返回列表 發帖

各大流行榜@2018/01/06

TVB勁歌金榜@2018/01/06
RK LW Songs         Signers
01 03 遙不可及      胡鴻鈞
02 04 龍鬚糖       李克勤
03 05 花森林       譚嘉儀
04 06 泣血薔薇      吳若希
05 07 為你鍾情      鄺美雲
06 08 起跑線       鄭俊弘
07 09 心頭大石      鄭融
08 10 Baby Stop     顏卓靈
09 NE 放假        伍富橋
10 NE 你帶著我的青春離去 JW

903 專業推介@2018/01/06
RK  LW Songs          Singers
01  03  Nights without You   AGA
02  13  徠卡味         王詩安
03  07  一晃眼         衛蘭
04  06  Remember Me      許志安
05  re   假使世界原來不像你預期 方皓玟
06  17  初心          古巨基
07  re   霸氣情歌        陳柏宇
08  re   長相廝守        ToNick
09  08  離遊記         王菀之
10  02  草原          林奕匡
11  05  咖啡因萬歲       側田
12  re   失魂記         李克勤
13  01  閱後即焚        陳柏宇
14  11  世界對我們       Robynn & Kendy
15  12  嫌小姐         Yellow!
16  15  奉愛之名        吳雨霏
17  04  親親你面頰       The Boogie Playboys
18  re   朋友身份        胡鴻鈞
19  09  自由泳         黎曉陽
20  ne  Don't Text Him     Serrini

中文歌曲龍虎榜@2018/01/06
RK  LW Songs          Singers
01  04  欲言又止        王浩信 / 菊梓喬
02  02  之外          陳奕迅
03  10  假使世界原來不像你預期 方皓玟
04  08  你帶著我的青春離去   JW
05  06  Nights without You   AGA
06  ne  初心          古巨基
07  05  閱後即焚        陳柏宇
08  13  花森林         譚嘉儀
09  01  一晃眼         衛蘭
10  09  18           at17
11  12  世界對我們       Robynn & Kendy
12  17  孝順          吳業坤
13  18  遙不可及        胡鴻鈞
14  19  人人          C AllStar
15  16  被討厭的勇氣      許靖韻
16  11  沒聽過的歌       鄭中基
17  ne  草原          林奕匡
18  ne  離遊記         王菀之
19  ne  愛,很簡單       陶喆
20  03  自由泳         黎曉陽

新城勁爆本地榜@2018/01/06
RK  LW Songs       Singers
01  12  隨風而來 隨風而去  Gin Lee
02  03  重生       容祖兒
03  04  草原       林奕匡
04  05  離遊記      王菀之
05  02  初心       古巨基
06  07  Leaving Home   王嘉儀
07  11  閱後即焚     陳柏宇
08  06  龍鬚糖      李克勤
09  14  奉愛之名     吳雨霏
10  08  缺氧       衛詩
11  ne  全也活過來    Dear Jane
12  10  連名帶姓     張惠妹
13  09  大雄胖虎綜合症  許廷鏗
14  13  那一年零一個月  黃淑蔓
15  ne  起跑線      鄭俊弘
16  15  如果雨之後    周興哲
17  18  死不了的     鄭融
18  19  偉大的渺小    林俊傑
19  ne  勇敢一次     鼓鼓 / 丁噹
20  16  泣血薔薇     吳若希

奉愛之名仲係榜尾,903你班DJ睇下人地新城再好好向天主反省下啦

菊姐冇冠。。。唔開心

菊姐冇冠。。。唔開心
RVHOCPC 發表於 2018-1-6 20:40

菊姐係自由身

華納使唔使係997做野保住天后蘭地位?

奉愛之名仲係榜尾,903你班DJ睇下人地新城再好好向天主反省下啦
hehehaha 發表於 2018-1-6 20:35

霏霏使唔使向天主反省下點解女歌手之冠都唔出席商台獻唱?

新城幾時變得咁大愛
連上三首星夢後再冠星夢同環球
WYTV Music Chart(Week 2)
Oh My Janice

新城幾時變得咁大愛
連上三首星夢後再冠星夢同環球
kevinlai1621 發表於 2018-1-6 20:49

譚嘉儀第20位真係好大愛

最歌五強全部re上榜,明年又有得投石敢當!
誰還未覺醒?
Do you hear the people sing?

環球同新城理念又相近返啦?
新一年就冠Gin
Litm終於喺新城有1冠
雅俗 山林道 多少年 玩家 銀髮白 卜卜卜
乜青 不同班同學 穿花蝴蝶 該死的快樂

華納使唔使係997做野保住天后蘭地位?
iamsingingwong 發表於 2018-1-6 20:45

今年女金Kinlee

回復 10# hehemamama
新城想同環球保持理念一致,但係環球愛理不理!無女金,等於唔一致。
誰還未覺醒?

陳柏宇2nd plug同4th plug同時上903
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

美ai就出碟都唔plug歌想點

qttyz2012 發表於 2018-1-6 22:48

0宣傳,又不派歌宣傳,aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

0宣傳,又不派歌宣傳,aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
iamsingingwong 發表於 2018-1-6 23:11

出了兩年原創歌又行翻之前條翻唱路,想唔霉都難

qttyz2012 發表於 2018-1-6 22:48

其實佢張碟又唔系啲原創碟,唔一定需要派先行主打嘅吧,成張碟一起出就得啦

恭喜Hubert再次拎到903入場券

回復 13# steph123

一人兩首上榜歌!男金待遇!J到2018年上男金!
誰還未覺醒?

阿mark 發表於 2018-1-6 23:15

不如出下跳舞歌仲好La,同3/4家姐交換下

阿mark 發表於 2018-1-6 23:15

重有碟出已經好好。

重有碟出已經好好。
Ching2015 發表於 7/1/2018 01:00
你睇下立立.....
同年出道嗰堆
一個拎左男金開左兩次3面台
一個拎左最男開左一次4面台
Music Awards 2017 (20/01) 第八首「我都有十年度歌」
Music Picks Week 2 (13/01)
1. 一晃眼 - 衛蘭
2. 曌 - 李幸倪
3. 離遊記 - 王菀之

你睇下立立.....
同年出道嗰堆
一個拎左最男開左一次4面台 ...
kwanie 發表於 2018-1-7 01:04

唉提起立立就心up
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 03
1. 大丈夫 2. Nights Without You 3. 之外

唉提起立立就心up
帥小寶` 發表於 7/1/2018 01:05
都唔知點解英皇寧願收購三個一線返黎都唔肯谷佢
Music Awards 2017 (20/01) 第八首「我都有十年度歌」
1. 一晃眼 - 衛蘭
2. 曌 - 李幸倪

你睇下立立.....
同年出道嗰堆

16年唱港台原力有柏豪,金堅,柏宇,立立。17年港台中文金曲唱四大天皇金曲前三人都有份,但立立換左坤坤。
重有997勁爆男歌手咁啱柏豪,柏宇,金堅,只有立立唔見左。

都唔知點解英皇寧願收購三個一線返黎都唔肯谷佢
kwanie 發表於 2018-1-7 01:08

其實立立堆舊歌唔會輸廣偉幾多
真係同人唔同命
冠軍歌 假使世界原來不像你預期 - 方皓玟
亞軍歌 Remember Me - 許志安
季軍歌 一晃眼 - 衛蘭 [ week 2 ]

唉提起立立就心up
帥小寶` 發表於 2018-1-7 01:05
其實他去年的帶著骨灰去旅行亦十分動人,奈何mani不會力捧旗下新一代的歌手。可悲在於洪卓立幾乎每年也有一首四臺冠軍歌,卻總是只能在TVB獲獎。

你睇下立立.....
同年出道嗰堆

上年咁多qouta都唔肯爭個十大比佢/ sherman / Deep

上年咁多qouta都唔肯爭個十大比佢/ sherman / Deep
hehehaha 發表於 7/1/2018 01:21
上年咁多QUOTA 最尾都係得兩個獎其實都幾失敗。
1. 一晃眼 - 衛蘭
2. 曌 - 李幸倪

hehehaha 發表於 2018-1-7 01:21

送禮是原罪

kwanie 發表於 2018-1-7 01:23

上年吳雨唔係度卦

hehehaha 發表於 2018-1-7 01:21

諗唔透點解fight俾Deep都唔俾美立
1. 大丈夫 2. Nights Without You 3. 之外

其實他去年的帶著骨灰去旅行亦十分動人,奈何mani不會力捧旗下新一代的歌手。可悲在於洪卓立幾乎每年也有一 ...
Danny02 發表於 2018-1-7 01:13

重衰過美乳啲四台冠
近年美乳回勇啲四台冠
唔係Big Hit但起碼有啲人識
人氣都有上升

美立年年都四台冠
冠完都無人識
又得資源出隻EP
谷完一首歌又hea成年
年尾又爭唔到獎
concert都無個

送禮是原罪
Laichu 發表於 2018-1-7 01:25

原咩罪阿當夏娃呀?克勤上年好努力好值喎
唱片賣得演唱會爆哂歌又hit屋企個櫃又有位

重衰過美乳啲四台冠
近年美乳回勇啲四台冠
人氣都有上升

美立年年都四台冠
...
Frankiekiekie 發表於 2018-1-7 01:26

美立幾時先完約啊 不過算啦佢都好似唔太care

諗唔透點解fight俾Deep都唔俾美立
帥小寶` 發表於 2018-1-7 01:26

deep咸魚翻生
facebook經常live唱歌吸到聽人留意
美立就只係識打機同拍大雄小怡

同埋我揀都會揀谷返deep
一來deep愈老愈重佬味Ho J
美立係衰老...愈老愈殘
二來deep音樂上可變性高好多
美立單一唱腔太局限...之前啲playful歌根本kary唔到

kwanie 發表於 2018-1-7 01:23

用晒全年qouta
傷台先係咁而兩個大獎
真大獎畀美蘭拎咗
997得返敬老神檯獎
真大獎畀咗美田
講台重好笑斷佢四台金曲大滿貫
大台唔評論

睇落廢老掃獎但全公司得佢一個fight
計落無吳雨爭獎真係差咗
以前就美巨金完再十大有時都會有一首十大畀班暗星
而家umg是但都有女銀有三首十大

我每年都問同一個問題:點解泳兒仲留係蛋記? 蛋記根本一早已經放棄左佢,如果佢唔簽應該會有其他公司會簽佢因為佢畢竟係唱得之人,但係佢好似唔care被人離棄...我唔信佢做翻唱碟開心。

我每年都問同一個問題:點解泳兒仲留係蛋記? 蛋記根本一早已經放棄左佢,如果佢唔簽應該會有其他公司會簽 ...
angelicdestiny 發表於 2018-1-7 06:34

合約未到期,而且楊生又帮佢,點可能走啊

用晒全年qouta
傷台先係咁而兩個大獎
真大獎畀美蘭拎咗
997得返敬老神檯獎
真大獎畀咗美田
講台重好笑斷 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-1-7 01:45

大碟奬幾時變真大奬

你睇下立立.....
同年出道嗰堆

所以新人時期唔突出仲好

所以新人時期唔突出仲好
阿mark 發表於 2018-1-7 07:19

但洪傑許靖韻陳凱彤呢啲新人時期都唔算突出嘅人
一樣好唔得去邊

問題係立立唱功根本唔得
叱吒亮點:
3個賓妹一齊坐
女金坐第3排
Gin Lee超強LIVE
唔駛見到容氏

大碟奬幾時變真大奬
阿mark 發表於 2018-1-7 07:14

美巨可以做指標拎咁多年女金拎到唔想拎
但就係想拎個大碟獎

但洪傑許靖韻陳凱彤呢啲新人時期都唔算突出嘅人
一樣好唔得去邊
林仔 發表於 2018-1-7 09:22

肥彤重好新嘅其實今年先第三年小背心以佢資質唔係一碟收皮算叫做唔錯
洪杰就根本入強公司晒時間...十年完約都唔知做過咩

回復 44# Frankiekiekie

佢未攞過唔代表喺真大奬

美巨可以做指標拎咁多年女金拎到唔想拎
但就係想拎個大碟獎
Frankiekiekie 發表於 2018-1-7 09:43

人地講新城大碟獎,但克勤拎哂3台新增神枱獎,其實不勁

重衰過美乳啲四台冠
近年美乳回勇啲四台冠
人氣都有上升

美立年年都四台冠
...
Frankiekiekie 發表於 2018-1-7 01:26

立立係唯一定期四台冠但四台無大獎的歌手,浪費

合約未到期,而且楊生又帮佢,點可能走啊
阿mark 發表於 2018-1-7 07:11

楊生最多係錢幫泳兒,狂俾商演佢,但獎應要靠吳雨

我每年都問同一個問題:點解泳兒仲留係蛋記? 蛋記根本一早已經放棄左佢,如果佢唔簽應該會有其他公司會簽 ...
angelicdestiny 發表於 2018-1-7 06:34

公司可自出自入?deep都未走得?