
咁活喺一日又一日嘅循環裡面先

第二十八週榜單:
RK  LW NK  PK  Songs   Singers
01  02  09  01  重光紀念日  林欣彤       09>04>03>09>10>13>02>02>01
02  17  05  02  恐怖情人   許廷鏗       17>19>12>17>02
03  13  04  03  搖滾之母   楊千嬅       07>17>13>03
04  03  06  03  哪兒     小塵埃       15>09>14>13>03>04
05  07  04  03  漸漸     陳奕迅       03>08>07>05
06  04  03  04  芭樂     鄧小巧       11>04>06
07  10  05  02  人妻的偽術  謝安琪       03>02>06>10>07
08  06  05  05  全世界暫停  Supper Moment  06>11>05>06>08
09  15  07  09  深化危機   Dear Jane     17>18>16>18>15>15>09
10  12  02  10  天衣     李拾壹 / 王嘉儀   12>10
11  05  06  05  神奇女俠   雷深如       16>13>16>09>05>11
12  08  03  08  飲啦小氣   陳詠謙       10>08>12
13  09  08  03  小問題    江海迦       18>10>11>12>08>03>09>13
14  11  09  04  極夜後    何韻詩       14>09>09>13>14>06>04>11>14
15  19  02  15  半杯入魂   側田        19>15
16  14  04  05  心之科學   容祖兒       05>16>14>16
17  16  02  16  一世同學   林奕匡       16>17
18  ne  01  18  青春終老   Robynn & Kendy 18
19  ne  01  19  千年如一日  鄭秀文       19
20  ne  01  20  鄰家的你   潘朵拉樂團     20

落榜歌曲:
   01  10  01  窮我一生    李晧軒      10>05>03>02>05>07>08>12>07>01
   18  02  18  生死時速    Nowhere Boys 19>18
   20  03  09  自我感覺還好  李幸倪      09>18>20

最愛搖滾老母
我們的總和

原來2>2>1

恐怖情人仲係度

09>18>20>XX 咩意思
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

希望鄰家的你可以留多一wk

帥小寶` 發表於 2018-7-17 08:59

出道九年的歌手比出道十八年的歌手優勝 而出道十八年的歌手比出道二十年的歌手優勝

最愛搖滾老母
Wonders 發表於 14/7/2018 16:36
呢首幾錯, 除左份詞
原來2>2>1
John 發表於 17/7/2018 00:28
落棺走勢黎
恐怖情人仲係度
lca6 發表於 17/7/2018 07:17
幾好丫聽落又
帥小寶` 發表於 17/7/2018 08:59
出道九年的歌手比出道十八年的歌手優勝 而出道十八年的歌手比出道二十年的歌手優勝 ...
RVHOCPC 發表於 20/7/2018 16:14
下首啦
希望鄰家的你可以留多一wk
Kfmusic 發表於 20/7/2018 08:24
會掛 ._.

Kwanie Music Picks Week 29 (21/07/2018)

第二十九週冠軍歌

「現在未來逆轉了 生再熄滅
 循環夜晝內 藏在字眼外
 我們轉動中躍起
 陽光降臨這裡 群山再連結起
 流沙砌成堡壘 雪地會融化 百木會再生
 來跟我們出去 時光旅途
 春秋四季幾何 總可以再起來 用這朝陽記載」

極夜後 - 何韻詩
作曲|何韻詩
填詞|何韻詩
編曲|Mike Orange
監製|何韻詩 / Mike Orange

佢都加入唱作歌手系列
新Project 由呢首廣東歌開始
曲詞唔算特別架喇
但係編曲都幾成功
起碼真係比到人節奏感
仲有由內而外嘅嗰力量
PS 個榜好似又塞過=,=

第二十九週榜單:
RK  LW NK  PK  Songs   Singers
01  14  10  01  極夜後    何韻詩      14>09>09>13>14>06>04>11>14>01
02  03  05  02  搖滾之母   楊千嬅      07>17>13>03>02
03  10  03  03  天衣     李拾壹 / 王嘉儀  12>10>03
04  07  06  02  人妻的偽術  謝安琪      03>02>06>10>07>04
05  06  04  04  芭樂     鄧小巧      11>04>06>05
06  11  07  05  神奇女俠   雷深如      16>13>16>09>05>11>06
07  16  05  05  心之科學   容祖兒      05>16>14>16>07
08  13  09  03  小問題    江海迦      18>10>11>12>08>03>09>13>08
09  ne  01  09  沉默的士高  王菀之      09
10  ne  01  10  寂寞塗鴉   Fabel      10
11  09  08  09  深化危機   Dear Jane    17>18>16>18>15>15>09>11
12  05  05  03  漸漸     陳奕迅      03>08>07>05>12
13  08  06  05  全世界暫停  Supper Moment 06>11>05>06>08>13
14  12  04  08  飲啦小氣   陳詠謙      10>08>12>14
15  15  03  15  半杯入魂   側田       19>15>15
16  20  02  16  鄰家的你   潘朵拉樂團    20>16
17  17  03  16  一世同學   林奕匡      16>17>17
18  18  02  18  青春終老   Robynn & Kendy 18>18
19  ne  01  19  慌      陳蕾       19
20  ne  01  20  終生女友   麥家瑜      20

落榜歌曲:
   01  09  01  重光紀念日  林欣彤  09>04>03>09>10>13>02>02>01
   02  05  02  恐怖情人   許廷鏗  17>19>12>17>02
   04  06  03  哪兒     小塵埃  15>09>14>13>03>04
   19  01  19  千年如一日  鄭秀文  19

支持之之~
我們的總和

真心支持out上星期第19
團隊原來想用時間沖淡一切 低質
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

深化危機hea下hea下都已經8星期

支持之之~
Wonders 發表於 21/7/2018 12:47
真心高汁喎
真心支持out上星期第19
團隊原來想用時間沖淡一切 低質
JasOh103 發表於 22/7/2018 00:21
台前幕後都唔合格
深化危機hea下hea下都已經8星期
ed8671ed 發表於 22/7/2018 23:48
同寧願當初不相見比呢首好D

如果計作曲,何CC應該一早已經唱作歌手?
填詞就04年破處

希望係 11>04>06>05>04>02>02>03>02>01>03

家欣嘉茵都上到一星期 反而真樂瞳唔得嘅

希望係 11>04>06>05>04>02>02>03>02>01>03
stopzi 發表於 23/7/2018 09:18
300 分都黎啦呢個勢XD
林仔 發表於 27/7/2018 15:45
嗰首唱得大力左D 姐
呢首直頭少女變男人喎
如果計作曲,何CC應該一早已經唱作歌手?
填詞就04年破處
John 發表於 23/7/2018 00:12
SOR 囉唔識嘢-_-

林仔 發表於 2018-7-27 15:45

支持大肆慶祝

Kwanie Music Picks Week 30 (28/07/2018)

第三十週冠軍歌

「關於失戀的問題 請不用提
 只須很悉心的設計 裝飾我這身體
 失戀這小問題 我不要雙眼承受雨季
 關於失戀的問題 他的後遺
 只須很瀟灑的破費 修葺我每處枯萎
 失戀這好問題 我只得這一點智慧」

小問題 - 江海迦
作曲|江海迦
填詞|陳詠謙
編曲|T-Ma
監製|舒文

佢就梗係唱作歌手啦
年頭一首無期打左底
第二PLUG 可以試新嘢
又得咗喎,中國風都掂
儲咗咁多分唔知年尾又會點
PS 新歌多到一個點 -_-

第三十週榜單:
01  08  10  01  小問題    江海迦      18>10>11>12>08>03>09>13>08>01
02  11  09  02  深化危機   Dear Jane    17>18>16>18>15>15>09>11>02
03  05  05  03  芭樂     鄧小巧      11>04>06>05>03
04  04  07  02  人妻的偽術  謝安琪      03>02>06>10>07>04>04
05  13  07  05  全世界暫停  Supper Moment 06>11>05>06>08>13>05
06  10  02  06  寂寞塗鴉   Fabel      10>06
07  ne  01  07  天地一沙鷗  李幸倪      07
08  16  03  08  鄰家的你   潘朵拉樂團    20>16>08
09  ne  01  09  體操     許廷鏗      09
10  ne  01  10  潛水     張敬軒      10
11  09  02  09  沉默的士高  王菀之      09>11
12  12  06  03  漸漸     陳奕迅      03>08>07>05>12>12
13  03  04  03  天衣     李拾壹 / 王嘉儀  12>10>03>13
14  ne  01  14  那一端    RubberBand  14
15  14  05  08  飲啦小氣   陳詠謙      10>08>12>14>15
16  15  04  15  半杯入魂   側田       19>15>15>16
17  17  04  16  一世同學   林奕匡      16>17>17>17
18  18  03  18  青春終老   Robynn & Kendy 18>18>18
19  ne  01  19  閨蜜專用   Super Girls   19
20  07  06  05  心之科學   容祖兒      05>16>14>16>07>20

落榜歌曲:
   01  10  01  極夜後   何韻詩  14>09>09>13>14>06>04>11>14>01
   02  05  02  搖滾之母  楊千嬅  07>17>13>03>02
   06  07  05  神奇女俠  雷深如  16>13>16>09>05>11>06
   19  01  19  慌     陳蕾   19
   20  01  20  終生女友  麥家瑜  20

Keeva好慘
甩beat甩到出埋榜

千千巧慘
我們的總和

美丁三甲不入 orz

下 Keeva 1wk 我沒看錯吧

16>17>17>17
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

20>16>08

全世界暫停竟然上到咁耐

Kwanie Music Picks Week 30 (28/07/2018)

第三十週冠軍歌
「關於失戀的問題 請不用提
 只須很悉心的設 ...
kwanie 發表於 2018-7-28 13:30

惨惨 Keeva 1wk
無力將天氣逆轉。

帥小寶` 發表於 2018-7-28 23:12

唔係cc曲, keeva變得一文不值
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

搖滾老母

支拎幸兒 兩首都好值得冠

Keeva好慘
甩beat甩到出埋榜
John 發表於 28/7/2018 15:08
帥小寶` 發表於 28/7/2018 23:12
惨惨 Keeva 1wk
moxy 發表於 30/7/2018 21:57
唔係cc曲, keeva變得一文不值
kevinlai1621 發表於 30/7/2018 22:23
曲好都可以補救到
曲唔好唱又衰真係上都廢事lol
千千巧慘
Wonders 發表於 28/7/2018 16:14
搖滾老母
放空 發表於 31/7/2018 08:04
美丁三甲不入 orz
林仔 發表於 28/7/2018 20:04
OK 啦競爭咁大有高位已經好好
16>17>17>17
cymusic 發表於 29/7/2018 14:58
走啦走啦
20>16>08
Kfmusic 發表於 29/7/2018 16:47
呢首正正子
全世界暫停竟然上到咁耐
stopzi 發表於 30/7/2018 10:27
呢首好聽喎 ._.
支拎幸兒 兩首都好值得冠
帥小寶` 發表於 31/7/2018 13:39
終於肯派

Kwanie Music Picks Week 31 (04/08/2018)

第三十一週冠軍歌

「不要問拋開你我會點
 願你相信是你一手撐起我的天
 講真只懂率性只與任性相差一線
 真心跟假意 也只差一線你便難入眠
 圓滑到能並肩 感激你能合演 能受騙」

人妻的偽術 - 謝安琪
作曲|雷頌德
填詞|林夕
編曲|雷頌德
監製|雷頌德 / 麥浚龍

見到呢個女歌手加埋林夕歌詞
不期然都會估下首歌想講乜嘅
就咁望落歌詞又好似獨家村呢
明明各有各玩 邊個想做人妻先
一向都係河水不凡井水架喎
呢首過得去嘅作品
希望下首可以再好D 係咁 !!

PS 今個星期好熱鬧呀
有六首新上榜歌
全部都喺榜嘅下游位置
手拖住手咁出嚟
第一首係乜呢即嚟!

第三十一週榜單:
01  04  08  01  人妻的偽術  謝安琪      03>02>06>10>07>04>04>01
02  13  05  02  天衣     李拾壹 / 王嘉儀  12>10>03>13>02
03  12  07  03  漸漸     陳奕迅      03>08>07>05>12>12>03
04  08  04  04  鄰家的你   潘朵拉樂團    20>16>08>04
05  07  02  05  天地一沙鷗  李幸倪      07>05
06  09  02  06  體操     許廷鏗      09>06
07  05  08  05  全世界暫停  Supper Moment 06>11>05>06>08>13>05>07
08  16  05  08  半杯入魂   側田       19>15>15>16>08
09  10  02  09  潛水     張敬軒      10>09
10  03  06  03  芭樂     鄧小巧      11>04>06>05>03>10
11  06  03  06  寂寞塗鴉   Fabel      10>06>11
12  11  03  09  沉默的士高  王菀之      09>11>12
13  18  04  13  青春終老   Robynn & Kendy 18>18>18>13
14  14  02  14  那一端    RubberBand   14>14
15  ne  01  15  冷淡     陳慧琳      15
16  ne  01  16  表情符號   洪嘉豪      16
17  ne  01  17  Da Di Da   林欣彤      17
18  ne  01  18  一生旅行團  野仔       18
19  ne  01  19  主宰     王灝兒      19
20  ne  01  20  獻醜     洪卓立      20

落榜歌曲:
   01  10  01  小問題   江海迦    18>10>11>12>08>03>09>13>08>01
   02  09  02  深化危機  Dear Jane  17>18>16>18>15>15>09>11>02
   15  05  08  飲啦小氣  陳詠謙    10>08>12>14>15
   17  04  16  一世同學  林奕匡    16>17>17>17
   19  01  19  閨蜜專用  Super Girls 19
   20  06  05  心之科學  容祖兒    05>16>14>16>07>20

PS 果段野有聲嘅
支持第六位
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

冷淡冇得高位上
我們的總和

原來你就係郭偉安!!!!!