返回列表 發帖
肥Y開心啦,佢寫的歌:你救哪一個,高妹正傳,B面第一首,全部都唱
阿mark 發表於 2018-5-5 01:27

《他喜歡的是你》反應最好
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

【全場爆滿】老公帶囡囡支持 GiGi撐母語:今晚盡情唱廣東歌

梁詠琪(GiGi)一連兩場嘅《好時辰世界巡迴演唱會》香港站,今晚正式喺紅館開騷。呢次係GiGi事隔7年,再踏紅館舞台,好多圈中朋友都往捧場,城嫂Moka(方媛)、周家怡、關心妍同老公、徐天佑、楊千嬅、周秀娜、黃偉文、薛凱琪、Eric Kwok等。

而GiGi嘅西班牙籍老公Sergio亦都帶埋囡囡Sofia去支持老婆,見到佢哋兩父女坐喺第一行,Sofia就戴住headphone,全場觀眾見到即歡呼,老公都都大方轉身同啲觀眾打招呼。

演唱會於8時37分開始,三面台,全場爆滿。舞台後面有個超大Led牆,Led牆二樓打開,粉紅色頭嘅GiGi着住閃石粉色長裙現身唱《短髮》,唱完之後Led牆前面升起高台,GiGi企出去後唱《G for Girl》,台底有風吹上嚟,吹起長裙大騷長腿同打底褲,十分性感。唱到中段高台降番落地,GiGi同dancer大跳勁舞,唱完佢就同大家打招呼:「Hello,大家好嗎?」然後再唱《某年仲夏》。

然後GiGi就話:「多謝,我返嚟啦,終於返到嚟我嘅屋企香港,終於返到嚟開演唱會尾站,我呢幾年好掛住你哋,你哋有冇掛住我呀?」全場Fans即大叫回應:「掛住」,GiGi再話:「掛住就要說出口喎,愛要說出口嘛...返黎香港就梗係要講廣東話,廣東話就梗係我哋嘅母語吖嘛,今晚會盡情唱多啲廣東歌㗎。」之後即時唱了廣東歌《一天一天》。

Source: Apple daily

個rundown好a side,b-side去左邊
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復 1052# l00540

呢句話令我覺得好為gigi驕傲!
舞來舞去 不日內開始錄音。

無同班同學 同傷心尋回犬 有D失望
整體都好OK
【This is MC】澳門見

無同班同學 同傷心尋回犬 有D失望
整體都好OK
lemontea1069 發表於 2018-5-5 03:36

點解成日都唔唱傷心尋回犬
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

第一晚都有SECOND ENCORE, 第2晚會唔會唱多幾首
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

第一晚都有SECOND ENCORE, 第2晚會唔會唱多幾首
oreo 發表於 2018-5-5 05:37

記住開大燈都唔好走啊~~

回復  l00540

黃家正 發表於 2018-5-5 02:15

GIGI很敢言

第一場歌單
短髮
繼續愛(Intro) + G for Girl

阻住 發表於 2018-5-4 23:25

《G For Girl》原曲嘅intro都係《繼續愛》嘅副歌

巡迴別注版 - 《花火》

香港站抽走咗
所以同大家分享一下

《G For Girl》原曲嘅intro都係《繼續愛》嘅副歌
l00540 發表於 2018-5-5 07:20

Thz update返

點解唔開多場?睇片覺得比楊小姐個次跨年好睇噢。今年周慧敏黎瑞恩梁詠琪呢幾個姑娘都做得唔錯,幾好睇

記住開大燈都唔好走啊~~
l00540 發表於 2018-5-5 06:42

基本換運動衫等於最後一 parts
另外,佢話最後一首歌,睇錶十一點,心諗今年d演唱會越做越短,以前好多都十一點3,4個字先完,而加真係無咩良心演唱會

尋日AEG訂票的坐咩位置?

喂呀又話有side-tracks嘅....尋晚個run-down好A-side呀.....
有A-side歌聽係開心,只係有D失望一直講到會唱B-side歌結果一首都冇....
除非上次FB mini live佢當一天一天係B-side啦下 XD
其實abcdefGG真係嘥左個位....Gigi跳得勁落力但全場零反應個反差好尷尬

我仍然期待今晚會有其他驚喜,我仲等緊遠在天邊/同班同學/傷心尋回犬/花瓶雞湯/今夜沒有風/好不好
成隻《成長的短髮》同《I'll be loving you》一首歌都冇唱過,《我住7樓A》都係唱左一首
如果換走後面嘅國語歌擺返上面三隻碟嘅歌入去就好喇

回復 1066# Riverfish

可能佢覺得abcdefgg已經係side b

Thz update返
阻住 發表於 2018-5-5 07:48

謝謝你 很快手

我也未有時間打rundown~

不完整未必順序既rundown from ig(已反白)

短髮
某年仲夏
G for girl
一天一天
--------------------
密雲 ...

721AXA 發表於 2018-5-4 20:44

你漏左落難皇后(密雲前)、繼續愛(密雲後)同埋My Little Sofia(娛樂大家之前?)

另外,佢話最後一首歌,睇錶十一點,心諗今年d演唱會越做越短,以前好多都 ...
xbemy1771 發表於 2018-5-5 08:57

GIGI唱《高妹正傳》前
同Johnny yim講仲有好多貨

上次G夜都預備咗三安

回復  Riverfish

可能佢覺得abcdefgg已經係side b
ykh1006 發表於 2018-5-5 10:00

咁死得啦XDDD
整體唱功係有驚喜嘅,密雲唱得算好放(當然唔可以同CD比),落難皇后冇左陣憶蓮味搵返個平衡點
因為尋晚,我頭先聽多一次CD版嘅abcdefGG,都係唔鍾意 XD
其實電影嗰part...我有個冷門選擇:唱半首廣東話版愛得起都好丫,反正都係同一隻碟

D BIG HITS 唱全首我會開心好多
(反白)

喂呀又話有side-tracks嘅....尋晚個run-down好A-side呀.....
有A-side歌聽係開心,只係有D失望一直講到會唱 ...
Riverfish 發表於 2018-5-5 09:51

我想要荷花

我想要荷花
wchild 發表於 2018-5-5 10:18

我尋日以為夏花+荷花同一part添

abcdefGGG夜時都係一樣尷尬情況

我都覺國語快歌啲人即刻零反應
其實應該2part跳舞cut走國語歌合埋一part,啲bighits唱番full version

我估side-track係準備好ga la
但總監/ 監制可能仲猶豫緊⋯

尋日去到最尾嗰part, 仲改緊rundown

其實應該2part跳舞cut走國語歌合埋一part,啲bighits唱番full version ...
ykh1006 發表於 2018-5-5 10:45

我估呢幾首係團隊刻意保留
Entertain中、台粉絲

但《膽小鬼》竟然無

我估呢幾首係團隊刻意保留
Entertain中、台粉絲

但《膽小鬼》竟然無 ...
l00540 發表於 2018-5-5 10:47

唱咗咁多場大陸巡迴都仲要entertain中國粉絲

唱咗咁多場大陸巡迴都仲要entertain中國粉絲
gooloo 發表於 2018-5-5 10:50

我旁邊的一班台灣fans專誠坐飛機來港
唱廣東歌時,他們真係唔太識...

班fans知道巡唱無台灣站,即刻訂飛嚟

Btw, 同意cut左莊生首作品~~~
應該係排咗舞,改唔倒

回復  l00540

黃家正 發表於 2018-5-5 02:15

尋日千嬅都有嚟睇

可惜你翻唔倒嚟香港

想問music director係邊個

想問music director係邊個
royloyloy 發表於 2018-5-5 11:43

Johnny Yim~~

過去2年準備左《Beside 20》、《Good Time - mini concert》、《好時辰》三個演唱會
大大話話應該有80/90首作品stand-by

至少準備左《同班同學》、《I’ll be loving you》、《死心塌地》
同B-side 《好不好》、《今夜沒有風》

遠在天邊 幾時先會唱

其實應該2part跳舞cut走國語歌合埋一part,啲bighits唱番full version ...
ykh1006 發表於 2018-5-5 10:45

過場片太長  CUT返短D, BIG HITS 可以唱返全首

遠在天邊 幾時先會唱
艾石仔 發表於 2018-5-5 12:06

印象中,好耐以前(99/00?)903音樂會唱過一次

過場片太長  CUT返短D, BIG HITS 可以唱返全首
wchild 發表於 2018-5-5 12:06

最喜歡第二part嗰段

尋日千嬅都有嚟睇

可惜你翻唔倒嚟香港
l00540 發表於 2018-5-5 11:25

係咪開頭記者係咁影嗰個?記得大約8:15有過小小起哄,附近有人以為係sammi,但睇落又唔太似
過多五分鐘就影關心妍,再過多五分鐘就影 Wyman Fiona 天佑

印象中,好耐以前(99/00?)903音樂會唱過一次
l00540 發表於 2018-5-5 12:24

首歌99年6/7月派台最後一次現場live係99年10月《狂熱份子音樂會》
之後一直擺喺度,同一隻碟另外三隻歌就係咁唱,唯獨呢首石沉大海左

今晚希望要有呀!集氣!

我旁邊的一班台灣fans專誠坐飛機來港
唱廣東歌時,他們真係唔太識...

班fans知道巡唱無台灣站,即刻訂 ...
l00540 發表於 2018-5-5 11:01

我坐喺台灣fans斜前面 (原來我地幾近haha)唔知係咪因為2012年Our Best Moment銷情麻麻所以今次好時辰兩年幾都唔做台灣站?  
(但我認知Our Best Moment入座率都應該唔差?)

冇辦法,黎得香港睇香港站,要expect多廣東歌
我地香港fans直情嫌廣東歌唔夠多添呀 XD

點解成日都唔唱傷心尋回犬
oreo 發表於 2018-5-5 05:03

今次唱狠心愛我已經好好,G夜有冇唱過?

另外,佢話最後一首歌,睇錶十一點,心諗今年d演唱會越做越短,以前好多都 ...
xbemy1771 發表於 2018-5-5 08:57

人地無嘉賓不斷唱到11:10
點解演唱會時間長先好? 咁佢請譚伯黎講多15分鐘廢話都可以拖到11:30
但我寧願而家咁囉

係香港演唱會先會成三個鐘咁長
外國既演唱會兩個鐘乜都完啦

人既專注力其實兩個鐘已經開始下降
係兩個鐘最投入既時候完其實係最perfect
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

今次唱狠心愛我已經好好,G夜有冇唱過?
lemontea1069 發表於 2018-5-5 12:41

G夜無《狠心愛我》

團隊去到美加站,才順應民意
換走《愛斷了線》,加番咋

人地無嘉賓不斷唱到11:10
點解演唱會時間長先好? 咁佢請譚伯黎講多15分鐘廢話都可以拖到11:30
但我寧願 ...
lemontea1069 發表於 2018-5-5 12:46

對!GIGI很賣力,由頭唱到尾

首歌99年6/7月派台最後一次現場live係99年10月《狂熱份子音樂會》
之後一直擺喺度,同一隻碟另外三隻歌就 ...
Riverfish 發表於 2018-5-5 12:30

去阿Gee FB留言/ 集氣

對!GIGI很賣力,由頭唱到尾
l00540 發表於 2018-5-5 12:56

所以D人話如果首首唱全首, 佢會好快斷氣

我坐喺台灣fans斜前面 (原來我地幾近haha)唔知係咪因為2012年Our Best Moment銷情麻麻所以今次好時辰兩 ...
Riverfish 發表於 2018-5-5 12:35

當年自己都想去~
但要考試⋯

之後一直擺喺度,同一隻碟另外三隻歌就 ...
Riverfish 發表於 2018-5-5 12:30

對!我記得有只VCD有《遠在天邊》live

Thx~~~

尋日AEG訂票的坐咩位置?
laukaleung 發表於 2018-5-5 09:11

Fan club 門票唔太前~