返回列表 發帖

[Apr/2018] 趙學而 Right on Time 演唱會 2018

演出名稱:      趙學而 Right on Time 演唱會 2018
演出日期:      2018年4月28日
演出名稱:      20:15
演出地點:      紅磡香港體育館
票價:            HK$780/ HK$480/ HK$280

紅館啦終於

靚過小恩子張紫菜poster
【This is MC】澳門見

上次睇佢九展個show

估唔到live 都幾災難級

今次吸引唔到我啦

Never too early
Right on time

Never too early
Right on time
mychart- 發表於 2018-1-8 13:56

唔覺得紅館岩佢上

有冇人覺得海報LOOK 有少少似男扮女裝?

上次睇佢九展個show

估唔到live 都幾災難級

今次吸引唔到我啦
放空 發表於 2018-1-8 13:33

上次唔係病咩無去睇但記得新聞講佢狀態唔好

有冇人覺得海報LOOK 有少少似男扮女裝?
lblemon 發表於 2018-1-8 14:41

覺啊
唔明點解要走中性路線
仲要露心口

其實我想睇
love wins!

Frankiekiekie 發表於 2018-1-8 15:04

可能係啦
因為未睇之前以為佢會勁靚聲
點知BELOW MY EXPECTATION

不過都有幾多歌我鍾意
尋開心

Frankiekiekie 發表於 2018-1-8 15:04
澳門站聽講狀態好好,star hall果次真係麻麻,低音唱唔到

推一推。
其實幾中意趙學而做演員既佢,對歌手既佢就無乜感覺,但都有興趣知佢係紅館可以點玩法

780sell500
480sell350
280sell200
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

如果一舊入到場都有興趣

竟然由出世唱起,一開場係兒歌 medley
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

個舞台幾靚

條七色尾巴裙幾靚

張智霖做嘉賓

其實怕選擇

1977年

小時候 / 星仔走天涯 / 我係小忌廉 / 忍者小靈精 / 千年女皇 /

初戀  / 豆芽夢 / 自由在我手 / 交出我的心

浪漫就是
尋人

反背情歌
每隔兩秒
據為己有
自欺欺人
現代愛情故事 chilam
祝君好

摘仙記
眼福
兩心花

尋開心
終於可結束

又繼續等 / 戀一世的愛 / 傾斜 / 荒謬 /
談一場
我恨我是女人

最佳位置
意氣用事

再見了
誰明浪子心

ChiLam狠串垃圾坤

竟然唱兩心花 好surprise

台幾靚 不過好細
個鐵bra look極度不安 好q平

台幾靚 不過好細
個鐵bra look極度不安 好q平
721AXA 發表於 2018-4-29 00:08

有擔心過會跌落黎

rundown幾正!!

估唔到無唱黃金花

ChiLam狠串垃圾坤
lemontea1069 發表於 2018-4-28 23:50

有咩,點解我唔覺既
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

rundown幾正!!

估唔到無唱黃金花
masterdragon 發表於 2018-4-29 00:37

77-84 有點冗長

有咩,點解我唔覺既
oreo 發表於 2018-4-29 00:43

批評佢不分尊卑,笑稱永不做他嘉賓?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

rundown幾正!!

估唔到無唱黃金花
masterdragon 發表於 2018-4-29 00:37

唔要70-80年代就完美了

77-84 有點冗長

l00540 發表於 2018-4-29 00:49

係囉,目中無人,我諗好多人都睇佢唔須眼
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

忽然好慶幸自己連跳樓飛嘅機會都冇畀佢。
睇咗個rundown真係極度失望,好心佢,睇死佢都唔會再有下次,居然唔唱多啲自己嘅歌,幾多超級好歌都唔唱,死唱啲不知所謂、毫無拉更嘅歌,真係$200都唔捨得豪畀佢。
前年個show又係噉,揀歌方面真係抵佢開show日都重有大把飛。

重有……佢同嗰個CheapLam friend嚟嘅咩,點解請佢上去???嘥多2隻歌嘅時間。

失蹤,壞得好,愛得起,明天是晴天吧,我會愛你吧,輸給戀愛的女人,永遠懷念你,慢慢來……點都好過嗰啲咩兒歌medley同翻唱王菲、關淑怡同林憶蓮嘅歌啦。

l00540 發表於 2018-4-29 00:49

咁爆?ChiLam 係咪認真tone 講先

咁爆?ChiLam 係咪認真tone 講先
cathay1996 發表於 2018-4-29 03:26

其實佢冇開名講邊個, 只係話:「係囉,知唔知點解我會應承做嘉賓,就係因為你唔會講自細就聽我嘅歌大,唔似啲冇教養嘅後輩,我以後都唔會做佢哋嘅嘉賓!起碼我哋大家平起平坐,一樣老皮老肉嘛!今晚由我呢個樂壇人瑞,大戰樂壇人乾,點解你可以咁瘦?」我諗初哥哥唔會無LALA講坤哥,佢兩個都冇乜碰面
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

忽然好慶幸自己連跳樓飛嘅機會都冇畀佢。
睇咗個rundown真係極度失望,好心佢,睇死佢都唔會再有下次,居然 ...
fancycar 發表於 2018-4-29 02:56

其實係幾好睇既, 只係SONG LIST有好多唔係自己歌呢樣係真既, 但我覺得都值得睇, 始終廿年黎第一次上紅館, 而且把聲好過上一次9展同埋佢請初哥哥係因為以前成日同佢一齊登台唱歌, 一齊唱現代愛情故事.係因為同佢外地登台個陣成日一齊唱呢首歌, 而今次就第一次同佢一齊係香港唱, 所以別具意思, 可能你冇睇個SHOW, 所以就唔知道囉。
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

雖然今次一大堆唔係佢既歌,但今次演唱會真係好睇過九展果次好多,除左唱改善左外,台詞都進步太多,上次九展大量dead air,最記得有幾下係無反應到聽到現場既冷氣聲,但今次幾好氣氛,除左encore無人嗌encore之外

雖然今次一大堆唔係佢既歌,但今次演唱會真係好睇過九展果次好多,除左唱改善左外,台詞都進步太多,上次九 ...
joshua 發表於 2018-4-29 05:03

係囉,除左part 1 之外都好正,快歌估佢唔到

今次表現好好,聲又正
誰明浪子心完場都幾有氣勢

尋開心 + 終於可結束

其實係幾好睇既, 只係SONG LIST有好多唔係自己歌呢樣係真既, 但我覺得都值得睇, 始終廿年黎第一次上 ...
oreo 發表於 2018-4-29 04:56

主辦單位之一是星娛樂
所以請Chilam?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

主辦單位之一是星娛樂
所以請Chilam?
l00540 發表於 2018-4-29 13:20

Totally makes sense.

Totally makes sense.
boy4dudes 發表於 2018-4-29 14:03

佢地兩個成日係大陸登台唱呢首歌
但係香港盲無唱過

今次d衫好靚

呢part好睇唔明啊,著個好似容祖兒Starlight既bra top,但佢好似好尷尬咁,而跳舞唔似跳舞,把聲又撐唔起首歌

Unfortunately, EEG most likely have made it too expensive for Bondy to buy the copyright of her songs

My Dream Rundown:

Opening Dance Medley: 反叛情歌 / 反對派 / 荒謬 / 沸騰 / 很清楚 / 如今只知道最愛你一人

Love & Lost:
浪漫就是...
尋人
Love Medley: 我會愛你吧! / 愛上兩個人 / 愛得起 / 據為己有
Lost Medley: 自欺欺人 / 怎麼說 / 談一場不後悔的戀愛
尋開心

Right on Time (& Day):
每隔兩秒
夠時間
Medley: 慢慢來 / 未 / 一日一千年 / 明天是晴天吧
有效日期

Guest:
祝君好 (Bondy solo and then introduce chilam)
現代愛情故事 (with chilam)
片片楓葉情 (with chilam)
骨膠原 (by chilam)

Beautiful Weirdos:
Medley: 連體 / 壞得好 / 眼福 / 無色無相 / 失蹤

Trees, flowers & recent tracks:
許願樹
兩心花
黃金花
恨上癮
其實怕選擇

Rare #1s:
Medley: 謫仙記 (RTHK) / 最佳位置 (903) / 終於可結束 (997)

Final song:
我說過要你快樂

Encore:
輸給戀愛的女人
誰明浪子心
我恨我是女人
再見了

一個欣宜等於幾多個學而?

其實佢冇開名講邊個, 只係話:「係囉,知唔知點解我會應承做嘉賓,就係因為你唔會講自細就聽我嘅歌大 ...
oreo 發表於 2018-4-29 04:50

咁後生一代的确細個聽佢D歌喎
CHILAM 唔認老姐. 自欺但欺不了人

其實佢冇開名講邊個, 只係話:「係囉,知唔知點解我會應承做嘉賓,就係因為你唔會講自細就聽我嘅歌大 ...
oreo 發表於 2018-4-29 04:50

他們合唱過 兵兵 Wor

他們合唱過 兵兵 Wor
xteve 發表於 2018-4-30 11:13

冇聽過
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對