返回列表 發帖

2017 香港電影評論學會大獎 得獎名單

最佳電影:《明月幾時有》
最佳導演:張艾嘉(《相愛相親》)
最佳編劇:熊召政、王思敏、譚廣源、吳孟璋(《蕩寇風雲》)
最佳男演員:倉田保昭(《蕩寇風雲》)
最佳女演員:鄧麗欣(《空手道》)

最佳電影:《明月幾時有》
在合拍片固有規範下,自製屬於這片土地的「港式主旋律」,借抗日戰爭期間一群小人物為保家園義不容辭,彰顯亂世之中人人自我犧牲的無畏精神,目光尤放在多位女性角色身上,筆觸溫婉細膩。許鞍華延續她一貫的人文關懷,借歷史遙遙寄語今日香港,感人至深。

最佳導演:張艾嘉(《相愛相親》)
張艾嘉重歸本色,透過三代女性的情感糾葛,處理箇中家庭倫理關係,反映城鄉差距與世代分歧,目光超越地域,放諸華人社會皆準。由母女衝突、老夫老妻的中年窘境,到代際間的理解與包容,導演純熟駕馭題材,情感豐富立體,細緻中見尖銳。

最佳編劇:熊召政、王思敏、譚廣源、吳孟璋(《蕩寇風雲》)
從兵器、陣法到戰術的描寫,皆還原古戰場兩軍對陣的實感,一反華語片處理歷史題材的因循態度,人物劇情有根有據,揭示倭寇為患的背景成因更是銀幕罕見。直接點出在全盤腐敗的官僚體制下,幹實事也必須懂得妥協及同流的政治手段,對歷史的反思和內省殊不簡單。

最佳男演員:倉田保昭(《蕩寇風雲》)
扮演倭寇的軍師主帥,演出層次豐富,活現一個多謀善斷的日本武士。作為終極反派,前段不動如山,後段突發雷霆,展露出資深動作演員深厚老練的功架,非凡的壓場感令人震懾,突顯倭寇的兇悍,讓戚家軍陷於苦戰更具說服力。

最佳女演員:鄧麗欣(《空手道》)
一次剛柔並濟的演出,由執着、發晦氣、做白日夢,到回到道場,擂台上的苦戰,拳拳到肉忍痛上陣,情感上收放有度,為角色注入個性和態度,恰到好處。戲裏戲外的個人成長互為對照,打破既往形象,脫胎換骨。

推薦電影

《蕩寇風雲》
謝絕廉價民族主義,敵我描寫立體分明,資料搜集鉅細無遺,戰爭場面重視戰略應用,並非勇字當頭或單打獨鬥,突破華語古裝戰爭片的傳統視野。從戰場到官場,對有志之士如何在腐敗政局自處並完成大事,見解不落俗套。

《相愛相親》
張艾嘉集大成之作,感情細膩,洞察人情,拍出生活感及感染力,對不同世代的男女婚戀、女性處境、情感糾纏有更現代的體會。三代倔強不屈的女人,各有相異也有相同的面貌,面對自身不同的煩惱,在排拒中反省學習,見證女性包容的能量。

《空手道》
以空手道作為修行象徵,在自我放棄的邊緣重拾信念,一路自我覺醒,體現「拳襌一如」的精神,勵志人心。杜汶澤全方位參與編導演,反思定位,重新出發,戰鬥到底,帶領一眾小人物在道場內交鋒,在食桌上交流,豐富社會閱讀,為香港本土注入鬥心。

《常在你左右》
紀念《陰陽路》二十年,回到初衷,重拾此系列借靈異寫人與人關係的傳統,一場車禍帶出多段難忘愛人與親人的情感執着,生離死別雖然難捨,終須釋懷。邱禮濤親自編劇,把段落性的故事,有機地串連起來,結構紮實。

《悟空傳》
家鄉花果山被天庭破壞,悟空、天蓬與楊戩等新生代與天庭對着幹,合力破壞「天機儀」,隱喻受盡壓迫的現況,年輕人沒機會向上流動,政治上也沒有出路,奮力反抗成唯一救贖。在大型特技合拍片裏注入一絲香港自主意識,尤其可貴。

《地厚天高》
短短一年時間的選舉過程,從抑鬱到熱情,終歸難免寂寞,悵然若失,從政道路上磨蝕多少靈魂與意志,盡在近距離的特寫與空鏡下記錄。卸去媒體網絡的公眾形象塑造,擺脫政治立場的束縛,企圖還原一個年輕領袖的真實面貌,引發世代共鳴。

《29+1》
改編自導演同名首本獨腳戲,兩個準備踏入三十關口的女生,面對突如其來的人生轉折與生活打擊,通過一間小室,隔空心領神會。從〈早班火車〉到《日落巴黎》等時代符號,恰是一趟七十後的懷舊與療癒。

《殺破狼‧貪狼》
由父女矛盾開始,因愛女心切反令女兒走上絕路,到最後的絕望與報復,延續《殺破狼》系列的宿命主題、孤女情節與黑白難分的世界。在文戲方面營造天地不仁的悲劇氛圍,更以洪金寶的武打場面設計,嘗試保留港產動作片的優勢。

各獎項最後五個候選:

最佳電影
明月幾時有
相愛相親
蕩寇風雲
空手道
地厚天高

最佳導演
許鞍華《明月幾時有》
張艾嘉《相愛相親》
陳嘉上《蕩寇風雲》
杜汶澤《空手道》
彭秀慧《29+1》

最佳編劇
何冀平《明月幾時有》
張艾嘉、游曉穎《相愛相親》
熊召政、王思敏、譚廣源、吳孟璋《蕩寇風雲》
彭秀慧《29+1》
邱禮濤《常在你左右》

最佳男演員
倉田保昭《蕩寇風雲》
吳肇軒《以青春的名義》
凌文龍《黃金花》
永瀨正敏《明月幾時有》
田壯壯《相愛相親》

最佳女演員
鄧麗欣《空手道》
周秀娜《29+1》
毛舜筠《黃金花》
劉嘉玲《以青春的名義》
衛詩雅《失眠》
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

常在你左右咩事

哇 STEPHY 終於拎到啦!
其實佢以前做葉念琛系列我都覺得佢做戲唔差

stephy有女主, 空手道個迴響都幾大
今年女角其實有咩人爭
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

弓起曬實力RUBY同埋SPETHYBEST

常在你左右咩事
艾石仔 發表於 2018-1-15 18:15

「一場車禍帶出多段難忘愛人與親人的情感執着,生離死別雖然難捨,終須釋懷」
有冇啲 降魔的 嘅 déjà vu 感覺?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實 周秀娜 張艾嘉 表現更好
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

今年女角其實有咩人爭
kevinlai1621 發表於 2018-1-15 18:17

其實算有迴響咩
如果拎左金像獎就應該多少少迴響 可能再上

利申冇睇

依家先知戚繼光同相愛相親算香港電影

金像獎女主角會唔會係 空手道 stephy 大戰 藍天白雲 stephy!!!1
舞來舞去 不日內開始錄音。

其實算有迴響咩
如果拎左金像獎就應該多少少迴響 可能再上

利申冇睇 ...
721AXA 發表於 2018-1-15 18:42

至少都知有呢套戲 表現如何我無睇我都唔敢評論
  所以我只係話套戲都叫有d迴響

周秀娜都有份?鄭欣宜表現不及她?
點杜生不可令容祖兒拎影后?
iamsingingwong 發表於 2018-1-15 18:28

欣宜表現真係不及佢WOR

常在你左右咩事
艾石仔 發表於 2018-1-15 18:15

我都想似,明明爛到爆
林雪個女個故事唔合時間邏輯,咁都入圍劇本

今年女角其實有咩人爭
kevinlai1621 發表於 2018-1-15 18:17

今年係女主角大年,stephy入唔到金像獎都唔出奇
種子如下:
1. 劉嘉玲 - 以青春的名義
2. 周迅 - 明月幾時有
3. 楊千嬅 - 春嬌救志明
4. 張艾嘉 - 相親相愛
5. 毛舜筠 - 黃金花
6. 周秀娜 - 29+1
7. 鄧麗欣 - 空手道/藍天白雲
8. 周冬雨 - 喜歡你
9. 惠英紅 - Mrs K
10. 吳君如 - 妖貓傳

穩入得張艾嘉
Stephy今年三套女主兩套有表現都可以睇高一線
周冬雨憑喱個角色入圍左好多出面既影展
周迅係金像契女
毛毛 嘉玲姐未上映已經好評如潮
千fa贏票房

估:
2. 張艾嘉 - 相親相愛
3. 毛舜筠 - 黃金花
4. 鄧麗欣 - 空手道
5. 周迅 - 明月幾時有

可憐了娜姐,其實我覺得佢個角色係我最中意,之後到張艾嘉

周秀娜都有份?鄭欣宜表現不及她?
點杜生不可令容祖兒拎影后?
iamsingingwong 發表於 2018-1-15 18:28

我都諗起呢個問題!不過答案好明顯~ lol
唔知Joey 會唔會unfriend 埋Stephy

弓起曬實力RUBY同埋SPETHYBEST
屮SiU霖屮 發表於 2018-1-15 18:24

謝版主

種子如下:
2. 周迅 - 明月幾 ...
軒的話 發表於 2018-1-15 19:07

以青春的名義趕得切

以青春的名義趕得切
kevinlai1621 發表於 2018-1-15 19:36

上年偷步上左,金像獎2017名冊有

明月几时有 竟然有奖?!?!
又要重頭開始鳥+_+

stephy真係做得幾好

好開心娜姐有提名·
真心覺得娜姐而家做戲好好睇

明月几时有 竟然有奖?!?!
华凛 發表於 2018-1-15 20:48

正常吧,今年既佳作
係周迅唔掂姐

估唔到黃金花入唔到推薦電影
更估唔到藍天白雲無項入到最後五強
利申兩套都等正場上先睇

常在你左右劇情都頗多問題 但佢個結構得意兼華語片少見 值得鼓勵
但入埋最佳編劇五強又太Over
女主角個到 完全無諗過Stephy會用空手道贏到張艾嘉同娜姐

種子如下:
2. 周迅 - 明月幾 ...
軒的話 發表於 2018-1-15 19:07

藍天白雲新人梁雍婷都值得討論 但佢係咪算女配角?
個人覺得今年最佳女主角係近呢幾年 甚至係近十年競爭最激烈的一年
單係邊個入圍五強都有排估 唔似前幾年咁無討論價值
電影圈拍多啲純港產片捧香港女演員 對香港演藝圈係好事

簽名被屏蔽

「一場車禍帶出多段難忘愛人與親人的情感執着,生離死別雖然難捨,終須釋懷」
有冇啲 降魔的 嘅 déjà v ...
Bluejays 發表於 2018-1-15 18:27

呢套野爛到都, 不如失眠好過啦

好期待金像獎女主角提名名單~~

回復 25# patrick1029

藍天白雲 兩個女仔都報名女主角 Rachel同時報名最佳新人。應該個獎都係佢同黃金花個仔爭。

回復  patrick1029

藍天白雲 兩個女仔都報名女主角 Rachel同時報名最佳新人。應該個獎都係佢同黃金 ...
黃家正 發表於 2018-1-15 22:49

搵到了
http://www.hkfaa.com/doc/37th_hkmovielist.pdf

美音都唔係aim at拎獎,而家已經超額完成啦

估唔到黃金花入唔到推薦電影
更估唔到藍天白雲無項入到最後五強
利申兩套都等正場上先睇

常在你 ...
patrick1029 發表於 2018-1-15 21:25

今年真係女主角既大年
只係老前輩已經夠湊5強,偏偏今年d新血又表演出色
唔會好似前幾年咁下下都搵湯唯同周迅攝提名位

今年真係女主角既大年
唔會好似前幾年咁下下都搵湯唯同 ...
軒的話 發表於 2018-1-15 23:29

今年強敵多 ...
美千應該唔可以造就春嬌第三次入圍了

今年強敵多 ...
美千應該唔可以造就春嬌第三次入圍了
victor1991415 發表於 2018-1-16 00:12

春嬌個角色到呢一輯已經冇乜可以發揮啦

Stephy可以拿到真係好意外...
希望金像獎今年捧下本地女星同新血啦

雖然系肥番  但個人覺得Stephy未必拿到金像獎  
如果可以提名已經好勁

哈哈,又一位女歌手轉型
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

今年真係女主角既大年
唔會好似前幾年咁下下都搵湯唯同 ...
軒的話 發表於 2018-1-15 23:29

年中以為詩雅入硬
殊不知年尾突然彈左幾套五場偷跑戲出黎
但英皇鐵票都唔可以睇少
係咁嘅情況下 好擔心娜姐/Stephy其中一個會入唔到
另外以周迅明月幾時有嘅表現 再對比另外幾套 今年佢唔值得入
其實係好事黎 今年傳媒焦點終於唔係咩中國VS香港

佢終於拎到
總算有個交代 始終拍左咁多大年
利申:唔係鏡粉

本身睇好周秀娜,不過Stephy攞奬都好值得,希望佢之後多啲戲拍。

明報又在傷口上灑鹽⋯
https://m.mingpao.com/pns/dailyn ... 00016/1516038987466

女星孖杜汶澤有運行

阿澤當年監製的《伊莎貝拉》令當時僅18歲的梁洛施,獲香港電影金像獎最佳女主角提名外,又獲香港電影金紫荊獎最佳新演員,以及第27屆葡萄牙波圖國際電影節最佳女主角殊榮。江若琳曾與杜汶澤合演《高舉‧愛》也獲提名香港電影金像獎「最佳女主角」。

回復 41# iamsingingwong

Gigi 1999年心動已經提名過。後來愛與誠又提名過女配角

娜姐29+1真係做得幾好

Stephy其實不嬲做戲都唔差, 又靚女
空手道+女士復仇+藍天白雲 連上3套戲好勤力下!
金像獎入圍當羸左
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

如果今年金像獎女主角五強都係呢個名單都幾好!

回復 44# iamsingingwong

評論學會有guts俾咁多女歌手得影后獎,金像獎就好官台,成日玩萬年入圍,萬年陪跑。

回復  iamsingingwong

評論學會有guts俾咁多女歌手得影后獎,金像獎就好官台,成日玩萬年入圍,萬年陪跑 ...
黃家正 發表於 2018-1-16 19:22

我覺得係因為電影評論學會會睇埋個演員嘅進步同變化,奬項有鼓勵性質。
金像奬就名氣或大星有優勢,而且有利益關係考慮。

你係咪串緊容祖兒diva連提名影后五強都無?
iamsingingwong 發表於 2018-1-16 15:13

我只係覺得有人當初拍杜汶澤擺明為咗博攞奬,唔成功後又唔認仲要數臭人,實在相當諷刺。

我只係覺得有人當初拍杜汶澤擺明為咗博攞奬,唔成功後又唔認仲要數臭人,實在相當諷刺。 ...
Serendipity 發表於 2018-1-16 19:50

最抵死係當年杜汶澤憑Diva華麗之後拎左最佳男演員,而女演員係從缺

搵到了
patrick1029 發表於 2018-1-15 23:02

次次見到個名單都會好奇怪點解咁多戲都好似冇聽過有上過,點解咁辛苦拍又唔會宣傳?