返回列表 發帖

[Jan/22/2018] Luna - AGA (2CD)

歌手:AGA
唱片名稱:Luna
唱片封面:

推出日期:2018-1-22
唱片類型:2CD

TrackList:
CD-1
1. 3AM
2. 吃定我
3. Nights Without You
4. 無期
5. 孤雛
6. 獨一無二(AGA江海迦+ Gin Lee李幸倪)
7. 3AM (Nu Disco Remix by Olivia Dawn)
8. Long Distance ( “無期” English version)

CD-2
1. Superman (Xtra Soft Acoustic version)
2. 3AM (original English demo)
3. 朋友 (Yan Ting “愛與罪” final demo)
4. Bad Day (“孤雛” original English demo)

附加資料:
(江海迦) 2018年 繼續作、繼續唱
.
2CD收錄No.1新歌《3AM》、《吃定我》和《Nights Without You》及
近期極致浪漫冬日戀歌《無期》共8首新創作錄音 + 4首demo version
.
限量首批DVD裝潢2CD版本1月22日隆重面世
.
專輯名稱《Luna》(西班牙文)解作「月亮」的意思
.
《Luna》內的所有歌曲,都是AGA晚上時的創作。晚間時份對AGA來說特別有歸屬感,容許她最自我、最多靈感的狀態,她尤其享受「凌晨」後不受打擾的情況下創……
.
CD1收錄8首全新創作,均由AGA包辦作曲,特別請來林夕、陳詠謙、林若寧等人墳詞;壓軸歌曲《Long Distance》有AGA原作英文歌詞。舒文監製。Ted Lo、Johnny Yim、褚鎮東、Adrian Chan及AGA分別負責編曲
.
內附28頁寫真/歌詞冊子
.
大量廣告、MTR宣傳、及宣傳攻勢等.陸續更新

出處:skymusic
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

評分人數

• hinz

因為林夕填詞
jasonng 發表於 2018-9-16 10:53 PM

一時唔記得咗系夕爺詞
多謝點醒
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

點解要刪lol
帥小寶` 發表於 2018-9-16 18:57

因為林夕填詞

點解要刪lol
帥小寶` 發表於 2018-9-16 06:57 PM

可能因為歌名意識不良啩
吃定我=吃人

內地版9.30出
刪咗吃定我
第一版一隻碟搞掂
Qmen 發表於 2018-9-15 21:19

點解要刪lol
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

內地版9.30出
刪咗吃定我
第一版一隻碟搞掂

第一版 大眾跳樓
hinz 發表於 2018-8-22 09:24

請問幾錢

Singing like shit!
May311 發表於 2018-6-22 11:29

Agree

第一版 大眾跳樓
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

琴日個音樂會一人送一張Luna 第二版
fifty1205 發表於 2018-8-4 16:13

好感動係有小問題既

自由會唔會派台?_?

有無噚晚rundown?

fifty1205 發表於 2018-8-4 16:13

去得嘅應該好多都有買碟

咁好賣仲要促銷,想扒祖祖頭仲銷量天后呀?
~蛋撻~ 發表於 2018-8-4 11:33

Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

【買AGA最新大碟LUNA, 可得音樂會門券!】

由即日開始至七月二十九日, 顧客於CD WAREHOUSE購買AGA最新LUNA ...
阻住 發表於 2018-7-24 12:33

咁好賣仲要促銷,想扒祖祖頭仲銷量天后呀?
FIGHT for 陳柏宇

會唔會執執個編曲plug埋佢

會打擊黃牛好辦法
舞來舞去 不日內開始錄音。

想睇合唱小問題

好想知friends包唔包括gin lee
kayzzz 發表於 2018-7-29 16:20

很堅強合唱版
「微笑之中 接受還未有 答案。」

由即日開始至七月二十九日, 顧客於CD WAREHOUSE購買AGA最新LUNA ...
阻住 發表於 2018-7-24 12:33

好想知friends包唔包括gin lee

自由幾岩gin唱

由即日開始至七月二十九日, 顧客於CD WAREHOUSE購買AGA最新LUNA專輯 ( CD+DVD / 2CD / LP ) , 可得「MINI x AGA & Friends」獨家音樂會電子門券一張 . 數量有限, 送完即止!

* 詳情如下*
購買專輯後,請留下姓名 (須需要留下全名 , 並要與身份證上相同) 及個人電郵地址,因入場時需要核對身份 .
顧客將會收到由環球唱片以電郵通知 , 顧客如收到通知電郵後 , 即可登入申請電子音樂門票 (連同座位編號) .

「MINI x AGA & Friends」獨家音樂會
日期:8月3日(五)
時間:8:30pm
地點:香港會議展覽中心演講廳1 (灣仔博覽道1號)

Source: CD Warehouse fb

上榜13周
Love Mag Love Joey

Singing like shit!
Love music life

支持+1
可惜環球唔會咁做
Qmen 發表於 2018-6-18 21:54

瘋狂send email去環球

自由好聽到可以派台
Frankiekiekie 發表於 2018-6-18 09:29 PM

支持
hehehaha 發表於 2018-6-18 09:42 PM

支持+1
可惜環球唔會咁做

自由好聽到可以派台
Frankiekiekie 發表於 2018-6-18 21:29

支持

自由好聽到可以派台

回復 247# 放空

舊demo一首
舞來舞去 不日內開始錄音。

AGA - 自由 YouTube link
hv8638 發表於 2018-6-16 14:15

自由係咪AGA 作曲?
個MELODY 好好聽呀

幾時先肯放第五類demo出黎?

AGA - 自由 YouTube link

獨一無二的 demo 其實唔係英文o黎 (佢訪問有講過), 係類似日文發音的 "語言"

咁聽美迦又代表唔聽得美煎嘅!
兩個歌手都有佢哋嘅擅長位同限制
所以獨一無二夾埋就啱啱好balance  ...
daniel1136 發表於 2018-6-13 06:20 PM

可以一齊聽
但好唔夾囉
成日將兩個放一齊出合唱歌
好煩膠

送禮成日攞美迦啲歌
搞到浪費曬

自由好聽播

今年好多碟要買,窮死我

Luna 第一版
Luna 黑膠
Luna 第二版
Luna SACD
Prologue
Best of Kary
Gin Lee ...
hehehaha 發表於 2018-6-9 17:13

我代環球多謝你

唔似demo
似正常錄音
KYC0347 發表於 2018-6-13 17:32

Demo唔一定音質比較差或者電話錄咁
一種demo係創作時隨手用錄音筆錄
另一種
好多時demo會做完整少少可以sell比個客聽或者公司A&R 什至監制聽
但因為個song file未係正式出街product所以通常冇fine tune
例如final mixing(歌曲每種樂器、聲音layers既處理等等)
或mastering(通過平衡返成張專輯歌與歌之間既音質etc.)

當然,現在聽到既demo亦有可能係acoustic咁
樂器加人聲錄返一次出黎放入碟

獨一無二唔係煎煎同AGA一齊作曲咩?
咁而家隻demo係點樣架

利申:未聽 ...
JayantL 發表於 2018-6-13 18:42

gin gin = 兩者也好 應該慶幸 同時分一半幸福 加一半殘忍
討厭又夾雜憐憫
二人同生 是命運作弄人
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

獨一無二唔係煎煎同AGA一齊作曲咩?
咁而家隻demo係點樣架

利申:未聽
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

各花入各眼啦
我講出自己睇法啫
睇你都麻麻哋美迦架啦
返去聽美煎啦你 ...
Qmen 發表於 2018-6-13 10:10

咁聽美迦又代表唔聽得美煎嘅!
兩個歌手都有佢哋嘅擅長位同限制
所以獨一無二夾埋就啱啱好balance

唔似demo
似正常錄音
KYC0347 發表於 2018-6-13 05:32 PM

原來系咁
證明美迦按照錄音室規格做Demo
亦有可能系本身自己歌嚟
點知俾人攞咗嚟用

你想表達咩嘢?
如果Demo差就唔會有成品出街啦
Qmen 發表於 2018-6-13 16:50

唔似demo
似正常錄音
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

兩首demo實係咁差
KYC0347 發表於 2018-6-13 04:24 PM

你想表達咩嘢?
如果Demo差就唔會有成品出街啦

兩首demo實係咁差
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

自由 - AGA

心只得你真心想你卻分手
懷疑若這樣不應再停留
不應再去高呼請你不要走
頑強度過後不應再回流
原諒你或會長久
還捍衛愛還會讓你走 仍不夠

如離開你會更自由
好心的盼你會逗留
遺憾你為了她不得不放手
如離開了你更自由
話我知為何還不夠
若你被誰營救
話我知我是要等還是去自救

不應再去高呼請你不要走
潛移默化後不應再停留
原諒你或會長久
仍捍衛你仍會讓你走 心傷透
如離開你會更自由
好心的盼你會逗留
遺憾你為了她不得不放手

如曾經有過那自由
話我知為何還不夠
若你被誰營救
話我知我是要等還是去自救

根本這一切都化作烏有
心裡面逗留誰沒有
如曾經罔顧你自由
好心的盼你再逗留
唯獨你為了她不捨得放手
如離開你會更自由
話我知為何還不夠
若你被誰營救
話我知我是要等還是變密友

兩首demo都好正!看來UMG本年有意力捧AGA,希望AGA年尾有好成績

Demo都好吹奏 搞到我衝去聽,一聽咪一慣核突英文加拉牛上樹唱法 ...
愛我別走 發表於 2018-6-13 09:29 AM

各花入各眼啦
我講出自己睇法啫
睇你都麻麻哋美迦架啦
返去聽美煎啦你