返回列表 發帖
回復 696# l00540

鄭元暢!你不知道直樹嗎?小學時看的偶像劇
舞來舞去 不日內開始錄音。

演唱會倒數35天

今天開始,重温GIGI歷年的國語作品

先有呢首小品《新鮮》
當年台版仲有預購禮品 附送添

#李偲菘 #清純 #我們的愛最新鮮保留原味

梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

呢排loop#迫不得已

好喜歡密雲陰天成日聽
帥小寶` 發表於 2018-3-30 00:00

希望今次會唱啦

配合Alex fung編曲,好有畫面

呢排loop#迫不得已
laukaleung 發表於 2018-3-30 12:35

《Today》入面
首首都咁鍾意

4號780,好似得翻8張,今次真係算唔錯了
阿mark 發表於 2018-3-30 08:08

多謝大家支持GIGI

演唱會倒數34天

這首由李偲菘大師打造的《膽小鬼》
成功俘虜不少台灣樂迷的心

當年還推出了卡帶利樂包
在飲品販賣機出售

#是喜歡看你緊緊皺眉 叫我膽小鬼 #中港台天后

回復  l00540

鄭元暢!你不知道直樹嗎?小學時看的偶像劇
黃家正 發表於 2018-3-30 08:24

以前沒有機會追看啊

回復 707# l00540

果隻碟有隻歌叫簡單生活 當年係TVB黃金時段經常出現個廣告

演唱會倒數33天

早前李偲菘老師
在作品展上邀請了燕姿和GIGI站台

你又記唔記得這首由「留短髮的我、最膽小的我」
演繹的《魔幻季節》呢?

#遠赴瑞士拍MV #國語經典

回復  l00540

果隻碟有隻歌叫簡單生活 當年係TVB黃金時段經常出現個廣告 ...
黃家正 發表於 2018-3-31 21:40

之前巡迴有唱啊~~~

好想重溫呢啲真貴片段啊

嚟緊星期六就播流行經典了

演唱會倒數32天

國語碟的製作團隊
遠赴世界各地拍攝唱片封面/ MV
因此,地球好多角落都遍怖了GIGI的足跡

之前重温了攝錄於西雅圖、瑞士、紐約的MV
今日不如重溫一下《透明》

#Fancl 台灣區主題曲 #李偲菘老師

城網d飛已經售罄啦~

演唱會倒數31天

阿芝有為數不少的滄海國語遺珠
今日重温呢首

#應該是巡迴站的福利 #B面第一首

城網d飛已經售罄啦~
nigelwu 發表於 2018-4-3 08:38

Yeah!!!!! 多謝大家支持~~~

一起到場為GIGI歡呼吧

演唱會倒數30天
今日繼續重温高汁國語歌

有幸在巡唱聽到《該怎麼愛你》的live
你又喜歡這首B-side嗎?

#倒數一個月 #門票已售罄 #下次請早 #緊張又興奮

Support Gigi~!
終於都開紅館

Support Gigi~!
終於都開紅館
Bigheadb 發表於 2018-4-4 22:06

買唔買倒飛?

演唱會倒數29天

偲菘老師創作了不少經典給GIGi
而今日分享呢首《愛情海》

#仲有29日開show la

《好時辰演唱會香港站》專屬產品來了!這個先給大家先睹為快!
這次更增添我最期待的周邊產品 。大家猜到是甚麼嗎?
購買詳情將於日內公佈,請密切留意!
#mickcochan #teemaker

Source: GIGI Facebook

除左tee, 唔知會唔會加推<Beside me>卡帶Boxset 呢

流行經典五十年聽日播出!

黃家正 發表於 2018-4-6 15:24

聽日會同基仔合唱添
密切留意啊

演唱會倒數28天
飛兒樂團曾經為GIGI
打造這首破格主打《偏見》

並收録於《順時針》新曲加精選
#FIR #好時辰演唱會仲有28日咋

黃家正 發表於 2018-4-6 15:24

記得今晚8:30pm

演唱會倒數27天

仲有四星期演唱會便正式開鑼
一於同大家預演一下先~~

今日重温呢首串燒歌曲
裡面又有幾多首首本名曲?

#給大家的情歌 #有一首係Sammi ga #有無機全場大合唱

b面第一首某幾句既唱腔真係好楊千嬅

b面第一首某幾句既唱腔真係好楊千嬅
放空 發表於 2018-4-7 23:06

可能用左阿于嘅編曲

誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

想要平霏 有無人想同靚仔睇 PM我
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

好好聽啊~~
oreo 發表於 2018-4-7 23:36

Medley:

Medley:
l00540 發表於 2018-4-7 23:49

其實佢以前唱live 好差咩?
身邊好多人都話佢唱歌唔得

但我上次去睇佢鄭中基演唱會同今次上流行經典50年都覺得佢唱得好好bor

其實佢以前唱live 好差咩?
身邊好多人都話佢唱歌唔得

但我上次去睇佢鄭中基演唱會同今次上流行經典50年 ...
放空 發表於 2018-4-8 08:52

的確麻麻~你有時間可搵02/03演唱會LIVE聽下~   宜家好左好多~

的確麻麻~你有時間可搵02/03演唱會LIVE聽下~   宜家好左好多~
wewa1001 發表於 2018-4-8 09:49

經過多年的歷練和不斷的自我完善
阿芝的歌藝進步了很多

樂壇女校長杜麗莎應記一功

可重温一下《女色演唱會》、《香港G夜》

最紅果幾首唱哂,生左後唱功好左好多
iamsingingwong 發表於 2018-4-8 12:12

傳唱度更高的《嫌棄》、《灰姑娘》、《Today》反而無唱

l00540 發表於 2018-4-8 07:15

唱得好好, 但睇到D 惡頂伴舞成個人好抽離

傳唱度更高的《嫌棄》、《灰姑娘》、《Today》反而無唱
l00540 發表於 2018-4-8 13:02

Hit歌多到唱唔曬,許願唱得好好聽

好遺憾佢冇乜拎過代表性獎項
最女又冇佢份
當年如果唔係奪麵雙琪既話, 可能可以更上一層樓仲記得林珊珊係志雲飯局都講過其實當年件事未爆出黎個陣
有問過伊健需唔需要出黎做訪問澄清下, 但佢拒絕左
如果當年處理好D, 或者結局未至於此........
仲記得903點票環節佢無論邊區都係得幾十至一百票咁濟
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

最女又冇佢份
當年如果唔係奪麵雙琪既話, 可能可以更上一層樓
仲記得9 ...
oreo 發表於 2018-4-8 20:30

咁當時受雙琪事件影響,真係好難多人投佢,連十大quota都俾埋古巨基,最有希望攞女歌手就係得2003年,不過無端端彈隻美祖出嚟,當時就算無最女連亞女都輪唔到佢,真係悲哀

咁當時受雙琪事件影響,真係好難多人投佢,連十大quota都俾埋古巨基,最有希望攞女歌手就係得2003年,不 ...
阿mark 發表於 2018-4-8 20:32

佢好慘好彩而家已經事過景遷
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

最女又冇佢份
當年如果唔係奪麵雙琪既話, 可能可以更上一層樓仲記得林 ...
oreo 發表於 2018-4-8 20:30

其實99年頒獎禮本來就系佢上位時間,Today當年數一數二hit,掃曬4台金曲金都得...點知最後連10大都唔比....
不過其實佢01-02-03爬起大翻身已經好厲害
可惜04年Fiona出現,Warner都開始唔理Gigi了

其實99年頒獎禮本來就系佢上位時間,Today當年數一數二hit,掃曬4台金曲金都得...點知最後連10大都唔比.. ...
loowee 發表於 2018-4-8 20:41

03年GIGI除左總選,其實也算大豐收

TVB - TVB8最女 兒歌總選金曲金
金馬奬 - 最佳原創歌曲
商台 - 女歌手銅奬
港台 - 全國性歌曲及歌手獎
新城 - 勁爆女歌手

尋晚聽到
「窩心女神 終於可卸任
   以後無意 討好各人」時

好驚GIGI會引退

演唱會倒數26天

一峰替GIGI記載了幾件人生大事

今日先重溫成家立室篇

留意2:45~

#Sergio #Butterfly kisses

唔明點解 today 灰姑娘 花火 嫌棄 呢堆都無十大...明明銷量同傳唱度都好高。高妹正傳先有第一首四台金曲。好似仲係新城以外第一首其他3台十大...

回復 745# l00540

以後可能拍戲為主 而家出碟無錢賺

唔明點解 today 灰姑娘 花火 嫌棄 呢堆都無十大...明明銷量同傳唱度都好高。高妹正傳先有第一首四台金曲。 ...
黃家正 發表於 2018-4-8 23:40

today係因為99事件,後面果幾首華納時期(郭天王鄭天後未退啊,唔夠quota),所以2002華納得翻gigi爭獎,就有金曲啦(同年出道新人美千已經攞最女,佢先第一次有金曲),而且港台中文唔係一首係半首啊,果首得獎歌係:高妹/高妹正傳,咁核突都頒得出。05年其實佢繼續玩都有獎,只不過佢都心灰意冷,而且又費事阻住後輩fiona上位,所以就唔玩頒獎啦
灰姑娘當年有勁歌冠軍,竟然季選無份,真係想打爆電視

today係因為99事件,後面果幾首華納時期(郭天王鄭天後未退啊,唔夠quota),所以2002華納得翻gigi爭獎, ...
阿mark 發表於 2018-4-9 00:01

當年《灰姑娘》無份拎季選歌
唔開心咗一陣子

心諗唔_係啊嘛