返回列表 發帖

香港還需要流行音樂頒獎典禮嗎?

簽名被屏蔽

Agree, 香港分獎典禮 are now mostly pointless. 所以我們需要更多更多 cm members 發頒獎 post 分享 our love for 廣東歌

山林道 gave me hope though
- 2016 CASH金帆音樂最佳歌曲大獎
- 加拿大至HIT中文歌曲排行榜 2016年度總選全國推崇十大粵語歌曲 (As Alanis Morissette sings, isn't it ironic, don't you think?)
- 2016年5月, 美國海軍到訪香港迪士尼樂園, 獻唱《山林道》, 令小市民驕傲

I have to mention Sophy & Serrini, my favourite HK indie princess & queen respectively of late. Of course, let's not forget the very persistent Charmaine Fong the miracle maker and soon-to-be mama. Even 龍小菌 is back with a new song with her "band" 帶菌者 after 硬仗 in 2016. Siu Hau & Eman also gave me so much hope about Cantopop music.

Hearing that Sophy might not release "Quarter" on CD after all, I have bought my first ever digital EP.

廣東歌, 我們需要更多更多! Especially for diaspora like us who don't live in HK

好多街客每年會睇番得獎歌名單去聽下所謂新歌
舞來舞去 不日內開始錄音。

台灣金曲獎一路都舉辦得好成功
其實學友話樂壇只需要一個頒獎典禮的確好啱如果香港搞一個都幾好
起碼入圍既男/女歌手起碼都要憑專輯入圍
亦鼓勵佢地做實體專輯
同埋貴精不貴多
只係每間唱片公司都係好自私 (特別係星夢啦)
佢地梗係想拎得越多獎越好
同埋評審團又唔知應該點去定

其實學友話樂壇只需要一個頒獎典禮的確好啱如果香港搞一個都幾好
起碼入圍既 ...
放空 發表於 2018-1-8 07:52

都好難 香港啲主流媒體咁驚呢個杯葛果個杯葛
最後咪又係瘋狂造馬分豬肉俾唔同公司

黃家正 發表於 2018-1-8 06:56

以前嘅街客就是把當年的新歌變成hit歌,你咁講好似d街客睇咗頒獎禮先知道今年有咩歌,而唔喺先唱hit再獲獎

起碼入圍既 ...
放空 發表於 2018-1-8 07:52

同意,但好難
當你見到年年做馬做到咁出面嘅時候
樂壇已經無得救

台灣金曲獎係政府部門搞哦
係咪應該首先叫官台折咗自己個頒獎禮先同樣係官方 港台個頒獎禮差人地咁多
完全就係政府冇心救起香港樂壇 唔重視廣東歌作為文化產業輸出嘅重要性
台灣聽講好似都撥唔少錢俾流行音樂產業

個人理解是: "為明日回憶" 的意思是今天的頒奬禮將成為我們在未來的回憶, 就像十年前的叱吒是今日的回憶咁咯

個人理解是: "為明日回憶" 的意思是今天的頒奬禮將成為我們在未來的回憶, 就像十年前的叱吒是今日的回憶咁 ...
lblemon 發表於 2018-1-8 10:45

同意 其實都好好理解

未幫襯KKBOX 前, 我都係靠每年留意頒奬禮去了解有咩人係紅, 有咩歌係值得聽

港台頒獎禮唔需要,tvb都唔需要

以前嘅街客就是把當年的新歌變成hit歌,你咁講好似d街客睇咗頒獎禮先知道今年有咩歌,而唔喺先唱hit ...
lightupmylight 發表於 2018-1-8 09:16

喺香港 真正 hard-core 聽廣東歌嘅,得 幾萬人
將新歌變成hit歌嘅街客,可能牽涉 十幾萬人
睇咗頒獎禮先知道今年有咩歌嘅人,可能係講緊 幾十萬人
但就算去到幾十萬人,也只不過係香港人口嘅 10%

每個圈外,都仲有一個大啲嘅圈
如果從呢個角度去睇,頒獎禮一定 serve 到某一個闊度嘅圈
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

黃家正 發表於 2018-1-8 06:56

到今時今日 真系會有街客主動睇翻頒獎禮名單聽翻前一年d歌? 最多903最喜愛歌曲5強某一兩首會系facebook傳下咁  其他三台真係WFC

未幫襯KKBOX 前, 我都係靠每年留意頒奬禮去了解有咩人係紅, 有咩歌係值得聽
lblemon 發表於 2018-1-8 10:46

站喺商業角度,頒奬禮 除左幫 歌手同歌曲 奠定身價外
亦係一個龐大嘅 promotional campaign
去等 闊啲嘅街客 知道有乜野 歌手同歌曲

Tony Awards 嘅性質 其實都係咁
已經演變為 Broadway 喺電視 嘅 廣告時段
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

謝安琪要拎女金 邊可以取消

到今時今日 真系會有街客主動睇翻頒獎禮名單聽翻前一年d歌? 最多903最喜愛歌曲5強某一兩首會系facebook ...
loowee 發表於 2018-1-8 11:23

有喎, 叱吒後itunes銷售真係反映到D人會買得奬歌/歌手的作品黎聽喎

需要,只係唔係呢啲頒獎禮
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

另外的問題就是主流媒體一直打壓其他的唱片公司。TVB正是始作俑者之一,就如環球和華納唱片旗下的歌手。反而有部分有熱誠做音樂的歌手在youtube這些媒介發佈歌曲而受到網民青睞。小背心以及robynn and kendy等等的歌手正是實例。
回到正題,頒獎禮日漸淪為主辦機構向大規模唱片公司屈服的遊戲已是不爭的事實,Kay一直未能獲頒女金、Sophy在過去的四個頒獎典禮僅贏得新力軍銀獎(除了在TVB贏得唱作歌手銀獎)等等的事足以證明。
所以,頒獎禮是否該停辦不是重點,反而是唱片公司高層們如何令旗下歌手的知名度提升。例如EEG近來叫旗下歌手如古sir、克勤開FB和IG來拉近他們和網民的距離、或者R&k在15年走遍中國和臺灣宣傳國語碟般,替歌手推出國語碟(至少碟內包括一首廣東歌)等等的方法去令外地的樂迷認識本土的新一代歌手。

唔搞頒獎典禮點樣洗_錢
D廢老點樣出黎演野

需要, 攞唔到獎邊度有商演, 邊度會入到紙紅館

李xx :我要拎港台至尊歌ga

港台同tvb可以收皮,903再繼續咁過多幾年都可以收皮,反而新城有少少進步

唔可以

無頒獎禮 CM 摺得

謝安琪要拎女金 邊可以取消
nicholashin 發表於 2018-1-8 11:31

林奕匡 草原 要拎至尊 邊可以取消?

乜唔係有個叫CASH既頒獎禮係行內人互投票, 同埋IFPI 係頒唱片&數碼銷量﹖ (如
果有埋HKRIA就得)
咩叱吒, TVB, RTHK, 新城可以不理

乜唔係有個叫CASH既頒獎禮係行內人互投票, 同埋IFPI 係頒唱片&數碼銷量﹖ (如
果有埋HKRIA就得)
咩叱吒,  ...
hkchart 發表於 2018-1-9 07:50

exac7ly, CASH應該先係最有影響力個個香港同唔到台灣比 香港政府係完全冇心推廣本土流行音樂產業
而香港係個商業社會 總之第一樣野就係問賺唔賺錢
大公司已經壟斷哂 除非有大單野爆
如果唔係都好難改變

需要, 攞唔到獎邊度有商演, 邊度會入到紙紅館
Pure. 發表於 2018-1-8 13:33

同意。歌手有幾紅無standard , 根本好多商業機構高層係睇獎項比商演價,同埋批唔批紅館除左睇公司就係睇歌手獎項。另如果無頒獎禮點捧新人上位? 無知名度的新人好需要獎項認同及比人認識。

exac7ly, CASH應該先係最有影響力個個香港同唔到台灣比 香港政府係完全冇心推廣本土流行音樂產業
而香港係個商業社會 總之第一樣野就係問賺唔賺錢
大公司已經壟斷哂 除非有大單野爆
如果唔係都好難改變

janice001 發表於 2018-1-9 08:54

Like what? Toothless tiger 香港廉政公署 catches all the 大公司 big bosses? One can dream right?

Like what? Toothless tiger 香港廉政公署 catches all the 大公司 big bosses? One can dream right? ...
boy4dudes 發表於 2018-1-9 09:46

係呀 我都覺得冇咩可能 以前舞影行動都搞唔掂 證明有關勢力真係好強大

係呀 我都覺得冇咩可能 以前舞影行動都搞唔掂 證明有關勢力真係好強大
janice001 發表於 2018-1-9 10:06

我淨係知新城財經台100%可以買獎,我公司老闆quote過價但覺得貴無買,財經台買得997一樣買得。903就唔sure.

我淨係知新城財經台100%可以買獎,我公司老闆quote過價但覺得貴無買,財經台買得997一樣買得。903就唔sure ...
Ching2015 發表於 2018-1-9 10:16
what kind of award 財經台 gives out?

what kind of award 財經台 gives out?
boy4dudes 發表於 2018-1-9 10:19

有關金融, 財經的獎項。

香港政府一向都唔支持娛樂業, 尤其共慘黨咁想香港人大陸化, 廣東國語化, 你
仲妄想佢班公公出錢出力推動本土文化﹖

個難題就講來講去到去樂壇自己本身, 從傳媒到唱片公司到歌手製作既都太多貪污,
扼殺左好多有潛質既人既機會, 亦令唔少人唔敢入行, 唱片公司本身亦短視, 只
顧買獎吸商演,就算比一千萬你搞個CASH頒獎禮, D 歌同人唔受大眾接受個樂壇都
係仍然冇得救, 我怕就算CASH變左香港GRAMMY既地位, 唱片公司只會買呢個買果個既票, 搞到
連個獎都變質

話事個班人有問題, 歌手/歌曲質素問題其實都係高層QC既問題,
出唔出到碟/歌都係佢地控制,但係而家班高層唔掂又繼續霸住黎做,
繼續卸膊將矛頭指向聽眾, 所以我覺得個樂壇係冇得救

香港政府一向都唔支持娛樂業, 尤其共慘黨咁想香港人大陸化, 廣東國語化, 你
仲妄想佢班公公出錢出力推動 ...
hkchart 發表於 2018-1-9 20:27

個行業真係好腐敗
冇乜邊個係品格高尚
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安