返回列表 發帖

[結果]CM會員共和榜: 2017年度我最喜愛的歌曲第四季季選

日期: 2018年1月15日 (星期一)
時間: 00:15
主持: ed8671ed

喺呢度首先要多謝3位幫手揭曉過往三季結果嘅共和榜主: John, kwanie 同 CunninG
嚟到最後一季,又係即時公佈結果嘅緊張時間!!
所以就交返俾我用最劣質嘅tag嚟公佈結果啦
希望喺呢個凌晨時分仲有各位會員入場支持!

候選歌曲名單:
AGA - Nights Without You
at17 - 18
C AllStar - 再不再見
Gin Lee - 隨風而來 隨風而去
J. Arie - 無神論
JW - 你帶著我的青春離去
Robynn & Kendy - 世界對我們
RubberBand - 脫軌時刻
Supper Moment - 大丈夫
小肥 - 當你走了以後II - 觸景傷城
小肥 - 過伶仃洋
方皓玟 - 假使世界原來不像你預期
王菀之 - 忘記有時
王菀之 - 離遊記
王詩安 - 一步成詩
王詩安 - 明天(Ft. 王蕾 / 方大同)
王嘉儀 - Leaving Home
王嘉儀 - 美麗新世界
布志綸 - 人在野
吳雨霏 - 奉愛之名
吳浩康 - 較早前錄影
李榮浩 - 歌謠
周國賢 - 在天之靈
林奕匡 - 是日休息絕不工作
林奕匡 - 草原
孫燕姿 - 我很愉快
側田 - UPSIDEDOWN
側田 - 咖啡因萬歲
陳柏宇 - 閱後即焚
陳柏宇 - 磚頭
黃淑蔓 - 如果青春不會有盡頭
楊千嬅 - Wonder Woman
衛蘭 - 一晃眼
鄧小巧 - 心靈作家
鄧小巧 - 可惜你是個人
鍾舒漫 - Be Water, My Friend

hello hello ed
我們的總和

hello hello ed
Wonders 發表於 2018-1-15 00:00

welcome!
希望會有人入嚟支持下

撐嘎!! 邊聽WSB 邊打TAG邊睇

welcome!
希望會有人入嚟支持下
ed8671ed 發表於 2018-1-15 00:07

幫手推po先
突然醒起ig會唔會同步update
我們的總和

撐嘎!! 邊聽WSB 邊打TAG邊睇
kwanie 發表於 2018-1-15 00:08

thanks!!!!
幫手推po先
突然醒起ig會唔會同步update
Wonders 發表於 2018-1-15 00:12

唔會
整唔切

出面係咁頒緊獎需要係咁推

thanks!!!!

唔會
整唔切
ed8671ed 發表於 2018-1-15 00:15

辛苦你喇
我們的總和

上年第一次主理公佈季選結果,我就揀咗JW嘅嚟個回顧。
今年不如就照辦煮碗

2018年,Gin Lee多了一個新稱號「堅Lee」。除了因為她唱得之外,更因為她一向給予人《很堅強》的感覺!

新一年的頭炮主打歌,Gin選擇以一首堅強痛心歌示人,一首一聽就會很痛心的歌曲 -《很堅強》。由Eric Kwok 和頡臣作曲,林若寧填詞,Eric Kwok監製的新歌《很堅強》,不論曲或詞都將痛和絕的感覺推到極致,令我們聽到Gin前所無見的一面。

副歌「很堅強很堅強很堅強很堅強」其實是一種諷刺,在一段感情裡,若果女生表現得過份堅強,會令對方漸漸忽略去愛錫她,甚至忘記去關懷她,最終「使我們的愛情不正常」。過份理性的感情某程度上都是Gin的寫照,她提醒自己在一段感情中,是可以容許軟弱的存在,只要強弱拿捏得宜,才可以讓對方看到自己的弱點,一起成長、共同經歷。

屢次合作的Gin和Eric Kwok,來到今年的第一首作品,二人非常著緊而且力求製作一絲不苟。經歷上一張大碟的洗禮後,大家之間的默契倍增,更加清楚錄音方向。Gin看似以一份淡淡然的情懷去演唱《很堅強》,但其實充滿著起伏張力,具有爆發感之餘,揪心的感覺揮之不去,表現出堅強時都會有無助的剎那,在感情演繹方面更上一層樓。

「『堅Lee』這個新稱號多了一份親切感,大家好像再熟悉我多一點,拉近彼此距離。」- Gin Lee

呢位女歌手近排好似喺CM多咗好多人氣,其實我本人就覺得佢喺BMA時期堅啲。
今晚,不如就同大家重溫下佢喺舊公司嘅實力表現

上年第一次主理公佈季選結果,我就揀咗JW嘅嚟個回顧。
今年不如就照辦煮碗

呢位女歌手近排好似喺 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-15 00:16

想開個分身叫 實力geenlee 點睇
我們的總和

想開個分身叫 實力geenlee 點睇
Wonders 發表於 15/1/2018 00:17
你無咁肥喎

I'm here ~~ ready to support

有同票,所以就直接頒第四位!
先嚟第一首

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第四位

「誰  也化身誰  也可以吸引誰
 也覺得春風吹過立即找到誰
 也喜歡誰   也起身擁抱誰
 也覺得仙境中我別再歸去」

仙境夢遊愛麗絲 收錄喺EP《ginetic》
內容就夠晒天馬行空,過咗環球之後嘅佢唔知仲會唔會肯玩呢類題材同音樂呢...

有同票,所以就直接頒第四位!
先嚟第一首

「誰  也化身誰   ...
ed8671ed 發表於 2018-1-15 00:22

日月當空都係一個特別既題材呀

亂估之之先
我們的總和

亂估之之先
Wonders 發表於 15/1/2018 00:24
但無理由係離遊記架

離遊記 - 王菀之 (25票)

作曲:王菀之
填詞:阿卵
編曲:李一丁 / 黎俊浩
監製:李一丁

天馬行空,要拋低世俗嘅約束
能夠有勇氣出走一趟,遊走於五光十色的花花世界
見識過更多先可以成為一個better me。

恭喜Ivana今年獲得第三首季選入圍歌曲。

「遊歷大世界能一登天際那梯階
 尋覓在某處能千秋不變老的街
 只需要放下那煲呔
 確信給我灑脫換對鞋
 一身都輕快」

亂估之之先
Wonders 發表於 2018-1-15 00:24

叻!

btw,全部tag都係即打
可能會慢咗dd

但無理由係離遊記架
kwanie 發表於 2018-1-15 00:27

憑感覺估
我們的總和

入場入場
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

嘩有煎煎回顧 jengggg
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

支持ed
但唔想見到啲令我討厭嘅人
唯有睇賽後結果啦
Happy and Blessed.

憑感覺估
Wonders 發表於 15/1/2018 00:28
呢首咁偏都有25票

支持ed
但唔想見到啲令我討厭嘅人
唯有睇賽後結果啦
jose 發表於 2018-1-15 00:31

i'm sorry
支持the dead old Gin

第二首第四位!

「我發覺愛戀當中都是練習
 練習於失戀當中都是浪漫
 浪漫在信我 我彎腰執過靈魂碎」

今天終於一人回家 收錄喺大碟《Gin Lee》
可以話係Gin Lee嘅代表作之一

呢首咁偏都有25票
kwanie 發表於 2018-1-15 00:31

第四季堆歌霉到咁 呢首真係算得上叫好好
我們的總和

呢首咁偏都有25票
kwanie 發表於 2018-1-15 00:31

呢首已經唔算偏啦~~

第二首第四位!

練習於失戀當中 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-15 00:32

呢首真係神曲

第二首第四位!

練習於失戀當中 ...

呢首完勝所有環球歌啦~

第二首第四位!

練習於失戀當中 ...

elmo
btw 亂估小明啦
我們的總和

新天后氣勢 堅李
趕得切系日本返黎投GinGin 一票
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

elmo
btw 亂估小明啦
Wonders 發表於 15/1/2018 00:35
小明似 #1 多D 喎

小明似 #1 多D 喎
kwanie 發表於 2018-1-15 00:36

In Wonder Woman we trust
我們的總和

當你走了以後?

Nights Without You - AGA (25票)

作曲:AGA
填詞:林若寧
編曲:Ted Lo
監製:舒文

即使今天終於一人回家,不需要他也可以的。
沒有他,孤單也不可怕。
今次歌曲加入大量樂器現場錄製,AGA更加挑戰多次轉key,帶給樂迷新鮮感。

呢首亦係AGA今年第2首入選歌曲。

「How Many Lonely Nights Without You
 一雙一雙的戀人太好 街中依偎一起迫我羨慕
 Now sing it How Many Lonely Days Without You
 雙方爭執比孤獨更好 不必單丁一位走進末路」

Nights Without You - AGA (25票)

作曲:AGA
填詞:林若寧
...
ed8671ed 發表於 2018-1-15 00:38

哎喲喲 大面女人 so sad
AGA 2:0
我們的總和

Wonders 發表於 2018-1-15 00:39

人地很GIN強很GIN強很GIN強很GIN強。。。。
怕你甚麼

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第三位

「為華麗存在 為遇見蓬萊
 我追過你風光 卻登上你險峰
 在盡頭突然望回來 盡是悲哀
 也想過再開始 卻感覺到終點」

Falling 收錄喺大碟《Gin Lee》
亦係Gin Lee另一首代表作,呢首歌亦都show到Gin嘅dark side,同而家環球時期嘅知性、正面有好大對比

竟然用 Gin 做 Tag
呢堆舊歌我都好愛
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Wonders 發表於 2018-1-15 00:39

原本想用同碟嘅 好姊妹 tag呢首
但係youtube冇。。。

支持gin lee

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第三位

可惜你是個人 - 鄧小巧 (29票)

作曲:林家謙
填詞:周耀輝
編曲:謝國維
監製:謝國維

去到絕望的絕處,心靈可能會脆弱得想做個天台飛人。
可惜我是個怪物,放開一切,脆弱得破裂後可以重獲新生。
做自己真實的一面,勇敢的面對軟弱,大概是這首歌的重點。

「期望接近嗎 可以嗎 可以嗎 以為行近 可惜你是個人 可惜我是個怪物
 仍在努力嗎 相信它 相信它 我們行近 頃刻已是半生 頃刻已沒法一吻
 此刻有能力愛的 都愛嗎」

霏姐 fa 小明 3爭2
我們的總和

霏姐 fa 小明 3爭2
Wonders 發表於 15/1/2018 00:51
我估FA 無

美霏一定第一

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第二位

「無奈這海報這相架不會倖免 始終要放入到紙箱
 牆紙 剝落的牽掛 牆上掛起另一窗紗
 剛剛適應這是我的家 即將遷往會是哪一家
 家中擺滿往日照片 足以記念嗎?」

如果牆會說話 收錄喺EP《ginetic》
呢首係一首我個人幾鐘意嘅side track
呢首亦都係用咗 雙雙 嘅創作班底

再不再見 !?

唔知佢去左邊呢

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第二位

再不再見 - C AllStar (33票)

作曲:賴映彤
填詞:鍾晴
編曲:賴映彤
監製:賴映彤 / 簡

停留在一個地方太久,可能需要一點新衝擊
換換窗紗、甚或遷居出走,才可以變得更成熟
C AllStar與熟悉的安全地帶講再見,各自闖蕩
但願他日重聚可以變得更好看

「說句再見 告別在熟悉的小街角 相識的老地方
 說過再見 我但願在他日欣賞你 成熟更為好看」

再不再見 !?
kwanie 發表於 2018-1-15 00:58