返回列表 發帖
其實球記用係Aga身上既錢未必少過Gin Lee好多,但都唔係用係D好有用既地方,例如十幾人飛日本雪景拍mv,全 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-17 23:18

咁要點先有用

其實球記用係Aga身上既錢未必少過Gin Lee好多,但都唔係用係D好有用既地方,例如十幾人飛日本雪景拍mv,全 ...

Facebook都賣唔少廣告
Aga首首歌都有mv , 如果唔係都可以出多1-2首歌,唔洗Luna隻碟變左大雜燴

Anyway 我幾中意個cd cover, 似祖祖starlight feel

Gin Lee主要用錢去做碟 AGA用錢做好首歌同宣傳
AGA呢種做法其實好符合呢個年代嘅樂壇生態
雖然樂迷會想佢做歌密啲 但亦唔難理解點解會暫時抽起啲歌慢慢出 因為做一隻新碟嘅Lead single一定播/宣傳得好過一隻舊碟第7 plug
再考慮埋AGA每次都要花咁多錢拍啲唔好睇嘅MV宣傳 就更易理解呢種行為

BTW 其實歌曲題材都算夾「Luna」嘅

拍mv有sponsor唔洗比錢既

咪係,都唔知有咩好嘈!Gin Lee就係拎哂啲錢出第二版出黑膠
搞到出新歌都冇錢比itunes上架費同搵人砌個powerpoint lyric video!

本身Luna 呢個題材幾吸引
但點知又係大雜燴

明明之前騷動音樂個訪問話仲有兩首新歌
一首係無期 另一首groovy曲風嘅唔見左 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-17 20:06

我記得派吃定我個陣話有一首好sweet 嘅Jazz,斷估唔係Nights without you
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實球記用係Aga身上既錢未必少過Gin Lee好多,但都唔係用係D好有用既地方,例如十幾人飛日本雪景拍mv,全港港鐵站poster,整remix,幫demo拍mv

好期待愛與霏嘅demo
希望珍愛創作才女喺呢隻專輯度發揮佢嘅創作才女本色!!!

好想聽返個訪問
Qmen 發表於 2018-1-17 20:47

http://www.rthk.hk/radio/radio2/ ... tion/episode/471279
Part 2

ed8671ed 發表於 2018-1-17 20:06

Luna and more

因為DEMO 零成本(做歌果時本身已經唱左DEMO)又可以令隻碟多D歌

不過美GA 唱DEMO 真係好一般, 上隻碟 部 ...
lblemon 發表於 2018-1-17 13:07

咁話明係Demo~又唔使咁完美嘅~

ed8671ed 發表於 2018-1-17 08:06 PM

好想聽返個訪問
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

唔知M記買餐有無得送一隻

一首係無期 另一首groovy曲風嘅唔見左

環球出碟其實都出得幾cheap,成日度計點樣先賺到最多錢,我寧願好似蛋記咁4歌ep就4歌就叫ep,唔好次次都整色整水

你估你買安全套咩
hinz 發表於 2018-1-17 13:23

我就冇喇
不過你咁都諗到
肯定成日買

佢自己透露過,為咗出呢隻碟佢作咗好多首demo(無記錯好似成20首)
點會出唔到多幾首 ?

第時美GA 大紅大紫, 可以開個DEMO 演唱會(別人開MINOR CLASSICS)

你覺得難聽,但市場反應良好 3am連 demo都有40萬 hit rate
fifty1205 發表於 2018-1-17 13:25

佢自己D歌既DEMO 還可以, 別人的歌的DEMO 就有機會驚嚇

希望唔好再係ig相扮內頁寫真

因為DEMO 零成本(做歌果時本身已經唱左DEMO)又可以令隻碟多D歌

不過美GA 唱DEMO 真係好一般, 上隻碟 部 ...
lblemon 發表於 2018-1-17 13:07

你覺得難聽,但市場反應良好 3am連 demo都有40萬 hit rate
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

唔好同我講就係用嗰啲爛鬼DVD膠盒嚟裝

環球下次不如出
限量首批單曲薄盒裝潢
限量首批紙袋裝潢 ...
jasonng 發表於 2018-1-17 11:55

你估你買安全套咩
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

明明歌係自己作,點解唔作多幾首
Nathan 發表於 2018-1-17 10:40

要制作費架喎, 填詞, 監制, 編曲, 音樂, 錄音, 混音全部都要錢

唔明點解次次都係用demo做賣點,佢的demo唔係咁好聽,唱多兩首新歌好過啦。 ...
angelicdestiny 發表於 2018-1-17 07:46

不過美GA 唱DEMO 真係好一般, 上隻碟 部分DEMO 直情難聽, 高音位根本上唔到, 好心咪入碟啦.

做咩收錄獨一無二(AGA江海迦+ Gin Lee李幸倪)
仲有隻獨一無二(Gin Lee李幸倪+ AGA江海迦)呢? ...
hinz 發表於 2018-1-17 00:56

要突顯番邊個係一姐

排咩序啫,根本就無執過
照跟plug法排,都無乜誠意

雖然都會買

唔好同我講就係用嗰啲爛鬼DVD膠盒嚟裝

環球下次不如出
限量首批單曲薄盒裝潢
限量首批紙袋裝潢

點題作Call Me Nuna無入碟,唔支持

會唔會其實入面係R&K既噴水詞
HOTMAN 發表於 2018-1-17 01:16

環球應承我地放hidden track俾個驚喜大家,點知咁快講左出黎
係 已經收左版稅
RVHOCPC 發表於 2018-1-17 08:14

我未收到喎

只可以話佢唔夠勤力多產。不過同意作曲重質唔重量。
Ching2015 發表於 2018-1-17 10:44

作咗出嚟唔等於公司會批個demo
亦唔等於公司會俾資源你錄音嘅
Happy and Blessed.

Nathan 發表於 2018-1-17 10:40

只可以話佢唔夠勤力多產。不過同意作曲重質唔重量。

AGA咁樣出碟只會趕客 唉
而且啲歌又唔係首首好聽
bagfgfcde 發表於 2018-1-17 07:55

係好聽,但都無新歌,環球無咩誠意,唔會為左幾首demo買碟。都係係音樂平台收藏算。

天后霏姐接班人
霉星都係算吧啦, 唔明點解環球D資源去曬佢度, 係咁幫佢出大碟

見到呢句就唔想買 < 限量首批DVD裝潢2CD版本1月22日隆重面世>

waste of space

墳詞???
填詞???

墳詞點解?唔係好明?我既語言理解能力有限
SA弟林 發表於 2018-1-17 08:57

閱後即墳
btw等埋第二版先

Gin lee 年年有得出大碟winAga咁少歌都話繼續作繼續唱,好心就勤力啲

墳詞???
填詞???

墳詞點解?唔係好明?我既語言理解能力有限
nonkul

特登搵多隻碟嚟裝4隻歌係咪浪費地球資源嘅表現?試談談你的看法。

會唔會其實入面係R&K既噴水詞
HOTMAN 發表於 2018-1-17 01:16

係 已經收左版稅

隔離GinLee隻碟真材實料有3+5隻新歌聽先係真大碟喎
呢隻想呃秤都唔係咁呃喎
球球當Lady AGA環球國際巨星咁sell??? 當佢啲粉智障架咩(可能真係)
精明既迦粉一定要罷買抗議!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

AGA咁樣出碟只會趕客 唉
而且啲歌又唔係首首好聽

唔明點解次次都係用demo做賣點,佢的demo唔係咁好聽,唱多兩首新歌好過啦。

TrackList:
CD-1
1. 3AM
2. Nights Without You
3. 吃定我
4. 孤雛
5. 獨一無二(AGA江海迦+ Gin Lee李幸 ...
fifty1205 發表於 2018-1-17 02:03

同意呢個排法好睇好多
好想聽 When I Fall CD版 +1
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

雖然無新歌...
不過都係意料之內

一定會買 支持 AGA!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

個tracklist 好唔吸引
無新歌 差排位
但我太愛佢d 歌啦
都係照買

次次都EP扮大碟... 錄足兩年得6首歌真係好慢
其實無新歌唔係問題,因為首首都係精品
但tracklist可唔可以排 ...
fifty1205 發表於 2018-1-17 01:56

唱作人除左Ivana 基本上都係呢個速度...以前軒係環球ge時候 就係成日比人催寫歌...

AGA學埋Gin LEE d衰野, 明明第一版可以出一隻碟都浪費地球資源整兩隻 (e.g. beGin, Live in the Moment). 又大細超, AGAIN!! Gin Lee 有 DVD, AGA 無  

第二版應該咁出:

LUNA and MORE

CD1
1. 3AM
2. Nights without You
3. 吃定我
4. 無期
5. 孤雛
6. 獨一無二 (AGA x Gin Lee)
7. Superman
8. 一
9. 認
10. 若
11. 圓
12. 問好
13. 能說不的秘密
14. One Day at A Time
15. 一釐米
16. 哈囉
17. 一加一(feat. Gin Lee)

CD2
1. 3AM (Nu Disco Remix by Olivia Dawn)
2. Long Distance ( “無期” English version)
3. Superman (Xtra Soft Acoustic version)
4. 3AM (original English demo)
5. 朋友 (Yan Ting “愛與罪” final demo)
6. Bad Day (“孤雛” original English demo)
7. 能說不的秘密(Unusual Mix)
8. 哈囉(Live Piano version)
9. Better Me(Home demo:Butterscotch)
10. 我願意(Home demo:Wedding)
11. Packed (問好)
12. Yes or No (哈囉)
13. If I Grow Old Tonite (One Day at A time)
14. So Can We (一釐米)
15. The Things About Tears (戀愛為何物)
16. Wonderful U (圓)
17. Round & Round (圓 Acoustic Remix)

DVD
1. 3AM
2. Nights without you
3. 無期
4. 吃定我

學日本/外國既講法
佢地通常都係CD膠盒 所以DVD盒/紙盒已經算特別包裝
環球可能覺得真係好特別好限量掛
721AXA 發表於 2018-1-17 01:08

For sure, 環球極端低能!!!

Remember 簡約再生系列 - 特別訂製進口雙碟膠盒size @13x14.2x1.8cm?